Bicicleta electrică – avantajele și dezavantajele unei biciclete electrice 

Sylwia Stwora-Petela 29.01.2024

Bicicleta electrică este o combinație între ciclismul tradițional și tehnologia modernă, oferindu-ți mai multe posibilități, mobilitate și plăcere sporite. Prezența unui sistem de propulsie electrică îți permite să te bucuri de traversarea mai ușoară a terenurilor dificile, de plimbări mai lungi și de viteze mai mari, bucurându-te în același timp de un mod de transport ecologic. Ai dubii dacă o bicicletă electrică este soluția potrivită pentru tine? Îți prezentăm avantajele și dezavantajele bicicletelor electrice pentru a te ajuta să te decizi. 

Bicicleta electrică – ce este și cum funcționează? 

Bicicleta electrică, sau e-bike sau e-bicicletă, este un tip de bicicletă echipată cu o transmisie electrică amplasată în butuc (spate sau față) sau în pedalier. Bicicletele electrice sunt echipate cu motoare de diferite puteri, care sunt alimentate cu energie electrică provenită de la o baterie litiu-ion (Li-ion) sau litiu-polimer (Li-Po) încorporată. Cel mai adesea, bateria este amplasată în interiorul sau pe cadrul central, pe portbagajul din spate sau sub șa. Capacitatea bateriei influențează autonomia și timpul de rulare la fiecare încărcare. Funcționarea motorului și a bateriei este gestionată de un computer de control (cunoscut și sub numele de controler sau sistem de control), care este responsabil, printre altele, de controlul puterii motorului, de monitorizarea parametrilor de rulare și a nivelului de încărcare a bateriei sau de operarea diferitelor moduri de asistență la pedalare. Merită subliniat faptul că bicicleta electrică nu se deplasează singură, ci doar asistă la pedalare. Înțelegerea acestui aspect este esențială pentru a nu mai crede că acest tip de bicicletă este o soluție pentru cei leneși și că mersul pe o bicicletă electrică are un impact redus asupra sănătății sau a condiției fizice

Spre deosebire de bicicletele tradiționale, unde puterea și viteza de pedalare depind exclusiv de forța musculară a biciclistului, motorul electric montat pe o bicicletă electrică îl ajută pe biciclist prin amplificarea forței exercitate asupra pedalei și prin furnizarea de putere suplimentară, ceea ce se expune, printre altele, asupra capacității de a parcurge mai mulți kilometri la o viteză mai mare și cu mai puțină oboseală. În funcție de model, bicicletele electrice oferă diferite niveluri de asistență, cu posibilitatea de a regla puterea și viteza în funcție de preferințele individuale. 

Care sunt beneficiile mersului pe o bicicletă electrică? Avantajele e-bike-ului 

Mersul regulat cu bicicleta electrică, atât în scop recreativ, sub forma deplasării zilnice la serviciu, la școală, la universitate, cât și participarea la competiții, are numeroase beneficii pentru sănătate. După cum am menționat deja, pe un e-bike trebuie să pedalezi, deoarece motorul doar sprijină mersul și nu înlocuiește complet efortul uman, astfel încât are un efect mare asupra întregului organism. Ajută la întărirea picioarelor, a brațelor, a umerilor, a abdomenului și a mușchilor stabilizatori ai coloanei vertebrale, precum și la îmbunătățirea eficienței inimii, a sistemelor cardiovascular și respirator și la îmbunătățirea stării generale de bine.  

Deoarece motorul asistă deplasarea, pedalarea necesită mai puțin efort, ceea ce face ca activitatea fizică să fie mai confortabilă și mai plăcută chiar și pe teren accidentat sau foarte solicitant. Vei aprecia acest lucru, fie că faci naveta la serviciu (când nu ai posibilitatea de a face un duș la birou), fie că urci dealuri sau pante abrupte în munți, fie că te afli într-o excursie lungă cu bicicleta. Asistența la mers face din bicicleta eclectică o soluție excelentă pentru persoanele cu o condiție fizică mai puțin bună, care din cauza problemelor de sănătate sau a constrângerilor de mobilitate, consideră că este dificil sau chiar imposibil să folosească o bicicletă clasică. În cazul persoanelor în vârstă, bicicletele electronice le permit acestora să se deplaseze mai ușor și să se ocupe de o activitate fizică regulată fără a-și forța articulațiile. Merită menționat faptul că bicicletele electrice le permit persoanelor cu abilități diferite să meargă împreună, astfel încât un biciclist mai puțin în formă poate ține cu ușurință pasul cu o persoană mai avansată. Ce alte avantaje mai indică pentru cumpărarea unei biciclete electrice

Deplasare mai rapidă, distanțe mai mari, economii de timp 

Bicicletele electrice îți permit să parcurgi o distanță mai mare într-un timp mai scurt în comparație cu bicicletele clasice. Poți călători mai mult pe o bicicletă electrică cu același efort. Media este între 50 și 120 km cu o singură încărcare a bateriei, dar distanța reală care poate fi parcursă depinde, printre altele, de capacitatea bateriei, de tipul de teren, de modul în care pedalezi etc. În modul de asistență a motorului, poți conduce cu viteze de până la 25 km/h (viteza maximă permisă de lege), ceea ce reprezintă o viteză mai mare decât viteza medie a unui autoturism în traficul de la orele de vârf. Prezența motorului îți permite să rulezi mai mult timp fără să obosești, să ții pasul cu traficul și chiar să tragi o remorcă mică. În plus, atunci când bateria unei biciclete electrice se descarcă în timp ce te deplasezi, nu trebuie să-ți faci griji că se oprește brusc – poți continua să călătorești cu ea, la fel ca pe o bicicletă obișnuită. Este o bună practică să iei cu tine o baterie de rezervă sau să ai una la destinația la care faci naveta cel mai des, astfel încât bicicleta electrică să fie întotdeauna gata de plecare. În funcție de baterie și de încărcător, încărcarea completă a bateriei poate dura între 2,5 și 8 ore.  

Ușurința utilizării 

E-bike-urile sunt ușor de manevrat, indiferent unde te afli. Poți trece rapid și ușor de la modul manual la cel electric cu ajutorul controlerului, fără a te opri. Un smartphone sau un dispozitiv GPS portabil poate fi atașat la ghidon pentru a te ajuta să navighezi și să planifici rute care îți dau posibilitatea să explorezi zonele

Plăcută pentru mediu și economia costurilor 

Datorită faptului că este alimentată cu energie electrică și nu cu combustibil lichid, gaz sau motorină, e-bike-ul nu emite substanțe nocive în atmosferă și este foarte silențios, ceea ce are un impact pozitiv asupra mediului. Utilizând un e-bike ca mijloc de transport alternativ, poți economisi costurile de întreținere și de combustibil în comparație cu alte vehicule, cum ar fi o mașină sau o motocicletă.  

Ofertă largă 

Bicicletele electrice sunt disponibile în aproape toate categoriile – de la bicicletele sport de șosea la MTB-uri, modele de oraș, gravelle, cargo etc. Dacă participi la competiții sportive pe o bicicletă obișnuită, o poți face și pe o bicicletă electrică. Un număr tot mai mare de evenimente de ciclism oferă competiții pentru pasionații de biciclete electrice (de exemplu, Giro d’Italia include o cursă Giro-E).  

Dezavantajele unei biciclete electrice 

În ceea ce privește dezavantajele, bicicletele electrice sunt menționate în principal pentru prețul ridicat, dimensiunile mari și greutatea lor. De ce sunt atât de scumpe bicicletele electrice? Acest lucru se datorează în primul rând utilizării unor tehnologii inovatoare. De asemenea, prețul e-bike-urilor este influențat de mai mulți factori, printre care: motorul, bateria, calitatea componentelor și faptul că acestea sunt încă relativ noi. În plus, trebuie să ținem cont de faptul că repararea și întreținerea unui e-bike poate genera, de asemenea, cheltuieli considerabile. Dacă oricare dintre componente cedează, aceasta poate interfera cu funcționarea bicicletei și va implica repararea cât mai rapidă a acesteia, iar pe piață există încă puțini specialiști pentru acest tip de bicicletă. Prețurile pieselor individuale, în special la modelele de top, sunt de asemenea, destul de ridicate. Merită să ne amintim că bateriile au o durată de viață proprie și odată ce sunt deteriorate, este necesară înlocuirea lor, ceea ce va genera din nou costuri.  

Un e-bike poate necesita o întreținere și o îngrijire mai frecventă în comparație cu o bicicletă normală pentru a asigura o durată de viață mai lungă, de exemplu, din cauza faptului că lanțul, pinioanele și manivelele sunt supuse unor forțe mai mari care sporesc uzura. Îngrijirea unei biciclete electrice implică pași similari cu cei pentru un model fără motor, însă recomandările producătorului trebuie întotdeauna luate în considerare în această privință

E-bicicletele electrice tind să fie mai grele decât cele convenționale – pot cântări 20 kg sau mai mult din cauza prezenței motorului și a bateriei. Acest lucru poate fi un dezavantaj destul de mare dacă trebuie să deplasezi bicicleta pe un deal sau pe un munte sau dacă vrei să o muți dintr-un loc în altul (de exemplu, de la un etaj la parter). Dacă trebuie să transporți o bicicletă electrică cu mașina, cea mai bună opțiune poate fi să o așezi în interiorul mașinii sau să o atașezi la un suport pe bara de remorcare (nu există opțiunea de a o transporta pe acoperișul mașinii). Din cauza dimensiunilor, este nevoie de ceva mai mult spațiu pentru a depozita o bicicletă electrică.  

Bicicletele electrice sunt la modă și foarte căutate, astfel încât există un risc mai mare ca acestea să fie furate dacă le lași neasigurate corespunzător afară sau într-un alt loc ușor accesibil. Din acest motiv, este întotdeauna indicat să îți depozitezi bicicleta electrică într-o zonă sigură sau să o fixezi corespunzător cu un dispozitiv de prindere robust. Unii producători instalează un dispozitiv de localizare GPS pe bicicletele electronice, care îi permit utilizatorului să urmărească locația bicicletei și să o găsească mai repede în cazul în care este furată, sau le echipează cu alarme pentru a descuraja hoții. 

Te gândești de ceva vreme să îți cumperi o bicicletă electrică, dar nu știi ce marcă de bicicletă electrică să alegi și la ce să fii atent pentru a potrivi bicicleta cu nevoile, abilitățile și bugetul tău? Dacă ai îndoieli, îi poți contacta online pe experții în ciclism de la Sportano.ro și de asemenea aici, poți profita de gama largă de biciclete electrice pentru femei, bărbați și copii de la asemenea mărci verificate precum: EcoBike, Orbea, Romet, KETTLER, Ridley, LOVELEC, HIMO, Basso, Kellys sau woom

Polecane produkty