Cum să alegi pantalonii de snowboard? Ghidul începătorului pentru snowboarding

Sylwia Stwora-Petela 02.04.2024 ( 03.04.2024 )

Pe lângă o placă și încălțămintea potrivită, un element cheie pentru confort și protecție în condiții meteorologice dificile în timpul distracției de iarnă pe pârtii sunt pantalonii de snowboard funcționali. Dacă ești un snowboarder începător sau plănuiești să cumperi pantaloni noi, nu știi la ce parametri să fii atent și cum să îi adaptezi la nevoile tale, ghidul nostru te va ajuta să faci alegerea corectă.

Pantalonii de snowboard versus pantalonii de schi – care este diferența?

Pantalonii de snowboard și de schi par identici la prima vedere, dar în practică diferă ușor în ceea ce privește construcția, stilul și caracteristicile specifice adaptate la nevoile utilizatorilor uneia sau ambelor plăci. Din cauza numeroaselor sărituri, a schimbărilor frecvente de direcție și a poziției corpului, pantalonii de snowboard au o croială mai lejeră și picioare mai largi, astfel încât să ofere libertate totală de mișcare nu numai în perioada mersului, ci și pentru a efectua tot felul de trucuri. De asemenea, au o talie ridicată, care ajută la amortizarea și protejarea corpului în timpul eventualelor căderi. Pantalonii de snowboard au adesea o căptușeală suplimentară la genunchi sau la fese pentru a proteja împotriva căderilor și în partea de jos a picioarelor pentru a reduce riscul de iritații în urma contactului cu marginile plăcii sau ale încălțămintei de snowboard. Nu lipsesc nici șnururile pe picioare și velcro la talie pentru a permite personalizarea la nevoile fiecăruia.

Pantalonii de schi se disting printr-o croială mai mulată, care ajută la reducerea rezistenței la înaintare și la creșterea aerodinamicii în timpul schiatului. Aceștia pot avea picioare profilate la înălțimea genunchilor, întărituri pe zonele cele mai predispuse la abraziune (genunchi, zona gleznelor) ca urmare a utilizării schiurilor și sisteme de reglare mai avansate care permit o potrivire precisă la încălțămintea de schi și un confort sporit în timpul schiatului.

Ce pantaloni de snowboard vor fi cei mai buni? Parametrii cheie

Ca și în cazul gecii de snowboard, pantalonii pentru acest sport de iarnă ar trebui să fie impermeabili, respirabili și să fie confecționați din materiale de înaltă calitate susținute de membrane.

Material

Pantalonii buni pentru snowboard sunt confecționați din materiale exterioare de înaltă calitate, care sunt durabile, rezistente la abraziune și impermeabile. Materialele populare includ nailon, poliester sau amestecuri din ambele țesături. Atenție la doi parametrii:

  • rezistență – este exprimat în denieri (DEN/D),
  • grosime – este exprimată în g/m2.

Dacă vrei ca pantalonii tăi să reziste mai multe sezoane, alege un model confecționat din țesătură ripstop, care este rezistentă la deteriorări mecanice datorită construcției sale speciale – firele întărite sunt țesute la intervale regulate de-a lungul și de-a latul țesăturii. Zonele cele mai predispuse la rupere sau abraziune ( genunchii, cracii de pe partea interioară a picioarelor, axilele) ca urmare a căzăturilor sau a contactului cu marginea plăcii sunt de asemenea consolidate.

Membrana

Membrana la pantalonii de snowboard este un strat subțire care face parte din construcției acestora pe baza:

  • laminat în trei straturi (3L sau hardshell) – o combinație de țesătură exterioară, membrană și strat de căptușeală interioară. Această construcție oferă o protecție superioară împotriva umezelii și o respirabilitate mare, ceea ce o face ideală pentru snowboarderii avansați și profesioniștii care au nevoie de performanțe maxime într-o varietate de condiții, atât pe pârtii, cât și în afara lor;
  • laminat cu două straturi și jumătate (2.5L) – o combinație de țesătură exterioară cu o membrană și imprimare. O soluție intermediară pentru cei care au nevoie de o bună protecție și confort;
  • laminat în două straturi (2L) – materialul exterior este combinat cu o membrană impermeabilă pe partea inferioară pentru a forma o singură structură integrată. Aceasta este, de obicei, cea mai de bază construcție, oferind o bună protecție împotriva umezelii și respirabilitate. Poate fi mai economică, ceea ce o face potrivită pentru începători și snowboarderi de agrement.

Membrana este concepută pentru a bloca în mod eficient pătrunderea umezelii și a apei în pantaloni, ceea ce înseamnă că aceștia vor rămâne uscați chiar și pe ploaie sau zăpadă abundentă, garantând în același timp respirabilitatea. Membranele sunt împărțite în două tipuri:

  • microporoase – au pori foarte mici care nu permit trecerea apei lichide, dar permit evaporarea vaporilor de apă. Acest lucru înseamnă că articolele de îmbrăcăminte prevăzute cu membrane microporoase sunt impermeabile la exterior, dar încă respirabile. Un exemplu popular de membrană microporoasă este GORE-TEX®;
  • hidrofile – funcționează pe principiul absorbției și difuziei umezelii, ceea ce înseamnă că umezeala este absorbită de membrana de la nivelul pielii și transferată în exterior, unde se poate evapora. Un exemplu de membrană hidrofilă este eVent, care este apreciată pentru capacitatea sa de a îndepărta umezeala din interiorul îmbrăcămintei.

Impermeabilitate

Impermeabilitatea măsoară capacitatea unei țesături de a respinge apa. Aceasta se exprimă în milimetri de coloană de apă (de exemplu, 10.000 mm) și determină cantitatea de lichid pe care o poate suporta țesătura înainte de a începe să se scurgă. Cu cât parametrul este mai mare, cu atât mai bine te protejează împotriva udării. O valoare de 10.000 mm este considerată valoarea minimă pentru pantalonii de snowboard, dacă dorești o bună protecție împotriva ploii și a zăpezii. O soluție utilă este de asemenea, stratul hidrofug DWR (Durable Water Repellent), care este o impregnare adăugată la țesătura exterioară care împiedică absorbția umezelii. Acesta asigură ca apa sau zăpada să rămână pe suprafața pantalonilor, permițând ca aceștia să fie scuturați cu ușurință cu ajutorul mănușilor. Elementele suplimentare care îmbunătățesc gama de impermeabilitate sunt cusăturile lipite și fermoarele impermeabile.

Respirabilitate

Respirabilitatea pantalonilor de snowboard face referire la capacitatea materialului de a face schimb de aer între interior și exterior. Acest lucru este important deoarece în timpul activității fizice generezi căldură și transpirație, care trebuie să fie evacuate pentru ca tu să rămâi uscat și să poți călători în condiții de confort. Indicele de respirabilitate măsoară câte grame de vapori de apă pot trece printr-un metru pătrat de material în 24 de ore. Când vine vorba de coeficientul MVTR (determină gradul de transmitere a vaporilor de apă), cu cât valoarea este mai mare, cu atât este mai bine. O alegere potrivită pentru snowboarding este un MVTR de 10.000 g/m²/24h și peste. Pe de altă parte, atunci când respirabilitatea este exprimată prin coeficientul RET, valorile de 6 și mai mici indică o circulație excelentă a aerului.

La ce să mai fii atent când alegi pantalonii de snowboard? Elemente importante

Pe lângă țesăturile tehnice susținute de membrane și tehnologii moderne care garantează o bună protecție împotriva diferitelor condiții de pe pârtii, în același timp cu o circulație excelentă a aerului și un nivel ridicat de confort termic, atunci când îți alegi pantalonii de snowboard merită să iei în considerare câteva elemente cheie care influențează confortul și performanța în timpul snowboardingului.

Ventilație

Optează pentru pantaloni de snowboard cu orificii de aerisire cu fermoar. Acestea pot fi amplasate doar pe partea interioară a coapselor sau pot fi plasate atât în interior, cât și în exterior. Sunt ideale atunci când faci o tură mai intensă sau când ziua se dovedește a fi mai caldă decât se prevăzuse.

Curea ajustabilă

Cureaua ajustabilă este un alt element esențial al pantalonilor de snowboard. Cureaua cu velcro sau cu închizătoare cu clichet pe ambele părți îți va permite să ajustezi pantalonii cu precizie la corpul tău. De asemenea, aceasta împiedică alunecarea lor în timpul mersului sau al executării diferitelor trucuri.

Consolidări și îmbinări pe picioare

Un strat suplimentar de material mai gros și mai rezistent în partea de jos a picioarelor sau la genunchi protejează aceste zone de rupere și de uzură rapidă, prelungind astfel durata de viață a pantalonilor. În plus, îmbinările de pe manșete împiedică pătrunderea zăpezii în încălțămintea de snowboard și dotate cu fermoar, facilitează scoaterea și punerea încălțămintei.

Buzunare

În pantalonii de snowboard vei găsi cel puțin câteva buzunare funcționale cu fermoar, pentru a păstra accesorii esențiale și obiecte mici. Acestea includ, de obicei, buzunare la spate și buzunare de tip cargo pe coapse. În cazul pantalonilor pentru spiltboarding, aceștia pot fi dotați cu buzunare dedicate pentru un detector de avalanșă sau un dispozitiv GPS.

Sisteme de atașare a gecii la pantaloni

Această soluție practică ajută la prevenirea pătrunderii zăpezii pe sub haine. Sistemul de prindere a gecii de pantaloni este de obicei, un nasture sau o buclă de pe centura gecii, care poate fi combinat cu un accesoriu dedicat pe pantaloni. Pentru a asigura o protecție eficientă împotriva umezelii și a frigului în acest mod, va fi necesar să cumperi o geacă și pantaloni de snowboard de la aceeași marcă pentru ca sistemul să funcționeze corespunzător.

Bretele

Cel mai mare avantaj al acestora este că mențin pantalonii la locul lor, împiedicând astfel alunecarea lor în timpul călătoriei. Este un detaliu util dacă abia înveți să mergi pe placă – pentru că ești mai predispus la căzături sau faci mișcări intense în timpul mersului. Menținând pantalonii la nivel, bretelele împiedică zăpada, apa sau noroiul să pătrundă sub țesătură. Astfel, hainele și pielea rămân uscate, ceea ce este important în condiții meteorologice dificile. Pe lângă acestea, bretelele permit ajustarea exactă pentru proprii parametrii, ceea ce se expune asupra unui confort mai înalt al purtării.

Mărime și ajustare

Mărimile și lungimile pantalonilor de snowboard pot varia în funcție de producător sau chiar de modelul pe care îl alegi, așa că verifică întotdeauna tabelele de mărimi ale produsului și mărcii specifice pentru măsurători precise. Pantalonii de snowboard nu ar trebui să fie prea largi pentru a permite libertatea de mișcare, dar în același timp să nu împiedice controlul pe care îl ai asupra plăcii. Ar trebui să poți efectua mișcări ale picioarelor fără restricții. Nu uita că vei purta un strat de bază de lenjerie de corp termică (ghetre/ jambiere) sub pantalonii de snowboard, așa că asigură-te că ai suficient spațiu pentru a-l îmbrăca. Atenție la lungimea pantalonilor – aceștia trebuie să fie suficient de lungi pentru a ajunge peste încălțămintea de snowboard, dar să nu se îndoaie sau să se prindă de sol.

Rezumând, alegerea pantalonilor de snowboard, indiferent de sex sau vârstă, depinde de nevoile individuale, de preferințele și de nivelul de experiență în snowboarding. Un pantalon de snowboard bun nu îți va oferi doar protecție împotriva intemperiilor, ci și confort în timpul snowboarding-ului. În plus, merită să apelezi la modele de la mărci de renume, precum ROXY, Quiksilver, DC, Billabong, Oakley, Rip Curl, Volcom sau The North Face, pentru a fi sigur că sunt folosite materiale de înaltă calitate și soluții moderne, astfel încât, atât pe pârtii, cât și în backcountry, vei avea parte de protecție adecvată și confort termic. Pe Sportano.ro, am adunat pantalonii de snowboard pentru bărbați, femei și copii de la producătorii de top de îmbrăcăminte pentru sporturi de iarnă, într-o gamă largă de stiluri, modele, culori și mărimi, care îți vor oferi o îmbrăcăminte impermeabilă, respirabilă și confortabilă pentru a se potrivi cu nivelul tău de îndemânare și activitate.

Polecane produkty