Cea mai bună încălțăminte de interior, sau cum să alegi încălțămintea de sală? Ghid de cumpărături 

Sylwia Stwora-Petela 27.02.2024 ( 28.02.2024 )

Ai început să te interesezi de futsal, ai nevoie de încălțăminte alternativă pentru antrenamentele în sală sau poate copilul tău face primii pași în fotbal? Oricare ar fi motivul, ai nevoie de încălțămintea de interior potrivită. Încălțămintea populară de fotbal în sală diferă de crampoane prin faptul că nu are crampoane și are o talpă de cauciuc durabilă. Alegerea modelului de interior potrivit implică, de asemenea, analizarea unor aspecte precum materialul, amortizarea și tipul de aderență pentru a asigura performanțe ridicate și confort atât în timpul antrenamentelor, cât și în timpul meciurilor. De asemenea, este important să alegi mărimea corectă a încălțămintei. Sfaturile practice din ghidul nostru te vor ajuta să alegi cea mai bună încălțăminte de fotbal în sală. 

Încălțămintea de fotbal în sală, denumită în mod obișnuit ghete de fotbal în sală, precum și pantofi de sală sau ghete de futsal (o variantă a fotbalului în sală), este special concepută pentru a juca pe suprafețe dure (în principal parchet, cauciuc sau gumă). Acestea oferă aderență, control și confort adecvat. Talpa exterioară a acesteia este comparabilă cu cea utilizată la încălțămintea de baschet, volei sau squash. De asemenea, au un profil redus pentru un control mai bun al mingii și întărituri suplimentare în zona vârfului și a călcâiului pentru a reduce riscul de accidentare, sporind în același timp durabilitatea. 

Ar trebui să aibă, de asemenea, o amortizare bună pentru a proteja picioarele de șocuri și pentru a garanta un confort ridicat în fiecare element al jocului. Partea superioară a încălțămintei de fotbal în sală este de obicei confecționată din materiale sintetice, piele naturală sau textile. Materialul este flexibil, durabil și ar trebui să garanteze o bună circulație a aerului pentru a elimina umezeala și a menține picioarele uscate chiar și în timpul eforturilor intense.  Încălțămintea de fotbal de sală  de obicei este ușoară, ceea ce se expune asupra rapidității, ușurinței de manevrare, virajelor și mișcărilor precise pe teren. Etichetarea încălțămintei este: IC (Indoor Court), IN (Indoor) lub IT (Indoor Turf).  

Atunci când alegi încălțămintea de fotbal de sală, aspecte cum ar fi materialul de pe partea superioară, precum și talpa exterioară, talpa interioară și căptușeala, sunt de cea mai mare importanță pentru performanța jocului, precum și pentru durabilitate. 

Tipul de material al feței încălțămintei de sală este în mare măsură legat de preferințele jucătorului. Este demn de remarcat faptul că pielea naturală este flexibilă, moale și se adaptează bine la picior, dar poate deveni de asemenea, suprasolicitată pe măsură ce încălțămintea este folosită. Încălțămintea de interior din piele oferă o senzație excelentă a mingii. Materialele sintetice sunt mai ușoare, mai subțiri și mai durabile decât pielea naturală și nu se deformează prea mult. Materialele textile, pe de altă parte, sunt cea mai ușoară și mai ieftină opțiune, cu nivele relativ ridicate de confort și respirabilitate, dar cu o durabilitate scăzută. De asemenea, nu oferă suficient sprijin pentru picior. Unele mărci producătoare de încălțăminte pentru fotbal în sală folosesc tehnologii inovatoare pentru a îmbunătăți performanța și confortul. De exemplu, adidașii de interior de la Joma dispun de Durability – un cauciuc cu o construcție ranforsată pentru o durabilitate ridicată, și Protection – un material dur care rezistă la deteriorări mecanice. 

Talpa exterioară a încălțămintei de interior este de obicei din cauciuc, gumă sau alt material flexibil. Aceasta este echipată cu o suprafață de rulare antiderapantă cu un model sau caneluri care asigură o aderență și o tracțiune optime pe suprafețele de interior, ceea ce se expune asupra unei mai bune stabilități și precizii a mișcărilor pe teren. În plus, talpa exterioară a încălțămintei de sală trebuie să fie etichetată ca fiind non-marking, adică una care nu pătează podeaua fără a lăsa urme negre pe acesta, de exemplu. 

Funcția tălpii intermediare în încălțămintea de interior este de a oferi picioarelor o amortizare bună. De asemenea, aceasta îi conferă o flexibilitatea corespunzătoare. Toate acestea reduc riscul de întindere a articulațiilor, leziuni și traume asociate cu jocul pe suprafețe dure. Talpa intermediară este fabricată din spumă care absoarbe șocurile (de obicei spumă EVA) – cu cât spuma este mai groasă, cu atât absoarbe mai bine șocurile, lucru de care trebuie să țină cont în special jucătorii cu o greutate corporală mai mare. Una dintre spumele folosite este Fresh Foam, care este foarte elastică și rezistentă la deformare și pe care o vei găsi în încălțămintea de interior de la New Balance. Pe de altă parte, încălțămintea de interior Mizuno dispune de o talpă inovatoare Removable care se mulează pe forma piciorului, garantând o amortizare excelentă. 

De cele mai multe ori, încălțămintea de sală are o căptușeală din piele naturală, piele sintetică sau textile. Primele două materiale sunt mai durabile, asigură o circulație excelentă a aerului, elimină eficient umezeala și mențin bine piciorul. O căptușeală textilă este mai puțin confortabilă la purtare și se deteriorează mai ușor. 

Încălțămintea de fotbal de sală cu dimensiuni corecte este fundamentală pentru confort și performanță în joc. Începi prin a-ți măsura piciorul cu un metru de croitorie. Așează-ți piciorul pe o bucată de hârtie și marchează călcâiul și vârful celui mai lung deget. Măsoară apoi distanța dintre aceste puncte și compară rezultatul cu tabelul de mărimi al producătorului pe care l-ai ales. Nu uita că fiecare marcă poate avea mărimi ușor diferite. 

Atunci când îți probezi încălțămintea de sală, încearcă să ai pe tine șosetele de fotbal pe care intenționezi să le porți când joci în interior. Verifică dacă încălțămintea de sală se potrivește corect la lățimea și înălțimea piciorului tău. Potrivirea corectă va fi confortabilă și va oferi suportul potrivit. Evită încălțămintea de sală care este prea strâmtă, dar și prea largă, pentru a evita iritațiile, disconfortul sau situațiile periculoase. De exemplu, încălțămintea care este prea mare va aluneca de pe picior. Lasă spațiu în partea din față a încălțămintei pentru a permite libertatea de mișcare a degetelor de la picioare.  

În timpul probării, execută câteva mișcări de bază, cum ar fi mersul pe jos, alergatul, săriturile sau o schimbare dinamică de direcție. Verifică dacă încălțămintea oferă o stabilitate adecvată și nu provoacă o presiune incomodă.  

Da, încălțămintea de interior este potrivită pentru utilizarea pe suprafețe artificiale, deși poate fi mai puțin stabilă și mai puțin precisă. Încălțămintea de gazon sintetic, care combină caracteristicile încălțămintei de fotbal de sală și ale încălțămintei cu crampoane, este mai potrivită pentru utilizarea pe iarbă. Datorită crampoanelor fine de pe talpa exterioară, aceasta oferă o aderență și o amortizare excelente pe gazonul artificial, dar și pe asfalt, în sala de sport și pe alte suprafețe dure, inclusiv pe zăpadă. În plus, talpa lor este foarte durabilă, ceea ce le prelungește durata de viață. 

În ciuda crampoanelor mici, încălțămintea de gazon nu zgârie parchetul, fie că este din lemn, din cauciuc sau din gumă. Acest lucru se datorează utilizării unei tălpi exterioare din cauciuc și profilării corespunzătoare a crampoanelor – acestea au o suprafață plană și nu zgârie în suprafață, așa cum fac crampoanele din fier. 

Întrucât ghetele de fotbal de gazon natural sunt echipate cu crampoane masive (din metal sau aluminiu), acestea pot provoca deteriorarea parchetului. În plus, efectuarea oricărei manevre în ele în sală nu numai că ar fi incomodă și ineficientă, dar ar putea duce la răniri sau traumatisme, printre altele, din cauza lipsei unei aderențe adecvate la sol.  

Ai nevoie de încălțăminte de fotbal pentru alte suprafețe și ai îndoieli cu privire la ce model să alegi? Citește ghidul nostru: Cum să alegi încălțămintea de fotbal

Produse recomandate