Ce rucsac de munte să alegeți? Cele mai bune modele de rucsacuri pentru drumeții, trekking și alpinism

Sylwia Stwora-Petela 31.05.2022 ( 12.02.2024 )

Fie că mergeți la munte pentru o excursie de o zi sau de weekend, fie pentru o expediție mai lungă care include escaladarea unui vârf înalt, rucsacul este o piesă esențială a echipamentului. Aflați cum să alegeți un rucsac de drumeție, trekking sau alpinism, astfel încât să vă puteți împacheta echipamentul și să puteți parcurge cu ușurință traseele montane.

Cumpărând un rucsac pentru munte – ce să căutați?

Timpul petrecut pe traseele montane este unul dintre factorii determinanți de bază pentru alegerea unui rucsac și a capacității acestuia. În general, cu cât este mai scurtă drumeția, cu atât mai mică este capacitatea pe care ar trebui să o căutați. Evitați să cumpărați un rucsac mai mare gândindu-vă că acesta va fi util în alte călătorii. O astfel de abordare are ca rezultat, de obicei, împachetarea unor lucruri inutile și, astfel, chiar și o călătorie scurtă, de agrement, se poate transforma într-un efort neplăcut, mai ales dacă nu sunteți obișnuiți să cărați încărcături în spate.

Atunci când alegeți un rucsac de munte, ar trebui să luați în considerare și tipul de traseu pe care veți face drumeția (munți joși cu puține urcări, urcări abrupte și lungi cu trasee stâncoase etc.), perioada anului, ce intenționați să luați cu dumneavoastră și condiția dumneavoastră fizică generală. Pentru o drumeție de o zi, un rucsac cu o capacitate de până la 35 de litri este cel mai bun, pentru o drumeție de mai multe zile cu bivuac puteți alege un model cu o capacitate cuprinsă între 55 și 80 de litri, iar ca alpinist ar trebui să căutați o opțiune de 40-55 de litri cu multe curele pentru echipamente precum casca, toporul sau bețele de trekking. Dacă sunteți în căutarea unor rucsacuri solide și funcționale pentru drumeții, drumeții sau alpinism, aruncați o privire la oferta liderilor mondiali în producția de echipamente și îmbrăcăminte pentru activități în aer liber, și anume: The North Face, Columbia, Black Diamond, Thule, Deuter sau Ortovox.

Sistem de transport

Cea mai importantă parte a oricărui rucsac de munte, care vă permite să distribuiți uniform greutatea bagajului pe umeri și pe spate, evitând astfel supraîncărcarea coloanei vertebrale și a sistemului scheletic în general. Spre deosebire de un rucsac obișnuit de oraș, greutatea bagajelor noastre nu se poate sprijini doar pe umerii noștri. În acest scop, se adaugă panouri speciale ranforsate pe spate (rigidizare sau rame ușoare din aluminiu – întâlnite la modelele pentru drumeții mai lungi) și curele pentru șolduri și piept. Sistemul de transport, care este adaptat la înălțimea dumneavoastră și profilat în funcție de forma corpului dumneavoastră, garantează confortul în timpul mersului pe munte.

De cele mai multe ori, pe măsură ce capacitatea unui rucsac de trekking sau de drumeție crește, sistemul de transport devine mai complex. Multe modele dispun de un panou dorsal cu ochiuri de plasă de spațiere sau de tampoane special amenajate, care sunt responsabile de circulația adecvată a aerului în spate. Datorită lor, aerul poate ajunge în spate, iar rucsacul nu se lipește de corp cu toată suprafața sa. În plus, centurile pentru șolduri (în special la modelele mai mari) sunt, de asemenea, prevăzute cu perne pentru a face mai confortabilă purtarea greutății suplimentare pe spate, pentru a o distribui în mod corespunzător și pentru a preveni iritațiile.

Material

Materialul folosit pentru un rucsac de munte trebuie să fie durabil, de înaltă calitate și rezistent la influențe externe (de exemplu, umiditate, radiații UV etc.) sau mecanice (de exemplu, abraziune, întindere etc.). În prezent, rucsacurile sunt fabricate din diferite tipuri de poliester (de exemplu, cu un strat suplimentar de PU), poliamidă, nailon, ripstop, fibră Endura sau Cordura (o combinație de poliamidă și poliuretan). Deși majoritatea acestor materiale se usucă rapid și nu absorb umezeala, merită să alegeți o husă de ploaie pentru condiții meteo schimbătoare, care va proteja hainele, echipamentul și proviziile de ploaie și umiditate. Acesta este de obicei disponibil ca accesoriu pentru rucsacurile de trekking sau de alpinism mai mari. Pentru echipamentul de camping, de exemplu, puteți achiziționa și o geantă impermeabilă suplimentară pentru a vă proteja bagajele de umezeală (de exemplu, Tatonka Stausach).

Cameră, coș de fum și clapetă

Compartimentul este partea principală a unui rucsac, în care vă puteți depozita echipamentul montan. Acesta poate fi unic (de obicei la modelele cu capacitate mai mică) sau împărțit în două compartimente separate de o partiție (de exemplu, unul poate fi folosit pentru depozitarea hainelor murdare/umede). Accesul la articolele ambalate în compartimentul inferior este facilitat de un fermoar inferior, astfel încât puteți ajunge în mod convenabil la articolul sau îmbrăcămintea de care aveți nevoie, fără a fi nevoie să răscoliți întregul conținut. Sacii de dormit au adesea un compartiment separat. Modelele de trekking mai mari sunt echipate cu un coș de fum, care face posibilă extinderea rucsacului și obținerea de spațiu suplimentar, precum și cu o clapetă de protecție în partea superioară a rucsacului (fixă sau detașabilă) care poate fi ajustată la capacitatea rucsacului și sub care puteți depozita, de exemplu, o frânghie sau un cort, sau puteți atașa o jachetă sau un hanorac.

Buzunare laterale și pantaloni

Buzunarele laterale și curelele ajută la o mai bună organizare a bagajelor și sporesc astfel funcționalitatea rucsacului. Primul este un compartiment ideal pentru obiectele mici la care aveți nevoie de acces ușor și rapid, cum ar fi o sticlă de apă. De curele puteți atașa bețe de drumeție, un trepied pentru camera foto, un carrimat sau chiar un cort. Modelele specializate pot fi folosite pentru a atașa o cască, un topor, o frânghie etc.

Sistem de hidratare

Popularul camelbak este cea mai bună soluție pentru excursii în timpul verii. Rezervorul de apă cu un tub de băut care trece de-a lungul curelelor de umăr și cu o închidere etanșă este disponibil în diferite capacități (de exemplu, 1,5 sau 3 litri), iar scopul său principal este de a permite hidratarea în orice moment fără mâini. Unii rucsacuri au un buzunar special pentru rezervor în loc de un sistem.

Tehnologii

Cei mai mulți dintre cei mai importanți producători de rucsacuri pentru drumeții, drumeții și alpinism au dezvoltat tehnologii speciale pentru a face echipamentul lor mai util în munți. The North Face oferă sistemul Dyno Cinch System™ pentru comprimarea rucsacului cu o singură mână și tehnologia de absorbție a umezelii FLASHDRY-XD™.

Rucsacurile Black Diamond folosesc panouri respirabile OpenAir™ pe curelele de talie. Deuter a patentat sistemul ergonomic și confortabil Deuter Aircomfort System, un sistem de transport care oferă ventilație în trei direcții, reducând transpirația cu 25% și ajutând la scăderea temperaturii corpului.

Ce rucsac de drumeție pentru o excursie la munte?

În funcție de faptul că plănuiți o excursie de câteva ore pe un traseu mai puțin solicitant (de exemplu, una dintre secțiunile traseului Cuibul Vulturului, o ascensiune la Castelul Chojnik sau Łysa Góra), o ascensiune mai intensă la Śnieżka sau Babia Góra sau o traversare de câteva zile a Munților Tatra, trebuie să vă pregătiți echipamentul montan în mod diferit și, prin urmare, să alegeți un rucsac care să găzduiască hainele, echipamentul și proviziile necesare.

Rucsac pentru o excursie de o zi la munte

În acest caz, cea mai bună alegere este un rucsac mic de drumeție, cu o capacitate de 20-35 de litri și o greutate de aproximativ 1 kg, în care puteți pune cu ușurință o jachetă de ploaie, o sticlă de apă, o pălărie/bufă, o lanternă frontală și provizii. Alegeți o capacitate mai mică pentru vară (de exemplu, The North Face Chimera 24l) și una mai mare pentru o excursie de iarnă care necesită haine suplimentare pentru a vă schimba (de exemplu, tricou, șosete, mănuși etc.). Ar trebui să aibă un sistem de transport ușor căptușit, cu o bună ventilație, curele pentru șolduri și piept și curele reglabile pentru a se potrivi perfect. De asemenea, pot fi utile buzunarele laterale elastice (de exemplu, pentru o sticlă sau un bidon de apă), un buzunar frontal (pentru obiecte mici, cum ar fi chei, documente etc.) sau curele pentru agățarea bețelor de trekking.

Pregătești o excursie în familie cu micul tău drumeț? Pentru cei mai tineri drumeți, un rucsac ușor, cu o capacitate de 5-10 litri, va fi util, cu o curea de piept, buzunar lateral pentru o sticlă/biberon de apă și elemente reflectorizante (pentru o mai bună vizibilitate în condiții de lumină scăzută). Rucsacurile pentru copii au, de asemenea, adesea o etichetă internă pentru informații personale, iar unele modele dispun de un sistem de hidratare, cum ar fi Thule UpTake Bike Hydration 6L.

Rucsac pentru drumeții

Pentru o excursie de mai multe zile în care intenționați să înnoptați la o pensiune sau la o casă de oaspeți și nu trebuie să luați un sac de dormit, un carrimat sau un cort, merită să cumpărați un rucsac cu o capacitate de 40-55 de litri. O husă de ploaie sau un sistem de transport întărit și confortabil vor fi cu siguranță utile. Merită să aveți grijă de compatibilitatea cu un sistem de hidratare sau de un buzunar dedicat pentru un rezervor cu apă în interior (util mai ales în lunile de vară, mai ales dacă nu aveți de unde să cumpărați o sticlă de apă pe drum).

Ce rucsac de trekking pentru o expediție montană?

Dacă pentru câteva zile la munte trebuie să mergeți cu cortul și să luați cu voi echipament suplimentar (cort, sac de dormit, aragaz etc.), luați în considerare un rucsac cu o capacitate de 50-80 de litri. Nu uitați să vă măsurați forța în funcție de ceea ce puteți căra și să știți că fiecare suprafață suplimentară înseamnă kilograme în plus, ceea ce poate determina succesul expediției dumneavoastră. Un rucsac de trekking are de obicei mai multe curele și bucle pentru a atașa echipamentul, curele de compresie (pentru a reduce grosimea rucsacului), buzunare laterale și o clapetă. Este demn de remarcat coșul de fum, compartimentul inferior mai mic, precum și fermoarele laterale, care permit îndepărtarea rapidă a obiectelor plasate în straturile inferioare ale rucsacului.

Rucsac de alpinism profesional: care dintre ele să alegeți pentru alpinism?

Rucsacul de alpinism are un design destul de minimalist, care poate aminti oarecum de o geantă de marinar. Designul său mai subțire și mai plat este menit să asigure, printre altele, ușurința de manevrare între stânci. Din motive de siguranță, acesta este de obicei echipat cu un număr minim de buzunare, curele, bucle, curele sau alte proeminențe, iar acest lucru se traduce printr-o stabilitate mai mare.

Rucsacurile de cățărare se extind rareori deasupra capului din cauza necesității de a se întoarce frecvent. La multe modele, veți observa o ușoară trunchiere a formei în partea de jos, care are rolul de a lucra mai bine cu hamul.

Cățăratul pe munte este mai dificil și mai solicitant din punct de vedere fizic decât mersul pe potecă, așa că greutatea este foarte importantă în cazul rucsacurilor de alpinism. Acest lucru este redus prin utilizarea unor materiale ușoare, dar durabile (de exemplu, Endura) pentru a evita abraziunea, de exemplu.

Rucsacurile concepute pentru alpinism au adesea un buzunar pentru cască, o centură pentru șolduri și accesorii pentru o frânghie sau un topor, în timp ce curelele laterale sunt concepute astfel încât să poată fi atașate cu ușurință schiurile. Rucsacurile de cățărare sunt disponibile într-o varietate de dimensiuni, iar alegerea finală a litrului trebuie să se potrivească, din nou, în principal, cu lungimea expediției.

Polecane produkty