Tabel de conținut:
Bumbac organic, bumbac bio sau cotton organic – probabil că ești familiarizat cu acești termeni. Industria textilă și a confecțiilor utilizează din ce în ce mai mult acest material ca parte a unei producții responsabile, care are ca scop reducerea impactului dăunător asupra mediului și a oamenilor. Ce înseamnă mai exact faptul că un material este organic? Ce avantaje are bumbacul organic și prin ce se deosebește de bumbacul obișnuit? Toate acestea în ghidul nostru.
Bumbacul organic, cunoscut și sub numele de bumbac ecologic, bumbac eco, bumbac bio, este un tip de material derivat din semințele de bumbac cultivat pe soluri dedicate care au fost puse în carantină timp de mai mulți ani. Prin rezultatul separării semințelor se obțin fibre de diferite lungimi folosite pentru fire, țesături și tricotaje, iar din ele se extrage și ulei comestibil. Ce înseamnă faptul ca bumbacul este organic? În perioada cuLa cultivarea acestei plante se folosesc numai mijloace de îngrășăminte naturale și biodegradabile (de exemplu, gunoi de grajd, insecticide pe bază de usturoi, acid citric sau ardei iute), care nu afectează mediul și omul, iar buruienile sunt îndepărtate manual. Utilizarea produselor chimice (îngrășăminte) este interzisă, consumul de apă și poluarea corpurilor de apă sunt reduse. Apa de ploaie este folosită în principal pentru turnare. Recoltarea se face prin metode manuale tradiționale, cu condiții de muncă și salarizare decente pentru muncitori. În producția de îmbrăcăminte și textile din bumbac organic nu se utilizează produse chimice toxice, ci doar agenți și coloranți (de exemplu amestecuri de argilă) care nu prezintă riscuri pentru ecosistem.
Bumbacul este cel mai popular material textil utilizat pe scară largă pe piața de îmbrăcăminte și textile, producția ajungând la peste 6 milioane de tone pe an numai în China. Cererea mare pentru această materie primă a determinat cultivatorii să folosească cantități tot mai mari de pesticide, substanțe chimice și insecticide sau stimulatori de creștere pentru a face cultivarea mai rapidă și mai profitabilă. În plus, la recoltarea sau producția de fire se folosesc și substanțe chimice dăunătoare pentru mediu și pentru oameni. Și tocmai aceasta este principala diferență între bumbacul convențional și cel organic, a cărui cultivare și producție acordă prioritate ecologiei și siguranței, precum și aspectelor sociale și etice (asigurarea unor condiții de muncă și de remunerare decente pentru muncitorii de pe plantații și din fabrici).
O altă diferență este durabilitatea țesăturii bio, care se datorează printre altele, modului în care sunt obținute firele și țesătura, care este densă, nu este tratată cu substanțe chimice și prin urmare, este mai rezistentă la deteriorare. În timp ce hainele cu eticheta „100% cotton” se întind și își pierd culoarea după câteva spălări, hainele din bumbac ecologic își păstrează croiala și sunt mai puțin predispuse la frecare sau rupere. De asemenea, bumbacul organic are un avantaj față de bumbacul convențional în ceea ce privește respirabilitatea – absența substanțelor chimice sau a fibrelor sintetice garantează o circulație excelentă a aerului. Îmbrăcămintea confecționată din bumbac convențional, odată ce a absorbit umezeala, nu se poate evapora rapid din material, ceea ce crește riscul de hipotermie.
Pe lângă durabilitatea și respirabilitatea deja menționate, precum și procesul de producție natural, favorabil mediului și omului, cele mai importante proprietăți ale bumbacului organic includ:
Principalul criteriu de recunoaștere a hainelor și textilelor fabricate din bumbac ecologic este etichetarea cu următoarele certificate:
Hainele din bumbac organic (de exemplu T-shirt-uri, topuri, longsleeve-uri, lenjerie de corp, haine pentru copii etc.) sunt ideale mai ales pentru copii, persoanele care suferă de alergii sau pentru persoanele cu pielea sensibilă. Datorită cultivării naturale, în cadrul căreia nu se folosesc îngrășăminte chimice sau pesticide, iar semințele nu sunt modificate genetic, bumbacul organic este nesensibilizant și neiritant. Țesătura este moale și plăcută la atingere, ceea ce o face mai confortabilă la purtare. În plus, nu se folosesc coloranți artificiali sau substanțe chimice în producția hainelor și textilelor din acest material.Din aceste motive, purtarea hainelor din bumbac ecologic ajută de asemenea, la îngrijirea iulumedi.
Un alt avantaj al hainelor din bumbac eco este durabilitatea acestora. Datorită țesăturii lor dense, acestea sunt rezistente la abraziune sau rupere. De asemenea, nu se întind și nu își pierd prea repede proprietățile, chiar dacă sunt spălate frecvent. Datorită termoregulării lor, hainele din bumbac ecologic asigură o circulație adecvată a aerului, ceea ce reduce riscul acumulării excesului de umiditate în timpul efortului fizic și elimină astfel formarea de bacterii și mirosuri neplăcute.
Bumbacul organic este o țesătură din ce în ce mai populară, nu numai datorită calității și proprietăților sale înalte, ci și pentru că se potrivește cu tendința spre un stil de viață sustenabil, inclusiv atenția acordată siguranței și ușurinței proceselor de producție pentru oameni și mediu. Regulile stricte pe care trebuie să le respecte producătorii acestei materii prime ecologice se expun asupra eticii și siguranței muncii atât pe plantații, cât și în unitățile de producție. Respirabilitatea ridicată și senzația de „a doua piele” fac ca bumbacul organic să fie foarte potrivit pentru activitățile fizice în aer liber.