Cum îmi aleg schiurile de skit? Completarea echipamentului de skitouring

Sylwia Stwora-Petela 11.01.2023

Poate fi o provocare să găsești schiuri care sunt construite pentru a schia eficient în urcare, care au performanțele schiurilor de coborâre și care se potrivesc cu caracteristicile și nevoile tale individuale. Aflați cum să alegeți schiurile de schi pentru înălțimea, tipul de activitate și nivelul de experiență și cum să completați restul echipamentului de schi de tură pentru a vă bucura de toate avantajele schiului de tură.

Cum aleg schiurile de schi pentru înălțimea mea?

Schiurile Skitur sunt ușor mai scurte decât cele de coborâre nu numai pentru că acest lucru reduce greutatea totală a echipamentului atunci când urci la deal, dar oferă și o mai mare manevrabilitate atunci când schiezi în condiții variabile. În general, se recomandă ca capătul schiului de skit să se potrivească între gură și vârful capului, atunci când stați drept în fața dumneavoastră, cu coada la sol. Stilul de schi și terenul pe care veți schia contează. Dacă vă așteaptă apropieri lungi și viraje strânse sau dacă sunteți începător în parașutism, modelele ușoare, cu un design scurt și îngust, care sunt mai ușor de manevrat și controlat, sunt o opțiune mai bună. Cu toate acestea, nu exagerați în jos, deoarece greutatea și înălțimea dvs. pot îngreuna controlul schiurilor sau le pot face să se scufunde în praf. Pentru zăpada adâncă, viteze mari și parașutele experimentate, schiurile mai lungi și mai late vor fi optime, deoarece sunt mai stabile și reduc riscul de a se înfige în zăpada proaspătă. Dacă cântărești puțin mai mult în raport cu înălțimea ta, preferi să schiezi la viteză mare, cu viraje largi sau intenționezi să te plimbi cu rucsacul în spate, atunci alege o mărime de schi care se încadrează în limita superioară a intervalului pentru înălțimea ta. Cu toate acestea, este recomandabil să nu depășiți lungimea corpului cu mai mult de 10 cm.

Cât de late ar trebui să fie schiurile?

Lățimea schiurilor sub bocancul de schi are un impact semnificativ asupra performanței echipamentului pentru o anumită activitate și în anumite condiții. O lățime a schiurilor de 90 mm este o soluție universală. Un schi cu o lățime de 100 mm este ideal pentru zăpada fină, dar pentru schi alpin și pentru schiatul pe gheață și zăpadă dură, sunt de preferat schiurile mai înguste, de aproximativ 80 mm.

Adaptați schiurile la tipul de activitate

Stilul de schi este un alt factor important care influențează alegerea schiurilor de schi. Distingem între skitouring tradițional, freetouring și speedtouring/alpinism.

Skitouring clasic

Aceasta este o opțiune pentru cei care doresc să meargă într-un ritm individual, să se bucure de priveliști și să se bucure de schiatul pe pârtii îngrijite. Pentru skitouringul clasic, cele mai bune schiuri sunt ușoare și flexibile, cu 5-15 cm mai scurte decât înălțimea dumneavoastră, cu o lățime de 80-90 mm, cu o rază de viraj de aproximativ 15 m și echipate cu legături tehnice cu ace.

Freetouring

Freetouring înseamnă schi alpin, dar și descoperirea de noi trasee, uneori cu ajutorul teleschiului. Optează pentru schiuri mai rigide și mai grele, egale cu înălțimea ta, cu o lățime între 95 și 105 mm, care se vor descurca bine pe zăpada proaspătă, sau 110-120 mm atunci când ai nevoie de mai multă stabilitate pe zăpadă mai adâncă și pe terenuri avansate (poți adăuga câțiva centimetri în plus la lungime pentru a crește confortul).

Speedtouring/Alpinism

Aceste forme de activități de schi se bazează pe vârfuri și coborâri rapide. Speedtouring sau alpinismul sunt dedicate schiorilor avansați care au dobândit deja o anumită experiență în acest sport și doresc să-și dezvolte pasiunea, de exemplu, prin participarea la raliuri sau curse. În acest caz, vor funcționa bine schiurile ultraușoare și versatile, care sunt cu 10-15 cm mai scurte în raport cu înălțimea, cu o lățime de 65-75 mm și combinate cu legături ușoare.

Skits pentru începători – Rocker sau Camber, rigid sau flexibil?

Un schi poate avea un tip de construcție:

  • Camber – are un camber în partea de mijloc, ceea ce îl face ideal pentru amortizarea călătoriei atunci când navighezi pe terenuri dificile în afara pistei;

  • Rocker – se distinge prin curbura ascendentă a schiului în partea din față (Tip) sau din spate (Tail). Cu cât este mai jos, cu atât mai bine se va descurca pe zăpadă compactă și, invers, un Rocker mai înalt este folosit pe zăpadă pufoasă și adâncă.

Începătorii în schi de tură sunt sfătuiți să folosească schiuri moi și flexibile, care nu sunt foarte pretențioase din punct de vedere tehnic, iartă multe greșeli și se adaptează mai bine la pantă și la terenul accidentat. Schiurile rigide și dure sunt bune pentru schiorii experimentați, pentru terenuri și condiții de zăpadă dificile.

Greutatea schiurilor schiabile este, de asemenea, importantă – pentru început, alegeți modele cu o greutate cuprinsă între 1 și 1,4 kg. Pe măsură ce dobândiți mai multă experiență, puteți opta pentru echipamente mai ușoare. Ce rază de viraj ar trebui să aleg? Pentru început, o rază de 15-18 m poate fi potrivită.

Ce legături de skitouring să alegeți?

Atașamentele de skitouring au un toc mobil care permite eliberarea tocului atunci când mergeți și fixarea acestuia la coborâre. Facem distincție între:

  • legăturile cu știfturi, denumite și legături cu fălci, TLT (Tour Light Tech) – cele mai populare legături în rândul schiorilor de ture. Acestea țin bocancul de schi în poziție în față cu două ace. Avantajul lor este greutatea redusă.

  • legături cu șină/placă (Alpine Touring) – mai puțin utilizate din cauza greutății relativ mari. În acest caz, legătura este atașată la o placă mobilă. Aceasta este o alegere bună pentru freetouring sau pentru traseele lungi care necesită schimbarea frecventă a schiurilor între modurile de abordare și coborâre.

Există, de asemenea, legături hibride, cum ar fi Shift de la Salamon, care combină caracteristicile legăturilor de pin și de coborâre.

Ce fel de garnituri pentru schiuri?

Garniturile sunt benzi speciale de material cu un strat de lipici pe o parte (pentru a lipi garnitura de schi) și un strat de peri scurți pe cealaltă parte (pentru a împiedica schiul să se desprindă la urcare). Este foarte important ca acestea să fie bine croite și să se potrivească perfect pe partea inferioară a schiului, așa că asigurați-vă că sunt compatibile cu restul echipamentului, altfel vor agrava oboseala, vor cauza o pierdere de aderență și, prin urmare, pot duce la situații periculoase. Garniturile de etanșare sunt cel mai frecvent fabricate din trei materiale:

  • Mohair (Mohair) – moale, ușor și relativ puțin rezistent, sunt concepute pentru temperaturi scăzute. Datorită alunecării lor bune, se vor descurca bine în timpul curselor;

  • Nylon – sunt mai puternice și mai durabile și au o aderență mai bună pe suprafețe abrupte și înghețate;

  • Hibrid (Nylon-Mohair-Mix) – o combinație de nailon și materiale sintetice. Acestea sunt mai impermeabile și mai durabile, ceea ce le face un compromis excelent între cele două opțiuni anterioare.

Cizmele de skitouring – cum să alegi?

Cizmele de skitouring au o funcție „ski/walk” care le permite să-și schimbe funcționalitatea de la o cizmă de urcare la o opțiune de coborâre, precum și găuri dedicate în partea din față pentru prinderea legăturilor de falcă. Datorită feței mobile, cizmele permit cățărarea în garnituri. De exemplu, pentru parașutismul clasic, sunt potrivite cizmele cu mai mult de 2 catarame și o gamă largă de mișcări în modul de mers, cizmele de schi freeride trebuie să fie rigide, stabile și să aibă un sistem cu 4 catarame, în timp ce cizmele optime pentru speedtouring trebuie să fie cât mai flexibile în timpul ascensiunilor și să cântărească în jur de 850 g.

Pentru a alege mărimea potrivită de încălțăminte, măsurați lungimea piciorului dumneavoastră. Poziționați piciorul drept pe o foaie de hârtie A4 și conturați-l. Repetați același lucru pentru piciorul stâng. Măsurați apoi distanța dintre călcâi și capătul degetului mare de la ambele picioare. Comparați rezultatul cu așa-numita mărime Mondopoint, care este folosită de majoritatea producătorilor de încălțăminte. Dacă aveți o formă a piciorului care nu este standard, puteți folosi un model cu pantofi interiori termoformabili sau puteți apela la serviciul de ajustare a încălțămintei.

Cele mai frecvente greșeli făcute la alegerea schiurilor de schiat

Printre cele mai frecvente greșeli atunci când vine vorba de montarea schiurilor skit sunt:

  • echipament de schi inadecvat – de exemplu, combinarea unor schiuri ușoare și scurte cu bocanci rigizi și grei sau legături incompatibile cu bocancii și schiurile;

  • lungimea și lățimea greșită a schiurilor în raport cu activitatea desfășurată, de exemplu, se aleg schiuri late și lungi pentru confort la coborâre, care adaugă greutate și oboseală la un număr mare de urcări;

  • fără a lua în considerare aspectul greutății – schiorii mai grei ar trebui să folosească schiuri mai lungi, iar schiorii mai ușori schiuri mai scurte.

Dacă v-ați plictisit de schi fond sau de schi alpin și doriți să căutați o nouă experiență în afara pârtiilor și a traseelor bătute, atunci schiurile sunt răspunsul. Există mulți factori diferiți care influențează alegerea schiurilor de tură, printre care: înălțimea și greutatea schiorului, utilizarea preconizată, geometria schiurilor sau preferințele individuale. Atunci când alegeți schiurile de schi, optați pentru echipamente testate și verificate de la mărci renumite: ATOMIC, DYNAFIT, K2, Ela, Nobile, Rossignol, Dynastar sau Völkl, pe care le veți găsi în oferta magazinului online de sport Sportano.ro.

Polecane produkty