Ce să luați în munți? Unelte, echipamente și gadgeturi esențiale pentru drumeții pe care să le luați cu dumneavoastră

Sylwia Stwora-Petela 31.05.2022 ( 23.09.2022 )

Fiecare excursie pe traseu, fie că este vorba de o excursie de weekend în familie, de câteva zile de camping cu prietenii sau de via ferrata, necesită o pregătire adecvată. Ce fel de echipament, accesorii și gadgeturi turistice să luați cu voi în munți pentru a vă folosi pe deplin abilitățile și pentru a parcurge în siguranță fiecare kilometru din traseul planificat?

Drumeții montane: de ce ar trebui să mă pregătesc pentru asta?

Pregătirea adecvată pentru traseele montane este importantă, fie și numai din cauza schimbărilor dinamice ale condițiilor meteorologice sau a situațiilor neprevăzute (de exemplu, traseu pierdut, lipsa semnalului, cabană închisă, capacitate fizică supraestimată sau rănire gravă). O excursie la munte planificată corespunzător se va desfășura fără probleme, în siguranță și vă va permite să beneficiați pe deplin de activitatea fizică în aer liber.

În primul rând, lungimea și tipul de traseu trebuie alese în funcție de experiența dvs. în drumeții sau alpinism și de starea dvs. de sănătate. Dacă organizați o excursie de grup sau de familie la munte, este important să țineți cont de capacitatea celui mai slab participant. Pentru început, alegeți trasee puțin solicitante recomandate de drumeții mai experimentați și creșteți gradul de dificultate pe măsură ce avansați. De asemenea, puteți utiliza ghiduri locale care detaliază diferitele trasee (nivel de dificultate, timp mediu de mers etc.). Sunteți un alpinist experimentat? Găsește un partener/parteneri cu obiective similare, cu un nivel de pregătire fizică și cu experiență similară în lumea outdoor. Atunci când planificați o drumeție de mai multe zile, trebuie să decideți dacă veți sta în pensiuni (veți avea nevoie de un sac de dormit și de o saltea) sau cu cortul (asigurați-vă că știți unde vă puteți pune cortul; în unele locuri acest lucru nu este permis, de exemplu, în parcurile naționale).

Un element important al pregătirii adecvate pentru o expediție montană este completarea echipamentului adaptat la anotimp, la condițiile meteorologice și la specificul terenului ales. Echipamentul de bază include:

  • îmbrăcăminte pentru turiști,

  • cizme de drumeție,

  • rucsac,

  • dispoziții,

  • trusa de prim ajutor,

  • lanternă,

  • hartă turistică pe hârtie laminată,

  • compas,

  • un powerbank (mai ales dacă veți fi plecat timp de mai multe ore),

  • rezerve de apă și alimente,

  • cartea de identitate sau o altă dovadă de identitate și numerar.

Iarna, merită să vă gândiți să adăugați la bagaj un ABC de avalanșă, adică un detector de avalanșă, o sondă și o lopată.

Ca o notă importantă, înainte de a pleca, anunțați-vă familia sau prietenii unde mergeți, ruta pe care intenționați să o urmați și aproximativ cât timp va dura, iar pe teren folosiți o aplicație mobilă cu o hartă (păstrați la îndemână o hartă tradițională pentru orice eventualitate, de exemplu, dacă telefonul se descarcă, se pierde, se deteriorează etc.).

Baza echipamentului montan: cizme de trekking și haine de drumeție

Atunci când vă pregătiți trusa pentru o excursie la munte, ar trebui să alegeți haine de drumeție funcționale și pantofi de drumeție cu experiență. De ce este mai bine să evitați hainele din bumbac, blugii și pantofii cu talpă foarte moale? Primele două materiale absorb rapid umezeala și o elimină prost (durează mult timp să se usuce, iar iar iarna pot chiar îngheța), iar încălțămintea cu o bandă de rulare slabă nu asigură o aderență adecvată la sol (ceea ce prezintă un risc, de exemplu, de accidentare a gleznei), este instabilă și rezistentă la abraziune.

Cizme de trekking

Este important să mergeți la munte cu încălțăminte de drumeție dovedită și bine aleasă. Lungimea tălpii de la cizmele de munte trebuie să fie cu 0,5-1 cm mai mare decât lungimea piciorului dumneavoastră. Nu uitați să nu încălțați pentru prima dată o pereche nouă de pantofi de trekking atunci când ieșiți pe traseu, ci testați-i la o plimbare mai lungă sau în timp ce vă plimbați prin casă (pentru a evita iritațiile). Reglați înălțimea părții superioare în funcție de abilitățile dumneavoastră, de condițiile meteorologice și de tipul de traseu.

Cizmele de trekking cu partea superioară înaltă sunt potrivite pentru începători, pentru drumeții experimentați care preferă terenurile dificile, drumețiile cu încărcături grele sau pentru persoanele cu leziuni la picior și gleznă. Greutatea redusă, ventilația mai bună și mersul mai rapid sunt avantajele pantofilor de trekking cu talpă joasă, care merită să fie aleși pentru vară și pentru excursii pe trasee puțin solicitante și în munții joși. Atunci când cumpărați cizme de trekking, optați pentru modelele cu membrană Gore-Tex® și talpă Vibram® de la liderii mondiali în producția de încălțăminte de exterior, cum ar fi Columbia, Dolomite, La Sportiva, HOKA, Black Diamond, Kayland, Meindl sau The North Face.

Îmbrăcăminte de trekking

Echipamentul potrivit ar trebui să depindă de anotimp, de condițiile meteorologice și de dificultatea traseului. Cel mai bine este să vă îmbrăcați în așa-numitul stil ceapă – lasă mult loc pentru a ajusta numărul de straturi în funcție de condițiile meteorologice.

 Primăvara și în timpul toamnei și iernii, merită să o purtați cu dumneavoastră:

  • Lenjerie intimă termo-activă – elimină eficient umezeala și se usucă rapid;

  • cizme de drumeție – cel mai bine este să alegeți cizme cu partea superioară înaltă pentru perioada de iarnă;

  • un hanorac sau un hanorac cu glugă, care va fi util atunci când temperatura scade;

  • Dacă sunteți în căutarea unei jachete softshell sau de ploaie, sau a unui model hardshell pe timp de iarnă, acordați atenție impermeabilității și respirabilității;

  • pantaloni de trekking cu membrană – pentru primăvara târzie sau toamna caldă, merită să alegeți un model cu picioare detașabile, care vă permit să manevrați lungimea pantalonilor în funcție de nevoile dumneavoastră;

  • Tampoane de umplutură, adică protecții pentru țesături – vă protejează vițeii și gleznele și pantalonii de noroi, zăpadă sau apă;

  • O pălărie și un chimir sau o eșarfă de bivol multifuncțională – alegeți o căciulă respirabilă pentru perioadele mai calde și mănuși pentru zilele mai reci;

  • șosete de drumeție – de exemplu, cu lână merino.

Ce să purtați atunci când mergeți la munte vara? Trusa ta de vară ar trebui să includă haine precum:

  • Tricou termoactiv cu mânecă scurtă – evacuează bine umezeala, se usucă rapid și trebuie să fie tăiat astfel încât să permită libertatea de mișcare;

  • pantaloni de trekking cu picioare detașabile – îi puteți purta ca pantaloni scurți pentru perioadele însorite și călduroase și puteți trece rapid la o opțiune mai călduroasă atunci când vremea se schimbă brusc;

  • Jachetă de ploaie sau de tip Softshell;

  • cizme de vară pentru drumeții;

  • șosete de vară pentru drumeții – antibacteriene și cu fibre Merino sau Coolmax;

  • Șapcă de sport sau eșarfă multifuncțională.

Ce echipament merită luat în munți?

Un element esențial al unei expediții montane este un rucsac, care vă permite să împachetați toate lucrurile necesare și vă ajută să le transportați eficient și să le depozitați în siguranță. Capacitatea acestuia trebuie aleasă în funcție de natura și durata drumeției, de echipamentul necesar și de condiția dumneavoastră fizică. Puteți alege dintre următoarele:

  • Un rucsac turistic cu o capacitate de 20 până la 35 de litri (ideal pentru excursii de o zi sau de weekend),

  • Un rucsac de trekking cu o capacitate de 50-80 l este potrivit pentru o drumeție de mai multe zile (de exemplu, cu o excursie cu cortul),

  • Rucsac de cățărare cu o capacitate de 40-55 litri, cu curele pentru piolet, bețe de trekking și un buzunar pentru cască.

Evitați să luați un rucsac cu opțiunea „de rezervă”. Fiecare kilogram suplimentar de încărcătură în munți poate duce la un marș mai puțin eficient. Rucsacurile funcționale pentru drumeții, trekking sau alpinism, realizate din materiale de înaltă calitate, pot fi găsite în oferta unor producători reputați de echipamente și îmbrăcăminte outdoor, cum ar fi: The North Face, Columbia, Black Diamond, Thule, Deuter sau Ortovox.

Echipamentul esențial în munți este:

  • O sursă de lumină adecvată, cum ar fi o lampă frontală sau o lanternă (cu baterii de rezervă),

  • Trusă de prim ajutor (elementele esențiale: plasturi pentru bandaje, tifon steril, bandaj elastic, bandaj tricotat, apă oxigenată, pătură termică, adică pătură de urgență argintie și aurie, foarfecă mică, mănuși de unică folosință din latex, analgezice și medicamente de uz curent),

  • o sticlă termos de călătorie pentru a păstra băuturile la temperatura potrivită).

Mai ales vara, nu uitați de crema de protecție solară UV și de repelentul pentru țânțari și căpușe.

În timpul iernii, pentru trasee mai dificile, veți avea nevoie de:

  • topor turistic,

  • Crampoane de coș sau crampoane semiautomate,

  • Avalanșă ABC (detector de avalanșă, sondă și lopată),

  • Cizme de zăpadă pentru drumeții pe trasee și în afara lor. Acestea reduc efortul de a se scufunda în zăpada pulverizată.

Lista lucrurilor pe care trebuie să le aduci la munte: accesorii și gadgeturi utile

Un gadget important în echipamentul de munte, deși poate părea demodat pentru unii, este o hartă turistică tradițională (de preferință laminată pentru a proteja hârtia de umezeală sau rupere) și o busolă. Acestea ar trebui să fie luate cu dumneavoastră în cazul în care echipamentul GPS se defectează sau își pierde raza de acțiune. În plus, utilizarea unei hărți pe telefon va consuma rapid bateria, ceea ce este esențial atunci când doriți să solicitați ajutor, de exemplu. Pentru a preveni acest lucru, echipați-vă cu un powerbank care vă poate încărca nu numai telefonul, ci și ceasul de sport sau sistemul de navigație pentru drumeții.

Pentru drumeții montane va fi utilă:

  • o cameră de sport pentru a vă surprinde cele mai importante momente (de exemplu, de la marca Insta360 cu două obiective: 4K și 360°),

  • navigație turistică cu hartă integrată a traseului de drumeție pentru o bună orientare, în special în condiții meteo dificile sau pe trasee necunoscute (de exemplu, echipament Garmin),

  • un ceas sport smartwatch pentru monitorizarea parametrilor de exerciții fizice, cum ar fi timpul de drumeție, distanța, numărul de pași, ritmul cardiac, caloriile arse și cu adăugarea unui altimetru, barometru sau alerte de furtună (de exemplu, merită luate în considerare ceasurile smartwatch de la mărci precum Polar, Garmin, Suunto sau Wahoo).sporta

Atât vara, cât și iarna, trebuie să aveți la dumneavoastră ochelari de soare cu filtre UV (este bine ca aceștia să blocheze razele UVA și UVB), care vă protejează ochii de efectele nocive ale acestora (zăpada reflectă aproximativ 80% din radiațiile UV). Este indicat să luați un carrimat (care poate fi folosit ca scaun sau ca suport pentru rucsac), bețe de drumeție și un briceag multifuncțional.

Polecane produkty