Ce rachetă de tenis să alegeți? Un ghid pentru începători și jucători intermediari

Sebastian Dzuła 31.05.2022 ( 01.06.2022 )

Vă alegeți prima rachetă de tenis sau poate că ați stăpânit elementele de bază și doriți să vă dezvoltați abilitățile? Fie că ești începător sau jucător intermediar, îți putem spune ce rachetă de tenis să alegi și care sunt parametrii cei mai importanți în alegerea modelului potrivit.

Ce rachetă de tenis să alegeți? Cele mai importante caracteristici și parametri

O rachetă bine adaptată la nevoile individuale și la experiența jucătorului de tenis garantează rezultate satisfăcătoare și o plăcere maximă a jocului. Dacă vă întrebați ce rachetă de tenis să alegeți pentru început și care va fi potrivită pentru un copil, acordați atenție celor mai importanți parametri ai acesteia.

Zona capului

Dimensiunea capului rachetei de tenis determină puterea, precizia și controlul loviturii. Cu cât suprafața capului este mai mare, cu atât mai puțină forță trebuie să aplice jucătorul pentru a face mingea să zboare. În plus, rachetele cu capetele mari au un sweet spot mai mare, care este un loc în care mingea poate fi lovită curat. Rachetele de tenis cu capetele mai mici permit un control mai precis al loviturii și oferă o mai bună senzație a mingii, dar, datorită suprafeței mai mici, trebuie aplicată o forță mai mare la ricoșeu. Începătorii ar trebui să opteze pentru rachete cu o suprafață a capului de cel puțin 102 cm 2 . Pe măsură ce vă creșteți abilitățile, ar trebui să alegeți suprafețe mai mici. Pentru jucătorii de nivel intermediar, rachetele cu o dimensiune a capului de 100-102 cm sunt potrivite2 .

Greutatea rachetei

Greutatea unei rachete de tenis afectează stabilitatea cadrului și forța pe care trebuie să o aplicați în timpul loviturii. Echipamentele cu greutate mai mare sunt mai stabile, dar necesită o leagăn mai mare, ceea ce se traduce printr-un efort mai mare pentru jucătorul de tenis. Rachetele mai ușoare permit lovituri libere, chiar și cu un swing scurt.

  • Rachetele de 270-285 g vor fi o alegere excelentă pentru bărbații începători.

  • Pentru femeile începătoare, recomandăm modele cu greutatea de 250-270 g.

  • Jucătorii intermediari ar trebui să aleagă echipamente cu o greutate de 280-300 g.

  • Pentru jucătorii avansați, rachetele care cântăresc peste 300 g sunt cele mai bune.

Material

Rachetele de tenis sunt cel mai adesea fabricate din aluminiu, aluminiu compozit, grafit și grafit compozit. Calitatea și durabilitatea echipamentului depind de tipul de material. Dacă sunteți în căutarea unui model care să vă ofere confort, comoditate și încredere în timp ce jucați, alegeți rachete din grafit. Acest material garantează cel mai înalt nivel de joc, indiferent de nivelul dumneavoastră de joc. Versiunea din aluminiu poate fi o alegere bună pentru cei care sunt la început de aventură cu tenisul și doresc să testeze diferite tipuri de rachete.

Aranjament de coarde

Aranjamentul corzilor nu este altceva decât raportul dintre numărul de corzi orizontale și cel al corzilor verticale. Dacă există mai puține corzi orizontale decât verticale, aranjamentul este deschis. Dacă există mai multe corzi orizontale decât verticale, instrumentul este închis. Facem distincția între sistemele de corzi 16/18 și 16/19 (sistem deschis) și 16/20 și 18/20 (sistem închis). Dispunerea deschisă a corzilor garantează un confort sporit și permite o interpretare dinamică cu rotație. Dacă aveți deja multă experiență pe teren și aveți nevoie de mai mult control și doriți să loviți lovituri precise, alegeți o rachetă cu un sistem de corzi închis.

Balanță

Acesta determină locul din rachetă în care este îndreptat centrul de greutate al acesteia. O valoare de peste 330 mm înseamnă echilibru pe capul rachetei, între 330 și 320 mm înseamnă echilibru neutru, iar atunci când acest parametru este sub 320 mm, centrul de greutate este îndreptat pe mâner. Echilibrul este adaptat la stilul de joc al jucătorului. Pentru începători, vă recomandăm rachete de tenis cu un echilibru neutru.

Lungimea rachetei

Un parametru important al unei rachete de tenis este lungimea acesteia. O rachetă mai lungă permite jocuri mai puternice, dar, în același timp, necesită mai multă îndemânare din partea unui jucător de tenis, deoarece manevrele cu un astfel de model sunt mai dificile. Majoritatea rachetelor de tenis au o lungime de 68,5 cm. Această dimensiune este cea mai optimă. Jucătorii cu mai multă experiență pot alege versiuni mai lungi, care permit lovituri mai avansate, cu rotație și putere mai mari.

Ce fel de rachetă de tenis va fi potrivită pentru început?

Pentru începători, recomandăm rachete de tenis ușoare, cu o greutate de 270-285 g pentru bărbați și 250-270 g pentru femei. Rachetele de tenis YONEX VCORE PRO și BABOLAT Pure Drive Super Lite merită menționate în mod special. Rachetele de tenis cu o greutate redusă vă permit să vă controlați tehnica și să aveți o senzație perfectă pentru fiecare lovitură.

https://www.youtube.com/watch?v=fMB3utwgG7Q

Un alt parametru la care trebuie să acordați atenție este suprafața capului. Pentru început, este recomandabil să alegeți o rachetă precum Wilson Pro Staff Team V13.0 cu o suprafață a capului de peste 100 de inci (645 cm2 ). O astfel de rachetă permite servicii eficiente și joacă cu mai puțină forță. O rachetă de tenis pentru începători ar trebui să aibă un echilibru neutru, influențând învățarea unei tehnici corecte.

Pentru confort și ușurință în joc, vă recomandăm o rachetă cu o dispunere deschisă a corzilor (proporții 16/17, 16/18, 16/19). Cele mai populare rachete de tenis de la producători de talie mondială: Wilson, YONEX, BABOLAT și HEAD, au o lungime de 68,5 cm și sunt recomandate pentru începători.

Ce rachete de tenis sunt recomandate pentru jucătorii de nivel intermediar?

Sportivii care au mai multă experiență de joc pe un teren de tenis ar trebui să își ajusteze racheta în consecință. În comparație cu alegerea pentru începători, racheta poate fi mai grea. Vă recomandăm rachete de tenis cu o greutate de 280-300 g, de exemplu YONEX Ezone NEW 100L și BABOLAT Pure Strike Team.

Rachetele de tenis mai grele vă permit să vă perfecționați abilitățile și să dezvoltați tehnici mai avansate. Modele cu un cap mai mic: YONEX Vcore PRO 97L și HEAD Boom Pro sunt alegeri excelente dacă doriți să vă creșteți controlul loviturii și să vă îmbunătățiți precizia serviciului. Zona optimă a capului pentru jucătorii de tenis de nivel intermediar este de 97-100 de centimetri.

Rachete de tenis pentru jucători avansați

Dacă doriți să dezlănțuiți lovituri extrem de puternice, veți avea nevoie de echipamentul potrivit. Alege racheta de tenis HEAD Speed Pro U, care face posibile servicii puternice datorită greutății sale mai mari. Cea mai recentă tehnologie Graphene 360+ este responsabilă pentru transferul optimizat de energie. Amplasarea ochelarilor măriți asigură o mobilitate excelentă a corzilor și permite creșterea puterii de lovire.

La un nivel înalt de joc, fiecare milimetru contează, așa că pentru jucătorii avansați, o rachetă mai lungă, precum Dunlop D Tf Cx 200 Nh, este alegerea perfectă. Sistemul inovator FLEX BOOSTER amortizează eficient vibrațiile și permite un joc dinamic fără a pierde din putere. Un sweet point clar este extrem de important, motiv pentru care racheta este dotată cu Power Grid String Tech, care mărește câmpul cu 30%. Acest lucru face posibilă lovirea surprinzătoare a mingii spre partea superioară a rachetei.

Ce rachetă de tenis pentru a alege pentru un copil?

O rachetă de tenis pentru un copil ar trebui să fie selectată în mod corespunzător pentru a asigura cele mai bune condiții posibile pe teren încă de la început. Dacă doriți să alegeți o rachetă pentru un începător junior, adaptați lungimea rachetei la înălțimea utilizatorului:

  • 17 inch pentru copiii cu înălțimea sub 89 cm;

  • 19 inci pentru copii cu înălțimea de 90-100 cm – de exemplu Wilson Minions Jr 19;

  • 21 de inci pentru copii cu înălțimea de 105-120 cm – de exemplu HEAD Novak 21, EAD IG Speed 21 S.C;

  • 23 inch pentru copii cu înălțimea de 120-130 cm – de exemplu Wilson Burn Pink Half CVR 23, HEAD IG Speed 23 S.C;

  • 24 inch pentru copii cu înălțimea de 125-135 cm – de exemplu BABOLAT Strike Jr 24;

  • 25 de inci pentru copii cu înălțimea de 130-140 cm – de exemplu, BABOLAT Pure Drive Junior 25 Girl, Wilson Roger Federer 25 Half CVR;

  • 26 de inci pentru copii cu înălțimea de 140-165 cm – de exemplu, Wilson Pro Staff 26 V13.0, BABOLAT Strike Jr 26.

Alege racheta de tenis perfectă de la Sportano.ro

 

În magazinul de sport Sportano fiecare fan al tenisului va găsi o rachetă care se va potrivi perfect nevoilor și abilităților individuale, indiferent de nivelul de avansare. Echipa noastră de experți vă va ajuta să alegeți cea mai bună rachetă pentru începutul aventurii dvs. în tenis, precum și să vă sfătuiască ce model va fi perfect pentru a vă perfecționa abilitățile. Descoperiți cea mai mare selecție de rachete de tenis de la producători de încredere: YONEX, Babolat, Wilson, HEAD, Dunlop sau Tecnifibre.

Polecane produkty