Bikepacking, sau cum să vă pregătiți pentru o călătorie cu bicicleta? 

Sylwia Stwora-Petela 12.04.2023 ( 15.06.2023 )

Bikepacking este un mod de a călători pe bicicletă, datorită căruia puteți face excursii de mai multe zile pe trasee puțin frecventate, luând cu dumneavoastră echipamentul necesar. Tot ce trebuie să faceți este să împachetați corespunzător în genți dedicate bicicletei. Alături de noi, vei afla cum să pornești în aventura ta de bikepacking.

Ce înseamnă bikepacking? 

Bikepacking, cunoscut și sub numele de fast&light riding sau turism off-road ușor, este ciclismul a cărui esență constă în capacitatea de a te deplasa rapid și eficient prin zone puțin circulate, cu un minim de bagaje. Este important să fii cât mai autosuficient posibil, indiferent de loc și de circumstanțe. Spre deosebire de tururile tradiționale cu bicicleta (biketouring), aici, în loc de sacoșe grele, portbagaje și rafturi dedicate peste roata din față și cea din spate, care trebuie fixate corespunzător pe o bicicletă specială de turism, în bikepacking se folosesc genți ușoare și compacte, care se fixează pe cadru, pe ghidon sau sub șa cu ajutorul velcro-ului sau a unor elemente de fixare. În ele se poate încărca totul: echipament de camping, alimente, îmbrăcăminte, unelte și piese de schimb pentru bicicletă, fără a afecta manevrabilitatea bicicletei.

Bikepacking-ul poate fi practicat de oricine, fie că este un pasionat de monociclete de agrement, un fan al campingului sau un ciclist în căutare de noi aventuri și de senzația de a-și depăși limitele abilităților în natură. „Bikepacking” este, de asemenea, folosit de cicliști pentru cursele pe distanțe lungi, în timpul cărora sunt importante o bicicletă agilă și rapidă și deținerea echipamentului necesar. Bikepacking-ul poate lua forma unei plimbări de mai multe ore sau a unei excursii de mai multe zile cu o noapte de cazare (la cort, hostel, hotel B&B etc.). Se poate face pe pietriș, drumuri de pământ, singletrack sau pe terenuri greu accesibile. Este, de asemenea, o modalitate de turism urban și de vizitare activă a locurilor de interes. 

Bikepacking își are originea în Statele Unite. Cicliștii americani căutau o modalitate de a-și optimiza mersul pe bicicletă în timpul, de exemplu, al curselor de auto-susținere pe distanțe lungi, care presupun parcurgerea mai multor etape fără sprijin suplimentar. Cu alte cuvinte, trebuie să împachetați astfel încât, în cazul unei defecțiuni sau al unei pene de cauciuc, să puteți face singuri reparațiile necesare. Pentru ca escapadele lor să fie mai lungi și mai ușoare, cicliștii din SUA au început să înlocuiască portbagajele și portbagajele cu genți, care să poată fi montate cât mai aproape de bicicletă (inclusiv în zona cadrului) și să împacheteze în ele doar obiectele cele mai necesare, astfel încât să poată cuceri cu ușurință zonele sălbatice.

Gravel, trekking sau MTB? Cea mai bună bicicletă pentru bikepacking 

Cea mai bună bicicletă pentru bikepacking va fi o bicicletă de gravel sau MTB, datorită construcției lor, care poate face față deplasărilor off-road. O bicicletă de cross, trekking sau chiar o bicicletă de șosea va trece și ea testul. Traseul pe care l-ați planificat este important. Dacă acesta constă în principal din asfalt, drumuri cu pietriș și poteci drepte, o bicicletă gravel cu anvelope late poate fi alegerea optimă. Geometria cadrului, care este similară cu cea a unei biciclete de șosea, va face față bine traseelor cu mult asfalt și va permite o deplasare rapidă. Ghidonul prelungit asigură stabilitate în timpul mersului și vă oferă un plus de încredere în natură.

Pentru bikepacking puteți folosi o bicicletă de munte hardtail datorită, printre altele: distanței largi pentru anvelope, cadrului puternic și suspensiei față va fi potrivită mai ales pentru traseele care merg în afara drumului sau care duc prin terenuri mai dificile și mai accidentate. O bicicletă de munte rigidă (fără suspensie sau cu furcă cu suspensie cu blocare) cu frâne mecanice pe disc și ghidon cu mai multe poziții va fi, de asemenea, o opțiune bună.

Bikepacking înseamnă să petreci ore îndelungate în șa, așa că este esențial să ai o bicicletă confortabilă și adaptată corespunzător la parametrii tăi. Dacă tocmai ați cumpărat o bicicletă nouă, încercați-o de câteva ori în călătorii mai scurte înainte de a o lua într-o călătorie lungă.

Bicicletele de șosea, din cauza designului lor adaptat pentru șosea și nu pentru drumuri accidentate și neasfaltate și a lipsei de spațiu mare pentru anvelope, precum bicicletele de munte hardtail sau cele de tip gravel, este puțin probabil să fie o alegere bună. Cu toate acestea, dacă mergeți în excursii de mai multe ore pe asfalt, gențile de bikepacking vă vor permite să mergeți confortabil și rapid.

Bikepacking, sau ce saci de bicicletă să alegeți? 

Ușoare și adaptate la bicicletele moderne, gențile bikepacking vă permit să optimizați capacitatea de transport a monociclului dumneavoastră, fără a-i crește semnificativ greutatea sau a-i afecta manevrabilitatea. Pe lângă cunoscutele genți pentru cadru, tijă de șa și ghidon, pe piață sunt disponibile și genți pentru tubul superior, genți pentru gustări și genți montate pe furcă, pentru a vă oferi opțiuni suplimentare de depozitare. Gențile Bikepacking, într-o varietate de forme și dimensiuni, sunt concepute pentru a fi atașate la bicicletă și nu necesită puncte speciale de montare pe cadru, astfel încât pot fi utilizate cu aproape orice bicicletă. Coșurile pentru sticlele de apă/bidon sunt, de asemenea, esențiale – acestea vor menține greutatea scăzută și centrată.

Veți găsi genți fiabile și încăpătoare pentru șa, cadru și ghidon de la mărci precum Topeak, Zefal, ORTLIEB, EVOC, deuter, Lezyne, Acepac și ATTABO pentru bikepacking la Sportano.ro.

Geantă sub scaun

După cum sugerează și numele, se atașează sub șa – prinzându-l în jurul tijei de șa și pe șine cu ajutorul unor curele. Optați pentru o geantă sub scaun cu o capacitate de 5-18 litri și o formă aerodinamică pentru a depozita obiecte ușoare și voluminoase, cum ar fi hainele de schimb. Pentru a vă păstra echipamentul și hainele uscate, alegeți un model rezistent la apă sau împachetați lucrurile într-o geantă impermeabilă suplimentară. 

Geantă pentru ghidon

O geantă de ghidon va conține articole ușoare sau moderate, cum ar fi un cort, îmbrăcăminte sau echipamente la care aveți nevoie de un acces bun (de exemplu, hartă, aparat foto, navigație GPS). Poate fi încărcată pe partea superioară sau poate avea părțile laterale rulabile.

Geantă pentru cadru  

O geantă de cadru se atașează în interiorul triunghiului cadrului bicicletei. Acestea sunt deosebit de utile la bicicletele de munte hardtail sau rigide. Atunci când cumpărați, acordați atenție la potrivirea cu modelul de bicicletă și la locul în care sunt amplasate curelele de fixare și la modul în care acestea se aliniază cu cablurile bicicletei. Există pe piață genți pentru cadru care ocupă aproape tot triunghiul sau îl umplu doar parțial. Unele modele au buzunare suplimentare care pot facilita depozitarea și găsirea obiectelor.

Ce să iei într-o expediție de bikepacking? 

Conținutul echipamentului pentru o expediție de bikepacking va depinde de locul în care veți pedala (aproape de orașe sau departe de civilizație), de durata călătoriei (câte nopți și în ce formă intenționați să stați – în cort sau în hostel etc.), de ceea ce veți mânca (mâncăruri gata pregătite într-un restaurant întâlnit sau veți găti singuri pe un aragaz turistic) și de preferințele personale (veți limita lucrurile la minimul necesar sau veți împacheta câteva obiecte în plus pentru un confort sporit) etc. Uneori poate fi necesar să vă opriți la o pensiune, un camping sau un B&B pentru a vă spăla și odihni, pentru a vă reîncărca bateriile, pentru a avea haine etc. Uneori poate fi necesară o escală la o pensiune, un camping sau un B&B pentru a vă spăla și a vă odihni, pentru a vă reîncărca bateriile, pentru a vă spăla hainele, etc. Cu cât traseul pe care îl planificați este mai lung sau cu cât vă îndepărtați mai mult de civilizație, cu atât mai mult va trebui să luați cu dumneavoastră pentru a fi autosuficienți în caz de defecțiuni majore, nu doar mecanice.

Nu uitați, totuși, că atunci când faceți bikepacking trebuie să urmați regula – cu cât sunteți mai ușor, cu atât vă veți distra mai bine. Echipamentul ușor este mai ușor de transportat atunci când traseul este impracticabil sau de manevrat pe singletracks tehnice. O listă de echipament bine gândită pentru o excursie lungă cu bicicleta ar trebui să includă lucruri cum ar fi:

  • un cort ușor, o saltea, un sac de dormit de supraviețuire sau un hamac, plus o prelată ușoară pentru dormit;
  • o trusă de gătit – de exemplu, un aragaz cu combustibil multiplu, oale de aluminiu, tacâmuri, o cană termică, o brichetă, chibrituri, un multitool (un instrument multifuncțional), un filtru de purificare a apei
  • unelte și piese de schimb pentru întreținerea și îngrijirea bicicletei, mai ales dacă mergeți în zone sălbatice – o cameră de aer, un kit pentru repararea unei anvelope înțepate, o pompă de mână (mini-pompă sau pompă de CO2), un cuplaj rapid pentru lanț, lubrifiant pentru lanț, baterii de rezervă pentru luminile bicicletei sau un set de lumini noi pentru bicicletă, o clemă pentru bicicletă etc;
  • trusă de prim ajutor
  • documente și bani/card (nu uitați că s-ar putea să ajungeți într-un loc în care acesta nu va fi onorat);
  • articole de toaletă de bază;
  • aparatură electronică, cum ar fi un sistem de navigație GPS, un power bank, 
  • jachetă izolată – din puf sau sintetică;
  • jachetă impermeabilă pentru ciclism;
  • haine de ciclism + haine de zi cu zi
  • pantofi de ciclism + pantofi de schimb.

Tot ceea ce depășește lista de lucruri necesare se va adăuga la încărcătură, va încetini deplasarea și vă va forța să depuneți mult efort atunci când uneori trebuie să împingeți sau să cărați bicicleta.

Cum să vă împachetați sacii de bicicletă? Sfaturi cheie 

Atunci când fixați gențile pentru bicicletă, este important ca acestea să fie amplasate central. Nu uitați că echipamentele grele amplasate sus pe bicicletă sau disproporționat deasupra roții din spate vor perturba echilibrul și vor împiedica orice mișcare în afara șeii. Deoarece cea mai mare geantă de bikepacking este de obicei geanta de sub șa, este o idee bună să plasați obiectele de care veți avea nevoie ocazional sau la sfârșitul zilei, cum ar fi: o jachetă de puf și trusa de dormit. Pentru a stabiliza încărcătura din sacul de șa, adăugați ceva rigid la acesta, cum ar fi haine bine înfășurate. De asemenea, puteți împacheta obiectele cele mai grele cel mai aproape de stâlpul scaunului.

Așezați obiectele ușoare care nu sunt necesare în timpul călătoriei în geanta de ghidon – această aranjare va avea, de asemenea, un impact mai mic asupra direcției. Așezați cele mai importante obiecte de care veți avea nevoie în timpul plimbării în geanta de pe tubul superior, astfel încât să le aveți întotdeauna la îndemână, de exemplu, telefonul, trusa de reparații, gustările. Ambalarea obiectelor grele pe cadru sau cât mai aproape de centrul de greutate al bicicletei poate fi o soluție bună. Încercați diferite configurații de distribuție a bagajelor pentru a vedea cum afectează manevrarea și transportul bicicletei. 

Unii cicliști folosesc în plus rucsacuri cu un sistem de hidratare (camelbak), în care uneori împachetează și alte obiecte. Pentru a sta confortabil în timpul mersului pe bicicletă, optați pentru un model cu o capacitate de cel mult 20 de litri.

Atunci când plecați într-o excursie cu rucsacul de bicicletă, este o idee bună să anunțați pe cineva unde mergeți și când preconizați să vă întoarceți, mai ales dacă este o excursie solo, din motive de siguranță. Unele aplicații de bikepacking oferă o funcție de urmărire, astfel încât cei dragi să poată urmări unde vă aflați și dacă sunteți în siguranță.

Pe măsură ce veți căpăta experiență în bikepacking, vă va fi din ce în ce mai ușor să completați kitul optim care vă va permite să mergeți în cele mai îndepărtate zone, fie din țară sau din lume, în confort și cât mai autosuficient posibil.

Polecane produkty