Cum de a alege o rachetă de badminton? Un ghid pentru începători și jucători intermediari

Sylwia Stwora-Petela 31.05.2022 ( 23.09.2022 )

Faci primii pași în badminton și încă nu ți-ai stabilit stilul de joc sau poate că joci de suficient timp și poți stabili dacă aparții categoriei defensive sau ofensive? Indiferent de nivelul tău de experiență, cu noi vei afla cum să alegi o rachetă de badminton.

Ce rachetă de badminton să alegeți? Cele mai importante caracteristici și parametri

Greutatea, echilibrul și flexibilitatea (rigiditatea) sunt parametrii cheie ai unei rachete de badminton, care afectează nu numai confortul jocului, ci și controlul loviturii sau riscul de accidentare. La ce altceva ar trebui să acordați atenție atunci când cumpărați acest echipament pentru a vă bucura de un joc confortabil și eficient?

Greutate

Cât cântărește o rachetă influențează viteza de balansare, timpul de reacție, manevrabilitatea, forța de impact și stabilitatea. Echipamentul ușor permite un swing mai rapid, o reacție instantanee la jocul adversarului și o manevrabilitate ridicată, cu prețul unei stabilități și al unei amortizări mai reduse a vibrațiilor. O rachetă de badminton mai grea înseamnă o mișcare mai lentă și un timp de reacție mai lent, dar un impact mai puternic și o prindere mai precisă.

În funcție de producător, este posibil să întâlniți diferite denumiri de greutate pentru rachetele de badminton: exprimate în grame sau prin diviziuni de la 1U la 6U. În popularul cântar de greutate de marcă Yonex, 1U și 2U se referă la echipamente grele cu o greutate de 100-95 g și, respectiv, 94-90 g, 3U și 4U indică o greutate redusă (89-85 g și, respectiv, 84-80 g), iar 5U și 6U definesc rachete super ușoare (79-75 și 74-70 g).

Greutatea rachetei de badminton aleasă necorespunzător cauzează disconfort în timpul jocului și afectează calitatea, fie că este vorba de antrenament sau de meci, de exemplu, un echipament prea greu va reduce confortul jocului – veți obosi mai repede, iar unul ușor va genera o putere de lovire mai slabă în rândul jucătorilor neantrenați.

Balanță

Indică distanța centrului de greutate al rachetei de badminton de la baza mânerului până la cap. Echilibrul este exprimat în cm sau mm și poate fi ponderat mai mult spre cap (300 mm și mai mult), spre mâner (280 mm și mai puțin) sau poate fi exact la mijloc (între 280 și 300 mm). Cu cât acest parametru este mai mare, cu atât lovitura poate fi mai puternică, dar trebuie să țineți cont de o posibilitate mai mică de joc combinat și viceversa. Echilibrul pe cap este cel mai bun pentru jocul ofensiv. Rachetele universale au echilibrul exact la mijlocul lungimii (neutru).

Flexibilitate/rigiditate

Flexibilitatea rachetei determină „forța impactului și controlul acestuia. Cu o rachetă flexibilă, puteți lovi mai tare cu mai puțin control, ceea ce este bun pentru jocul defensiv. Un flex mai rigid necesită un efort mai mare pentru a executa mișcarea, dar permite lovituri mai precise, motiv pentru care merită să fie ales dacă sunteți un jucător cu orientare ofensivă.

Mâner

Cunoscut și sub numele de mâner sau mâner. Mânerul are o dimensiune indicată prin litera G și un număr care indică circumferința. Grosimea este indicată în inci sau cm:

  • G1 – 4,25 inci sau 10,79 cm

  • G2 – 4 inci sau 10,16 cm

  • G3 – 3,75 inci sau 9,52 cm

  • G4 – 3,5 inci sau 8,89 cm

  • G5 – 3,25 inci sau 8,25 cm

Pentru o aderență mai confortabilă, este recomandabil să alegeți o rachetă cu o circumferință mai mică, care poate fi ajustată cu un wrap.

Material

Rachetele de badminton sunt fabricate din aluminiu, grafit, fibră de carbon, eventual compozit (combinație de două materiale) sau titan. Primele sunt bune pentru jocul recreațional – sunt ieftine și confortul de joc este mic. O rachetă fabricată din grafit sau fibră de carbon este ușoară, durabilă, absoarbe bine vibrațiile și permite jucătorului să lovească mai puternic.

Forma capului

La rachetele de badminton, avem capete pătrate (izometrice) și ovale. Primul tip are un sweet-pot mai mare, adică suprafața de ricoșeu curat a rachetei, ceea ce o face mai potrivită pentru începători (în special pentru lovituri murdare). Pe de altă parte, racheta de formă ovală are o parte superioară mai îngustă și o parte inferioară mai lată (în formă de ou), deci are un sweet-pot mai mic.

Badminton racket – cum să alegeți echipamentul potrivit pentru nivelul dvs. de joc

Pentru a vă bucura de badminton, fie că este vorba de un nivel recreativ sau profesional, trebuie să vă adaptați echipamentul la stilul și abilitățile dumneavoastră de joc. O rachetă de badminton corect selectată îi va împiedica în special pe începătorii în acest sport cu rachetă să dezvolte o tehnică proastă, care se va traduce într-un joc ineficient. În plus, va îngreuna dobândirea de noi competențe.

Pentru începători

La începutul aventurii tale în badminton, ai nevoie de o rachetă cu o greutate ușoară sau medie (3U este universală), cu un cap pătrat și un echilibru neutru. În ceea ce privește flexibilitatea, optați pentru o elasticitate medie spre mare, care absoarbe mai multă energie de la impact (mai puțin risc de accidentare). Ca începător, căutați modele precum Talbot-Torro Arowwspeed 199 din compozit de grafit, care cântărește 98 g și oferă sistemul Air Flex (mai multă flexibilitate și putere de impact) sau Wilson Reaction 70, cu un cadru din aluminiu rezistent și articulație în T turnată sub presiune pentru mai multă manevrabilitate.

Pentru intermediari

Odată ce v-ați dezvoltat un stil (ofensiv, defensiv sau combinat) și jucați în mod regulat, fie cu prietenii, fie în competiții, alegeți un model din grafit. Veți obține o construcție durabilă și ușoară, care absoarbe bine vibrațiile și vă ajută să lucrați la tehnica și precizia loviturii. Un cap mediu sau flexibil cu un echilibru în funcție de tipul de joc pe care îl jucați este o alegere bună. Dacă vă place jocul cu picături sau jocul clar, alegeți un echilibru mai aproape de mâner. Dacă punctele tale forte sunt un swing puternic și lovituri plate, agresive, cel mai bine este să ai un echilibru pe cap. Încearcă versatilul Babolat Prime Blast, cu flex mare, balansul capului de 83 g sau Yonex Nanoflare 100, cu forma sa izometrică, balansul capului 5U (75-79 g) și balansul mânerului de 325 mm.

Pentru utilizatorii avansați

În calitate de profesionist, ar trebui să vă alegeți racheta în funcție de stilul de joc. Dacă preferați să jucați ofensiv, ar trebui să optați pentru un model rigid, cu echilibru pe cap. Ești un jucător defensiv? Un model semi-rigid, cu mâner echilibrat, este alegerea ideală pentru reacții mai rapide și mai multe jocuri combinate. Sunteți un jucător complet? O rachetă cu un echilibru neutru și un flex semi-rigid vă va oferi o bună manevrabilitate, control al loviturilor și putere.

În calitate de sportiv de performanță, veți fi interesat de Astrox 22 de la Yonex, care cântărește doar 63 g și are o formă izometrică a capului și un echilibru al capului. Tehnologia AERO Frame permite un swing mai rapid, iar BOX Frame este responsabil pentru o senzație bună la lovirea mingii.

Ce rachetă de badminton pentru a alege pentru un copil?

Pentru ca un tânăr jucător de badminton să învețe tehnica corectă, să își dezvolte propriul stil de joc și să evite accidentările, este recomandabil să aleagă un echipament ușor, cu un cap pătrat și o flexibilitate și o lungime medie (mai mult control și putere de impact). O rachetă de badminton pentru un copil ar trebui să fie, de asemenea, ușoară (de exemplu, 2U sau 3U) pentru a facilita săriturile și manevrele, dar și pentru a reduce oboseala și riscul de accidentare. Pentru cei mai mici, o alegere bună ar fi racheta Babolat Junior 2 (7-10 ani), realizată dintr-o combinație de oțel călit și aluminiu, cu o greutate de 92 g, echipată cu un balans de 290 mm și o elasticitate medie pentru o forță de impact mai mare. O altă sugestie este Victor ST-1680ITJ din oțel călit, cu un flex mediu și grip G3.

Alege cea mai bună rachetă de badminton de la Sportano.ro

În calitate de jucător profesionist sau sezonier de badminton, veți găsi cea mai bună rachetă în magazinul online de sport Sportano.ro, unde veți găsi o ofertă largă de echipamente de la Babolat – cea mai veche marcă de rachete din lume. Veți găsi, de asemenea, produse de înaltă calitate ale mărcilor Yonex, Wilson, Victor, Talbot-Torro sau Sunflex, adaptate la diferite stiluri și niveluri de joc.

Ai îndoieli cu privire la racheta de badminton care va fi potrivită pentru tine? Contactați serviciul nostru pentru clienți, care vă va răspunde în detaliu la întrebări și vă va sfătui cu privire la cea mai bună soluție.

Polecane produkty