Bicicletă din carbon sau aluminiu? Avantajele și dezavantajele celor două tipuri de cadre de bicicletă

Sylwia Stwora-Petela 05.04.2023 ( 15.06.2023 )

Alegerea materialului cadrului de bicicletă este unul dintre considerentele cheie atunci când cumpărați un monociclu. Oțelul, cândva dominant, a cedat locul fibrei de carbon și aluminiului. Fiecare dintre aceste materiale are avantajele și dezavantajele sale, iar alegerea finală depinde de prioritățile biciclistului, adică de ceea ce așteaptă de la cadru în ceea ce privește greutatea, durabilitatea, caracteristicile de performanță sau, în cele din urmă, de bugetul disponibil. Bicicletă din carbon sau din aluminiu? Vom încerca să vă ajutăm să luați decizia corectă.

Bicicleta cu cadru din carbon – avantaje și dezavantaje

Unul dintre evenimentele care a popularizat utilizarea fibrei de carbon în lumea ciclismului a fost victoria lui Lance Armstrong în Turul Franței din 1999 pe o bicicletă Trek 5500 OCLV din carbon. La acea vreme, cadrul acestui monociclu era cel mai ușor model de producție din lume – cântărind doar 912 g. 

Principalul avantaj al carbonului este că poate fi modelat și reglat fin pentru a se potrivi nevoilor individuale, păstrând în același timp rigiditatea, confortul și eficiența aerodinamică adecvate și menținând greutatea echipamentului la un nivel scăzut. Este utilizat în principal la bicicletele de MTB și de șosea. Cu toate acestea, fibra de carbon are și dezavantaje – un preț ridicat și o predispoziție mai mare la deteriorări în urma accidentelor, în comparație cu alte materiale. 

Avantajele carbonului

Un cadru de bicicletă din carbon este construit din straturi de fibră de carbon (seamănă cu foi împletite), care sunt înconjurate de rășină epoxidică. După ce straturile individuale ale cadrului sunt asamblate manual, acestea sunt plasate într-o matriță metalică și încălzite sub presiune până când straturile fuzionează între ele. Apoi, întregul este supus șlefuirii. Prin suprapunerea straturilor la unghiul ales, cadrul are proprietăți diferite. În plus, din cauza structurii, sarcina în fibra de carbon este transferată într-o parte și nu în fiecare direcție, ca în cazul metalelor, astfel încât este suficient să fie așezată la un anumit unghi pentru a obține rigiditate într-un loc și flexibilitate în altul. Pe lângă cadre, fibra de carbon este utilizată și pentru fabricarea altor componente ale bicicletelor, inclusiv, de exemplu, tije de șa, punți, ghidon, jante, roți etc.

Cele mai mari avantaje ale cadrelor din fibră de carbon sunt faptul că sunt ușoare, dar puternice și rezistente, și au o bună absorbție a șocurilor. Degajă energie cu brio atunci când pedalezi, astfel încât poți să te învârți mai repede fără a sacrifica confortul, lucru pe care îl vei aprecia atunci când abordezi trasee solicitante pe munte. O bicicletă din carbon va absorbi, de asemenea, majoritatea vibrațiilor de pe cărări, poteci de munte și alte suprafețe accidentate. Partea bună este că cadrele din carbon pot fi modelate liber (inclusiv în forme aerodinamice foarte complexe), ceea ce permite amenajarea lor pentru a răspunde cerințelor specifice ale bicicletei și stilului de mers pentru care sunt destinate, menținând în același timp raportul corect între greutate, rigiditate, confort de mers și eficiență aerodinamică. Merită menționat faptul că cadrele din carbon au o structură destul de rigidă, ceea ce facilitează conducerea bicicletei. În plus, o bicicletă cu cadru din carbon poate fi folosită timp de mai multe ore sau pe terenuri dificile, menținând performanțe ridicate și depunând mai mult efort la pedalare, fără a simți excesiv greutatea bicicletei. La avantajele bicicletelor din carbon se adaugă și rezistența la coroziune, pe care o veți aprecia dacă pedalați des în condiții meteo dificile.

Dezavantajele carbonului

Unul dintre principalele dezavantaje ale unui cadru de bicicletă din fibră de carbon este faptul că nu este o opțiune ieftină, mai ales dacă sunteți un ciclist profesionist sau participați la competiții și aveți nevoie de un cadru de carbon de top. Atunci, suma cheltuită pentru o bicicletă din fibră de carbon poate ajunge la cinci cifre.

Un dezavantaj major al unui cadru din carbon este faptul că este predispus la uzură și deteriorare în urma unui accident sau a unui impact punctual. Este relativ ușor să îl strivești sau să îl deteriorezi, de exemplu, în zona de eliberare rapidă. Adesea, pentru a reduce riscul de deteriorare, se folosesc protecții metalice pe părțile cele mai vulnerabile ale bicicletei, de exemplu. Impactul poate duce, de asemenea, la microdeteriorări în interiorul tuburilor cadrului, care sunt invizibile cu ochiul liber, dar care pot provoca ruperea cadrului, de exemplu. Prin urmare, de fiecare dată după un accident sau după lovirea bicicletei, de exemplu, pe un drum sau pe o suprafață dură, returnați bicicleta la un centru de service, unde, cu ajutorul unui echipament dedicat, experții pot detecta daunele interne. În plus, un cadru de carbon deteriorat este dificil de reparat, de exemplu, din cauza disponibilității relativ scăzute a pieselor și accesoriilor, astfel încât este posibil să fie necesară înlocuirea întregului cadru.

Pe partea de dezavantaje ale unui cadru de bicicletă sau ale altor componente din carbon, trebuie să se remarce, de asemenea, imposibilitatea de a alcătui sau de a fileta pentru a înșuruba componentele (de exemplu, acest lucru necesită adăugarea de rulmenți la cadru sau necesitatea de a utiliza o inserție metalică, ceea ce crește greutatea bicicletei). 

Merită să adăugăm că fibra nu este egală cu fibra și, în timp ce un cadru de bicicletă de pe un model de competiție de top de la o marcă de top va fi construit la un standard ridicat, oferind performanțe excelente în raport cu greutatea, nu se poate spune același lucru despre o bicicletă din carbon de calitate inferioară fabricată dintr-un tip ieftin de fibră de carbon. Nici măcar utilizarea unor tehnici de fabricație similare nu va face ca o astfel de bicicletă să ofere caracteristici de performanță adecvate. Cele mai bune biciclete din carbon din lume oferă performanțe excelente deoarece inginerii au petrecut mii de ore pentru a optimiza modul de utilizare a acestui tip de materie primă.

Bicicleta din aluminiu – avantaje și dezavantaje

Cadrele din aluminiu oferă un raport bun între greutatea redusă și rigiditatea ridicată și sunt accesibile, dar merită să țineți cont de faptul că caracteristicile exacte variază în funcție de tipul de bicicletă și de aliajul metalic utilizat. În producția de monocicluri se folosesc în principal aliaje de aluminiu 6061 și 7005. Cadrele din aluminiu sunt cel mai des întâlnite la bicicletele cu prețuri mici și medii, dar sunt la fel de populare și la cadrele de șosea sau MTB mai scumpe, atunci când este importantă o performanță cât mai bună. 

Avantajele unui cadru de bicicletă din aluminiu

Unul dintre avantajele aluminiului este că permite manipularea relativ ușoară a formei tuburilor pentru a le conferi caracteristici diferite. Tuburile din aluminiu sunt cel mai adesea îmbinate pentru a oferi rigiditate și rezistență în zone selectate și pentru a economisi greutate acolo unde aceste caracteristici nu sunt necesare. Altfel spus, lipirea face ca tuburile să fie mai groase la capete, deoarece acolo există mai multe tensiuni și conexiuni cu alte tuburi (de exemplu, cutia de pedalier), în timp ce la mijloc sunt mai subțiri pentru a reduce greutatea. De câte ori este îndoit un tub face, de asemenea, o mare diferență. Cadrele din aluminiu sunt mai compacte, au o densitate mare și cântăresc mai mult decât cele din carbon și, prin urmare, oferă o cursă mai stabilă.

Cadrele din aluminiu tind să fie mai puțin predispuse la accidente sau deteriorări accidentale decât cele din carbon, motiv pentru care se găsesc în principal pe bicicletele de munte și, de asemenea, pe bicicletele de șosea ale riderilor care își doresc performanțe bune, dar au un buget limitat. Aluminiul nu este la fel de fragil ca și carbonul și, dacă este deteriorat, de obicei se va îndoi sau se va rupe primul, astfel încât puteți înlocui cu ușurință partea deteriorată în loc de întregul cadru.

Dezavantajele unui cadru de bicicletă din aluminiu

Cadrele din aluminiu erau considerate inconfortabile, deoarece erau foarte rigide și nu absorbeau șocurile, dar utilizarea evoluțiilor moderne în fabricarea cadrelor a făcut ca acestea să garanteze o călătorie de înaltă calitate. Tehnicile avansate de hidroformare și sudare produc forme complexe care ajută la conferirea caracterului potrivit unei anumite părți a cadrului, inclusiv greutate redusă, rezistență ridicată și confort de rulare. Multe dintre cele mai recente cadre din aluminiu au, de asemenea, caracteristici aerodinamice.

Operarea unei biciclete cu un cadru din aluminiu poate fi destul de dificilă, în special atunci când se merge pe perioade lungi de timp sau pe teren accidentat. Greutatea cadrului crește volumul de muncă pe care trebuie să îl depuneți pentru a-l manevra. Un alt dezavantaj este că bicicletele cu cadru din aluminiu nu oferă o absorbție a șocurilor la fel de bună ca un model din carbon, astfel că veți simți mai puternic mersul pe teren accidentat. O altă problemă a bicicletelor din aluminiu este vulnerabilitatea lor la intemperii. Compoziția materialelor folosite pentru fabricarea aluminiului sunt în principal metale, iar acestea au proprietatea de a reacționa cu apa pentru a forma rugină.

Ce zici de o bicicletă cu cadru din oțel?

Înainte de anul 2000 și de popularizarea cadrelor din carbon, materialul utilizat în mod tradițional pentru cadrele de bicicletă era oțelul. În prezent, acest material este utilizat în principal pentru a crea biciclete în cazul cărora greutatea este mai puțin importantă în raport cu durabilitatea (de exemplu, biciclete de turism, de trail sau de munte) sau pentru bicicliștii cu dimensiuni neobișnuite. Tuburile din cadrele de oțel sunt de obicei îmbinate cap la cap pentru a reduce greutatea cât mai mult posibil. Cadrele moderne de biciclete fabricate din oțel oferă o mare varietate de forme de tuburi, dar acestea nu sunt la fel de avansate ca cele fabricate din carbon sau aluminiu. 

Pe partea de avantaje ale unui cadru de bicicletă din oțel sunt:

  • durabilitatea și o mai mică susceptibilitate la uzură și deteriorare;
  • posibilitatea de a utiliza tuburi cu diametrul mai mic și cu pereți mai subțiri, păstrând în același timp o rigiditate bună; și 
  • ușurința de reparare.
  • confortul la pedalare, datorită proprietăților de amortizare a șocurilor.

Dezavantajele unui cadru din oțel?

  • greutatea relativ mare;
  • mai scump de fabricat decât modelele din aluminiu;
  • oțelul ieftin este susceptibil la coroziune.
  • coroziunea dacă nu este tratată corespunzător – este necesară vopsirea de protecție împotriva coroziunii pentru oțelul care nu este inoxidabil.

Care cadru de bicicletă din carbon sau din aluminiu este mai bun?

Soluția finală la întrebarea legată de alegerea materialului cadrului de bicicletă depinde în primul rând de stilul și intensitatea de mers pe bicicletă, de experiența sau de bugetul dumneavoastră. Dacă vă doriți o bicicletă ușoară, foarte manevrabilă, care se deplasează rapid, se mișcă fără greutate suplimentară și cu mai puțin efort, atunci o bicicletă cu un cadru din carbon va fi alegerea optimă pentru dumneavoastră. De asemenea, atunci când te gândești la ciclismul profesionist de șosea sau MTB, atunci ar trebui să optezi pentru versiunea din carbon. Dacă aveți nevoie de o bicicletă pentru plimbări de agrement, pentru naveta zilnică la serviciu/școală sau o bicicletă stabilă pentru a transporta obiecte mai grele (de exemplu, scaun pentru copii, cumpărături, echipament de lucru etc.) – o bicicletă cu cadru din aluminiu și accesorii mai bune este cea mai bună opțiune. 

Dacă sunteți în căutarea unor biciclete de șosea, MTB, gravel, cross, de oraș sau de trekking dovedite, cu materiale de calitate de la cei mai buni producători din lume: Cipollini, EcoBike, HIMO, Hudora, Kellys, Kettler, Orbea, Pinarello, PUKY, Ridley, Romet, Tern sau Woom, aruncați o privire pe Sportano.ro. Gama largă de biciclete pentru femei, bărbați și copii cu cadre din carbon și aluminiu vă va permite să vă potriviți cu un model adaptat nevoilor individuale și nivelului de expertiză. 

 

Polecane produkty