Cum să alegi încălțămintea de snowboard? Sfaturi esențiale pentru un snowboarder începător 

Sylwia Stwora-Petela 26.04.2024

Pe lângă snowboard și legături, încălțămintea de snowboard este una dintre cele mai importante părți ale echipamentului de snowbord. Prin urmare, atunci când le cumperi, este important să acorzi atenție la potrivirea corectă în ceea ce privește mărimea, flexibilitatea, abilitățile sau stilul de mers și să nu te lași ghidat în principal de un design unic. Iată câteva sfaturi despre cum să îți alegi încălțămintea de snowboard astfel încât să fie confortabilă și să funcționeze bine cu legăturile și placa ta.

De ce este importantă potrivirea corectă a încălțămintei de snowboard?

Încălțămintea de dimensiuni corecte este crucială pentru funcționalitate, performanță și controlul maxim al plăcii în timpul mersului. Dacă placa este prea lată pentru mărimea bocancilor, va fi mai greu de manevrat, în timp ce dacă este prea îngustă, va provoca rezistență la călcâi și vârfuri, astfel încât este posibil să pierzi controlul în timpul virajelor. Cumpărarea unor bocanci de snowboard prea mici sau prea mari nu numai că te va expune la riscul de disconfort și frustrare din cauza presiunii sau târârii piciorului și a lipsei de progres, ceea ce va duce la o zi ratată pe pârtii. Dar, mai presus de toate, prin dimensionarea incorectă, mărești riscul de abraziuni dureroase, leziuni sau traumatisme. Nu uita că încălțămintea este piesa de echipament în care îți vei petrece cea mai mare parte a timpului, așa că atunci când o alegi, nu te ghida în primul rând după tendințe și design, ci după confort și potrivire individuală. De asemenea, nu lua de bună părerea celorlalți snowboarderi care au mărcile lor preferate și modelele lor încercate și testate. Fiecare are o formă diferită a piciorului, un nivel de expertiză sau nevoi diferite, ceea ce înseamnă că încălțămintea care este perfectă pentru o persoană nu este neapărat bună pentru tine. Da, sfaturile de la rideri experimentați pot fi utile, dar ar trebui să iei decizia finală pe baza propriilor parametri și preferințe.

Cum să alegi încălțămintea de snowboard? Mărime și potrivire

Alegerea lungimii potrivite a branțului este unul dintre factorii elementari în ceea ce privește confortul și performanța în snowboard, așa că începe prin a-ți măsura lungimea piciorului. Așează-ți piciorul stâng pe o foaie curată de hârtie A4 (pune-o la perete pentru a nu se mișca accidental) și conturează-i forma. Același lucru trebuie să-l faceți cu piciorul drept. Folosind un metru de croitorie, măsoară distanța dintre vârful degetului mare și capătul călcâiului. Mărește rezultatul cu 0,5-1cm.

Merită să ai în vedere faptul că, în ciuda folosirii numerotării tradiționale europene sau americane, dimensiunile reale ale ghetelor de snowboard pot varia de la un producător la altul și chiar de la un model la altul în cadrul unei singure linii de marcă. Prin urmare, verifică întotdeauna tabelele de mărimi pentru fiecare pereche de încălțăminte. Atunci când verifici tabelele de mărimi, asigură-te, de asemenea, că lățimea plăcii și mărimea încălțămintei tale se completează reciproc. 

Nu este nevoie să lași spațiu suplimentar pentru o șosetă groasă din bumbac. Dedicate snowboardingului, șosetele de snowboard realizate din materiale tehnice sunt concepute pentru a lucra cu picioarele și gleznele tale și, în ciuda structurii lor subțiri, oferă un confort termic adecvat și elimină eficient umezeala. În plus, încălțămintea de snowboard este echipată cu branț termoformabil, care se adaptează perfect la forma piciorului. Uneori este nevoie de câteva sesiuni pe pârtii pentru a se mula pe mărimea potrivită, așa că atunci când îți potrivești încălțămintea de snowboard, la început ar trebui să simți că este destul de strâmtă. Următorul element este să verifici dacă încălțămintea îți ține corect glezna. Pentru a face acest lucru, poziționează-te pentru a simula tranziția către marginea din față – transferă-ți greutatea corpului pe degetele de la picioare și apleacă-te ușor înainte. ridică, înseamnă că modelul nu oferă suportul corect pentru călcâi și va provoca, printre altele, crampe la picior în timpul mersului, așa că ar trebui să cauți o altă pereche. La o încălțăminte bine ajustată, degetele de la picior vor fi aproape de capătul branțului și vor atinge ușor partea din față. Atenție, de asemenea, la posibilitatea de a mișca degetele de la picioare.

Merită menționat faptul că încățămintea de snowboard pentru femei sunt de obicei adaptată la anatomia specifică a piciorului feminin, de exemplu, este mai îngustă în zona călcâiului. Pe de altă parte, încălțămintea de snowboard pentru copii poate avea tălpi interioare cu straturi detașabile pentru a se potrivi picioarelor în creștere. Reține să nu-i cumperi copilului tău o pereche de încălțăminte cu câteva numere prea mari pentru a-i servi câteva sezoane. Neajustarea corectă poate descuraja un tânăr rider să se apuce de acest sport de iarnă și, pe deasupra, îi va provoca mult disconfort și este periculos.

Flex, sau rigiditatea unei ghete de snowboard

Încălțămintea de snowboard are rigiditate diferită, sau așa-numitul flex. Nu există o clasificare standardizată pentru duritatea încălțămintei – mărcile folosesc moduri diferite de clasificare a acestui parametru. Cel mai frecvent se utilizează o scală de la 1 la 10, unde 1 reprezintă cel mai moale flex, iar 10 este cel mai rigid flex. Alegerea durității unei ghete de snowboard este o chestiune individuală. Snowboarderilor începători li se recomandă să aleagă o gamă de flex de 1-4.

Încălțămintea de snowboard și stilul de mers

Determinarea tipului de snowboarder care ești și a stilului tău de mers, te va ajuta să alegi perechea ideală de ghete. Încălțămintea are caracteristici diferite în funcție de destinația sa, de specificul și de condițiile de mers. La începutul aventurii tale de snowboarding, de obicei alegi să te plimbi pe o pantă amenajată, așa că ar trebui să alegi încălțăminte All-mountain flexibilă, cu flex moale spre mediu, pentru o bună mobilitate. Acestea ușurează controlul plăcii, deoarece nu permit viteze mari. În plus, este iertătoare de multe greșeli. Încălțămintea moale și mediu-moale este, de asemenea, recomandată pentru fanii snowpark-ului și ai freestyle-ului (half-pipe, rails, sărituri, jibbing și trucuri), deoarece este mai ușor de manevrat. Pentru riderii avansați care preferă backcountry, freeride sau piste tehnice, se recomandă un flex de 6-10 pentru a menține un control adecvat al plăcii la viteze mari, denivelări și în condiții dificile.

Sistemul BOA®, Quicklace sau șireturile tradiționale – ce tip de fixare pentru încălțămintea de snowboard să alegi?

Există trei tipuri principale de sisteme de legare pentru încălțămintea de snowboard: șireturi tradiționale, „șireturi rapide” și sistemul BOA®. Unele modele utilizează soluții hibride care combină caracteristicile a două sisteme. Fiecare tip de legare are avantajele și dezavantajele sale, astfel încât alegerea finală depinde de preferințele individuale și de buget.

Șireturile tradiționale

Metoda clasică de legare este ieftină, oferă o mare flexibilitate în ceea ce privește stabilirea nivelului de presiune, înlocuirea și personalizarea (de exemplu, în ceea ce privește culoarea, designul). Cu toate acestea, principalul lor dezavantaj este faptul că este destul de dificil de legat, iar în timpul zilei acestea se slăbesc și necesită ajustări frecvente, ceea ce necesită, de exemplu, scoaterea mănușilor sau creează dificultăți atunci când mâinile sunt reci.

Sistemul de prindere BOA®

Prinderea BOA® este formată dintr-un buton și cabluri subțiri din oțel inoxidabil. Aceasta oferă o micro-reglare rapidă, precisă și ușoară, care poate fi efectuată cu o singură mână, chiar și atunci când se poartă mănuși. Sistemul BOA® este, de asemenea, disponibil ca sistem dublu sau triplu, în care un buton este utilizat pentru a regla intervalele de presiune din antepicior, iar unul sau două controlează intervalul de presiune din partea superioară a manșetei.

Quick-pull Laces

Așa-numitele șireturi rapide sunt o soluție intermediară între șireturile tradiționale și butonul BOA®. Funcționează în mod similar cu un corset și permite legarea rapidă și ușoară a încălțămintei chiar și atunci când porți mănuși. Cel mai adesea, sistemul Quick-pull Lances permite legarea zonală, adică ajustarea individuală a gradului de compresie pentru antepicior și partea inferioară a piciorului și gleznei.

Încălțămintea interioară și talpa exterioară – elemente esențiale ale încălțămintei de snowboard

Așa-numitul liner, sau talpă, se află în interiorul ghetei de snowboard, este detașabil și se împarte în 3 tipuri:

  • cu lipsa posibilității de formare – rar folosit. Talpa se va adapta la picior în timp, dar acesta este, de obicei, un proces de lungă durată care, în cele din urmă, nu va oferi oricum o potrivire perfectă;
  • termoformabil – acest tip de talpă folosește căldura naturală produsă de corp pentru a asigura o potrivire perfectă pentru gleznele, gambele și picioarele tale. Cu cât folosești mai des încălțămintea, cu atât mai precisă este potrivirea;
  • modelabil la căldură – aceste branțuri sunt mai întâi plasate într-un cuptor dedicat, încălzite, apoi picioarele sunt plasate pe ele și se așteaptă răcirea lor. În acest fel, ele se adaptează la forma individuală a piciorului și reduc riscul de ridicare a călcâiului, permițând ca toată puterea să fie transferată de la încălțăminte la fixare.

Talpa exterioară, care este în contact direct cu placa, este, de asemenea, foarte importantă atunci când alegi încălțămintea de snowboard. De cele mai multe ori, aceasta este confecționată din spumă EVA, cauciuc sau o combinație a celor două. Printre altele, talpa influențează nivelul de aderență și intervalul de senzație al plăcii, așa că ar trebui să fie selectată în funcție de stilul tău de mers. Talpa exterioară din spumă EVA este moale și ușoară și oferă o amortizare bună, în timp ce versiunea din cauciuc este mai durabilă și oferă o aderență mai bună.

Perechea încălțămintei de snowboard corespunzător aleasă pentru stilul de mer, abilități, placă ș ilegături, asigură nu doar un mers confortabil și sigur al mersului, dar joacă de asemenea un rol mportant în perioada îmbunătățirii evoluției din viitor sau măririi nivelului de avansare. Alege modelele verificate de la producătorii de top ai echipamentului pentru rideri: K2, HEAD, RIDE, DC, THIRTYTWO, DEELUXE sau Salomon, pe care le găsești în e-magazinul sportiv Sportano.pl.

Polecane produkty