Crampoane pentru încălțăminte – pe care să le alege? Care este diferența dintre crampoane și crampoane de drumeție?

Sylwia Stwora-Petela 07.02.2024 ( 09.02.2024 )

Crampoanele pentru încălțăminte sunt un accesoriu indispensabil pentru orice pasionat de drumeții de iarnă, alpinism sau schi de tură. Datorită lor, poți urca eficient și în siguranță pante acoperite de zăpadă și gheață sau poți cuceri ghețari. Ce tip de crampoane să alegi, în funcție de activitate și care este diferența dintre crampoane și crampoanele de turism – acestea și alte câteva aspecte le vom discuta în ghidul nostru.

Crampoanele sunt platforme din oțel sau aluminiu prevăzute cu crampoane speciale pe partea inferioară (6-14 dinți, cu o lungime de aproximativ ½ sau 1 inch), care, prin faptul că se înfing în sol, oferă stabilitate și sporesc încrederea în mers atât pe gheață, cât și pe zăpadă compactă și pe teren accidentat și stâncos. Crampoanele sunt atașate la tălpile unor ghete special concepute pentru a-ți permite să mergi pe suprafețe alunecoase și înghețate, să urci pe un munte abrupt înzăpezit, pe o potecă periculoasă cu zăpadă alunecoasă sau pe o cascadă de gheață. Prin utilizarea crampoanelor, reduci la minimum riscul de alunecare și cădere, care, de exemplu, în munții înalți, poate implica o cădere periculoasă de la o înălțime mare. În plus, ele măresc suprafața încălțămintei, ceea ce împiedică afundarea în zăpadă.

Crampoanele sunt un accesoriu esențial pentru drumețiile de iarnă, dar sunt folosite și pentru skitouring, schi alpin, alpinism, escaladă pe gheață, alpinism în Himalaya, drytooling sau alergare montană. Crampoanele nu se folosesc cu încălțămintea de drumeție, deoarece pentru a funcționa bine au nevoie de un bocanc cu o structură rigidă (întregul, nu doar talpa). Există pe piață și crampoane de schi din aluminiu, pe care le pui direct pe placă pentru a urca o pantă abruptă. Atunci când cumperi, asigură-te că crampoanele de schi sunt compatibile cu dispozitivul tău de fixare.

Crampoanele se atașează la majoritatea încălțămintei folosind unul dintre cele 3 tipuri de legături. Se face o distincție între crampoane cu coș, crampoane semiautomate și crampoane automate. Cum se diferențiază acestea?

Sunt o soluție versatilă, deoarece nu necesită încălțăminte specializată – pot fi purtate peste orice încălțăminte de trekking suficient de rigidă. Construcția constă în două coșuri (de exemplu, din nailon) care se montează în partea din față și din spate a încălțămintei, un conector metalic (o tijă între vârf și călcâi) și o curea pentru a regla intervalul de ajustare. Dezavantaj: timp de montare îndelungat – necesită multă practică pentru a facilita întregul proces.

În acest model, o tijă metalică este agățată pe o creastă specială din partea din față a bocancii și ține piciorul din față în poziție, în timp ce un clichet fixează cramponul pe călcâi. Dacă bocancul și cramponul sunt bine asortate, rezultatul este un sistem foarte sigur și rapid, care va funcționa bine în expedițiile la mare altitudine, în cățărarea pe gheață și în cățărarea mixtă. Este, de asemenea, cel mai ușor accesoriu de pus cu mănuși și în condiții dificile de zăpadă. Un alt avantaj al crampoanelor automate este că poți muta piedica din față pentru a ajusta lungimea vârfurilor din față în funcție de tipul de teren.

Acestea sunt o combinație de crampoane cu coș (coșul este plasat în față) și crampoane automate ( pârghia de fixare este situată în partea din spate a structurii). Acestea necesită încălțăminte cu talpă rigidă și un rant dedicat, sau o adâncitură în călcâi pentru a atașa o pârghie specială. Sunt ușor de pus cu mănuși.

Crampoanele sunt, de asemenea, împărțite în funcție de construcția lor în rigide și semi-rigide, care sunt cele mai frecvent utilizate.

Cel mai mare avantaj al construcției semi-rigide este că funcționează într-o mare varietate de condiții – de la turismul clasic de iarnă la cățăratul moderat pe gheață. Crampoanele semi-rigide sunt mai ușor de reglat decât construcțiile rigide și se potrivesc la majoritatea bocancilor. Unele modele îți permit să schimbi lungimea conectorului, permițându-ți să treci de la crampoane semi-rigide la crampoane flexibile.

Sunt compatibile doar cu încălțămintea de trekking sau de munte specializată, rigidă și sunt potrivite pentru terenuri foarte dificile (ghețari, pante abrupte și înghețate etc.). Ele pot fi de construcție uniformă sau pot avea un conector metalic.

Alegerea perechii potrivite de crampoane ar trebui să fie dictată, printre altele, de condițiile și terenul în care le vei folosi și în ce scop. În funcție de faptul că este vorba de o simplă drumeție în Carpați sau de o excursie la o cascadă de gheață în Norvegia, acordă atenție materialului, numărului și poziționării dinților.

Distingem crampoanele:

  • din oțel sunt grele, dar foarte rezistente, ceea ce le face ideale pentru secțiuni de cățărare dificile din punct de vedere tehnic, în teren abrupt și înghețat, sporind siguranța ascensiunii. Crampoanele din oțel inoxidabil oferă în plus rezistență la coroziune. Crampoanele din oțel sunt excelente pentru alpinism și cățărare pe gheață;
  • din alumniu se disting prin greutatea lor redusă și durabilitatea mai mică în comparație cu crampoanele din oțel (se deteriorează destul de repede atunci când sunt folosite în teren stâncos). Potrivite, de exemplu, pentru schi de tură sau pentru ascensiuni generale pe teren înghețat și înzăpezit, fără secțiuni stâncoase;
  • hibrid este o soluție care combină avantajele celor două tipuri anterioare de crampoane. Acestea sunt construite astfel încât oțelul este utilizat în zonele de utilizare intensă (în principal partea din față), în timp ce restul este realizat din aluminiu, ceea ce permite reducerea greutății întregii construcții.

Cele mai multe crampoane au 10 sau 12 dinți, deși pe piață sunt disponibile și modele cu 6 sau 14 colți. În mod obișnuit, modelele au patru colți sub călcâi și restul sub antepicior. Distincția dintre colții orizontali și verticali se referă la orientarea vârfurilor frontale care ies din fața cramponului. Crampoanele cu colți orizontali asigură o tracțiune adecvată pe zăpadă și pe gheață mai moale, așa că merită să fie alese pentru drumeții de iarnă și trasee moderate pe gheață. Pe de altă parte, dinții orizontali se flexează pe măsură ce mergi și îți mențin picioarele mai aproape de sol decât versiunile verticale, oferind o mai mare stabilitate. Numărul și poziționarea colților afectează varietatea de poziții în care crampoanele vor găsi aderența potrivită.

Crampoanele cu 10 colți vor fi ideale pentru drumeții, schi alpinism și expediții pe ghețari. Cele destinate alpinismului mai tehnic vor avea 12 colți, în timp ce crampoanele dedicate escaladei tehnice pe gheață vor avea 14 colți. Crampoanele pentru escalada tehnică pe gheață sau în teren mixt se disting prin colții frontali mai agresivi, care sunt adesea ajustabili și înlocuibili.

Plăcuțele antiderapante sunt echipamente recomandate de UIAA (Federația Internațională de Alpinism și Escaladă) pentru a preveni ca zăpada să se lipească de partea inferioară a cramponului și să o compacteze, ceea ce poate duce la situații periculoase. Acestea sunt fabricate dintr-un compus din cauciuc și plastic ABS.

Alte accesorii utile includ huse pentru crampoane și huse pentru crampoane fabricate din nailon dur, rezistent la perforare, pentru a reduce riscul de deteriorare atunci când transporți echipamentul într-un rucsac.

Principala diferență între bocancii de alpinism cu crampoane și bocancii clasici de drumeție este că primii au o construcție rigidă care împiedică îndoirea și desprinderea crampoanelor. Dacă pui platformele cu colți pe încălțămintea cu o rigiditate nepotrivită, cum ar fi încălțămintea non-tehnică sau încălțămintea prea flexibilă, crampoanele se vor desface pur și simplu. În schimb, crampoanele nepotrivite pentru încălțămintea ta (prea mari) vor face ca piciorul tău să se răsucească, ceea ce s-ar putea termina cu o accidentare la gleznă.

După cum știi deja, crampoanele sunt formate din două părți distincte, o platformă cu colți și o legătură. Clasificarea C se referă direct la fixare, adică la modul în care se atașează la încălțăminte, și indică încălțămintea pe care se va potrivi fixarea, indiferent de configurația colților.

Clasificarea crampoanelor:

  • C1 este un crampon flexibil care poate fi adaptat la încălțămintea B1;
  • C2 sunt crampoane semi-rigide care se potrivesc încălțămintei de clasă B2;
  • C3 sunt crampoane foarte rigide care se potrivesc încălțămintei de clasă B3.

Compatibilitatea încălțămintei cu crampoanele:

  • B0 este prea flexibilă pentru crampoane;
  • B1 ( încălțăminte flexibilă) se potrivește crampoanelor C1;
  • B2 ( încălțăminte semi-rigidă) se potrivește pentru crampoane C1 sau C2;
  • B3 ( încălțăminte rigidă și grea din piele sau plastic) va funcționa bine cu crampoanele C1, C2 sau C3.

Există o percepție comună conform căreia crampoanele și crampoanele de drumeție sunt același lucru. Cu toate acestea, există diferențe clare în ceea ce privește construcția și utilizarea celor două produse. Crampoanele de drumeție sunt construite din crampoane mici (½ sau ¼ de inch lungime) și lanțuri. Ele se poartă pe încălțămintea de alpinism sau de drumeție pentru a asigura o tracțiune suplimentară atunci când se face o drumeție pe un teren plat acoperit cu zăpadă sau gheață. Cel mai adesea sunt fabricate din oțel inoxidabil, ceea ce le face durabile, rezistente la coroziune și bune la pătrunderea în terenul înghețat. Crampoanele sunt mai ușoare și mai ușor de manevrat decât crampoanele, ceea ce le face ideale pentru drumeții și trekking, alergare sau drumeții cu rucsacul în spate pe trasee moderat înzăpezite sau înghețate.

Pe de altă parte, crampoanele necesită pregătire pentru a le pune și a le folosi în siguranță. Au mai puține vârfuri, dar sunt mai lungi și mai grele pentru a pătrunde agresiv în zăpada compactă sau gheață și facilitează parcurgerea pantelor abrupte, a câmpurilor de zăpadă dificile, a suprafețelor stâncoase și ajută la escaladarea tehnică pe teren înghețat. Dacă intenționezi să traversezi atât terenuri plane cât și muntoase acoperite de zăpadă și gheață, ar trebui să achiziționezi atât crampoane cât și crampoane de drumeție pentru siguranța ta.

Prin alegerea unor produse de calitate, plăcerea și siguranța traversării terenurilor dificile vor merge mână în mână, de aceea decide-te la crampoanele și crampoanele de drumeție de la mărci renumite precum: Black Diamond, Climbing Technology, Grivel, Salewa sau BLUE ICE, pe care le cumperi pe magazinul sportiv Sportano.ro.

Produse recomandate