Ce jachetă de ploaie să cumpărați? Cele mai bune jachete pentru munte, alergare și ciclism

Sylwia Stwora-Petela 31.05.2022 ( 20.09.2022 )

Pentru a merge la munte, a merge cu bicicleta sau a alerga, mai ales în perioada de tranziție, este nevoie de o pregătire adecvată pentru condițiile meteo schimbătoare. O jachetă de ploaie ne va proteja de ploile torențiale neașteptate. La ce ar trebui să fiți atenți atunci când îl cumpărați, astfel încât să ofere o protecție eficientă în timpul unei anumite activități fizice?

De ce să cumpărați o jachetă de ploaie?

Mersul pe jos pe distanțe lungi în haine ude și în rafale puternice de vânt nu numai că este inconfortabil (din cauza senzației sporite de frig și a greutății suplimentare a hainelor îmbibate cu apă), dar poate cauza și probleme de sănătate. Vremea rea poate fi, de asemenea, demotivantă, iar acest lucru duce, de obicei, la întreruperea obiceiului de a face exerciții fizice regulate. De aceea, o jachetă de ploaie este un must have pentru orice pasionat de activități în aer liber, datorită funcțiilor sale de protecție, datorită cărora nu trebuie să renunțați la antrenamente sau la petrecerea activă a timpului liber. Echipat cu membrane speciale, cum ar fi:

  • Gore-Tex® (marca Gore),

  • Powertex® (Salewa),

  • Futurelight™, HyVent™, DryVent™ (The North Face),

  • MemBrain® (Mamrot),

  • DryTechnology® (Mammut),

  • OutDry™ Extreme (Columbia).

Acesta previne în mod eficient ca picăturile de ploaie să ajungă la stratul următor, oferind în același timp o barieră de protecție împotriva vântului și asigurând o circulație adecvată a aerului. Jachetele de ploaie sunt ușoare și ușor de pliat într-o dimensiune compactă, astfel încât ocupă puțin spațiu și sunt ușor de transportat. Veți aprecia funcționalitatea lor mai ales în timpul călătoriilor de lungă distanță în drumeții, ciclism sau alergare, în perioadele de tranziție, când vremea poate fi capricioasă.

Jacheta de ploaie – cei mai importanți parametri

Impermeabilitatea este unul dintre cei mai importanți parametri ai unei jachete de ploaie, care se măsoară în milimetri de coloană de apă la 1 m2 de material. Ce înseamnă acest lucru în practică? Să începem cu aspectul membranei în sine. Este un strat de acoperire cu găuri microscopice mai mici decât picăturile de apă, astfel încât să nu lase apa să treacă. Pe de altă parte, acești micropori sunt mai mari decât particulele de vapori de apă, ceea ce se traduce printr-o eliminare eficientă a umidității (transpirației) de pe suprafața corpului. Un astfel de aranjament protejează atât împotriva umidității din aer, cât și împotriva supraîncălzirii. Astfel, dacă vedeți un indice de impermeabilitate de 20.000 mm H20, de exemplu, înseamnă că materialul poate rezista la o coloană de apă de 20.000 de metri pe o suprafață de 1 m2 . Este recomandabil să alegeți o jachetă cu un grad de impermeabilitate de cel puțin 10.000 mm H2O pentru vreme extremă și o jachetă cu un grad de impermeabilitate de 5.000 – 10.000 mm H2O pentru ploi torențiale prelungite.

Al doilea indicator cheie pe care trebuie să-l verificați atunci când cumpărați o jachetă de ploaie este respirabilitatea. Aceasta este determinată de numărul de grame de vapori de apă care pot trece prin 1 m2 în 24 de ore, de exemplu 10.000 g/m2 . Respirabilitatea minimă este de 5.000 g/m2 pentru activități liniștite. Acest parametru poate fi determinat, de asemenea, prin coeficientul RET, care indică rezistența membranei la vaporii de apă. Cu cât RET este mai mic, cu atât este mai confortabil, de exemplu, pentru efort foarte intens, un RET de la 0 la RET 6 ar fi cel mai bun, iar pentru o activitate moderată, o gamă de până la RET 13 ar fi o opțiune bună. Un RET de peste 20 înseamnă că jacheta nu este potrivită pentru efort fizic.

Cu cât acești doi parametri sunt mai mari, cu atât jacheta de ploaie își îndeplinește mai bine funcția de protecție. Cu toate acestea, merită să nu uitați să adaptați coeficienții de mai sus la tipul de efort și la terenul pe care vă deplasați.

Pe lângă impermeabilitate și respirabilitate, jachetele de ploaie au laminate, care este o modalitate de a combina straturi exterioare, straturi interioare și membrane. Se face o distincție între aceste marcaje:

  • 2 L, care este un laminat în două straturi, în care membrana este lipită de țesătura exterioară, iar interiorul este o căptușeală din plasă autonomă;

  • 2,5 L, care este un laminat cu două straturi și jumătate, în care membrana și țesătura exterioară sunt lipite, iar stratul interior este un imprimeu de protecție, rezultând o jachetă mai ușoară;

  • 3 L, un laminat cu trei straturi în care cele două straturi și membrana formează o singură unitate, ceea ce face ca jacheta să fie mai rezistentă la deteriorare și chiar mai ușoară decât în cazul laminatelor anterioare.

Ar trebui să menționăm, de asemenea, impregnarea hidrofugă durabilă (DWR). Acest strat garantează un grad ridicat de rezistență la apă, deoarece apa se condensează și se scurge pe țesătură în loc să se acumuleze și să pătrundă în ea.

Ce jachetă de ploaie să cumpărați? Sfaturi

Membranele și laminatele sunt importante, dar nu sunt singurele lucruri la care trebuie să vă uitați atunci când cumpărați o jachetă de ploaie. Detalii cum ar fi:

  • glugă – trebuie să fie integrată în jachetă, să fie reglabilă și să asigure o bună vizibilitate atunci când este purtată. Prezența unei viziere va îngreuna pătrunderea apei pe față;

  • Fermoare – alegeți fermoare laminate sau acoperite cu un plasture de protecție suplimentară și au o bară internă pentru a preveni, de exemplu, tăierea hainelor.

  • cusăturile – ar trebui să fie acoperite cu bandă adezivă pentru a reduce riscul de pătrundere a apei sub țesătură;

  • manșete cu șuvițe sau velcro pentru a îmbunătăți ajustarea și pentru a împiedica pătrunderea apei sub jachetă;

  • Tiv reglabil – garantează o potrivire mai bună;

  • orificii de aerisire – plasate în locuri strategice (de exemplu, la subsuori, pe spate), acestea asigură o bună circulație a aerului;

  • croială – ar trebui să fie adaptată la tipul de activitate și la siluetă, permițând în același timp libertatea de mișcare. În cazul sportivelor, avem de obicei modele cu talie, care se potrivesc bine anatomiei feminine. Jachete de ploaie practice și de înaltă calitate pentru femei sunt oferite de mărci renumite precum Columbia, The North Face, Black Diamond, Mamrot, Salewa, CMP sau Waikane Vibe.

Tipuri de mackintoshes

Pe piață veți găsi diferite tipuri de jachete de ploaie, care au o croială și o funcționalitate suplimentară pentru a crește confortul și siguranța în timpul unei anumite activități, cum ar fi ciclismul, alergarea sau diferite forme de drumeții montane.

Jachetă de ploaie pentru bicicletă

Pentru distanțe scurte și plimbări de agrement, alegeți o jachetă de ploaie pentru ciclism din material subțire, care poate fi pliată la o dimensiune compactă și depozitată în buzunarul din spate al unui tricou sau al unei jachete de ciclism. Pentru călătoriile pe distanțe lungi, cel mai bine este să alegeți un hardshell cu un laminat de 2,5 sau 3 L.

Atunci când cumpărați o jachetă de ploaie pentru bicicletă, acordați atenție mânecilor și spatelui extinse (vă protejează spatele împotriva frigului și a stropilor), glugii reglabile care se adaptează bine la casca de bicicletă și gulerului cu fermoar (protecție suplimentară împotriva vântului). Elementele reflectorizante sporesc vizibilitatea în condiții meteorologice nefavorabile și după lăsarea întunericului, iar buzunarele suplimentare cu fermoare impermeabile vă permit să ascundeți obiecte personale esențiale sau echipamente mici de bicicletă (de exemplu, chei Allen sau plasturi pentru anvelope).

Atunci când mergeți pe bicicletă cu un rucsac care exercită o presiune suplimentară asupra corpului, optați pentru o jachetă de ploaie cu un grad de impermeabilitate de peste 10.000 mm H20. În ceea ce privește respirabilitatea, optați pentru modelele cu un indice de 10-15.000 g/m2 .

Jachetă de ploaie pentru alergare

O jachetă de ploaie pentru alergare ar trebui să garanteze protecție împotriva ploii torențiale sau a ploii torențiale și, în același timp, să ofere libertate de mișcare și să elimine umiditatea în mod regulat. În perioada de tranziție, primăvara și toamna, poate fi folosit ca strat de protecție, adică ultimul strat al așa-numitei ținute de ceapă, iar iar iarna poate fi folosit ca strat izolator, adică al doilea strat sub jacheta de alergare de iarnă.

Jacheta de ploaie potrivită pentru alergare ar trebui să aibă un strat DWR pe lângă membranele speciale. Optați pentru șnururile de la partea inferioară a jachetei (pentru controlul liber al ventilației), o glugă ergonomică pentru un câmp vizual larg, fermoare și buzunare confortabile cu acces ușor, cusături lipite și elemente reflectorizante. În ceea ce privește respirabilitatea, un model cu un coeficient de 10.000 g/m2 este cel mai bun (dacă alergați cu un rucsac, optați pentru un parametru mai mare). Merită să știți că, în majoritatea curselor ultra, o jachetă de ploaie este un echipament obligatoriu.

Jachetă de ploaie de munte

Valorile minime pentru expedițiile montane sunt rezistența la apă de 10.000 mm H20 și 10.000 g/m2 . Pentru ploi extreme, alegeți un model cu un grad de impermeabilitate de 20.000 de coloane de apă. Pentru drumeții ușoare, este suficient un model cu un laminat 2L și tratament hidrofug DWR.

Optați pentru o jachetă de ploaie cu croială regulată, cu manșete și tivuri cu nervuri, pentru o potrivire mai bună atunci când vremea se înrăutățește. Acesta ar trebui să permită aplicarea unor straturi suplimentare pe dedesubt.

Alegeți fermoare impermeabile acoperite cu un laminat sau un plasture de protecție și cu o bandă internă pentru a preveni tăierea, printre altele. Unele dintre cele mai bune sunt fermoarele YYK, pe care le veți găsi pe gecile de ploaie pentru bărbați, cum ar fi Mammut Crater Hs și Black Diamond Liquid Point.

O jachetă de ploaie de munte ar trebui să aibă o glugă reglabilă (în special pentru expedițiile de via ferrata sau de escaladă, unde casca este esențială) și o vizieră pentru o mai bună protecție a feței. Este bine ca materialul să fie întărit în locurile cele mai expuse la abraziune, de exemplu pe umeri (de la rucsac) sau pe coate (la cățărare, via ferrata).

Polecane produkty