Hidroizolarea sistematică și corect realizată a cizmelor vă va permite să vă bucurați de aspectul lor plăcut pentru mai mult timp, dar mai ales vă va asigura o protecție eficientă împotriva apei și a murdăriei. Ghidul nostru pas cu pas vă va ajuta să alegeți agentul de impermeabilizare potrivit și să realizați o impermeabilizare eficientă a cizmelor de drumeție cu inserții Gore-Tex®, din piele sau material textil.
Impermeabilizarea încălțămintei este procesul de saturare a materialului exterior cu ajutorul unor agenți specializați care conțin substanțe chimice sau naturale. Rezultatul este un strat hidrofob care formează o barieră de protecție împotriva condițiilor meteorologice nefavorabile (zăpadă, ploaie, vânt, temperaturi scăzute etc.) sau a mediului înconjurător (sare, noroi, bălți etc.).
Datorită impregnării, țesătura exterioară a pantofilor devine impermeabilă și astfel protejează în mod eficient picioarele împotriva udării pe ploaie sau zăpadă sau atunci când mergeți pe drumuri umede și noroioase. Umezeala nu pătrunde în interiorul pantofului, asigurând astfel un confort ridicat la mers și protejând împotriva iritațiilor, răcelii sau degerăturilor. În plus, impermeabilizarea previne uscarea materialului, ceea ce poate duce în cele din urmă la crăparea sau sfărâmarea țesăturii sau la desfacerea cizmelor. Impermeabilitatea este, de asemenea, importantă în ceea ce privește respirabilitatea. Materialul îmbibat împiedică circulația aerului, cauzând acumularea de umezeală în interiorul pantofului, ceea ce sporește senzația de frig. Prin urmare, impermeabilizarea oferă un tampon de siguranță suplimentar. De asemenea, vă ajută cizmele să se usuce mai repede atunci când vă întoarceți de la o drumeție, o escaladă sau altă activitate fizică.
Impermeabilizarea este adesea utilizată în contextul pantofilor de trekking, de munte sau de exterior, dar și pantofii casual din piele ecologică sau velur vor fi mai rezistenți și vor proteja mai eficient împotriva umezelii sau a temperaturilor scăzute după aplicarea unor preparate dedicate. Pantofii pot fi impregnați:
Semnalul pentru impermeabilizarea pantofilor este atunci când, în loc să se formeze picături (perle) pe material și să se scurgă, apa începe să pătrundă în el și să provoace pete închise la culoare. Nu merită să așteptați, chiar dacă pantofii nu se udă, deoarece fiecare contact cu apa reduce stratul hidrofug. Cu cât întârziați mai mult, cu atât respirabilitatea țesăturii va fi și ea mai slabă, iar acest lucru va afecta nu numai confortul purtătorului, ci și durata de viață a pantofilor. Cât de des vă impermeabilizați pantofii depinde de condițiile în care îi folosiți și de modul în care îi îngrijiți. Dacă le folosiți numai pe suprafețe uscate și le curățați de orice murdărie după utilizare, atunci impermeabilizarea se poate face mai rar, de exemplu, o dată la câteva luni. Un moment bun pentru a vă impermeabiliza cizmele este atunci când vine sezonul de toamnă/iarnă.
Există o gamă de produse de impermeabilizare disponibile pe piață sub formă de spray, pulverizator, ulei/ceară sau cu un aplicator (de exemplu, un burete). Este recomandabil să alegeți preparate dovedite, dezvoltate de mărci de top în domeniul produselor de îngrijire și întreținere a încălțămintei, de exemplu Nikwax sau HOLMENKOL. Important: înainte de a aplica produsul, citiți recomandările producătorului privind utilizarea acestuia și verificați pentru ce culoare de încălțăminte poate fi folosit.
Hidroizolație prin pulverizare
Cel mai mare avantaj al acestuia este timpul scurt de uscare (util atunci când trebuie să vă impermeabilizați imediat pantofii) și procesul de aplicare necomplicat. Pur și simplu pulverizați-l pe suprafața materialului de la o distanță de 10-15 cm și așteptați până când este complet absorbit (de obicei 15-20 de minute). Necesită utilizare într-o zonă aerisită. Hidroizolarea prin pulverizare este folosită în principal pentru pantofii din material textil, sintetic, piele de căprioară sau nubuc.
Hidroizolație prin pulverizare
Acoperă în mod eficient partea superioară a pantofului – preparatul este plasat complet pe încălțăminte. În mod obișnuit, un tratament de impermeabilizare atomizat se prezintă sub forma unui spray cu pompă și este utilizat pentru încălțămintea sintetică, din piele de căprioară sau nubuc.
Hidroizolație sub formă de ceară sau ulei.
Folosit pentru a impregna pielea cu granule, de asemenea cu membrana Gore-Tex®. Acesta lubrifiază bine pielea, făcând-o să fie hrănită și mai puțin predispusă la deteriorări, cum ar fi crăparea. Cele mai bune soluții sunt impregnanții pe bază de ceară sau ulei pe bază de grăsimi vegetale.
Impregnator cu aplicator cu burete
Datorită aplicatorului special, acesta permite distribuirea precisă a agentului sub formă de cremă sau ceară și pătrunderea mai profundă a acestuia în structura materialului. Impregnările cu un aplicator sunt de obicei dedicate încălțămintei din piele (piele ecologică, piele de căprioară sau nubuc). Acestea ajută la evitarea murdăririi mâinilor.
Începeți prin a alege tipul potrivit de impermeabilizare pentru materialul pantofilor de trekking, de munte sau de exterior. În continuare, aveți grijă să vă curățați încălțămintea de orice fel de murdărie. Îndepărtați șireturile, spălați și uscați tălpile.
Se usucă, de exemplu, cu o perie moale, și se îndepărtează praful și murdăria. Pentru pete minore, ștergeți cu o cârpă sau o perie cu peri moi înmuiată în apă călduță. Pentru petele mai grave, un detergent specializat va fi util. Lăsați pantofii să se usuce complet.
Impermeabilizarea pantofilor din piele
Pentru a aplica ceara sau uleiul pe pielea cu granule, puteți folosi degetele (sub influența temperaturii își va schimba ușor consistența și va fi mai bine absorbit) sau o cârpă moale. Efectuați mișcări circulare, acoperind bine zonele, cum ar fi limba sau cusăturile, cu impregnantul. Dacă utilizați un impregnator cu aplicator pentru nubuc sau piele de căprioară, apăsați ușor buretele produsului pe material și întindeți-l uniform. Lăsați suficient timp pentru ca pantoful să se usuce.
Încălțăminte de impermeabilizare din material textil
În cazul pantofilor din material textil sau al cizmelor cu inserții, cel mai adesea se folosește un spray sau un atomizor, așa că aveți nevoie de o zonă ventilată. Întindeți produsul în mod uniform pe toată partea superioară, pe pliuri și pe cusături, de la o distanță suficientă.
Cizme de impermeabilizare cu membrană Gore-Tex®.
În funcție de materialul superior al cizmelor cu membrană, urmați recomandările de mai sus. Asigurați-vă că acoperiți nu numai partea superioară, ci și flexurile, legătura dintre talpă și partea superioară, precum și limba și șireturile. Îndepărtați excesul de impermeabilizare cu o cârpă.
Principala greșeală în cazul impermeabilizării este că nu se curăță bine pantofii de murdărie, cum ar fi praful, noroiul etc. Particulele rămase pot deteriora materialul în timpul întreținerii și, de asemenea, îi vor reduce eficacitatea. La fel ca și în cazul aplicării tratamentelor de impermeabilizare pe o țesătură umedă – asigurați-vă că încălțămintea este bine uscată înainte de a începe tratamentul. De asemenea, merită să nu uitați să eliminați praful sau petele mai mari de pe țesătură după fiecare utilizare a pantofilor și să îi uscați departe de calorifer sau de soare (puteți căptuși interiorul pantofilor uzi cu hârtie). Acest lucru nu numai că va prelungi durata de viață a pantofilor, dar va afecta și frecvența de impermeabilizare.
O altă problemă se referă la selectarea agentului de impermeabilizare nepotrivit pentru tipul de material, care poate deteriora proprietățile materialului sau poate cauza decolorare sau deformare. De asemenea, utilizarea de produse de îngrijire de la mai multe mărci în locul unui singur producător poate avea un impact negativ asupra încălțămintei. Acest lucru se datorează compoziției diferite a preparatelor.
După cum puteți vedea, impermeabilizarea pantofilor, indiferent dacă au o membrană Gore-Tex®, piele ecologică, nubuc sau inserții din țesătură, este un factor important pentru a vă proteja nu numai încălțămintea, ci și picioarele de efectele activității fizice pe vreme capricioasă. Pe lângă confort, impermeabilizarea regulată și corect executată a cizmelor dvs. va avea un efect pozitiv asupra aspectului și durabilității acestora, indiferent dacă le folosiți la temperaturi extreme pe un ghețar, dacă alergați în picajul toamnei sau dacă vă plimbați cu copiii într-o zi de iarnă.