Tabel de conținut:
Ceararea schiurilor este o procedură de întreținere relativ ieftină care vă poate ajuta să mențineți în mod corespunzător durata de viață a echipamentului de schi și să asigurați un schi sigur și fără probleme, indiferent dacă schiați pe pârtii sau vă deplasați pe teren plat. Împreună cu noi veți învăța cum să vă ceruiți singuri schiurile, ce tip de unsoare să folosiți și ce soluție – ceruire la cald sau la rece – este mai bună.
Dacă nu vă ceruiți schiurile în mod regulat, este posibil ca acestea să fie predispuse la uscare și să nu alunece la fel de ușor pe zăpadă. Acest lucru va afecta în mod negativ confortul și eficiența schiatului, deoarece va fi nevoie de mai mult efort și de mai multă muncă la nivelul picioarelor pentru a vă deplasa. În plus, frecarea dintre schiuri și zăpadă este mai mare atunci când nu există un strat optim de lubrifiant între ele, iar acest lucru poate cauza pierderea controlului asupra plăcilor și crește probabilitatea unui accident. Dacă schiurile nu sunt capabile să respingă apa, se lipesc de zăpadă și împiedică alunecarea liberă. În plus, schiurile nelubrifiate sunt predispuse la ruginire, în special pe margini, și, prin urmare, sunt mai predispuse, de exemplu, la lovituri, care sunt periculoase. Întreținerea adecvată a schiurilor asigură o alunecare mai bună în toate condițiile de zăpadă, astfel încât să puteți schia mai repede și mai ușor. Astfel, virajele și manevrarea schiurilor vor fi mai ușoare și mai previzibile.
Nu există orientări stricte în ceea ce privește frecvența cu care trebuie să vă ceruiți schiurile. Unii schiori își ceruiesc schiurile înainte de fiecare ieșire pe pârtie sau pe traseele de schi fond, în timp ce alții efectuează acest tip de serviciu doar de 1-2 ori pe sezon. În cele mai multe cazuri, este bine să vă ceruiți schiurile după 3-5 zile de schiat. Cel puțin o dată – la începutul sezonului – ar trebui să fie lustruite cu ceară. În caz de îndoială, aruncați o privire la baza schiurilor dumneavoastră – dacă acestea par „uscate” (decolorarea sau petele gri sunt vizibile), dacă sunt aspre la atingere și dacă schiurile dumneavoastră merg mai încet, merită să vă faceți timp pentru a le cerui. Necesitatea de a re-lubrifica schiurile este influențată de factori precum:
frecvența schiului – dacă faceți pauze lungi între vizitele pe pârtii, schiurile se pot usca și necesită ceruire înainte de a merge din nou în stațiunea de schi;
tipul de bază – dacă aveți baze sinterizate, acestea necesită o ceruire mai frecventă decât bazele presate, deoarece pierd mai multă ceară în timpul schiatului din cauza structurii lor poroase;
Variația temperaturii și a condițiilor de zăpadă – cerurile sunt fabricate ținând cont de anumite intervale de temperatură, așa că, dacă există fluctuații mari de temperatură sau de zăpadă proaspătă, ar trebui să vă gândiți la revizia schiurilor. Dacă schiați în condiții mai calde, veți avea nevoie de o ceruire mai puțin frecventă decât un schior care schiază la temperaturi foarte scăzute;
terenul pe care schiați – dacă ați schiat pe un teren stâncos, plin de cioburi de gheață sau rădăcini (cum ar fi freeride), acesta este un motiv bun pentru a vă lubrifia din nou schiurile pentru a evita deteriorări suplimentare. De asemenea, schiul pe praf va necesita ședințe de ceruire mai frecvente.
Se întâmplă adesea ca schiurile noi să fie deja ceruite corespunzător și, prin urmare, să nu aibă nevoie de acest tratament înainte de prima utilizare. Cu toate acestea, dacă nu sunteți sigur de acest lucru, puteți oricând să le ceruiți din nou pentru a le crește performanța. Dacă cumpărați schiuri folosite, acestea vor necesita lubrifiere înainte de utilizare, deoarece nu știți când a efectuat proprietarul anterior acest tip de întreținere.
Învățarea de a vă lubrifia singur schiurile este o abilitate utilă care vă va economisi bani pe parcursul sezonului. Mai ales dacă este vorba de o întreținere de bază. Veți avea nevoie de echipamentul și tehnica potrivită (mai multe detalii mai târziu în acest ghid).
În cazul în care schiurile sunt ruginite, au deteriorări mai grave, nu aveți uneltele potrivite pentru a le întreține sau sunteți un schior de agrement, cereți ajutorul unui specialist.
Pe piață există diferite tipuri de lubrifianți cu durată de viață lungă pentru condiții specifice. Alegerea finală a produsului potrivit depinde de tipul de schi pe care îl practicați și de condițiile în care schiați. Un criteriu pentru împărțirea lubrifianților pentru schiuri este intervalul de temperatură în care aceștia vor funcționa:
universal – potrivit pentru o gamă largă de temperaturi;
dedicate pentru temperaturi specifice – pot fi codificate pe culori, intervalul de temperatură pentru o anumită culoare fiind indicat de către producător pe ambalaj.
În funcție de destinația lor, lubrifianții pentru schiuri se împart în:
alunecare – utilizată la schi fond, schi alpin și alpin și snowboarding. Acestea oferă caracteristici excelente de alunecare, deoarece canalizează eficient apa de sub schiuri;
ține – așa-numita unsoare sau lipici de frână este folosită de schiorii de fond care preferă stilul de patinaj. Acestea asigură o bună aderență la sol. În plus, există grip-uri (pentru zăpadă proaspătă), klisters (pentru câteva zile de zăpadă înghețată) și grip tape (lubrifiant aplicat pe rebound).
Lubrifianții pentru schiuri pot fi sub formă de:
un cub sau un bloc – folosit mai ales de schiorii de coborâre. Ceara se topește pe schiuri cu ajutorul unui fier de călcat, apoi se răzuiește și se aplică cu o perie. Aceasta pătrunde adânc în pori și o face mai rezistentă, dar durează mai mult timp pentru a fi aplicată și necesită ceva mai multă muncă.
spray (aerosol) – destinat în primul rând pentru retușuri de ultim moment pe pârtie sau pe pistă;
lichid – se aplică de obicei la rece. Funcționează bine pentru o servire rapidă în timpul unei sesiuni pe pârtie sau pe pistă;
pastă – de obicei dedicată unor mici remedieri la rece, atunci când schiurile încep să refuze să vă asculte și puteți simți clar că schiatul pe teren plat sau pe o pantă cu pantă mică necesită un efort din ce în ce mai mare.
Lubrifianții pentru schiuri pot fi fabricați pe bază de parafină sau fluor. Se face o distincție între:
unsori de hidrocarburi – fabricate din parafină. Acestea funcționează bine la diferite temperaturi și la toate nivelurile de schi;
unsorile cu fluor – se împart în unsori cu conținut scăzut, mediu (cele mai bune pentru temperaturi scăzute și umiditate scăzută) și ridicat de fluor (adecvate pentru temperaturi mai ridicate și umiditate ridicată), precum și așa-numitele cera (100% fluor).
Puteți să vă reparați schiurile folosind un kit complet de ceruire a plăcii, astfel încât să fiți sigur că se potrivesc corect. Alternativ, puteți utiliza următoarea listă de verificare a elementelor esențiale:
o menghină – aceasta vă va menține schiurile într-o singură poziție;
un fier de călcat pentru schiuri (alternativ, un fier de călcat vechi pentru haine);
O perie de nailon sau de cupru;
o racletă de plastic sau o lavetă;
o cârpă moale din bumbac sau microfibră;
protecție pentru baza menghinei (de exemplu, folie pe care să cadă orice exces de grăsime);
unsoare multifuncțională sau altă unsoare pentru schiuri.
Schiurile pot fi ceruite în două moduri: cu ceară caldă (foarte eficientă și durabilă, dar care necesită mult timp) sau cu ceară rece (mai durabilă, potrivită pentru o întreținere rapidă pe pârtie).
Important:
1. încercați să vă mutați schiurile într-o încăpere caldă în ziua/noaptea dinaintea epilării.
2. Dacă folosiți un fier de călcat obișnuit pentru epilare, aveți grijă la temperatură! Cel mai bine este să alegeți o temperatură ca atunci când călcați haine din lână/silk.
Dacă urmați pașii de mai jos și sunteți foarte atenți, nu veți avea probleme în a vă cerui singuri schiurile.
Fixați schiurile într-o menghină, astfel încât baza să fie orientată în sus și să nu alunece.
Setați fierul de călcat la o temperatură potrivită și preîncălziți-l.
Curățați și uscați partea inferioară a schiurilor folosind o cârpă din microfibre.
Folosiți o perie pentru a îndepărta murdăria mai grosieră. Curățați temeinic și fisurile și porii. Dacă este necesar, folosiți ușor șmirghel și apoi bandă adezivă pentru a îndepărta particulele și praful rămase. Perie de-a lungul schiului într-o singură direcție – din față spre spate.
Țineți lubrifiantul de bază pe fierul de călcat, astfel încât să se înmoaie și să înceapă să curgă de-a lungul fierului.
Începeți să mișcați fierul de călcat înainte și înapoi de-a lungul schiului (de la vârf la vârf), astfel încât ceara să se scurgă uniform pe bază. (Alternativ, puteți întinde ceara fierbinte uniform pe patină și apoi treceți fierul de călcat peste ea).
Folosind o mișcare lentă, întindeți ceara pe schi cu fierul de călcat (departe de vârful schiului). Evitați să țineți fierul de călcat într-un singur loc pentru perioade lungi de timp.
Așteptați ca primul strat de lubrifiant să se usuce (acest lucru va dura aproximativ o oră).
Folosiți o racletă de plastic pentru a netezi uniform primul strat de ceară.
Repetați etapele de lubrifiere cel puțin încă o dată folosind unsoarea actuală.
Lăsați straturile următoare să se usuce (cel puțin 4 ore).
Îndepărtați apoi excesul de produs, începând de la margini și mergând dinspre partea din față spre partea din spate a schiului până când suprafața este netedă și plană.
Periați viguros baza schiului și ștergeți orice reziduu cu o cârpă. Nimic nu trebuie să se lipească de suprafața toboganului de schi.
Acest lucru se realizează, de obicei, cu ajutorul unui spray, al unei paste sau al unei unsori lichide pentru schiuri. Aceasta este o soluție ad-hoc pentru cazurile în care aveți nevoie de o creștere rapidă a performanței într-un interval scurt de timp, dar nu aveți posibilitatea de a vă epila cu ceară fierbinte. Pur și simplu întindeți lubrifiantul ales pe suprafața lamelelor în conformitate cu recomandările producătorului și neteziți stratul rezultat cu ajutorul unui dop de plută sau al unei perii speciale. Important: înainte de a aplica lubrifiantul pentru schiuri la rece, trebuie îndepărtată vechea unsoare cu ajutorul unei perii de cupru sau a unui preparat dedicat.
Aplicarea unui strat proaspăt de unsoare după sezonul de schi asigură o protecție adecvată împotriva deteriorărilor și previne, printre altele: formarea ruginei. Schiurile lubrifiate sunt mai puțin predispuse la oxidare în timpul lunilor de vară, astfel încât nu se usucă (în special polietilena care este folosită la fabricarea toboganelor), durează mai mult și își păstrează proprietățile de alunecare ridicate pentru mai mult timp. Nu uitați, înainte de a vă depozita schiurile, să le curățați de murdărie (este suficient un burete moale, apă caldă și un detergent ușor, cum ar fi lichidul de spălat vase), să scăpați de grăsimea veche și să efectuați întreținerea cu o unsoare caldă adecvată (fără a răzui). Puteți să vă acoperiți schiurile cu unsoare de conservare pe durata depozitării (are proprietăți de protecție, nu pentru călărie).
Fie că sunteți la început de drum în schi sau că mergeți în mod regulat în stațiunile de schi de ani de zile, veți dori să alunecați pe schiuri proaspăt unse. Merită să ne amintim că întreținerea adecvată a schiurilor atât înainte, cât și în timpul și după sezon este importantă pentru longevitatea echipamentului, dar și pentru a vă bucura de schi în diferite temperaturi și condiții de zăpadă.