Apărători pentru role – pe care să le alegi? Ghid de cumpărături

Sylwia Stwora-Petela 22.04.2024

Apărătorile pentru role ar trebui să fie o parte elementară a echipamentului fiecărui rider, indiferent de nivel. Echipamentul de protecție montat corespunzător permite o deplasare în siguranță printre ceilalți participanți la trafic, pe suprafețe pline de denivelări și pante sau reduce riscurile implicate de învățarea de noi abilități. Află ce apărători pentru role să alegi și la ce să te uiți când le cumperi.

Apărătorile pentru role – de ce merită folosite?

Înainte de a învăța cum să cazi în siguranță pe role sau să devii priceput după o pauză lungă, este o idee bună să te echipezi cu apărători, care, înainte de toate, să te protejeze de răni. Apărătorile potrivite pentru genunchi, încheietura mâinii și cot te vor ajuta să reduci consecințele dureroase ale căderii pe suprafețe dure, ale lovirii de un obstacol sau ale coliziunii cu un alt rider sau pieton. Aspectele legate de siguranță ar trebui să fie luate în considerare și de către pasionații de skate mai experimentați, pentru a minimiza riscul de rănire gravă atât în timpul acrobațiilor extreme din skatepark, cât și în timpul deplasării în oraș.

În special la începutul aventurii în acest sport, un echipament de protecție de bună calitate îți asigură confortul în timpul călătoriei și al învățării, iar acest lucru favorizează dorința de a dezvolta și de a învăța noi abilități. Cu accesorii confortabile care garantează libertatea de mișcare, mersul pe role este mai plăcut și probabil vei dori să îți pui din nou rolele și să ieși afară să te miști. În plus, apărătorile cu role sunt adesea multifuncționale – pot fi folosite în timpul skateboardingului, a mersului cu trotineta sau a ciclismului.

Tipuri de apărători pentru role

Coatele, încheieturile mâinilor și genunchii sunt părțile corpului cele mai predispuse la rănire atunci când se merge cu rolele, fie că este vorba de mers recreativ sau sportiv. Pentru a-ți asigura o protecție maximă, ție sau copilului tău, poartă un set format din: apărători pentru genunchi, coate și încheieturi.

O cască pentru role ar trebui să fie o piesă esențială a echipamentului. Aceasta va proteja capul de efectele impacturilor ușoare, căzăturilor, ciocnirilor cu alți skateri etc. Printre altele, casca ar trebui: să se potrivească în mod corespunzător la mărimea și forma capului, să fie așezată jos pe frunte și să nu cadă atunci când se apleacă pe spate/se ridică capul. Curelele laterale și cele de sub ureche trebuie să formeze un Y.

Pantalonii scurți speciali pentru skateri pentru a proteja osul cozii și șoldurile de vânătăi pot fi, de asemenea, o soluție practică.

Apărători pentru încheieturi

Încheieturile au o structură destul de delicată și sunt ușor de rănit (întinse, luxate, răsucite sau rupte), cu atât mai mult în timpul skating-ului, unde, de obicei, cu mâinile vrem să amortizăm o căzătură în primul rând. Pentru a minimiza riscul de rănire asociat cu plasarea încheieturii mâinii într-un unghi periculos, este important să te echipezi cu protecții pentru încheietura mâinii. Distingem între modelele sub formă de mănuși, a căror funcție principală este de a proteja pielea mâinii de abraziune, și versiunile cu o brățară (încorporată sau detașabilă) pentru a proteja oasele și articulațiile. Atunci când cumperi acest tip de echipament de protecție, acordă atenție formei ergonomice, nerestrictive și respirabilității materialului. Apărătorile pentru încheietura mâinii cu curele Velcro durabile garantează că această parte a mâinii este căptușită în mod adecvat și datorită lățimii lor reglabile, oferă o potrivire maximă posibilă. Unele apărători pentru încheietura mâinii sunt echipate cu tampoane de gel, care, printre altele, absorb șocurile și asigură o mai bună distribuție a presiunii în timpul unei căderi.

Apărători pentru genunchi

Genunchierele ajută la protejarea împotriva zgârieturilor sau a vânătăilor la genunchi, dar și a unor leziuni mai grave, așa că ar trebui să fie un element de bază al echipamentului fiecărui skater. Genunchierele sunt dotate cu o carcasă dură în partea din față (din plastic, de exemplu), cu o căptușeală moale în interior și cu o bandă elastică. Alege un model fabricat din material respirabil pentru a asigura o absorbție adecvată a pielii, cu un design ergonomic și o opțiune de ajustare cu Velcro sau curele pentru o potrivire relaxată în funcție de nevoile și parametrii patinatorului.

Apărători pentru coate

O altă parte importantă a setului de protecție, în special pentru skaterii începători sau de agrement și pentru copii. Cotierele au o construcție similară cu cea a genunchierelor – o carcasă rezistentă și o bandă din materiale elastice fixate cu Velcro sau clipsuri.

Apărători pentru role – cum să alegi mărimea corectă?

Pentru ca apărătorile pentru role să funcționeze la maximum, acestea trebuie să se potrivească corect la parametrii utilizatorului. Pentru a determina de ce mărime ai nevoie, pregătește un metru de croitorie și o bucată de hârtie/foaie pentru a nota rezultatele. Măsoară-ți circumferința genunchilor (la nivelul rotulei) și a coatelor și compară rezultatele cu tabelul de mărimi al producătorului. Majoritatea cotierelor și genunchierelor sunt disponibile în mărimile XS, S, M și L, dar nu există parametri standardizați pentru o anumită mărime (aceștia pot varia de la un producător la altul)

În cazul apărătorilor pentru încheietura mâinii, pe lângă măsurarea circumferinței la înălțimea articulațiilor, înălțimea și greutatea utilizatorului determină alegerea mărimii potrivite. De exemplu, dacă ai o înălțime cuprinsă între 1,40 m și 1,55 m și o greutate între 25-50 kg, ar trebui să alegi mărimea S, dacă ai o înălțime de până la 1,70 m și o greutate de peste 50 kg, ar trebui să alegi mărimea M, iar dacă ai o înălțime cuprinsă între 1,70 m și 1,85 m, ar trebui să alegi mărimea L. În plus, este important să nu uiți să alegi un model adecvat sexului, deoarece protectoarele pentru femei, de exemplu, au un design adaptat la caracteristicile specifice încheieturilor femeilor, care tind să fie mai înguste decât cele ale bărbaților.

La ce să te mai uiți atunci când cumperi apărători pentru role?

Apărătorile pentru role trebuie să fie fabricate din materiale ușoare și durabile, rezistente la deteriorări mecanice și la supraîncărcare, de ex.:

  • neopren – pe lângă faptul că este durabil și flexibil, are și proprietăți termice care te protejează împotriva frigului, păstrându-ți căldura;
  • spumă EVA – datorită construcției sale moi și ușoare, oferă un confort deosebit și o bună absorbție a șocurilor, ceea ce sporește protecția împotriva rănilor. Este, de asemenea, un material ușor de curățat și cu uscare rapidă;
  • materiale plastice (de ex. ABS sau policarbonat) – pe lângă faptul că sunt durabile și rezistente la deteriorări, acestea sunt ușor de curățat;
  • piele naturlă – se caracterizează prin durabilitatea, moliciunea și flexibilitatea lor, precum și prin confortul de purtare. Apărătorile din piele sunt, de asemenea, mai scumpe decât alte modele și necesită o îngrijire specializată pentru a-și menține proprietățile pe termen lung.

În plus, este o idee bună ca apărătorile pentru genunchi, coate și încheieturi să garanteze o circulație adecvată a aerului pentru a ajuta la menținerea pielii uscate și pentru a preveni transpirația excesivă. Echipamentul ar trebui să fie ușor de reglat pentru a asigura o potrivire perfectă și pentru a nu restricționa mișcarea.

Atunci când cumperi apărători pentru role, potrivește-le nivelului tău de antrenament și stilului de mers pe role și acordă atenție la:

  • grosimea și durabilitatea învelișului;
  • grosimea inserției;
  • rapiditatea și confortul de fixare;
  • zona de protecție.

În ceea ce privește apărătorile de role pentru copii, este important să alegi modelele dedicate celor mai tineri rideri, cu certificate și aprobări care să confirme conformitatea cu standardele de siguranță (de ex. EN 14120: 2003). Ajustează echipamentul de protecție la greutatea și înălțimea copilului și asigură-te că acesta nu alunecă accidental sau provoacă disconfort (de ex. presiune excesivă, frecare etc.). Pentru a-ți încuraja copilul să poarte echipament de protecție atunci când merge cu rolele, dă un bun exemplu și achiziționează-ți tu însuți echipamentul, lăsându-l să își aleagă singur culoarea sau modelul.

Apărătorile pentru role alese în mod corespunzător reprezintă cheia pentru practicarea în siguranță a acestui sport. În timpul achiziționării este important să se acorde atenție tipului de protectori, materialului de fabricație, adecvarea la parametrii și nevoile individuale ale riderului și certificatele care confirmă conformitatea cu standardele de siguranță. Apărători pentru genunchi, coate și încheieturi de încredere, de la producătorii de top ai echipamentului și accesoriilor de skating: Rollerblade, K2, FILA, Spokey, IMPALA, Powerslide, Micro sau Tempish, le găsești pe magazinul nostru Sportano.ro.

Polecane produkty