Ce este o roată ascuțită și pentru ce fel de mers este bună? Punctele forte și punctele slabe ale unei biciclete cu un pinten

Aleksandra Orlicka 31.05.2022 ( 01.06.2022 )

Roata ascuțită este un tip de bicicletă caracterizată de un design și un aspect simplu, ceea ce o face potrivită pentru mai mult decât pentru mersul în oraș. Se caracterizează prin lipsa de angrenaje și poate fi destul de dificilă pe teren accidentat. Aflați cum să vă transformați bicicleta într-o roată cu lamă și ce fel de plimbări puteți face cu ea.

Ce este o roată ascuțită?

La prima vedere, o bicicletă cu roți ascuțite seamănă cu o bicicletă cu o singură viteză, adică un model cu o singură viteză, cu o singură treaptă de viteză (fără deraioare, viteze la butuc sau alte metode de angrenare). Bicicleta Sharpie are un singur raport de transmisie (un pinion pe manivelă și un pinion pe butucul din spate) și pentru a o conduce este nevoie să pedalezi constant, chiar și atunci când cobori. Acest lucru se datorează lanțului care leagă manivela și butucul spate, ceea ce face ca mișcarea roții spate și a pedalelor să fie inconsecventă. Sharp Wheel nu are piesele care se găsesc pe modelele clasice și care sunt responsabile pentru o schimbare eficientă și lină a vitezelor, cum ar fi casetele, schimbătoarele sau schimbătoarele de viteze.

Învățarea mersului pe o astfel de bicicletă, mai ales la început, poate fi dificilă din cauza pedalării constante, ceea ce face imposibilă deplasarea în siguranță în condiții diferite. Frânarea este, de asemenea, dificilă din cauza lipsei unei frâne. Pentru a reduce viteza, este necesar să pedalați mai încet, astfel încât revoluțiile roții din spate să scadă. Începătorii sunt sfătuiți să folosească cel puțin o frână din motive de siguranță. Acest lucru vă va permite să învățați tehnica corectă de conducere pe o astfel de bicicletă, dar aveți grijă – folosirea prea mult a frânei poate provoca un accident. Nu uitați că în Polonia este obligatoriu să circulați cu cel puțin o frână pe bicicletă.

În plus, postura călărețului și intrarea și ieșirea eficientă pot cauza probleme. Acest lucru se datorează utilizării pedalelor cu nas sau a unor închizători speciale (închizători SPD sau similare) pe bicicletă.

Bicicletele cu roți ascuțite amintesc de bicicletele de șosea, cum ar fi mărcile Orbea sau Ridley, pe care le puteți găsi în magazinul Sportano, datorită liniilor drepte ale cadrului. Cu toate acestea, ceea ce este cel mai diferit la acest tip de bicicletă este angrenajul și modul în care se conduce.

Roata ascuțită pe o bicicletă: avantaje și dezavantaje

Nu tuturor le va plăcea acest mod de a conduce sau modul în care funcționează bicicleta. Tehnica și antrenamentul adecvat sunt importante, deoarece există multe domenii în care este dificil să se meargă cu o roată cu lamă, în special pentru începători. Iată care sunt principalele avantaje și dezavantaje ale roții dințate.

Avantajele unei roți ascuțite

  • Greutate redusă – bicicleta este considerabil mai ușoară prin absența anumitor piese (deraioare, un număr mare de pinioane, ghidon sau accesorii). Cu toate acestea, merită să luăm în considerare faptul că în zilele noastre sunt proiectate biciclete care, în ciuda unui număr mare de componente, rămân mai ușoare decât o roată ascuțită. Totul depinde de tipul și modelul de monociclu.

  • Funcționare robustă și mai eficientă – un număr mai mic de piese duce la o eficiență mai mare, deoarece bicicleta nu se strică frecvent. În plus, transferul de putere de la pedală la roata din spate permite o pedalare mai eficientă, deoarece lanțul rămâne rigid și nu trece prin mecanismele schimbătorului spate.

  • Obiceiul de a pedala – în ciuda aparențelor, acest obicei îmbunătățește forța și condiția fizică, deoarece trebuie să pedalați puternic pentru a pune bicicleta în mișcare.

  • Concepută pentru teren plat – pentru iubitorii de mers urban plat, o roată ascuțită va fi potrivită.

Dezavantajele unei roți ascuțite

  • Tehnica și abilitățile necesare – cu siguranță, prima plimbare pe o roată cu pinteni trebuie tratată cu mare atenție și este nevoie de multă pregătire pentru a vă obișnui cu modul de deplasare pe această bicicletă.

  • Viteză și frânare limitate – viteza de deplasare depinde în mod real de puterea de pedalare a biciclistului, iar frânarea cu încetinitorul nu funcționează întotdeauna. Frânarea de urgență nu este doar periculoasă, ci și dificilă.

  • Urcușuri și vreme nefavorabilă – o roată ascuțită se comportă mult mai bine pe teren plat, iar zilele ploioase pot face bicicleta instabilă și chiar o pot face să alunece în timpul mersului.

  • Tipul de pedale – utilizarea de nasuri sau SPD-uri poate fi incomodă la început și vă poate face picioarele să se simtă instabile.

Mersul pe o roată cu lamă necesită multă practică și o tehnică adecvată, ceea ce afectează siguranța și confortul. Cu toate acestea, merită să încercați, deoarece acest tip de bicicletă poate oferi o viteză și o performanță excelente, precum și îmbunătățirea condiției fizice și întărirea mușchilor.

Pentru ce fel de plimbare este potrivită o bicicletă cu roată cu pinten?

După cum am menționat deja, mersul pe o roată cu pinteni poate fi problematic din cauza lipsei frânelor și a faptului că nu te poți opri decât prin mișcarea pedalei, încercând să pedalezi ușor înapoi. O bicicletă cu pinteni va fi folosită în zonele plane cu o stare bună a pavajului. Traseele montane sau urbane cu multe porțiuni în urcare se pot dovedi dificile. Va trebui să pedalați mult mai repede și cu mai multă forță în aceste zone și este mai bine să luați piciorul de pe pedale pe coborâri. Folosiți-vă picioarele și corpul atunci când pedalați, echilibrându-vă poziția pe bicicletă pentru a crea o rezistență suplimentară și pentru a crește sau a reduce viteza.

Vremea are o mare influență asupra mersului pe bicicletă, deoarece virajele sau frânările pe ploaie sau pe carosabilul umed pot fi dificile. În zilele ploioase, bicicleta este instabilă, așa că este mai bine să o folosiți în condiții meteo favorabile.

Pentru a merge pe o roată ascuțită, trebuie să vă potriviți echipamentul și accesoriile potrivite, cum ar fi o cască de bicicletă sau pantofi. La Sportano veți găsi pantofi de ciclism profesioniști de la DMT, Shimano, Giro și POC. O cască, la rândul său, asigură siguranța și protejează împotriva posibilelor răni la cap în timpul unei căderi. Atunci când căutați un model potrivit, merită să acordați atenție unor mărci precum UVEX, CASCO, Lazer, Roces, Oakley, POC sau Alpinestars, care garantează o purtare confortabilă, o greutate redusă, o circulație adecvată a aerului și un sistem de reglare a mărimii.

Cum de a transforma o bicicletă într-o roată ascuțită?

Construcția unei biciclete cu roți ascuțite nu este complicată și majoritatea pieselor pot fi găsite cu ușurință în magazinele de biciclete. Există câteva lucruri de luat în considerare atunci când vă transformați monociclul.

Cadru de roți ascuțite

Merită să optați pentru cârlige și tuburi lungi, orizontale, care vă permit să decalați roata și să tensionați lanțul. Tuburile drepte și profilate, care merg de la bielă la cârligele din spate, arată mai bine. Oțelul, pe de altă parte, este cel mai comun material de construcție, iar piesele sunt, de obicei, îmbinate printr-un cuplaj (un cilindru sau un inel lat care unește piesele) sau prin suduri tradiționale.

Roți de bicicletă

Roțile acestui tip de bicicletă sunt montate pe un butuc cu șenile, unde axele sunt filetate cu piulițe. Cu toate acestea, o singură roată dințată este plasată pe partea dreaptă.

Pentru o roată ascuțită, funcționează un butuc de tip flip flop, care are roți dințate pe fiecare parte – o parte are o roată liberă și cealaltă are o roată ascuțită.

Anvelope într-o roată ascuțită

Este o idee bună să alegeți anvelopele de pe bicicletă în funcție de cadru și furcă. De obicei, se aleg anvelope mult mai late. Totul depinde de modelul de bicicletă, mai ales dacă vă decideți să vă construiți bicicleta de la zero. Ar fi potrivite anvelopele de 25 mm, care reprezintă dimensiunea standard. Cu siguranță, acordați atenție durabilității produsului și rezistenței la înțepături. De asemenea, anvelopele trebuie să aibă o bandă de rulare netedă sau cu urme.

În magazinul nostru de sport Sportano.ro avem o gamă largă de produse de ciclism – de la modele specifice, la căști și accesorii care asigură siguranță și confort pe șosea. Serviciul clienți vă va ajuta să alegeți echipamentul potrivit și accesoriile potrivite, astfel încât fiecare călătorie să fie nu numai plăcută, ci și pe deplin sigură.

Polecane produkty