Ce tip de ochelari de ciclism să alegeți? Tipuri de ochelari de ciclism

Sylwia Stwora-Petela 31.05.2022 ( 01.06.2022 )

Ochelarii ar trebui să completeze ținuta fiecărui pasionat de ciclism, indiferent dacă merge la o scurtă plimbare în afara orașului sau dacă îl așteaptă un antrenament intensiv pe trasee montane. Ce fel de ochelari de ciclism să alegeți, pentru a asigura o protecție eficientă a ochilor nu numai împotriva razelor UV, ci și pentru a le potrivi cu nevoile dvs.?

Ochelarii de ciclism – un accesoriu esențial pentru un ciclist

Protecția ochilor este cea mai importantă sarcină pe care o îndeplinesc ochelarii de bicicletă. Datorită filtrelor adecvate, acestea protejează globul ocular împotriva radiațiilor UV dăunătoare, atât vara, cât și iarna. Deși în sezonul de iarnă nu mergem pe bicicletă atât de des, merită să nu uitați să purtați ochelari, deoarece zăpada reflectă puternic razele soarelui (până la 80 %).

Un accesoriu sportiv selectat corespunzător garantează o vizibilitate adecvată în cazul unei schimbări a intensității luminii (de exemplu, atunci când, după o plimbare mai lungă într-o pădure densă, ieșim într-o poiană luminată de soare, câmpul nostru vizual va fi deteriorat semnificativ), permițând astfel să vedem și să reacționăm mai rapid la situațiile periculoase, de exemplu, un obstacol pe drum. Ochelarii de ciclism sunt, de asemenea, o barieră de protecție împotriva:

  • diferite tipuri de contaminare (praf etc.),

  • Umiditate excesivă (nu numai ploaie, transpirație, dar și rupere),

  • vânt,

  • elemente mici (de exemplu, nisip, pietre, crengi),

  • insecte.

Ochelarii de ciclism potriviți: ce să căutați atunci când cumpărați?

Este general acceptat faptul că cei mai buni ochelari de ciclism sunt cei pe care nu îi simțiți deloc în timpul mersului. Acestea nu trebuie să preseze fața în niciun loc, să distorsioneze imaginea, să limiteze câmpul vizual sau să alunece în timpul mișcărilor dinamice ale capului. La ce ar trebui să fim atenți, în afară de confort, atunci când cumpărăm acest accesoriu de ciclism?

Tipuri de lentile

Lentilele, pe baza nuanței și a gradului de transmisie a luminii, se împart în:

  • transparent (categoria 0 SO) – transmite lumina în proporție de 80-100%, utilizat în condiții de vizibilitate limitată, pe timp de noapte și în timpul ceții;

  • Galben (categoria 1 S1) – transmite lumina în proporție de 43-80%, utilizat pe timp noros, în ceață, în ploaie, pentru un contrast mai bun;

  • roz/roșu/albastru (categoria 2 S2) – transmit lumina în proporție de 18-43%, protejează ochii de lumina foarte puternică, fiind, de asemenea, potrivite pentru conducerea în condiții meteorologice nefavorabile;

  • gri/maro/negru/violet (categoria 3 S3) – transmisie a luminii 8-13%, utilizat în zilele foarte însorite;

  • foarte întunecate (categoria 4 S4) – transmit lumina în proporție de 3-8%, pentru a conduce în condiții de soare puternic, vara și iarna.

Filtru UV

Filtrul din ochelarii de ciclism este conceput pentru a reduce la minimum accesul radiațiilor ultraviolete la ochi. Alegeți un model cu un filtru UV 400, care blochează în mod eficient pătrunderea radiațiilor UVA, UVB și UVC.

Lentile interschimbabile

Lentilele interschimbabile sunt o soluție practică, indiferent dacă sunteți un ciclist de agrement sau un competitor profesionist. Cu mai multe perechi de lentile, puteți alege cea mai bună soluție în funcție de condițiile de pe traseu. Setul optim de ochelari include un model transparent, portocaliu (galben) și întunecat. Sistemul de schimbare a ochelarilor pentru ciclism se poate baza pe o clemă tradițională (trebuie doar să apăsați ochelarii în carcasă) sau pe un magnet. Alegeți ochelari cu aprobările necesare (inclusiv CE).

Designul și potrivirea cadrului

Rama ochelarilor de ciclism trebuie aleasă în funcție de forma feței dumneavoastră, pentru a evita ca aceștia să alunece atunci când vă așteptați mai puțin. Cel mai bine este să vă orientați spre modelele profilate cu plăcuțe de nas și tâmple interschimbabile sau reglabile, datorită cărora veți putea manevra liber setările ochelarilor în funcție de nevoile dumneavoastră. Alegeți un produs cu rame ergonomice adaptate sexului (de exemplu, ochelarii de ciclism pentru femei sunt creați ținând cont de forma delicată a feței unei femei) și cu rame din materiale de înaltă calitate, de exemplu policarbonat (ușor, durabil, rezistent la rupere). Atunci când le încercați, fiți atenți dacă rama vă limitează vederea în orice poziție a capului, în special atunci când priviți de sus. De asemenea, acordați atenție compatibilității cu casca de bicicletă, de exemplu, dacă aceasta nu apasă prea mult ochelarii pe nas și pe tâmple și dacă rămân stabili atunci când vă mișcați capul.

Tehnologii

Pentru a preveni aburirea ochelarilor, este recomandabil să alegeți un model cu un așa-numit strat anti-ceață, care garantează un flux de aer corect. Uvex oferă Supravision, Alpina Fogstop. O idee bună ar fi, de asemenea, un strat hidrofob, datorită căruia apa se va scurge rapid de pe sticlă.

Tehnologia inovatoare a lentilelor se regăsește la ochelarii de ciclism Oakley. Tehnologia Oakley Prizm™ îmbunătățește culoarea și contrastul, astfel încât ciclistul să poată vedea mai multe detalii, astfel încât să beneficiați de un confort vizual deosebit în diferite condiții de lumină.

Pe de altă parte, ochelarii de ciclism Uvex folosesc lentile Polavision®, care reduc reflexiile, absorb lumina împrăștiată și reduc astfel oboseala ochilor, precum și lentile realizate cu tehnologia Variomatic (fotocromatice).

Tipuri de ochelari de ciclism: alegeți un model care să se potrivească stilului dvs. de mers pe bicicletă

Un criteriu important în alegerea unei perechi de ochelari de ciclism pe măsură este adaptabilitatea acestora la stilul de mers pe bicicletă, la terenul pe care ne deplasăm, la nivelul de antrenament sau la defectele oculare.

 Ochelari de protecție MTB

Pentru mersul pe teren variat, cea mai bună opțiune va fi ochelarii cu lentile de categoria 3 sau opțiunea cu lentile fotocromatice, care se adaptează la schimbarea condițiilor de lumină (se întunecă atunci când este mult soare și se luminează în condiții de lumină mai întunecată, de exemplu, în pădurile dense). Ramele trebuie să se potrivească bine feței, să fie relativ late și groase, dar fără a reduce câmpul vizual. Alegeri bune pentru ciclismul montan ar fi, de exemplu, Alpina Ram Hr Q-Lite V sau POC Ora 1002.

Ochelari pentru biciclete de șosea

Acestea ar trebui să ofere un câmp de vizibilitate cât mai larg posibil, astfel încât să aveți o vedere bună a drumului atunci când sunteți puternic înclinat și la viteze mari. Alegeți ochelari de bicicletă de șosea cu o ramă subțire și lentile largi sau o singură lentilă panoramică și lentile de categoria 1 sau 2, cum ar fi UVEX Sportstyle 803 sau GOG Viper.

Ochelari de corecție

Aceasta este o soluție pentru persoanele cu deficiențe de vedere, care reduce necesitatea de a purta în același timp lentile de contact și ochelari clasici de ciclism atunci când merg pe bicicletă. Aceștia pot veni cu un adaptor (au o inserție dedicată pentru montarea lentilelor corectoare, de exemplu Rudy Project RX Optical Insert Cutline Traly), au lentile colorate sau sunt fotocromici cu un geam corector adaptat la defectul vizual. Ochelarii corectivi funcționali pentru ciclism includ: Rudy Project Cutline Impactx Impactx Photochromic 2Laser sau Alpina Defey HR.

Ochelari de soare polarizați

Datorită unei lentile speciale de polarizare, acestea elimină strălucirea și reflexiile care apar pe suprafețe netede, cum ar fi asfaltul umed, un strat de apă etc., sporind contrastul vizual și saturația culorilor. Acest lucru ajută la evitarea imaginilor distorsionate și îmbunătățește astfel confortul și siguranța la volan. Ochelarii de soare polarizați reduc, de asemenea, oboseala și iritarea ochilor. Această funcție este disponibilă la ochelarii de soare de ciclism Oakley din seria Radar EV Path.

Ochelari de vedere pe timp de noapte

Ochelarii optimi pentru condusul pe timp de noapte sunt cei cu lentile transparente, care oferă ochilor dvs. o experiență de condus confortabilă prin atenuarea luminii (de exemplu, lămpile de pe marginea drumului, farurile mașinilor), dar fără a o filtra și fără a vă distorsiona vederea.

Ochelari fotocromici

Lentilele fotocromatice își ajustează nuanța în funcție de condițiile de iluminare, adică pe vreme rea, seara sau în condiții de vizibilitate redusă devin mai deschise la culoare, în timp ce în condiții de iluminare intensă devin mai închise. Alegând ochelari fotocromici pentru bicicletă, veți obține o soluție universală. Trebuie reținut faptul că este nevoie de ceva timp pentru a schimba culoarea lentilei. Printre ochelarii fotocromici pentru bicicliști veți găsi: UVEX Sportstyle 802 V sau Alpina Rocket V.

Cele mai bune ochelari de ciclism de la Sportano.ro

Pentru a avea garanția că o anumită pereche de ochelari de ciclism va proteja în mod optim ochii împotriva factorilor nocivi, precum și pentru a asigura confortul și a servi pentru mai multe sezoane, ar trebui să vă îndreptați spre accesorii ale producătorilor dovediți. Magazinul online Sportano.ro oferă o gamă largă de ochelari pentru iubitorii de monocicluri de la lideri ai pieței de echipamente și accesorii pentru ciclism precum: Oakley, Uvex, Alpina, Bliz, Casco, GOG, 100%, Leatt, Quicksilver sau Rudy Project. Perechea de ochelari selectată este însoțită de o husă de protecție (de exemplu, din microfibră) sau de o husă rigidă, ceea ce sporește confortul și siguranța depozitării și transportului.

Polecane produkty