Ce ochelari de înot să alegi? Cei mai buni ochelari de înot pentru copii, adulți, de corectare și de bazin

Sylwia Stwora-Petela 16.01.2024

Ochelarii de înot sunt de fapt indispensabili, indiferent dacă înoți în mod recreativ sau competițional. Atunci când sunt aleși corect, aceștia împiedică apa să îți intre în ochi, dar îi protejează și de razele UV dăunătoare, de clor și de infecții. Atunci când îți alegi ochelarii de înot, există o serie de aspecte cheie de care trebuie să ții cont, inclusiv scopul lor, dimensiunea, tipul de lentile sau tipul piesei de nas.

De ce merită să înotăm cu ochelari?

Atunci când înoți în piscină, ochii tăi sunt expuși la clor, ceea ce îi poate înroși, îi poate provoca mâncărimi sau se poate ajunge chiar și la conjunctivită. Atât în apă închisă, cât și în apă deschisă, ochii tăi intră în contact cu tot felul de bacterii sau viruși, ceea ce îi face predispuși la iritații sau infecții. Cu ajutorul ochelarilor de înot, reduci riscul diferitelor tipuri de boli oftalmologice sau al reacțiilor alergice aferente. În plus, înotând într-un iaz, lac sau în mare cu ochelari de înot cu filtru UV, vei reduce efectele nocive ale razelor solare. În plus, vei evita rănile oftalmologice cauzate de ramurile în derivă sau de substanțele chimice care ar fi putut intra în apă. Un alt scop al acestui tip de echipament de înot este de a ține apa departe de ochi și de a-ți permite să vezi sub apă. Pentru începători, utilizarea ochelarilor de înot poate crește confortul și eficiența învățării de a se mișca prin apă.

Tipuri de ochelari de înot – pe care să-l alegem?

Pentru a potrivi în mod corespunzător tipul de ochelari de înot, determină mai întâi nivelul tău de experiență în înot, precum și frecvența ta de antrenament/înot recreativ și locul în care vei înota cu ei – piscină sau apă deschisă. Există trei tipuri de bază de ochelari de înot:

  • moi;
  • semi-duri;
  • duri (așa numiții suedezi).

Acest grup este completat de ochelarii de înot care garantează un câmp vizual larg și sunt dotați printre altele, cu lentile polarizate și o garnitură groasă, precum și de semimăști și măști, care sunt utilizate în principal în ape deschise pentru scufundări sau snorkeling.

Ochelarii de înot moi

Numiți și ochelari de agrement sau de amatori, aceștia sunt dedicați copiilor, începătorilor și înotătorilor ocazionali. De asemenea, vor funcționa bine și pentru antrenamente mai competitive, atât în piscină, cât și în aer liber. Ochelarii de înot moi se caracterizează prin designul lor confortabil și flexibil, datorită căruia se adaptează bine la față și garantează un nivel ridicat de confort. În plus, aceștia oferă un câmp vizual mare și sunt disponibili într-o gamă largă de modele, astfel încât să îi poți adapta cu succes la nevoile tale.

Ochelarii de înot semi-duri

Ochelarii de înot semi-duri sunt concepuți în primul rând pentru antrenamente intensive. Aceștia sunt mai înguști și mai tari decât versiunea pentru agrement, au o formă aerodinamică a lentilelor, oferă un unghi larg de vizibilitate și sunt prevăzuți cu pernuțe de nas interschimbabile. De obicei, au mai mult cauciuc de etanșare, astfel încât nu numai că asigură o bună etanșare, dar de asemenea nu exercită o presiune prea mare asupra pielii feței.

Ochelarii de înot duri (așa numiții suedezi)

Ochelarii de înot profesioniști, cunoscuți și sub numele de ochelari de competiție sau „suedezi”, sunt un echipament conceput pentru competiție, deși mulți înotători competitivi îi folosesc în timpul antrenamentelor zilnice. Aceștia se caracterizează printr-un profil redus, lentile dure, o construcție rigidă și un câmp vizual larg. Sunt bine ajustați la față și se fixează mai bine în orbite, astfel încât să poți reduce rezistența la apă și să obții o poziție mai hidrodinamică.

Ochelarii de înot – la ce să acorzi atenție în cazul alegerii?  

Ochelarii de înot sunt compuși din mai multe componente esențiale: Lentilele, garnituri, curea și piesa de nas.

Lentile

Vederea precisă este una dintre aspectele cheie atunci când înoți, așa că alegerea lentilelor potrivite este extrem de importantă. Modelele din policarbonat sunt cele mai recomandate, deoarece sunt durabile, rezistente la orice fel de deteriorare, impact sau zgârieturi. În plus, acestea oferă o vizibilitate foarte bună în apă. De asemenea, aceste lentile au adesea opțiuni suplimentare, cum ar fi un strat Anti-fog, care împiedică evaporarea excesivă a lentilelor. Acest lucru înseamnă că, în timpul unui antrenament îndelungat, nu trebuie să îți dai ochelarii jos de fiecare dată pentru a șterge lentilele. Unele lentile sunt de asemenea, echipate cu un filtru UV pentru a-ți proteja ochii de radiații. Un alt factor important este tipul de lentile.

Distingem:

  • ochelari cu lentile fumurii – aceștia reduc luminozitatea reflexiilor și a strălucirii, dar limitează câmpul vizual. Datorită filtrului lor UV, sunt ideali pentru apele deschise;
  • ochelari cu lentile transparente – lentilele transparente asigură o vizibilitate ridicată. Potrivite pentru înot în piscine închise sau în zone cu un nivel scăzut de lumină solară;
  • ochelari cu lentile colorate – se găsesc cel mai adesea în versiunile pentru copii. Vizibilitatea în aceștia este bună. Pot reduce într-o mică măsură strălucirea;
  • așa numiții oglindă – garantează o bună vizibilitate și o protecție excelentă împotriva reflexiilor și strălucirilor;
  • ochelari polarizați – protecție excelentă împotriva strălucirii, contrast bun;
  • ochelari fotocromatici – lentilele lor își schimbă culoarea în funcție de nivelul de lumină – se întunecă atunci când este prea multă lumină și viceversa.

Garnituri

Garniturile sunt elementul care înconjoară lentilele ochelarilor de înot. Ele aderă la piele și sunt responsabile de aderența ochelarilor de protecție la față. Optează pentru garnituri din silicon sau din cauciuc termoplastic. Aceste materiale au capacitatea de a reveni la forma lor inițială atunci când sunt întinse. În plus, astfel de garnituri sunt flexibile, etanșe și asigură o potrivire perfectă pe față. Garniturile din silicon sunt cea mai bună alegere, deoarece sunt mult mai rezistente decât alte materiale și sunt hipoalergenice, așadar nu irită și nu sensibilizează pielea delicată din jurul ochilor.  

Curea

Cea mai bună curea pentru ochelarii de înot este cea din silicon, silicon lichid sau cauciuc termoplastic. Tipul de închidere este de asemenea, important – simplă, divizată sau dublă. Închiderea dublă oferă cea mai mare siguranță și stabilitate, chiar și atunci când sari în apă. De asemenea, este important să te asiguri că cureaua poate fi ajustată pentru o potrivire maximă pe cap.

Piesa nazală

Există piese nazale reglabile în ochelarii de înot care permit personalizarea în funcție de preferințele personale. Există, de asemenea, pernuțe pentru nas care se adaptează automat la fața ta în timpul înotului. Multe modele de ochelari de înot au piese de nas interschimbabile, de obicei în trei tipuri diferite, astfel încât să ai mai multe posibilități pentru o potrivire perfectă. Un tip destul de universal de piesa nazală la ochelarii de înot este așa-numita piesa de nas înalt, care se potrivește majorității formelor feței.

Ochelarii de înot pentru copii – pe care să îi alegem?

Ochelarii de înot pentru copii se caracterizează printr-o carcasă și lentile mai mici în comparație cu modelele pentru adulți. Cea mai bună opțiune pentru un înotător tânăr va fi ochelarii de înot moi și ajustabili în ceea ce privește cureaua și piesa nazală. În cazul în care copilul tău înoată frecvent în ape deschise, este recomandabil să achiziționezi o mască sau o semimască, care îi va permite să exploreze liber lumea subacvatică și îi va asigura un nivel ridicat de confort. Indiferent de tipul de ochelari de înot, trebuie să avem grijă ca aceștia să se potrivească cu precizie și să fie confortabili la purtare. Siliconul care se încolăcește, o piesă pentru nas care este prea strânsă și face respirația inconfortabilă sau lentilele care nu oferă un câmp vizual adecvat pot descuraja efectiv un copil să înoate.

Ochelari de înot corectivi – pentru cine?

Ochelarii de înot corectivi sunt dedicați persoanelor cu deficiențe de vedere cărora nu le place să înoate cu lentile din cauza posibilității ca acestea să cadă sau să se deformeze. Acești ochelari de protecție au lentile specializate, al căror tip și rezistență depind de nevoile individuale. De asemenea, sunt potriviți și pentru alte sporturi nautice, cum ar fi SUP, kitesurfing etc.

Cum să ajustăm dimensiunea ochelarilor de înot? 

Chiar și cei mai buni ochelari de înot nu-și vor îndeplini pe deplin funcția dacă nu alegi mărimea potrivită. Există o modalitate simplă de a verifica dacă ochelarii de înot pe care i-ați ales se potrivesc corect. Ochelarii de înot ar trebui să acopere complet ochii și o mică zonă din jurul lor. Atunci când îi pui și îi apeși în jos, aceștia ar trebui să se lipească de piele. Dacă nu simțiți acest efect, înseamnă că modelul respectiv de ochelari de protecție este prea mare pentru tine și ar trebui să alegi o mărime mai mică. În caz contrar, aceștia pot cădea sau aluneca în timpul exercițiilor fizice. Ochelarii nu ar trebui să provoace disconfort, așa că, dacă aceștia se înfing în zona ochilor, sunt prea strâns lipiți de piele prin aspirație și te simți inconfortabil în ei, atunci orientează-te către un model mai mare. Merită să menționăm că cureaua poate afecta potrivirea, așa că înainte de a renunța definitiv la o pereche de ochelari, încearcă să ajustezi cureaua lor.

Ar trebui adăugat că așa-numiții suedezi nu aspiră, deoarece nu au cauciuc de etanșare. În schimb, aceștia formează o etanșare cu orbita ochiului, așa că trebuie să se potrivească perfect în jurul globului ocular. Cu acest tip de echipament de înot, asigură-te că îi porți destul de strâns, astfel încât să rămână nemișcat.

Ochelarii de înot sunt utili pentru toate nivelurile de înotători, așa că este important să iei în considerare cumpărarea lor. Este important să adaptezi dimensiunea și parametrii la nevoile tale individuale, astfel încât înotul cu aceștia să fie o plăcere și să îți permită să îți îmbunătățești abilitățile sau să dobori noi recorduri. Alegând ochelari de protecție din materiale de înaltă calitate, poți fi sigur că aceștia te vor servi mult timp și vor fi o investiție pentru anii următori. Dacă ești în căutarea celei mai bune perechi de ochelari de înot pentru tine sau pentru copilul tău, aruncă o privire pe magazinul nostru sportiv online Sportano.ro. În oferta noastră vei găsi  ochelari de înot pentru femei, bărbații și copii produși din materialele de cea mai înaltă calitate și semnați de asemenea mărci precum: AQUA-SPEED, arena, Cressi, Funky, Orca, Speedo czy ZONE3.

Polecane produkty