Cum să spălați o jachetă în jos? Cele mai importante reguli și sfaturi

Sylwia Stwora-Petela 14.09.2022

Vă gândiți să vă reîmprospătați garderoba de iarnă, inclusiv jacheta de puf? Ați prefera să o aruncați în mașina de spălat, dar vă temeți că umplutura se va descompune și că haina își va pierde proprietățile de izolare termică? În ghidul nostru veți învăța cum să vă spălați și să vă uscați jacheta de puf, astfel încât să vă protejeze eficient de frig pentru mulți ani de acum încolo.

Cum să spălați o jachetă în jos – reguli de bază

Curățarea regulată de praf și murdărie și spălarea unei jachete umplute cu puf natural este cheia pentru a-i menține longevitatea, rezistența și performanța de protecție împotriva frigului. Cu toate acestea, acest proces necesită respectarea câtorva reguli cheie pentru a evita deteriorarea acestei haine exterioare.

Mai presus de toate, respectați recomandările producătorului cu privire la modul de spălare (manual sau în mașina de spălat), la intervalul de temperatură la care poate fi spălată țesătura sau la alegerea programului de spălare. Nu vă aruncați prea des hainele exterioare în mașina de spălat și nu le spălați după fiecare utilizare dacă nu sunt foarte murdare. Curățați-l în mod optim înainte și după începerea sezonului. Uneori este suficient să reîmprospătați haina de puf cu un ciclu adecvat în uscătorul de rufe sau să o atârnați timp de 1-2 zile într-un loc aerisit.

Spălarea unei jachete de puf în mașina de spălat

Nu vă spălați jacheta de puf cu alte articole. Asigurați-vă că nu a mai rămas nimic în interiorul mașinii de spălat sau în alimentatoare înainte de a-l pune în tambur. Rămășițele de praf de spălat sau de balsam de rufe pot deteriora țesătura și izolația. Asigurați-vă că buzunarele sunt goale, astfel încât un obiect accidental să nu deterioreze țesătura în timpul spălării. Întoarceți îmbrăcămintea exterioară pe dos și închideți toate fermoarele, velcro-ul, fermoarele sau nasturii pentru a proteja jacheta de deformare. Dacă jacheta are o glugă împodobită cu blană, detașați-o. De asemenea, este o idee bună să înmuiați jacheta în apă călduță înainte de a o spăla – acest lucru va reduce cantitatea de aer din interior și va evita compactarea pufului.

Atunci când decideți să vă spălați jacheta de puf în mașina de spălat, alegeți un program de spălare delicată sau de spălare a lânii la 30-40 de grade C. Învârtirea ar trebui să fie setată la 400-600 rpm.

Spălarea manuală a unei jachete de puf

Pentru a spăla manual o jachetă cu umplutură naturală, începeți prin a o înmuia în apă călduță cu o cantitate potrivită de detergent pentru puf sau lichid pentru țesături delicate. Se lasă haina la înmuiat câteva zeci de minute (nu mai mult de o oră) întinsă pe orizontală pe toată lungimea hainei într-un castron/baie și apoi se începe să se frământe ușor. Scoateți jacheta din apă și îndepărtați excesul de lichid prin stoarcere ușoară. Nu înfășurați țesătura. Dacă din jachetă continuă să iasă apă murdară, clătiți-o din nou. Pentru murdărie minoră, înmuiați hainele exterioare, utilizați un lichid dedicat și îndepărtați murdăria cu un burete sau o perie cu peri moi (nu frecați).

În ce să spălați o jachetă în jos?

Renunțați la detergenții obișnuiți pentru spălarea și clătirea țesăturilor, care favorizează lipirea izolației. Alegeți un detergent special pentru puf (de exemplu, marca Nikwax) cu proprietăți de spălare blândă și fără parfumuri. Astfel, nu numai că se evită formarea de cocoloașe, dar se evită și dârele sau petele cauzate de utilizarea unor formule puternice.

Uscarea unei jachete de puf

Când este scoasă din mașina de spălat sau după spălarea manuală, o jachetă umedă va avea mai puțin volum, iar acest lucru este normal. Procesul de descompunere a pufului îl va ajuta să revină la pufozitatea sa naturală, despre care vom scrie mai multe mai târziu în acest ghid. Asigurați-vă că jacheta se usucă complet, altfel puful va începe să mucegăiască, iar acesta este primul pas spre pierderea proprietăților de izolare termică. Nu grăbiți în niciun fel procesul de uscare – folosirea unui uscător de păr nu este o idee bună, deoarece jacheta își poate pierde tăietura.

Uscare tradițională

Așezați imediat jacheta spălată pe uscător (fie direct, fie pe un prosop), într-o cameră caldă și aerisită. Desfaceți fermoarele și închizătoarele cu velcro. Evitați să o agățați pe un umeraș (puful se va sparge și va cădea pe jachetă) sau pe un radiator. De asemenea, un loc umed sau expunerea hainei la soare nu sunt potrivite. Uscarea unei jachete tradiționale de puf poate dura de la una la mai multe zile și necesită tamponarea și întoarcerea acesteia pe dos din când în când.

În uscătorul de rufe

Dacă aveți un uscător de rufe, puteți usca în el jacheta cu izolație naturală, atâta timp cât pe etichetă apare pictograma unui cerc într-un pătrat. Reglați uscătorul de rufe la cea mai scăzută temperatură posibilă (maximum 60 de grade C) și centrifugați la cea mai mică viteză posibilă (nu mai mult de 600 de rotații pe minut) pentru a nu deforma puful.

Cum se descompune puful dintr-o jachetă după spălare? Cele mai bune modalități

Plumbul își reduce volumul sub influența apei și a filării, dar acesta este doar un proces temporar care poate fi ușor de rezolvat. Dacă vă uscați jacheta în mod tradițional, din când în când (la câteva ore sau cam așa ceva) bateți ușor cu degetele pe bulgării de puf compactat, întorcând-o, ciupind-o, tamponând-o și scuturând-o ușor. În cazul uscării la tambur, adăugați câteva mingi de tenis curate (4-6 bucăți) sau mingi speciale de cauciuc cu fileuri. Acest lucru va împiedica compactarea izolației naturale.

Cum ai grijă de o jachetă de puf?

O jachetă de puf este un companion indispensabil pentru alpinism, alpinism extrem, parașutism sau alte activități în aer liber întreprinse în lunile de iarnă. Pentru a se asigura că este întotdeauna ușoară, pufoasă și vă ține de cald, cu o respirabilitate excelentă, trebuie să fie curățată, spălată și depozitată în mod corespunzător.

Depozitați un articol de îmbrăcăminte exterioară cu un strat izolator natural într-un loc uscat și aerisit. Evitați să vă înfășurați ferm jacheta de puf sau să o împachetați într-un sac de compresie. Ar trebui să fie rulat lejer pe un teanc de haine sau atârnat pe un umeraș.

De asemenea, asigurați-vă că aveți hainele potrivite sub jacheta de puf – optați pentru lenjerie de corp termoactivă și nu vă puneți prea multe straturi, mai ales atunci când știți că veți munci mult. Acest lucru vă va ajuta să evitați supraîncălzirea și transpirația excesivă, care pot afecta, de asemenea, proprietățile unei jachete de puf.

Polecane produkty