Tabel de conținut:
Mulți oameni asociază toporul cu alpinismul și cu ascensiunea pe ghețar. Cu toate acestea, este, de asemenea, una dintre piesele de bază ale echipamentului pentru o expediție sigură în Tatra sau în timpul schiului de alpinism. În acest ghid veți găsi răspunsuri la întrebări precum: ce topor de alpinism sau de drumeție să alegeți, cum să îl adaptați la înălțimea dumneavoastră și ce să căutați atunci când cumpărați un topor.
Un topor este un instrument multifuncțional care seamănă cu un târnăcop. Acesta poate fi folosit pentru a tăia trepte în zăpadă, pentru a înfige șuruburi în gheață sau pentru a fixa stâlpi. Este, de asemenea, un instrument de siguranță care poate fi folosit pentru echilibru, auto-salvare sau frânare în caz de cădere. Toporul de gheață este utilizat pentru alpinism, escaladă pe gheață, turism alpin, parașutism, microescaladă sau drytooling.
Mânerul este un mâner în formă de băț din oțel, aluminiu sau fibră de carbon (de exemplu, pioletele de gheață marca Black Diamond). Lungimea mânerului este de obicei între 50 și 75 cm (dar pe piață sunt disponibile și modele de 40 sau 90 cm). Acesta poate fi acoperit integral sau parțial cu teci de cauciuc sau de plastic, care asigură o prindere mai sigură și o izolare suplimentară împotriva contactului mâinii cu metalul rece. În ceea ce privește nivelul de rezistență, se face o distincție între tipul B (de bază, în prezent etichetat ca tip 1, rezistență de aproximativ 2,5 kN) și T (tehnic, în prezent etichetat ca tip 2, rezistență de aproximativ 3,5 kN), care este util nu numai pe gheață și zăpadă, ci și pe stânci.
Capul, sau vârful, este de obicei din oțel (carbon sau aliaj) și, într-o măsură mai mică, din aluminiu sau titan. În designul cecurilor de cățărare există un ciocan, care este folosit pentru a atașa cârlige de gheață sau șuruburi (scheme de cățărare). În cazul cecurilor de turism, în locul ciocanului există o lopată pentru a frâna coborârea sau pentru a forja trepte. Ciocul sau vârful este capătul ascuțit din fața capului.
În plus, toporul clasic de drumeție are un vârf de lance (lamă), care se află în partea de jos a paloșului și are următoarele scopuri: pentru a se prinde, pentru a pătrunde în zăpadă sau gheață, pentru a asigura un punct de sprijin sigur în timpul mersului sau pentru a facilita pătrunderea toporului în zăpadă în scopul asigurării sau salvării.
Fiecare tip de piolet poate fi echipat suplimentar cu o buclă/foarfecă/curea pentru a preveni pierderea echipamentului și este, de asemenea, utilizat pentru odihnă în modelele de alpinism.
În general, se face o distincție între topoare de drumeție, de cățărare și de schi de tură. În funcție de destinația lor, acest tip de echipament de iarnă diferă în ceea ce privește construcția, materialul și gama de rezistență.
O bâtă de alpinism și de ture alpine se caracterizează printr-un băț drept sau ușor curbat, un vârf curbat în sus și un unghi de agățare de 65-70 de grade. Este utilizat în principal pentru frânare atunci când se pierde aderența în timpul ascensiunii sau sprijinului – va înlocui bețele de trekking pe terenuri mai abrupte și mai solicitante (pantă >30 grade). Optați pentru modelul ușor de tip 1 (rezistență de aproximativ 2,5 kN), cu o lungime clasică (dimensiunea de la baza degetului mare până la jumătatea gambei), echipat cu o tijă din aluminiu și un cap din oțel. Prezența unei lame largi vă permite să săpați pași în zăpadă.
O crosă de skitouring trebuie să fie foarte ușoară (mai puțin de 300 g), scurtă (40-50 cm) și să aibă o lamă din aluminiu (sau din aliaje ultraușoare, anodizate). Acest lucru se datorează aplicației – asigurarea pe cățărări abrupte și frânarea la căderi neplanificate. În cea mai mare parte a timpului, acesta va fi atașat la rucsac, așa că nu ar trebui să fie un obstacol în timpul deplasării. În locul unei bucle pentru încheietura mâinii, este recomandabil să alegeți un model cu un suport pentru mână (cunoscut sub numele de trigrest), care împiedică alunecarea mânerului în mâini și pierderea cecului.
Cecul de cățărare pe gheață a ajuns să fie cunoscut sub numele de suliță/ suliță din cauza aspectului lor. Topoarele tehnice de escaladare pe gheață marcate cu litera T (sau numărul 2) sunt concepute, printre altele, pentru escaladarea cascadelor înghețate, a cascadelor de gheață sau a plăcilor de stâncă acoperite cu gheață. În comparație cu cecurile de turism, acestea sunt mai scurte, au mânere puternic curbate și un vârf curbat în sus pentru a facilita cât mai mult pătrunderea în gheață și zăpadă pe abordările abrupte. De asemenea, acest design face ca scoaterea din gheață să fie mult mai ușoară.
Datorită gradului ridicat de utilizare, cecurile tehnice au lamele interschimbabile: pentru gheață și mastic. În plus, există o gaură în capul lor pentru a fi agățate de un carabinier. Pentru cățăratul în teren foarte proeminent, vertical sau dificil, cizmele de cățărare cu un vârf ergonomic cu arcadă medie până la foarte mare vor funcționa bine, în timp ce pentru terenul alpin alegeți o versiune cu un vârf ușor bombat.
Pentru activități precum cățăratul pe gheață, drytooling sau micro, cel mai frecvent se folosesc două chei (un set de ciocan și lamă sau un set numai de ciocan) pentru a face față diferitelor unghiuri și condiții de pantă.
Mărimea unui ice-check este distanța de la capătul mânerului până la vârful capului. Acesta este exprimat în cm și variază de obicei între 50-75 cm. Se presupune că persoanele care au 160-170 cm ar trebui să aleagă o lungime de 50 cm, peste 180 cm – 60 cm, iar pentru cei care măsoară mai mult de 195 cm, 70 cm poate fi o alegere bună. Cu toate acestea, cea mai bună potrivire va fi obținută prin „probarea” directă a cecului în magazin. Pentru a face acest lucru, ar trebui:
stați în poziție verticală în fața unei oglinzi sau rugați o altă persoană să vă ajute, pentru a evita să vă aplecați, ceea ce poate duce la o măsurare greșită;
prindeți capul toporului astfel încât lama să fie îndreptată în față (degetul mare trebuie să se sprijine pe ea);
poziționați mâna care ține capul cât mai aproape de partea laterală a corpului (lăsați axul să atârne spre pământ);
verificați dacă se află la jumătatea înălțimii vițelului.
Ce se întâmplă dacă alegi un topor prea lung? Atunci când îl împingeți în fața dumneavoastră pe un teren cu o pantă semnificativă, unealta va deveni greoaie și incomodă de utilizat și va cauza o oboseală rapidă. În plus, există riscul ca un topor agățat de rucsac să vă încurce în timpul mersului și să conducă la situații periculoase.
Cunoașteți deja regulile de adaptare a unui topor la înălțimea și tipul de activitate fizică. Ce altceva ar trebui să luați în considerare atunci când cumpărați acest instrument pentru un drumeț, alpinist sau parașutist?
greutatea – cu cât este mai ușoară, cu atât mai bine, mai ales dacă alegeți un checher de drumeție sau de parașutism care va fi legat de rucsac în cea mai mare parte a timpului (în special pe teren cu pantă redusă);
șnur/bucle – alegeți modele fabricate din nailon și prevăzute cu o lungime reglabilă;
lame de rezervă – pentru pioleți tehnici;
accesorii suplimentare – alegeți capace de cauciuc pentru vârf, cap și cioc sau o husă de protecție pentru checher. Acest lucru va spori siguranța transportului și a depozitării cecului și va evita deteriorarea sau rănirea în urma contactului cu părțile ascuțite;
certificări și standarde – pioletul trebuie să fie conform cu standardul EN 13089 / EN 13089:2011+A2:2021 pentru Echipament de alpinism – Unelte pentru gheață.
Alegerea pioletului potrivit pentru gheață nu este încă o garanție că acesta va funcționa corect. De asemenea, este important să aveți cunoștințele și abilitățile practice necesare pentru a-l utiliza corect pe terenul ales. În acest scop, este recomandabil să participați la un curs de turism de iarnă, unde, sub îndrumarea experților, veți învăța cum să folosiți un topor (cățărare, frânare, asigurare, construirea de stâlpi, montarea de șuruburi și cârlige etc.) și alte echipamente de bază, cum ar fi crampoanele, ABC-ul de avalanșă (sondă, detector, lopată de zăpadă). De obicei, formarea cuprinde și noțiuni de bază de navigație sau modul de comportament în situații de urgență (de exemplu, exerciții de avalanșă).
Toporul și crampoanele sunt un echipament esențial pentru orice iubitor al terenurilor montane dificile de iarnă, al cascadelor de gheață sau al schiului în backcountry. Atunci când alegeți un topor, asigurați-vă că acesta este potrivit pentru înălțimea și scopul dumneavoastră, altfel nu își va îndeplini funcția și nu vă va oferi suficientă siguranță. La Sportano.ro, veți găsi o selecție largă de
pioleți pentru cățărare pe gheață, cățărare tehnică, cățărare pe gheață și parașutism de la mărci renumite: Black Diamond, BLUE ICE, Climbing Technology, Grivel și Salewa.