Bumbacul organic – ce este, cum diferă de bumbacul convențional și de ce ar trebui să cumperi haine fabricate din bumbac organic? 

Sylwia Stwora-Petela 11.04.2024 ( 12.04.2024 )

Bumbac organic, bumbac bio sau cotton organic – probabil că ești familiarizat cu acești termeni. Industria textilă și a confecțiilor utilizează din ce în ce mai mult acest material ca parte a unei producții responsabile, care are ca scop reducerea impactului dăunător asupra mediului și a oamenilor. Ce înseamnă mai exact faptul că un material este organic? Ce avantaje are bumbacul organic și prin ce se deosebește de bumbacul obișnuit? Toate acestea în ghidul nostru.

Ce este bumbacul organic? 

Bumbacul organic, cunoscut și sub numele de bumbac ecologic, bumbac eco, bumbac bio, este un tip de material derivat din semințele de bumbac cultivat pe soluri dedicate care au fost puse în carantină timp de mai mulți ani. Prin rezultatul separării semințelor se obțin fibre de diferite lungimi folosite pentru fire, țesături și tricotaje, iar din ele se extrage și ulei comestibil. Ce înseamnă faptul ca bumbacul este organic? În perioada cuLa cultivarea acestei plante se folosesc numai mijloace de îngrășăminte naturale și biodegradabile (de exemplu, gunoi de grajd, insecticide pe bază de usturoi, acid citric sau ardei iute), care nu afectează mediul și omul, iar buruienile sunt îndepărtate manual. Utilizarea produselor chimice (îngrășăminte) este interzisă, consumul de apă și poluarea corpurilor de apă sunt reduse. Apa de ploaie este folosită în principal pentru turnare. Recoltarea se face prin metode manuale tradiționale, cu condiții de muncă și salarizare decente pentru muncitori. În producția de îmbrăcăminte și textile din bumbac organic nu se utilizează produse chimice toxice, ci doar agenți și coloranți (de exemplu amestecuri de argilă) care nu prezintă riscuri pentru ecosistem.

Diferențele dintre bumbacul organic și cel convențional 

Bumbacul este cel mai popular material textil utilizat pe scară largă pe piața de îmbrăcăminte și textile, producția ajungând la peste 6 milioane de tone pe an numai în China. Cererea mare pentru această materie primă a determinat cultivatorii să folosească cantități tot mai mari de pesticide, substanțe chimice și insecticide sau stimulatori de creștere pentru a face cultivarea mai rapidă și mai profitabilă. În plus, la recoltarea sau producția de fire se folosesc și substanțe chimice dăunătoare pentru mediu și pentru oameni. Și tocmai aceasta este principala diferență între bumbacul convențional și cel organic, a cărui cultivare și producție acordă prioritate ecologiei și siguranței, precum și aspectelor sociale și etice (asigurarea unor condiții de muncă și de remunerare decente pentru muncitorii de pe plantații și din fabrici).

O altă diferență este durabilitatea țesăturii bio, care se datorează printre altele, modului în care sunt obținute firele și țesătura, care este densă, nu este tratată cu substanțe chimice și prin urmare, este mai rezistentă la deteriorare. În timp ce hainele cu eticheta „100% cotton” se întind și își pierd culoarea după câteva spălări, hainele din bumbac ecologic își păstrează croiala și sunt mai puțin predispuse la frecare sau rupere. De asemenea, bumbacul organic are un avantaj față de bumbacul convențional în ceea ce privește respirabilitatea – absența substanțelor chimice sau a fibrelor sintetice garantează o circulație excelentă a aerului. Îmbrăcămintea confecționată din bumbac convențional, odată ce a absorbit umezeala, nu se poate evapora rapid din material, ceea ce crește riscul de hipotermie.

Proprietățile bumbacului organic 

Pe lângă durabilitatea și respirabilitatea deja menționate, precum și procesul de producție natural, favorabil mediului și omului, cele mai importante proprietăți ale bumbacului organic includ:

  • termoreglare respirabilitatea ridicată și absorbția bună a umezelii garantează un confort termic ridicat în orice condiții;
  • antialergenicitate indicat pentru persoanele care suferă de alergii, persoanele cu dermatită atopică și copii;
  • elasticitate, netezime și confortul purtăriidatorită moliciunii și greutății reduse, oferă senzația unei „a doua piei”;
  • calitate înaltăare un preț mai mare, dar datorită rezistenței ridicate a materialului și a susceptibilității reduse la întindere, decolorare și uscare, hainele din bumbac organic te vor servi mult timp;
  • revizuirea sistematică a standardelorplantațiile de bumbac ecologic sunt auditate în mod regulat de GOTS – Global Organic Textile Standard.

Cum se recunoaște bumbacul eco? 

Principalul criteriu de recunoaștere a hainelor și textilelor fabricate din bumbac ecologic este etichetarea cu următoarele certificate:

  • GOTS – Global Organic Textile Standardun standard global care garantează că produsele textile sunt 100% ecologice. Certificarea se bazează atât pe toate etapele de producție a produselor obținute din materii prime naturale (de la cultivare și prelucrare până la ambalare, etichetare și distribuție), cât și pe considerente sociale și de mediu. GOTS a făcut posibilă standardizarea practicilor de certificare utilizate în diferite regiuni ale lumii. Standardul de certificare este elaborat în comun de către OTA (The Organic Trade Association) din America, IVN (Internationaler Verband Der Naturtextilwirtschaft), care funcționează în Germania și Elveția, Soil Association din Marea Britanie și JOCA (Japan Organic Cotton Association) din Japonia.
  • Naturtextil – metoda de certificare a organizației germane IVN, care certifică o producție 100% ecologică a materialului, adică o producție fără substanțe chimice și realizată de muncitori cărora le sunt garantate condiții de muncă și de remunerare adecvate.
  • OCS un certificat internațional care verifică procentul de fibre ecologice din produsul final și certifică lanțul de aprovizionare (CCS – Content Claim Standard).
  • Oeko-Tex Standard 100 – un standard care se referă numai la produsele textile în a căror producție nu au fost utilizate substanțe toxice (sau a căror concentrație este atât de scăzută încât nu reprezintă un risc pentru sănătatea umană). Certificatul este oferit de Asociația Internațională pentru Cercetarea și Dezvoltarea Ecologiei Produselor Textile Oeko-Tex . În Polonia, certificatele Oeko-Tex pot fi eliberate de către Institutul Textil din Łódź.

De ce să cumperi îmbrăcăminte din bumbac organic? 

Hainele din bumbac organic (de exemplu T-shirt-uri, topuri, longsleeve-uri, lenjerie de corp, haine pentru copii etc.) sunt ideale mai ales pentru copii, persoanele care suferă de alergii sau pentru persoanele cu pielea sensibilă. Datorită cultivării naturale, în cadrul căreia nu se folosesc îngrășăminte chimice sau pesticide, iar semințele nu sunt modificate genetic, bumbacul organic este nesensibilizant și neiritant. Țesătura este moale și plăcută la atingere, ceea ce o face mai confortabilă la purtare. În plus, nu se folosesc coloranți artificiali sau substanțe chimice în producția hainelor și textilelor din acest material.Din aceste motive, purtarea hainelor din bumbac ecologic ajută de asemenea, la îngrijirea iulumedi.

Un alt avantaj al hainelor din bumbac eco este durabilitatea acestora. Datorită țesăturii lor dense, acestea sunt rezistente la abraziune sau rupere. De asemenea, nu se întind și nu își pierd prea repede proprietățile, chiar dacă sunt spălate frecvent. Datorită termoregulării lor, hainele din bumbac ecologic asigură o circulație adecvată a aerului, ceea ce reduce riscul acumulării excesului de umiditate în timpul efortului fizic și elimină astfel formarea de bacterii și mirosuri neplăcute.

Bumbacul organic este o țesătură din ce în ce mai populară, nu numai datorită calității și proprietăților sale înalte, ci și pentru că se potrivește cu tendința spre un stil de viață sustenabil, inclusiv atenția acordată siguranței și ușurinței proceselor de producție pentru oameni și mediu. Regulile stricte pe care trebuie să le respecte producătorii acestei materii prime ecologice se expun asupra eticii și siguranței muncii atât pe plantații, cât și în unitățile de producție. Respirabilitatea ridicată și senzația de „a doua piele” fac ca bumbacul organic să fie foarte potrivit pentru activitățile fizice în aer liber.

Polecane produkty