Casca de hochei – cum să alegi tipul și mărimea căștii de hochei pe gheață pentru începători?

Sylwia Stwora-Petela 11.03.2024 ( 12.03.2024 )

Casca de hochei este o piesă cheie de echipament pentru un jucător de hochei la orice nivel. Aceasta este menită să protejeze capul împotriva rănilor și a consecințelor potențial periculoase ale loviturilor cu o crosă, un puc sau ale ciocnirilor cu alți jucători. Află ce tip de cască de hochei să alegi, ce caracteristici și tehnologii îți pot spori confortul și siguranța pe gheață și cum îți poți da seama dacă casca ta este cea potrivită.

O cască de hochei bună – cele mai importante caracteristici

În ligile de hochei, atât la nivel profesionist, cât și la nivel de amatori, este obligatorie purtarea unei căști de hochei. Aceasta este o regulă menită să îmbunătățească siguranța jucătorilor. Hocheiul pe gheață este un sport de contact care implică riscul de a suferi leziuni la cap. Căzăturile, impactul cu pucul, cu bățul sau împotriva ruck-urilor sau duelurile cu alți jucători pot reprezenta potențiale pericole la nivelul capului. Casca de hochei este concepută pentru a proteja capul de leziuni, care pot duce la consecințe grave asupra sănătății (de exemplu, comoție cerebrală). Cel mai important rol al acesteia este de a amortiza și disipa forța impactului, ajutând la minimizarea potențialelor leziuni la nivelul capului sau a creierului. Căștile de hochei cu protecții (viziere sau grile) protejează nu numai capul, dar și fața și ochii de exemplu, de impactul cu un puc dur, care poate atinge viteze considerabile în timpul unui meci. Pe lângă funcția sa de protecție, o cască de hochei poate oferi de asemenea, confort, crește încrederea și facilitează concentrarea asupra jocului, ceea ce poate influența nivelul de competiție.

Pentru ca o cască de hochei să își facă treaba în mod corespunzător, aceasta trebuie să fie adaptată corespunzător la performanța și nivelul jucătorului de hochei și să fie certificată pentru a îndeplini standardele de siguranță..

Certificate de siguranță

Alegând casca de hochei, este important să analizăm standardele de siguranță stabilite de diverse organizații de certificare, care confirmă că echipamentul îndeplinește criterii stricte de protecție și performanță. Cele trei organizații de certificare principale sunt:

  • CE (European Conformity) – marcajul CE (conformitate europeană) este utilizat în țările europene. Autocolantul sau eticheta de pe casca de hochei cu marcajul CE și numărul standardului EN ISO 10256:2003 confirmă faptul că aceasta îndeplinește cerințele de siguranță și performanță necesare și poate fi utilizată în meciurile de ligă și în turneele de hochei pe gheață la diferite niveluri de competiție;
  • HECC (The Hockey Equipment Certification Council) – este o organizație non-profit cu sediul în SUA, dedicată certificării echipamentelor de hochei. Căștile certificate de HECC sunt supuse unor teste riguroase și îndeplinesc standardele de siguranță stabilite pentru acest sport de echipă;
  • CSA (Canadian Standards Association) – este organizația care definește standardele de performanță și siguranță pentru produsele din Canada. Căștile de hochei cu certificare CSA confirmă faptul că îndeplinesc cerințele necesare pentru protecția la impact, rezistența și durabilitatea materialelor.

Nu uita, alegând o cască de hochei certificată pentru siguranță, îți crești șansele de a obține protecție maximă pentru cap și față în timpul jocului.

Căști de hochei – ce să cauți când cumperi una?

Printre căștile de hochei, există modele cu un scut facial complet sub forma unei grile metalice, precum și versiuni cu vizieră din plastic transparent sau căști cu protecție combinată. Atunci când cumperi această piesă de echipament de hochei, acordă atenție și tipului de material al suprafeței, căptușelii, deschiderilor de ventilație și tipului de construcție a cochiliei căștii.

Protecție pentru față

Deosebim între căștile de hochei:

  • fără protecție pentru față – se poate achiziționa o vizieră sau o grilă specială pentru acestea;
  • cu protecție pentru față din material plastic – aceasta protejează în principal ochii și nasul. Plexul trebuie să respecte standardul CAN/CSA Z262.3;
  • cu protecție facială completă sub formă de grilă metalică sau cu grilă de sticlă Protejează în mod eficient întreaga față de obiectele mari, dar poate restricționa câmpul vizual. Ar trebui să fie în conformitate cu ASTM F513;
  • hibrid combină două soluții anterioare – o grilă în partea inferioară a feței și o vizieră transparentă pentru a proteja nasul și zona ochilor. Acest design asigură un echilibru între vizibilitate și protecție.

Portarii folosesc căști speciale care oferă o protecție extinsă pentru întregul cap. Aceste căști au mult mai multe protecții și plase, pentru a proteja împotriva loviturilor puternice și a șrapnelelor de puc.

Materialul și construcția carcasei

Căștile de hochei sunt fabricate fie din policarbonat ușor, dar rezistent (perfect pentru jucătorii experimentați și avansați), fie din plastic ABS, care oferă un raport bun între protecție, durabilitate și preț (potrivit pentru jucătorii de agrement). În ceea ce privește designul căștilor de hochei, acestea pot fi dintr-o singură piesă sau din două piese – opțiunea din urmă este mai recomandată datorită confortului mai mare la purtare.

Căptușeală internă și sistemul de ventilație

Căptușeala interioară a unei căști de hochei este cel mai adesea fabricată din polipropilenă expandată (EPP), o spumă de diferite densități. Aceasta oferă diferite game de confort și absorbție a impactului, așa că merită să încerci mai multe modele de căști pentru a determina ce material de căptușeală este cel mai potrivit pentru tine. De asemenea, asigură-te că casca de hochei este dotată cu orificii de aerisire pentru a asigura o circulație eficientă a aerului, pentru a reduce acumularea excesului de umiditate și pentru a evita supraîncălzirea capului în timpul antrenamentelor sau meciurilor intense.

Data valabilității

Frecvența de utilizare, impactul mecanic sau alți factori asociați cu jocul pe gheață fac ca proprietățile de protecție ale unei căști de hochei să se deterioreze în timp. Organizațiile care certifică acest tip de echipament pentru jucătorii de hochei indică data de expirare a modelului pe autocolant/etichetă – de obicei între 5 și 10 ani de la data fabricării. După perioada indicată, casca trebuie înlocuită. Cu toate acestea, dacă, între timp, apar deteriorări evidente, cum ar fi crăparea carcasei, deteriorarea umpluturii din spumă sau ruperea curelelor – trebuie achiziționată imediat o cască nouă.

Cum să alegem mărimea căștii de hochei?

Ajustarea unei căști de hochei la dimensiunea capului este esențială pentru a oferi o protecție eficientă. O cască nepotrivită poate să nu-și facă treaba și să nu protejeze suficient capul împotriva rănilor.

Pentru a afla de ce mărime de cască de hochei ai nevoie, măsoară-ți circumferința capului cu ajutorul unui metru de croitorie. Înconjoară-ți capul cu ea în jurul frunții (1-2 cm deasupra sprâncenelor) și deasupra urechilor ( înconjoară partea cea mai lată a capului). Asigură-te că metrul este bine fixat, dar nu prea strâns. Compară măsurătorile tale cu valorile indicate în tabelul de mărimi al producătorului pentru modelul de cască selectat.

După ce este pusă, o cască de hochei trebuie să stea ferm pe cap. Nu ar trebui să lase prea multă libertate de mișcare, dar nici nu ar trebui să exercite o apăsare sau o presiune nejustificată asupra vreunui punct al capului. Casca ar trebui să protejeze fruntea și zona superioară a gâtului. Verifică dacă nu este prea înaltă sau prea joasă. Poziția optimă a căștii este una în care marginea inferioară se află la aproximativ 2,5 cm deasupra sprâncenelor. Asigură-te că bretelele de reglare ale căștii sunt ajustate corect – nu trebuie să fie prea largi sau prea strânse. Reglarea trebuie să fie confortabilă. Multe căști de hochei au sisteme de reglare care îți permit să ajustezi individual curelele la forma capului tău. În cazul în care casca de hochei îți cere să porți un scut facial (vizieră sau grilă), asigură-te că acesta este montat corect și oferă o protecție adecvată. Efectuează mai multe mișcări ale capului înainte, în lateral și înapoi. Casca trebuie să rămână la locul ei și să nu îți limiteze libertatea de mișcare. Atunci când este folosită, casca de hochei și protecția facială trebuie să fie fixate corect pe cureaua pentru bărbie – reglează elementele de fixare conform instrucțiunilor furnizate.

Nu uita că o cască de hochei bună este o investiție în siguranța ta pe gheață, indiferent dacă te antrenezi, joci jocuri recreative sau joci la nivel profesionist. Încearcă să alegi căști de la producători de renume care îndeplinesc cele mai înalte standarde de calitate și siguranță. Pe Sportano.ro găsești căști, patine și crose de hochei de calitate, de la mărcile de top: CCM, Bauer, FILA sau Tempish.

Polecane produkty