Cum să pregătiți o bicicletă pentru sezonul de vară? Întreținerea pas cu pas a bicicletei după iarnă

Sylwia Stwora-Petela 31.05.2022 ( 01.06.2022 )

Înainte de prima utilizare a unei biciclete după sezonul de iarnă, este necesar să verificați eficiența componentelor individuale ale bicicletei și să le întrețineți în mod corespunzător. Vă sugerăm cum să vă pregătiți pas cu pas bicicleta pentru sezonul estival, pentru a vă bucura de o călătorie în siguranță și pentru a prelungi durata de viață a echipamentului dumneavoastră preferat.

 

Pregătirea bicicletei pentru sezon: unelte și accesorii esențiale

Nu toată lumea dispune de cunoștințele de specialitate și de o valiză plină de unelte necesare pentru a pregăti o bicicletă pentru sezonul estival, dar dacă aveți de gând să abordați acest subiect pe cont propriu, asigurați-vă că aveți mai întâi echipamentul potrivit. Veți avea nevoie de:

  • pompă (de exemplu, Topeak Race Rocket HP, Zefal Mini Jet sau Blackburn Chamber Tubeless floor pump 160psi),

  • Chei Allen (pentru strângerea și slăbirea șuruburilor hexagonale, de exemplu, setul LEZYNE V PRO 10),

  • chei,

  • echipament pentru spălarea bicicletei (burete, perie, găleată),

  • detergenți (de exemplu, detergenți pentru vasele de spălat),

  • Degresant pentru lanțuri și discuri de frână (de exemplu, de la Peaty’s sau Finish Line),

  • lubrifiant pentru lanț.

Un suport de service pentru biciclete ar fi, de asemenea, util (pentru a ridica echipamentul și a-l ține mai bine), dar acesta este un echipament mai profesional, fără de care vă puteți descurca cu ușurință acasă. În plus, merită să vă pregătiți un spațiu liber. Dacă nu aveți o grădină sau un balcon, puteți folosi eventual o cadă de baie (cu excepția cazului în care bicicleta dvs. este extrem de murdară, de exemplu, plină de noroi și de deșeuri din pădure) sau un duș.

Cum să vă pregătiți bicicleta pentru a merge după iarnă? Instrucțiuni pas cu pas

Odată ce aveți toate instrumentele și pregătirile necesare la un loc pentru a vă ajuta să vă pregătiți bicicleta pentru vară, parcurgeți următorii pași, pe rând.

Spălarea bicicletei

Începeți prin a îndepărta bine praful, murdăria și murdăria care au rămas de la ieșirile recente din toamnă, de exemplu. Aveți nevoie doar de o găleată cu apă caldă, detergent, o perie și o cârpă uscată. De asemenea, puteți utiliza lichide de curățare dedicate bicicletelor (de exemplu, Peaty’s Loamfoam Cleaner PLF1-12), care trebuie aplicate de obicei uniform pe întreaga bicicletă (astfel de produse sunt sigure pentru plăcuțele de frână sau discuri), așteptați câteva minute și clătiți cu apă curată. În cazul murdăriei mai rezistente, poate fi necesară utilizarea unei perii moi. Atunci când folosiți un spălător de mașini de înaltă presiune sau un furtun de grădină, păstrați o distanță minimă de un metru față de echipament, pentru a nu lovi bicicleta cu prea multă presiune, utilizați un jet de apă mic și aveți grijă unde se află rulmenții (de exemplu, pedalier, butuci).

Curățarea și lubrifierea lanțului

Lanțul ar trebui să fie dezbrăcat (este o idee bună să folosiți un ac sau un dispozitiv de dezmembrare a lanțului pentru a-l îndepărta cu ușurință și în siguranță) și apoi lăsat într-o sticlă cu o cantitate mică de benzină de extracție timp de câteva ore. Alternativ, puteți degresa lanțul fără a-l dezbrăca cu un produs dedicat – doar aplicați produsul pe o cârpă, apoi prindeți lanțul cu ea și începeți să rotiți pedalele invers. După ce lanțul este curat, va trebui să-l lubrifiați cu ceva precum CeramicSpeed UFO Drip sau Zefal Extra Dry Wax. Ungeți fiecare verigă una câte una, așteptați un moment pentru ca unsoarea să pătrundă în structurile respective, apoi ștergeți-le cu o cârpă uscată. Notă: lubrifiați lanțul doar punând o picătură de unsoare pe fiecare al doilea inel al lanțului și rotiți pedalele (folosind deraietoarele, dacă bicicleta este echipată cu ele). Un lanț corect uns este uscat la exterior, dar umed la interior.

Amortizoarele, frânele, butucii, schimbătorul de viteze și cârma necesită, de asemenea, lubrifiere. Este recomandabil să se utilizeze un preparat dedicat pentru fiecare componentă, de exemplu, un lubrifiant pentru amortizor trebuie să conțină teflon, iar pentru frâne este utilă o pastă de montaj.

Umflarea anvelopelor

Uitați-vă cu atenție la anvelope – este posibil ca acestea să se fi uzat și să se fi crăpat în timpul iernii, mai ales dacă bicicleta a stat tot timpul în aer liber sau într-o cameră rece și umedă. Anvelopele deteriorate, deși teoretic pot fi folosite, nu sunt în niciun caz sigure. Presiunea corectă a anvelopelor este la fel de importantă – valorile recomandate sunt de obicei scrise pe partea laterală a anvelopei (în bar sau PSI). Le puteți umfla singuri folosind un dispozitiv de umflare cu manometru sau puteți merge cu bicicleta la cea mai apropiată benzinărie și le puteți măsura cu ajutorul unui compresor.La o bicicletă care a stat în aer liber timp de câteva luni, este de asemenea o idee bună să înlocuiți camerele de aer și să verificați starea spițelor – să nu fie niciuna slăbită, strâmbă, ruptă sau ruginită, deoarece aceste nereguli pot însemna că roata trebuie centrată sau înlocuită complet. În acest caz, este posibil să fie necesare costuri suplimentare pentru un serviciu profesionist.

Inspecția frânelor și a cablurilor

Atunci când efectuați lucrări de întreținere a bicicletei după iarnă, este o idee bună să verificați starea frânelor, a cablurilor și a manșoanelor de frână. Cablul corect este flexibil și nu este crăpat. Cu toate acestea, trebuie înlocuit din când în când, deoarece se acumulează praf între armătură și cablul de oțel, ceea ce îl împiedică să funcționeze corect. Asigurați-vă că nu sunt acoperite de rugină sau că nu opun rezistență la frânare sau la schimbarea vitezelor. În cazul în care apar aceste probleme, înlocuiți cablurile și armăturile.

În cazul frânelor, îndepărtați murdăria și praful de pe jante sau discuri. Frânele trebuie lubrifiate cu produsele menționate mai sus, dedicate acestei componente. Cum verificăm frânele după curățare? Trebuie să ne asigurăm că plăcuțele nu sunt prea uzate și că frâna este capabilă să oprească roata, adică impulsul bicicletei noastre.

Verificarea iluminatului

Siguranța pe șosea nu înseamnă doar frâne, deraioare, lanț și roți umflate, ci și un iluminat adecvat. Dacă bicicleta dvs. a stat nefolosită timp de mai multe luni, este posibil ca bateriile care alimentează lumina bicicletei să se fi epuizat sau să se fi vărsat. Puteți înlocui bateriile, puteți cumpăra o singură lumină sau puteți investi într-un set nou de lumini pentru biciclete, care va avea aceeași putere atât pentru luminile din față, cât și pentru cele din spate. Merită să vă orientați către echipamente dovedite de la mărci precum Infini, Kellys, Lezyne și Topeak.

Completări și accesorii utile pentru bicicleta ta de la Sportano.ro

După ce ați efectuat întreținerea bicicletei înainte de vară, merită să includeți în pregătirile pentru sezon achiziționarea unui lacăt solid pentru bicicletă, care vă va proteja bicicleta împotriva furtului. La Sportano.ro veți găsi încuietori de la mărci renumite precum Gerda, ABUS, Kryptonite, Hiplok, Zefal sau Trelock, sub formă de cablu, lanț sau lanț în formă de „U-lock” blocat cu un cod sau o cheie.

Plănuiți un tur de ciclism mai lung în munți? Sau poate că vă așteaptă un raliu de orientare? Merită să aveți plasturi autoadezivi (de exemplu, Topeak Flypaper Glueless Patch Kit sau Lezyne set METAL KIT BOX) cu care puteți repara rapid o cameră de aer sau un kit de reparare a anvelopei (de exemplu, Blackburn Tubeless BBN). În cazul călătoriilor care durează mai multe zile, veți avea nevoie și de o geantă de bicicletă pentru a transporta echipament sau bagaje suplimentare (de exemplu, Ortlieb Universal Bike Packing Gravel-Pack)Doriți să țineți evidența celor mai importanți parametri de antrenament? Echipați-văpentru telefon (de exemplu, UNI SP Connect Bike cu husă sau SP Connect Bike Bundle II Universal), cu care puteți utiliza în siguranță aplicația mobilă preferată.

Polecane produkty