Calculator de bicicletă sau smartphone-ul cu aplicație de ciclism – ce este mai bun? 

Sylwia Stwora-Petela 08.03.2024 ( 11.03.2024 )

Calculatorul de bicicletă este în continuare o alegere populară în rândul cicliștilor care doresc să își înregistreze plimbările. Totuși, din ce în ce mai mult, pasionații bicicletelor se orientează către un smartphone cu aplicații pentru ciclism, care poate îndeplini multe alte funcții practice pe lângă monitorizarea datelor. Dacă te întrebi ce este mai bun – un calculator de bicicletă sau o aplicație pe telefon, următoarea comparație a avantajelor și dezavantajelor ambelor soluții te poate ajuta să decizi ce dispozitiv se va potrivi cel mai bine preferințelor și nevoilor tale individuale. 

Calculator pentru bicicletă sau telefon cu aplicație – comparație  

Calculatoarele pentru biciclete sunt dispozitive mai mult sau mai puțin sofisticate care măsoară parametrii importanți ai ciclismului, cum ar fi distanța, viteza, timpul total de pedalare, cadența, statisticile pe tur sau locația GPS. Acestea sunt rezistente la intemperii, rezistente la accidente și sunt concepute pentru a se potrivi pe ghidonul unei biciclete. Acestea oferă o durată lungă de viață a bateriei și de asemenea, facilitează navigarea cu ajutorul ecranelor tactile moderne și a butoanelor funcționale. Calculatoarele pentru bicicletă se conectează de asemenea, la aproape orice alt dispozitiv inteligent pentru ciclism, inclusiv măsuratori de putere, monitoare de ritm cardiac și senzori de cadență, astfel încât să te poți antrena la următorul nivel. Cu toate acestea, în ciuda numeroaselor lor avantaje, acestea pot pierde într-o confruntare cu un smartphone cu o aplicație de ciclism, care este capabil să facă multe dintre aceleași lucruri fără a-ți cere să cumperi un nou dispozitiv. Această soluție este preferată în special de persoanele care încep să meargă pe bicicletă, de cicliștii ocazionali și de cei care nu plănuiesc călătorii lungi pe bicicletă, ci se bazează mai degrabă pe utilizarea acesteia ca mijloc de transport sau ca instrument pentru a se menține în formă sau pentru a pierde în greutate. Dacă te confrunți cu o dilemă: un calculator pentru bicicletă sau un smartphone cu aplicație, următoarea comparație a avantajelor și dezavantajelor celor două dispozitive te poate ajuta să faci alegerea finală.   

Dimensiune, greutate, fixare  

În ceea ce privește dimensiunea, calculatoarele de ciclism au un avantaj în această privință. Smartphone-urile sunt echipate cu ecrane mari care, deși sunt mai ușor de citit și mai potrivite pentru citirea hărților detaliate, pot ocupa prea mult spațiu pe ghidon. În plus, acestea trebuie să fie depozitate într-o husă dedicată pe durata cursei și fixate corespunzător ( poți alege suporturi de bicicletă universale sau specifice dispozitivelor), iar acest lucru adaugă greutate bicicletei și poate afecta aerodinamica. Acest lucru va fi deosebit de important pentru cicliștii de șosea, care urmăresc o greutate cât mai mică și o configurație cât mai aerodinamică pentru a contribui la economisirea timpului și la creșterea performanțelor de pedalare. Poți, bineînțeles, să îți pui smartphone-ul în buzunar, dar, făcând acest lucru, pierzi posibilitatea de a urmări statisticile sau o hartă. În cazul unui calculator de bicicletă, acesta vine de obicei cu un suport compatibil, astfel încât nu generează costuri suplimentare

Servicii

Calculatoarele pentru biciclete oferă atât butoane, cât și ecran tactil, ceea ce le face ușor de utilizat în orice condiții. Butoanele reprezintă o soluție mai practică atunci când se merge pe bicicletă, pe ploaie sau când sunt necesare mănuși de ciclism cu toate degetele. Ecranele tactile, pe de altă parte, oferă o mare capacitate de reacție, ceea ce reprezintă un mare avantaj atunci când lucrezi cu o hartă, când trebuie să introduci numele unor noi puncte de pe traseu etc. În plus, ecranul unui smartphone modern este mult mai mare decât cel al unui calculator de bicicletă și oferă o rezoluție ridicată și posibilitatea de a afișa datele în culori. Acest lucru, la rândul său, facilitează citirea datelor despre cursă și permite afișarea unor parametri diferiți unul lângă altul. Afișajele color sunt oferite de obicei, de calculatoarele pentru biciclete de înaltă calitate, cum ar fi Garmin Edge 830, Garmin Edge 1030, Wahoo Elemnt Bolt sau Bryton Rider S500. Merită menționat faptul că ecranele calculatoarelor de ciclism oferă o lizibilitate ridicată în toate condițiile de iluminare, în timp ce un smartphone poate oferi o lizibilitate mai slabă din cauza ecranelor lucioase

Viața bateriei 

Durata de viață a bateriei este cel mai mare dezavantaj al telefoanelor inteligente atunci când sunt folosite pentru a înregistra cursele cu GPS. În general, este recomandabil să ai la tine un powerbank în plus pentru călătoriile mai lungi de o oră, astfel încât să îți poți reîncărca rapid telefonul și să îl poți folosi în caz de urgență (de exemplu, dacă ai nevoie să chemi ajutoare). Calculatoarele pentru bicicletă sunt concepute pentru a rezista la provocările unei utilizări prelungite. Durata de viață declarată a bateriei în acest caz poate ajunge până la 20 de ore (24 în cazul Garmin Edge 1030), de obicei mai mult de 10 ore, astfel încât calculatoarele pentru bicicletă sunt o alegere ideală dacă pleci într-o călătorie de mai multe ore sau în locuri îndepărtate de civilizație.  

Durabilitate

Calculatoarele pentru ciclism sunt proiectate pentru a fi aerodinamice, rezistând în același timp la accidentări, umiditate și condiții meteorologice dure. Când vine vorba de smartphone-uri, nu avem întotdeauna de-a face cu cele mai durabile dispozitive și chiar și cele mai bune carcase rezistente la apă sau Gorilla Glass pot ceda în condiții de vreme și terenuri dificile. Atunci când îți montezi telefonul pe ghidon, nu uita că îl expui la o serie de situații în care acesta poate fi grav deteriorat sau chiar distrus complet.  

Navigație

Smartphone-ul îți permite să navighezi în timp ce pedalezi folosind Google Maps sau o aplicație dedicată ciclismului, precum Strava sau Komoot. Pe de altă parte, cele mai bune calculatoare de ciclism au hărți de precizie preîncărcate, care sunt similare hărților topografice și includ drumuri, trasee, repere și facilități detaliate. Unele dispozitive îți permit, de asemenea, să încarci un traseu planificat în prealabil, adăugând un pin și ghidându-te automat către destinație cu indicații, pas cu pas sau recalculând traseul dacă te abați de la traseu, în timp ce altele îți cer să îți planifici traseul folosind o aplicație și să îl trimiți la calculatorul de bicicletă. Merită adăugat totuși, că multe calculatoare au zone specifice de hărți încărcate, ceea ce, dacă călătorești în locuri noi, poate necesita achiziționarea de hărți suplimentare.  

Exactitate

În ceea ce privește exactitatea, aproape orice calculator sau smartphone utilizează o combinație de semnale GPS și senzori încorporați pentru a determina viteza, distanța și altitudinea, dar diferențele de hardware și de calitate a datelor din satelit pot duce la discrepanțe. Se poate întâmpla ca, atunci când folosești un calculator de bicicletă cu GPS și un smartphone în același timp, să observi diferențe semnificative în ceea ce privește viteza medie și chiar distanța, ceea ce se datorează cel mai adesea doar calității datelor GPS. Pentru a evita acest lucru, se adaugă un altimetru barometric, care determină altitudinea folosind presiunea atmosferică și accelerometre care măsoară viteza pe dispozitivul însuși, în loc să se bazeze pe sateliți. Unele dispozitive sunt de asemenea, compatibile cu un senzor de viteză montat pe ghidon. Astfel se evită problema estompării semnalului GPS, dar trebuie remarcat faptul că vremea poate afecta barometrele, ceea ce la rândul său, duce la citiri inexacte.

Compatibilitatea cu senzorii și colectarea de date de formare 

Multe monitoare de ritm cardiac și aparate de măsurat puterea se conectează acum la dispozitivele de înregistrare prin Bluetooth, ceea ce oferă o vizualizare mai ușoară a modului în care te descurci pe bicicletă. În acest fel, poți obține o mulțime de informații valoroase despre mersul tău pe bicicletă, cum ar fi: zonele de antrenament, puterea pragului funcțional (FTP), VO2 max sau raportul putere/greutate, folosind aplicații precumStrava, MapMyRide, Komoot czy Wahoo Fitness. În plus, de obicei contra cost, poți de exemplu să-ți înregistrezi ritmul cardiac (un monitor cardiac este esențial) sau să-ți împărtășești rezultatele cu prietenii sau cu comunitatea aplicației, să urmărești activitatea altora, să îi lauzi sau să creezi provocări de ciclism.  

Multe calculatoare pentru biciclete pot fi asociate cu un trainer inteligent, oferindu-ți posibilitatea de a monitoriza și controla antrenamentul într-o cameră închisă. Mai mult, mărci precum Wahoo și Garmin pun la dispoziție actualizări și îți permit să controlezi calculatoarele de bicicletă prin intermediul unei aplicații de pe telefon. De asemenea, acestea trimit notificări push pentru SMS-uri, apeluri sau e-mailuri primite. Mai mult, calculatoarele de bicicletă de o calitate înaltă pot fi conectate la sisteme de deraiere fără fir (de exemplu, Shimano), permițându-ți să monitorizezi și să schimbi vitezele direct de pe dispozitiv. 

Dacă te afli într-o situație în care ai dispozitive ANT+ și un telefon care primește doar semnal Bluetooth, poți achiziționa o cheie ANT+ (de exemplu, Wahoo ANT+ Key)

Preț

În ceea ce privește costul, smartphone-ul are un avantaj față de calculatorul pentru biciclete datorită faptului că… practic toată lumea deține astăzi un telefon inteligent. Este adevărat că achiziționarea unuia reprezintă adesea o cheltuială considerabilă, dar prin simpla instalare pe acesta a aplicației de ciclism pe care o alegi (în mare parte gratuită în versiunile de bază sau foarte ieftină în versiunea premium), poți înregistra fiecare parametru al cursei tale datorită unei game largi de funcționalități și poți avea o imagine de ansamblu precisă a modului în care te-ai descurcat la o cursă, la antrenament sau la o competiție. În acest fel, poți economisi bani și îți poți reduce la minimum deținerea de dispozitive electronice.

Prețurile calculatoarelor de bicicletă variază de la câteva zeci de lei pentru cele mai simple modele, care înregistrează pur și simplu distanța și viteza, dar pot depăși și pragul de 1000 sau 2000 de lei, oferind o creștere a performanțelor de pedalare, datorită instrumentelor integrate și soluțiilor avansate dedicate, de exemplu a unui anumit stil de pedalare. Investiția într-un dispozitiv dedicat ciclismului și păstrarea smartphone-ului departe de pericol s-ar putea dovedi mai utilă. Cu toate acestea, merită să ții cont de faptul că un calculator de bicicletă este conceput exclusiv pentru ciclism, așa că, dacă alergi sau practici alte sporturi, s-ar putea să observi că un smartphone sau un smartwatch este o opțiune mai bună

Când avem nevoie de un computer de bicicletă și când de un smartphone cu o aplicație pentru bicicliști? 

După cum se poate observa, ambele soluții au avantajele și dezavantajele lor, astfel încât alegerea finală va depinde de nevoile și prioritățile tale individuale, precum și de stilul, nivelul sau frecvența mersului pe bicicletă și a bugetul tău.  

Dacă mergi pe bicicletă ca activitate de agrement, considerând-o în primul rând ca o alternativă la mașină sau la transportul public sau ca un dispozitiv de antrenament cardio, pentru a te ajuta în căutarea unei forme fizice și a unei siluete mai bune, un telefon cu o aplicație dedicată ar putea fi o alegere mai practică pentru tine. Alternativ, un simplu calculator de bicicletă te poate ține la curent cu distanța, viteza sau timpul de pedalare. 

Calculatorul de bicicletă cu senzori și măsurare a puterii va fi o alegere bună pentru bicicliștii experimentați (care parcurg mii de kilometri pe an sau care pedalează cel puțin 2-3 ore pe săptămână), care plănuiesc adesea excursii de câteva zile cu bicicleta, care participă la curse pe șosea sau la competiții de MTB sau XC.  

De asemenea, poți alege să folosești ambele soluții în același timp – poți folosi calculatorul de bicicletă ca dispozitiv principal pentru urmărirea datelor în timp ce pedalezi și poți folosi smartphone-ul cu aplicație ca instrument complet pentru a analiză și pentru a distribui rezultatele antrenamentelor tale.  

Polecane produkty