Bețe de trekking – clasament 2024

Łukasz Czubak 21.03.2024

Bețele de drumeție sunt o piesă de echipament care în zilele noastre este un „must have” pentru drumeții. Mulți pasionați de hiking și trekking s-au obișnuit atât de mult cu ele încât nu mai ies deloc pe traseu fără un astfel de sprijin. Mărcile de outdoor dezvoltă în mod constant acest produs, astfel că pe piață sunt disponibile multe versiuni interesante, care încorporează noi tehnologii. Pentru a-ți ușura alegerea, am pregătit o listă care include cele mai interesante, modele din oferta magazinului Sportano.ro. Iată care sunt cele mai bune bețe de trekking – clasament 2024.

1. Bețele de trekking LEKI Black Series Carbon

Acest model hibrid va fi pe placul iubitorilor de munte care caută un echipament ușor, dar durabil. Bețele de trekking LEKI Black Series Carbon sunt realizate dintr-o combinație de două componente de înaltă calitate: partea superioară este realizată din aluminiu HTS 6.5, în timp ce partea inferioară și cea centrală sunt realizate din fibră de carbon dură. Greutatea redusă (aprox. 470 g/perechea) face ca aceste bețe să fie foarte plăcute de utilizat, ceea ce este apreciat mai ales pe traseele mai lungi.

Bețele de trekking LEKI Black Series Carbon sunt un model cu 3 segmente. Atunci când sunt pliate, acestea ocupă puțin spațiu, ceea ce le face ușor de transportat atunci când sunt prinse la un rucsac. Utilizatorii laudă sistemul de reglare a lungimii Speed Lock 2, care funcționează fără probleme. Cataramele de prindere externe sunt ușor de manevrat, chiar și atunci când această operațiune este efectuată cu mănuși. Acest lucru înseamnă că vei putea ajusta din mers lungimea segmentelor pentru a se adapta la panta terenului.

Producătorul a echipat acest model cu un mâner confortabil și tactil din plută – Aergon Air Cork. Acesta a fost conceput pentru a garanta o prindere sigură. Extensia mânerului este realizată din spumă, ceea ce îți permite să schimbi rapid poziția mâinii atunci când nu ai timp să-ți scurtezi bețele. Această versiune are un vârf din carbură dură care se ține ferm de sol.

2. Bețele de trekking GABEL IBEX XTS

IBEX XTS sunt bețele de trekking din oferta mărcii italiene GABEL, cu o construcție în 3 segmente. Producătorul a bazat acest model pe tehnologia inovatoare „Snake Carbon”. Aceasta constă în utilizarea unui material cu o compoziție în șapte straturi, format din fibre de carbon și Kevlar. Rezultatul este un material superușor (greutatea unei perechi de bețe este de aproximativ 342 g), dar foarte rezistent. Nu numai că a fost posibilă reducerea greutății cu până la 20%, în comparație cu modelele fabricate din carbon obișnuit. Bețele de trekking pliabile GABEL IBEX XTS se caracterizează de asemenea, printr-o rezistență la impact cu 18% mai mare. În plus, acestea sunt echipate cu vârfuri robuste din carbură cu rezistență sporită la abraziune. Acest lucru le face ideale pentru drumeții pe teren stâncos.

O soluție interesantă este sistemul hibrid de blocare a segmentelor. Acesta constă din două mecanisme: tehnologia Wired, care este un sistem de fixare internă care utilizează un cablu care trece prin toate modulele, și Fast Lock, un sistem de blocare bazat pe catarame externe care permite o ajustare lină.

Bețele de trekking montan GABEL IBEX XTS pot fi desfășurate foarte rapid prin apăsarea unui singur buton. Celor care apreciază confortul le va plăcea și finisajul mânerului „SOFT Touring”, plăcut la atingere. Această parte a fost prelungită în mod deliberat pentru a oferi diferite opțiuni de prindere. În plus, curelele confortabile, atașate de mâner, au un strat special antibacterian.

3. Bețele de trekking Black Diamond Trail Trek

Modelul Trail Trek al mărcii americane Black Diamond este fabricat din aluminiu robust și este alcătuit din trei segmente solide. La o greutate fără exces (aprox. 480 g/pereche), aceste bețe de drumeție sunt foarte robuste. În plus, producătorul le-a echipat cu tehnologii dovedite.

Sistemul de reglare FlickLock® face posibilă ajustarea rapidă și ușoară a lungimii la înălțimea utilizatorului. Acesta utilizează cleme externe ergonomice care pot fi ușor de manevrat, chiar și cu mănuși de iarnă.

Mânerul extins, realizat din spumă EVA plăcută, este proiectat astfel încât bețele să poată fi prinse la diferite înălțimi, dacă este necesar. O modalitate încercată și testată pentru a reacționa rapid la schimbările de teren.

Avantajul acestei versiuni constă în versatilitatea sa ridicată. Pentru o mai bună adaptare a bețelor de trekking la condiții specifice, producătorul a inclus vârfuri alternative dedicate diferitelor tipuri de teren.

4. Bețele de trekking Viking Lumi Pro

Viking Lumi Pro este reprezentantul familiei de bețe cu 2 segmente. Acest design relativ simplu este renumit pentru fiabilitatea sa și oferă o stabilitate superioară pe traseu. Cu toate acestea, este o opțiune pentru cei care nu au nevoie de un model cu dimensiuni minime atunci când este pliat. Aceste bețe alpine sunt fabricate din carbon – un material ușor care se remarcă prin rigiditate și duritate. Ca urmare, greutatea setului este de numai aprox. 450 g.

Viking Lumi Pro sunt bețele de trekking din carbon cu un grad ridicat de versatilitate, deoarece sunt folosite de drumeții care practică schiul de tură, pe lângă drumeții. Utilizatorii acestui model vor aprecia atât mecanismul Fast Lock System, ușor de utilizat, format din capse externe și responsabil de blocarea segmentelor, cât și mânerul foarte confortabil și alungit. Este căptușit cu spumă EVA și conturat pentru a oferi o prindere sigură, chiar și atunci când îți schimbi poziția mâinii. Vârful cu bifurcație dură este, de asemenea, responsabil pentru siguranța pe traseu, care își va dovedi valoarea pe o varietate de terenuri. Bețele de trekking Viking Lumi Pro dispun, de asemenea, de discuri de zăpadă, cu un unghi reglabil. Culoarea lor distinctivă te va face mai vizibil pe traseu.

5. Bețele de trekking Fizan Prestige Antishock

Din lista noastră nu puteau lipsi produsele mărcii italiene Fizan, specializată în producția de bețe de trekking. Modelul Prestige Antishock este alcătuit din trei segmente, care sunt fabricate din aluminiu 7075 de înaltă calitate. Materialele utilizate garantează nu numai o rezistență ridicată, ci și o greutate redusă (aprox. 460 g/perechea). Această versiune utilizează un sistem de blocare internă a stâlpilor. Acest lucru înseamnă că segmentele sunt blocate în poziție prin răsucirea segmentelor adiacente.

Bețele de trekking Fizan Prestige Antishock sunt dotate cu sistemul Flexy Internal. Acesta este responsabil pentru absorbția șocurilor, ceea ce nu numai că sporește confortul, dar are și un impact asupra sănătății, deoarece reduce tensiunea asupra mușchilor și articulațiilor. Mânerul ergonomic este finisat cu spumă EVA plăcută la atingere, care permite o prindere confortabilă. Cureaua practică din poliester împiedică eliberarea accidentală a bețelor, ceea ce ar putea avea consecințe dezastruoase pe traseele frecvent utilizate pe terenuri abrupte. Bețele sunt „înarmate” cu un vârf dur din carbură, care asigură un punct de sprijin sigur.

6. Bețele de trekking LEKI Khumbu AS

Bețele de trekking LEKI Khumbu AS este un model fabricat din aluminiu robust (aliaj de duritate HTS 6,5). Construcția populară cu 3 segmente oferă un compromis între stabilitatea în timpul utilizării și comoditatea în timpul transportului. Producătorul german a creat un echipament cu o greutate moderată (aprox. 568 g/perechea), care asigură un sprijin solid pe traseele montane. Sistemul Speed Lock+, testat și dovedit, care se bazează pe pârghii externe, este responsabil pentru blocarea rapidă și puternică a segmentelor. Designerii au încorporat un brevet care împiedică pierderea piulițelor.

Mânerul profilat al Aergon CorTec a fost creat pe baza unor principii ergonomice. Datorită faptului că este fabricat din plută naturală, este plăcut la atingere și oferă o aderență potrivită. Cureaua, integrată în mâner, este confecționată dintr-un material care nu afectează pielea și este respirabil.

Confortul călătoriei este de asemenea sporit, de sistemul DSS Antishock de ultimă generație. Acesta reduce cu până la 40% vibrațiile generate atunci când bețele de drumeție intră în contact cu solul. Acest lucru reduce tensiunea asupra mușchilor și articulațiilor, ceea ce are o importanță considerabilă pentru sănătate.

7. Bețele de trekking GABEL Cilaos Lite

În lista noastră a fost inclus și un model de buget – Cilaos Lite – oferit de marca GABEL. Acestea sunt bețele de urcare compuse din 3 segmente, fabricate din aluminiu. Cu o greutate moderată (aprox. 516 g/pereche), oferă un sprijin bun pe traseele montane și sunt, de asemenea, rezistente.

Această versiune utilizează un mecanism de blocare internă – Light Locking System. Pentru confortul utilizatorului, producătorul a echipat bețele cu un mâner ergonomic LM36 din spumă plăcută. Bucla reglabilă integrată împiedică alunecarea bățului din mână. Vârful din carbură dură asigură un grad ridicat de stabilitate, indiferent de caracteristicile terenului.

8. Bețele de trekking Fizan Explorer

Bețele de trekking Fizan Explorer sunt propunerea pentru drumeții care caută echipament de la un producător de renume, dar care sunt interesați în primul rând de un preț atractiv. Marca italiană a optat aici pentru o construcție universală, formată din 3 segmente de aluminiu (aliaj durabil: 7075) și un mecanism de blocare internă, Flexy Internal System. Reglarea stâlpilor se realizează prin răsucirea corespunzătoare a segmentelor.

Avantajul acestor bețe este greutatea redusă (aprox. 460 g/perechea), care se expune asupra utilizării confortabile. Mânerele din cauciuc Hard Grip+ sunt concepute pentru a oferi o prindere confortabilă. Plasate lângă ele, curelele din polipropilenă împiedică căderea bețelor din mână. Acest model este echipat cu țepi din oțel pentru a oferi drumeților un punct de sprijin sigur, indiferent de tipul de sol.

9. Bețele de trekking LEKI Cressida

Bețele telescopice LEKI Cressida este un model ușor (aprox. 474 g/perechea), fabricat din aliaj de aluminiu HTS 6.5 de înaltă calitate. Această versiune are 3 segmente, care sunt blocate cu mecanismul Speed Lock 2+, bazat pe un sistem de pârghii externe. Un dispozitiv special de siguranță este inclus cu bețele pentru a preveni pierderea piulițelor. Astfel de soluții fac reglajul mai ușor și mai rapid, lucru pe care îl vei aprecia în special iarna, când ai mănuși mai groase pe mâini.

O altă inovație este tehnologia Aergon Air. Sub acest nume se află un brevet al mărcii LEKI, datorită căreia, realizate din plută naturală, mânerele sunt extrem de confortabile și ergonomice, iar mâinile obțin un control total asupra bețelor. Acest sistem este completat de Lock Security Strap Skin 4.0, care previne căderea accidentală a bețelor. Vârful Flex Tip bifurcat este responsabil pentru o aderență adecvată.

10. Bețele de trekking Fizan Compact 4

Bețele de trekking Fizan Compact 4 este un model format din patru segmente scurte. Acest design va fi adresat în primul rând drumeților pentru care confortul în timpul transportului este important. Producătorul a ales să folosească un aliaj ușor de aluminiu 7001, rezultând o greutate extrem de redusă (aprox. 338 g/perechea). Segmentele sunt blocate împreună cu ajutorul unui mecanism intern bazat pe tehnologia Flexy Internal System.

Drumeților care apreciază confortul le vor plăcea mânerele ergonomice, realizate din spumă EVA plăcută, care previne transpirația. Curelele din poliester atașate de mânere asigură, de asemenea, o prindere sigură. Siguranța pe traseu depinde și de robustețea bețelor, motiv pentru care producătorul a decis să adauge lamele durabile și dure cu vârf de carbură E-basket.

Polecane produkty