Ascuțirea schiurilor: sfaturi de top pentru a vă întreține singur schiurile

Sylwia Stwora-Petela 09.03.2023

Ascuțirea marginilor schiurilor asigură o aderență bună, făcând ca schiatul pe zăpadă, în special pe zăpadă tare, să fie confortabil și sigur. Ghidul nostru: ascuțirea schiurilor vă va spune pas cu pas cum să ascuțiți marginile laterale și inferioare și de ce aveți nevoie pentru a vă repara singur echipamentul de schi.

Ce face ascuțirea schiurilor?

Ascuțirea schiurilor constă în netezirea marginilor inferioare și laterale ale schiurilor prin ridicarea metalului și a plasticului ABS cu uneltele corespunzătoare și eliminarea micilor crestături sau cavități, precum și în conferirea unghiurilor corecte ale marginilor. Acest tratament este important din mai multe motive:

  • îndepărtează rugina, daunele minore și zgârieturile, prelungind astfel buna stare și capacitatea de utilizare a echipamentului;

  • asigură o bună aderență a schiurilor pe zăpadă tare sau pe suprafețe înghețate, în special în viraje, crescând astfel nivelul de control. Rezultatul? Există un risc mai mic de situații periculoase sau de întindere a gleznelor și genunchilor;

  • Îmbunătățește eficiența și fluiditatea schiatului (de exemplu: oprirea pe o pantă abruptă nu va necesita mai multă forță la nivelul picioarelor).

Cât de des vă ascuțiți schiurile?

Cât de des vă ascuțiți schiurile depinde de o serie de factori, printre care: cât de mult și pe ce suprafață schiați, care sunt condițiile de pe pârtie, nivelul și stilul dumneavoastră de schi etc. Schiatul pe zăpadă artificială sau pe suprafețe înghețate este asociat cu opacizarea mai rapidă a muchiei schiurilor, astfel că va trebui să le ascuțiți mai des. De asemenea, schiatul avansat și de înaltă performanță implică o întreținere mai frecventă a schiurilor. Pentru schiul de agrement, este o idee bună să vă faceți revizia echipamentului de către un profesionist o dată pe an și să efectuați o ascuțire manuală o dată pe săptămână (cu 1-2 zile pe pârtii) pentru a ajuta la eliminarea deteriorărilor ușoare. Petreceți mai mult de 2 săptămâni pe an pe pârtii? Este o idee bună să vă faceți revizia echipamentului de către un profesionist de două ori pe sezon. Dacă schiați în principal pe powder moale, este posibil să doriți să vă ascuțiți marginile mai rar. Merită menționat faptul că ascuțirea afectează durata de viață a schiurilor: cu cât le ascuți mai des, cu atât durata de viață a echipamentului tău este mai scurtă, dar este esențială pentru un schi eficient și pentru siguranță. În plus, este important de menționat că fiecare schi are o limită de ascuțire înainte ca muchia să înceapă să dispară și să fie nevoie de achiziționarea unui nou echipament.

Ascuțirea schiurilor – service sau faceți-o singur?

Dacă schiați des, dacă doriți să vă îngrijiți singur echipamentul, dacă vă place bricolajul și știți cum să folosiți o menghină sau o pilă, puteți încerca să vă ascuțiți singur schiurile. Este deosebit de util să vă întrețineți singur echipamentul de schi dacă daunele, loviturile sau pelicula de rugină de pe acesta sunt minore. Șlefuirea muchiei nu este o sarcină dificilă dacă aveți suficiente cunoștințe, practică și unelte. Amintiți-vă, totuși, că materialul de pe cantul schiurilor poate fi decapat doar o singură dată – procesul nu poate fi inversat, motiv pentru care este atât de important să știți cum să efectuați întreaga procedură.

În cazul în care schiurile dvs. sunt foarte deteriorate, au un strat gros de rugină pe ele și nu aveți experiența necesară în service-ul plăcilor sau pur și simplu nu vă simțiți în stare să le faceți utilizabile și ascuțite, optați pentru un service de schiuri profesionist.

Cum pot verifica dacă schiurile mele sunt ascuțite?

Puteți verifica nivelul de ascuțire a schiurilor dumneavoastră cu ajutorul unghiei. Dacă o treceți ușor în sus și în jos pe marginea plăcii și observați că rămân mici bucăți de unghie, atunci schiurile sunt ascuțite corespunzător. Un semn al unor schiuri ascuțite este faptul că nu se prind de sol la fel de bine ca înainte, de exemplu, după cumpărare sau la ultimul service. De asemenea, o deteriorare a controlului atunci când se schiază pe zăpadă tare sau pe pante înghețate în special este un semn că merită ascuțite muchii. Un alt sfat este legat de aspectul marginilor laterale și inferioare. Dacă pe acestea apar mici zgârieturi, bavuri sau rugină, acesta este, de asemenea, un indiciu că echipamentul are nevoie de revizie.

Unelte esențiale pentru ascuțirea schiurilor

Pentru a vă ascuți corect schiurile sau snowboardul (procedura pare identică) acasă, veți avea nevoie de:

  • o menghină de schiuri pentru a vă ține schiurile în siguranță și în siguranță pentru a le ascuți;

  • o gheară (planificator lateral) – pentru a zgâria materialul de pe părțile laterale ale schiurilor dvs;

  • un ascuțitor sau un raportor de schiuri pentru a face unghiul corect;

  • un fișier – distingem între un model grosier (Bastard – cel mai bun pentru începutul aventurii de ascuțire a schiurilor), un model mediu (2nd Cut) sau un model fin (Smooth). Acestea sunt fabricate din oțel de scule, de exemplu;

  • cauciuc de șlefuit/abraziv – va ajuta la îndepărtarea ruginei și a așa-numitei sârme, adică a materialului rezidual după ascuțire;

  • un fișier diamantat pentru îndepărtarea manuală a bavurilor și a ruginii de pe laturile schiurilor și pentru lustruire;

  • apă/soluție de apă/alcool (50:50)/alcool denaturat – folosită pentru a răci lima diamantată.

Vă întrebați ce va fi mai bun pentru tuningul schiurilor: o mașină de ascuțit schiuri sau o mașină de ascuțit schiuri? Prima unealtă în formă de „L” este fabricată din aluminiu, are un unghi fix la care trebuie ascuțit schiul (85-90°) și servește drept ghid pentru pilă. De obicei, este vândut cu o clemă care este responsabilă de menținerea fileului. Pe de altă parte, un ascuțitor de schiuri (cunoscut și sub numele de „edge tuner”) este o unealtă dotată cu o gaură dedicată pentru instalarea unui fișier adecvat, care vă permite să ascuțiți schiurile în diferite unghiuri. Deoarece are o gamă reglabilă de setări ale unghiurilor (spre deosebire de un ascuțitor de unghiuri, care are un singur unghi desemnat, de exemplu, de 88°), acesta poate fi utilizat pentru a deservi mai multe loturi de schiuri, în funcție de parametrii necesari. Pe lângă rectificarea unghiurilor de pe marginile laterale, ascuțitorul poate fi utilizat și pentru a ridica marginea inferioară a unui schi sau snowboard cu un unghi selectat (de exemplu, 1°).

Ascuțirea schiurilor pas cu pas

Aveți deja uneltele de service adecvate, schiurile curățate de orice impurități (de exemplu, cu ajutorul unui tampon Fibertex și al unei perii metalice) și un loc pentru ascuțire (o masă, un blat sau două scaune și o podea acoperită cu carton sau folie, de exemplu). Înainte de a face primele ascuțiri, trebuie să mai stabiliți unghiurile marginilor laterale și inferioare pe care doriți să le obțineți.

La ce unghi ascuți marginile schiurilor tale?

De obicei, unghiul de bază, sau de jos, este între 0,5 și 1° grade, în timp ce muchia laterală poate fi ascuțită la un unghi de 85-90°. Nivelul dvs. de schi, stilul dvs. de schi și condițiile de pe pârtii sunt de mare importanță atunci când alegeți parametrii potriviți. De exemplu, pentru începători, setările bune ar fi 1° pentru muchia inferioară și 89° pentru muchia laterală. Pentru schi alpin recreațional, acestea vor fi 1° și, respectiv, 88°, în timp ce pentru schiul dinamic și agresiv la un nivel avansat și pe pârtiile înghețate, unghiurile de 1° și 87° vor funcționa bine. Pentru slalom, acești parametri sunt de 0,5° și 87-85°, iar la Supergiant, 0,75 -1° și 88-87°.

Ascuțirea schiurilor

Important:

  • începeți întotdeauna ascuțirea schiurilor de la muchia inferioară și abia apoi ascuțiți muchia laterală!

  • Înainte de a utiliza o pilă, este recomandabil să citiți instrucțiunile de utilizare ale producătorului;

  • schiurile ascuțite pot fi periculoase, așa că purtați întotdeauna mănuși de schi atunci când le manipulați sau le ridicați, de exemplu, pentru a evita deteriorarea pielii.

Cum ascuțiți schiurile?

  • Așezați schiurile în menghină cu glisiera de schi în sus.

  • Așezați pila în interiorul ghidajului la unghiul corect, conform direcției marcate pe pilă.

  • Folosind o presiune ușoară și uniformă, începeți să ascuțiți muchia inferioară a schiului până când obțineți unghiul corect. Puteți face lovituri succesive cu un fișier din ce în ce mai fin.

  • Treceți la ascuțirea muchiei laterale. Așezați schiul lateral într-o menghină (alunecarea cu spatele la dumneavoastră). Folosiți o „gheară” pentru a îndepărta plasticul ABS și stratul de metal (de obicei titan) pentru a expune muchia laterală.

  • Cu fișierul înclinat și cu fața spre dumneavoastră, începeți să îndepărtați bavurile și rugina trecând pe toată lungimea schiului. Suprapuneți loviturile succesive.

  • Îndepărtați așa-numita sârmă cu o pilă abrazivă de cauciuc sau de diamant.

  • Lustruiți marginile cu o pilă diamantată înmuiată în apă sau într-o soluție (puteți aplica lichidul pe pilă și cu ajutorul unei perii, de exemplu) până când acestea sunt netede și ascuțite.

  • Curățați orice așchii și murdărie de pe bază folosind o cârpă îmbibată în degresant, de exemplu.

După ascuțirea schiurilor, este necesar să le lubrifiați, lucru pe care îl puteți face și singur. Consultați ghidul nostru: Ungerea schiurilor.

Polecane produkty