Cum de a alege bastoanele potrivite pentru Nordic Walking? Cele mai importante reguli

Sylwia Stwora-Petela 31.05.2022 ( 12.02.2024 )

 

Cei neinițiați vă vor spune că mersul nordic înseamnă pur și simplu mersul pe jos cu bețe. În practică, pentru ca această formă de activitate fizică să fie eficientă, este necesar nu numai să se urmeze o tehnică de mers adecvată, ci și să se dispună de bețe de nordic walking selectate corespunzător.

Nordic walking: o activitate sportivă populară pentru toată lumea

Mersul nordic este un domeniu relativ nou de recreere. A apărut în anii 1920 în Finlanda, unde a fost folosit ca antrenament suplimentar pentru schiorii de fond. La acea vreme, era cunoscută sub numele de Sauvakävely, ceea ce înseamnă literalmente „mersul pe jos cu bastoane”. În zilele noastre, proprietățile de promovare a sănătății ale mersului nordic sunt apreciate de persoane de diferite vârste și niveluri de pregătire fizică, care îl practică pe tot parcursul anului. Mersul pe teren plat (parcuri urbane, drumuri forestiere sau străzile orașelor mari și mici) este practicat atât pentru recreere, cât și în mod profesional.

În timpul mersului normal, corpul este întins doar pe jumătate, în timp ce în timpul mersului cu bastoane, ambele părți ale corpului lucrează în același timp, ceea ce are ca rezultat mușchii picioarelor, pieptului, brațelor, umerilor și abdomenului mai puternici. Ceea ce este important, tehnica specială de mers în mersul nordic nu solicită articulațiile și coloana vertebrală, ajută la dezvoltarea obiceiului de a menține o postură corectă și de a lucra la un echilibru și o coordonare mai bună a mișcărilor. Este o formă de exerciții pentru oameni de toate vârstele și greutățile, pentru cei în formă și pentru cei care abia au început să facă mișcare. Poate fi practicat de persoanele cu probleme cardiologice, diabeticii, pacienții oncologici, precum și de femeile însărcinate și post-gravide și de sportivii profesioniști (pentru varietate în planul lor de antrenament).

Alte avantaje? Atunci când mergem cu bastoanele de mers nordic, ardem cu 20-40% mai multe calorii decât în cazul mersului normal, motiv pentru care merită să profităm de acest lucru în cazul supraponderalității, obezității sau pentru menținerea unei siluete subțiri. Mersul sistematic pe jos va ajuta la reducerea stresului și a oboselii și, datorită acestuia, veți scăpa de tensiunea din centura scapulară și din gât. De asemenea, veți scădea tensiunea arterială în repaus și nivelul colesterolului. În plus, mersul nordic încurajează efortul de grup, ceea ce are un impact pozitiv asupra organismului, influențează nivelul de motivație și provocările succesive și ajută la crearea de noi prietenii.

Ce bețe să alegeți pentru Nordic Walking? Tipuri și scop de utilizare

Cel mai bine este să vă începeți aventura cu mersul nordic sub îndrumarea unui instructor. Deși nu este un sport complicat, este mai bine să consultați un profesionist care să vă arate tehnica corectă de mers și să vă sfătuiască cu privire la alegerea echipamentului.

Mișcarea corectă are loc atunci când bastoanele de mers nordic sunt introduse la jumătatea distanței dintre un picior și celălalt, cu articulația cotului îndreptată pe măsură ce bastonul este introdus și cu bastonul slăbit imediat ce vă împingeți. Pentru ca toate acestea să funcționeze fără probleme și să producă rezultatele dorite, trebuie să vă alegeți corect bețele de mers nordic. Nu uitați să alegeți bețe dedicate și nu modele de trekking. Din nefericire, aceste denumiri sunt adesea folosite în mod interschimbabil, ceea ce este înșelător. Un baston de nordic walking are așa-numitele mănuși și un mâner drept, în timp ce un baston de trekking are curele și un mâner profilat în formă de ciupercă (ca la bastoanele de schi). Bețele de mers pe jos se împart în bețe pliabile și bețe cu lungime fixă, precum și în funcție de materialul din care sunt confecționate.

Stâlpi pliabili și fixi

Bățurile de mers pe jos cu noduri fixe sunt favorizate de durabilitatea lor (lipsa unui mecanism de reglare elimină riscul de deteriorare), stabilitatea și greutatea redusă. Stâlpii de o lungime sunt produși în trepte de 5 cm, de exemplu: 105, 110, 115, etc. Pe de altă parte, bețele telescopice (de exemplu, Masters Nordic Walking Pole Training sau Gabel Vario S), datorită posibilității de pliere, sunt mai comode de transportat și mai ușor de depozitat, dar sunt mai puțin rezistente la deteriorări. Mecanismul poate ieși din formă și poate transfera energia mai puțin eficient sau se poate plia accidental, ceea ce poate duce la rănire. Opțiunea pliabilă este foarte bună dacă mai multe persoane folosesc stâlpii (de exemplu, pentru activități de grup).

Stâlpi din aluminiu, carbon sau fibră de sticlă

Bețele de nordic walking din aluminiu (de exemplu, Leki Response) sunt ușoare, dar destul de rigide. Acestea sunt ideale pentru cei care încep să învețe tehnica corectă de mers. Modelele din fibră de sticlă sunt comparabile cu cele din fibră de carbon (carbon) în ceea ce privește greutatea, dar sunt mult mai flexibile. Pe de altă parte, fibra de carbon (de exemplu, FIZAN Race Carbon) este rigidă și ușoară, adică cea mai bună opțiune, dar este și cea mai scumpă (în funcție de procentul de carbon din producție). Contează atât de mult greutatea cu un echipament atât de mic? Da. La plimbări mai lungi, diferența va fi vizibilă. De ce este mai bine să alegeți stâlpi rigizi? Pentru că nu rezonează și transferă mai bine energia, așa că mersul cu ele este mai eficient.

Înălțimea bastoanelor de mers pe jos nordice: reguli pentru selectarea lungimii

Cel mai important parametru în alegerea bastoanelor este lungimea acestora, care se alege în funcție de înălțimea utilizatorului. Un factor de conversie simplu este utilizat pentru a determina lungimea adecvată a stâlpilor NW. În cazul începătorilor, înălțimea (în cm) trebuie înmulțită cu 0,68. Pentru utilizatorii avansați, înălțimea trebuie înmulțită cu 0,72. Rezultatul obținut în cm trebuie rotunjit în jos atunci când începeți aventura cu mersul nordic sau rotunjit în sus atunci când cunoașteți deja tehnica corectă și doriți să vă angajați mai puternic mușchii.

De exemplu, aveți o înălțime de 180 cm și aceasta este prima dumneavoastră achiziție. Prin urmare, noi calculăm lungimea corectă a stâlpilor pentru dumneavoastră:

180 cm x 0,68 = 122,4 cm

Prin urmare, modelele de 120 cm sunt cele mai bune pentru început. Pe măsură ce vă dezvoltați tehnica corectă, un pas mai lung și o amplitudine mai mare a mișcării brațelor, puteți trece la bețe de 125 cm lungime.

O altă modalitate de a ajusta lungimea bastoanelor este să stați în picioare pe o suprafață plană. Apoi, prindeți prăjina de mâner, puneți-o pe sol și verificați dacă cotul este îndoit la 90 de grade (dacă ați stăpânit noțiunile de bază ale NW) sau la 100 de grade (dacă sunteți începător). Dacă da, ați selectat cu succes lungimea potrivită de bețe pentru mersul nordic. Cum se obține un unghi de 100 de grade? Îndoiți brațul la un unghi drept și coborâți-l ușor.

Tipuri de sfaturi de mers nordic și scopul lor

Atunci când vorbim despre vârfurile de la bastoanele de nordic walking, trebuie să menționăm atât vela principală, care este înfiptă în sol sau împinsă de pe asfalt/ beton, cât și mânerul. Lama trebuie selectată în funcție de suprafața pe care mergeți de obicei. Când mergeți pe teren moale, folosiți vârfuri de lance metalice, iar când mergeți pe teren dur, purtați suprapuneri de cauciuc, așa numitele pantofi (de exemplu GABEL Sport Pad sau Leki Powergrip Pad), care previn deteriorarea. Vârfurile sunt schimbate în diferite moduri, în funcție de modelul în cauză, de exemplu, prin apăsarea mecanismului sau prin punerea plăcuței, care este o parte separată a prăjinii.

Mânerul trebuie să fie ergonomic și neted pentru a se potrivi cu Se recomandă ca acesta să fie prevăzut cu inserții de plută care să asigure că mâna este ținută ferm în poziția corectă (mâna nu alunecă atunci când este umedă, de exemplu, din cauza transpirației). Mănușa este mai bună dacă este detașabilă (garantează libertatea de mișcare atunci când doriți să beți apă sau să scoateți ceva din rucsac, de exemplu). Dacă mănușa dvs. este incomodă și vă irită încă de la început, nu vă bazați pe faptul că se va întinde și se va potrivi mâinii dvs. în timp. Modelul corect va lăsa un mic spațiu între degetul mare și arătător.

Ce altceva, în afară de bețe, este util pentru mersul nordic?

Pentru ca bastoanele de mers nordic să dureze cât mai mult timp, pe lângă materialele de înaltă calitate și elementele de protecție suplimentare, de exemplu, capacele pentru vârfurile de lance, merită să vă echipați cu o husă dedicată. Husa va facilita nu numai depozitarea, ci și transportul acestora și va fi o bună protecție împotriva umezelii și a murdăriei. La Sportano.ro veți găsi genți pentru bețe de la LEKI, de exemplu, care pot fi folosite și pentru a transporta schiuri cu role sau schiuri de fond.

Pentru a beneficia din plin de avantajele Nordic Walking, merită să cumpărați, pe lângă bețe alese corespunzător, pantofi confortabili de drumeție/trekking (alegeți în funcție de dificultatea terenului, de nivelul de avansare și de condițiile meteorologice) și haine termice, care să elimine bine umezeala și să aibă o croială flexibilă, asigurând libertatea de mișcare. Pentru drumeții mai lungi, este important să țineți cont de schimbarea condițiilor meteo, așa că un rucsac de drumeție ușor, cu suficient spațiu pentru articole precum o jachetă de ploaie, mănuși, apă și gustări, precum și o șapcă sau un burete sport (pentru a vă proteja gâtul și capul de vânt sau de radiațiile UV) va fi util.

Polecane produkty