Camping pentru începători. Ce să luați din cort?

Sylwia Stwora-Petela 03.10.2022

Campingul vă permite să vă petreceți timpul liber în aer liber, să trăiți aventuri de neuitat și să dormiți într-un cort în mijlocul pădurii sălbatice. Nu ați mai fost niciodată cu cortul, dar ați dori să experimentați farmecul acestei forme de recreere? În ghidul nostru – camping pentru începători, veți găsi o listă de lucruri esențiale pentru activitățile în aer liber și sfaturi pentru a vă pregăti excursia cu cortul.

Înainte de a începe să vă împachetați rucsacul, cortul, hainele, proviziile și alte accesorii de camping, stabiliți unde anume doriți să mergeți – în ce parte a țării, în ce zonă (pădure, lac etc.), cu ce intenționați să ajungeți acolo și cât de lungă ar trebui să fie excursia în afara orașului. Locația, transportul și durata șederii dumneavoastră au un mare impact asupra a ceea ce ar trebui să includeți în bagaj și asupra formalităților pe care ar trebui să le aranjați pentru ca vacanța dumneavoastră să nu implice obstacole neașteptate. Dacă puteți ajunge la destinație cu mașina/camionetă, sunteți practic limitat doar de spațiul din vehicul. Cu toate acestea, atunci când vă confruntați cu o drumeție cu rucsacul în spate, atunci merită să adoptați o abordare de bun simț în ceea ce privește dimensiunea echipamentului și să alegeți doar elementele cu adevărat necesare, astfel încât greutatea inutilă să nu îngreuneze sau chiar să facă imposibilă atingerea destinației, de exemplu în munți. De asemenea, contează câte persoane merg în camping și în ce perioadă a anului va fi la momentul respectiv. Veți împacheta în mod diferit pentru o excursie de o zi cu cortul cu copiii organizată în timpul verii și de ce veți avea nevoie pentru o excursie de câteva zile cu cortul cu prietenii la sfârșitul toamnei.

Cel mai bun loc pentru o excursie cu cortul ar fi, de exemplu, un luminiș umbrit sau o zonă ferită de gospodării (evitând vizitele vizitatorilor ocazionali). Alegeți o zonă cu iarbă plată, fără pietre, crengi, ace și rădăcini care ar putea să vă deterioreze cortul sau să vă facă să vă simțiți inconfortabil în timpul somnului. Amplasați-vă cortul doar în zonele desemnate sau în zonele în care puteți sta cu permisiunea proprietarului terenului.

Un cort este o listă obligatorie pentru orice excursie cu cortul. Acesta oferă un loc de odihnă după o zi grea de drumeție și reprezintă un adăpost împotriva intemperiilor sau a oaspeților nepoftiți (insecte sau animale din pădure). În timpul lunilor de vară, puteți opta să dormiți într-un hamac. În acest caz, este o idee bună să vă echipați cu o prelată impermeabilă cu frânghii de legare (cunoscută și sub numele de prelată de bivuac sau prelată), care, atârnată deasupra hamacului, oferă un adăpost suplimentar împotriva precipitațiilor. Supraviețuitorii sau practicanții de bushcraft îl folosesc ca o alternativă la cort.

Cort

Ajustați dimensiunea cortului de camping în funcție de numărul de persoane care vor dormi în el, de cantitatea de bagaje și de modul în care călătoriți (cu mașina sau pe jos). Dacă mergeți la camping cu mașina, greutatea și dimensiunea cortului nu vor fi o provocare. Pentru campingul de familie, va fi util un model dedicat pentru mai multe persoane cu, de exemplu, două compartimente pentru a permite părinților și copiilor să aibă camere separate, precum și un vestibul mare și încăpător și o zonă separată pentru bucătărie. Atunci când alegeți unul sau mai multe locuri de campare și vă deplasați pe jos sau cu bicicleta, optați pentru un cort iglu mai mic și mai ușor, de 2 sau 3 persoane, care să încapă într-un rucsac sau să poată fi agățat.

Atunci când alegeți un cort, acordați atenție materialului – musca și podeaua, în special, ar trebui să fie rezistente la umiditate și apă (impermeabil la cel puțin 1 500-2 000 mm coloană de apă), la foc, la abraziune și rupere. De asemenea, sunt importante gurile de aerisire pentru a asigura o circulație adecvată a aerului și eliminarea umidității sau numărul de intrări (două sunt utile dacă sunt mai multe rulote). Culoarea cortului este, de asemenea, importantă – optați pentru culori discrete, cum ar fi kaki, verde închis sau verde măsliniu, pentru a evita să ieșiți în evidență și să atrageți animale, insecte sau alți vizitatori.

La Sportano veți găsi o gamă largă de corturi de camping și de drumeție, de la corturi de 1 până la corturi de 8 persoane, de la producători de echipamente de camping de top precum: High Peak, Jack Wolfskin, Thule, AVID Carp, Carp Spirit, Coleman, Delphin sau Easy Camp.

Kit de dormit

În plus față de cort, confortul și protecția termică sunt garantate de un kit de dormit format din:

  • sac de dormit sau plapuma de turism;

  • un sac de dormit sau o plapumă de voiaj; – o saltea/ saltea/ saltea de dormit autogonflabilă;

  • o pernă de călătorie din spumă sau gonflabilă.

Alegeți sacul de dormit în funcție de sezonul în care faceți camping. În perioadele mai călduroase, un model ușor de tip vară sau un așa-numit plic care poate acționa ca o plapumă (pur și simplu desfaceți fermoarul) va fi o opțiune bună. Confortul optim, indiferent dacă dormiți în cort în perioada de tranziție sau în perioada rece a verii, va fi asigurat de un sac de dormit cu trei sezoane (de exemplu, de tip mumie). Alegerea sacului de dormit este, de asemenea, influențată de climă – în zonele umede, o versiune sintetică este cea mai bună, în timp ce pentru condiții uscate sau reci, merită ales un model umplut cu puf.

O saltea, o saltea sau o saltea autogonflabilă va servi drept strat izolator. Așezând sacul de dormit deasupra acestuia, vă veți proteja de frig și veți crește confortul de a sta întins pe un teren accidentat.

Atunci când mergeți la un camping, pregătirea meselor nu ar trebui să fie o provocare prea mare, deoarece majoritatea acestor locuri oferă o bucătărie comună sau sunt situate în apropierea unor puncte de vânzare de alimente. Un grătar este o opțiune, la fel ca și un frigider de călătorie (pentru cartușe congelate în frigider – varianta de weekend, sau pentru electricitate – conectat la o baterie de mașină, de exemplu), care vă va permite să luați cu dumneavoastră alimente proaspete în loc de conserve. Cu toate acestea, dacă alegeți să campați departe de civilizație, veți avea nevoie în principal de un aragaz de călătorie și de un cartuș pentru a fierbe apă pentru cafea/ceai sau alimente de călătorie liofilizate. Un set de veselă și tacâmuri pentru turiști va fi indispensabil.

Aragaz de turism și cartuș

Există mai multe modele de aragazuri de drumeție din care puteți alege, inclusiv modele cu unul sau două arzătoare care necesită o conexiune la cartușul de gaz, modele cu un arzător și un arzător piezoelectric, pentru combustibili solizi, electrice sau doar arzătorul de gaz (bun pentru călătoriile scurte și atunci când aveți spațiu limitat în rucsac). Cartușul, care este recipientul umplut cu gaz, poate fi înșurubat, cu o conexiune cu distanțier sau poate fi reumplut.

Un set de oale și tacâmuri

Cea mai bună alegere pentru camping sunt tacâmurile reutilizabile pentru drumeții, care, pe lângă faptul că sunt durabile, cântăresc foarte puțin. Puteți alege o lingură-furculiță sau un 3 în 1 esențial, care constă într-o lingură, o furculiță și un cuțit. Un bol, o cană de călătorie de 1 litru în care să fierbeți apă la foc de tabără sau pe aragaz, dacă este necesar, și o tigaie (de exemplu, cu un diametru de 22 cm) și o oală sau un cazan sunt utile.

Pentru ca lista de mai sus a elementelor esențiale pentru camping să fie completă, includeți lucruri precum:

  • documente și portofel;

  • o lumină de drumeție/lampă frontală cu baterii de rezervă;

  • Navigație GPS;

  • hartă turistică

  • powerbank;

  • încărcător de telefon;

  • cuțit de buzunar multifuncțional (multitool);

  • Trusă de prim ajutor, inclusiv: set de plasturi și bandaje, pansamente sterile, dezinfectanți, folie NRC (pătură termică), analgezice, remedii pentru diaree și vărsături, repelente pentru căpușe și țânțari, pensete, foarfece, mănuși din latex,

  • o geantă de toaletă de călătorie;

  • prosop din microfibră cu uscare rapidă;

  • duș turistic;

  • brichetă/brichetă/pui;

  • filtru de apă turistic sau tablete de purificare a apei;

  • frânghie de paracord – aceasta poate fi folosită, de exemplu, ca o frânghie pentru uscarea rufelor sau pentru a atașa un duș de drumeție;

  • mantie;

  • pungi de gunoi (utile nu numai pentru curățenie, ci și pentru hainele ude sau murdare sau pentru a proteja conținutul rucsacului de umezeală).

Organizarea primei excursii cu cortul din viața ta poate consuma mult timp, dar cu siguranță va fi foarte distractiv și o experiență minunată care îți va permite să fii și mai bine pregătit pentru diferite situații cu fiecare somn în cort. Înainte de călătorie, notați o listă de echipamente de camping, accesorii și gadgeturi esențiale pe o bucată de hârtie, într-o aplicație mobilă cu o listă de sarcini sau într-un tabel Excel pentru a împacheta în consecință. Nu uitați să vă asigurați că locul în care doriți să campați este potrivit pentru aceasta. Dacă ați găsit locul perfect pentru campingul cu cortul și acesta se află pe un teren privat sau pe un birou/instituție guvernamentală, contactați administratorul pentru a obține permisul corespunzător.

Produse recomandate