Cum să te îmbraci pentru ciclism în timpul iernii și în timpul verii? Reguli de alegere a îmbrăcămintei pentru ciclism în funcție de sezon

Sylwia Stwora-Petela 31.05.2022 ( 01.06.2022 )

O ținută de ciclism aleasă necorespunzător vă poate strica efectiv călătoria sau planurile de antrenament. Cum să vă îmbrăcați pentru o bicicletă, în funcție de sezon, pentru a vă bucura de o plimbare confortabilă, eficientă și sigură?

Ținuta de ciclism potrivită pentru vreme

Îmbrăcămintea aleasă incorect pentru bicicletă în funcție de condițiile meteo, de teren și de tipul de efort fizic (o plimbare liniștită, un antrenament pe intervale, mersul pe munte etc.) poate avea consecințe nu numai legate de confort și sănătate. Chiar și cicliștii profesioniști fac uneori o greșeală în ceea ce privește ajustarea hainelor, ceea ce duce la rezultate mai slabe sau la o răceală și la o pauză în pregătirea sezonului. Materialele irespirabile și groase sau prea multe straturi de îmbrăcăminte reprezintă o modalitate rapidă de supraîncălzire a corpului în timpul urcărilor sau în timpul unei pedalări mai dinamice și mai agresive. Aceasta este urmată de o coborâre sau de o plimbare mai calmă în haine umede. Care este rezultatul? Probleme de sănătate și o pauză de la activitatea fizică.

Îmbrăcămintea de ciclism funcțională și bine ajustată asigură, de asemenea, siguranța. Îmbrăcămintea prea largă va necesita o reajustare constantă, ceea ce poate duce la abraziuni, iar în cazul picioarelor poate provoca situații periculoase, de exemplu, materialul care se înșurubează în lanț, pedale sau manivelă poate duce la o cădere gravă. Evitați țesăturile care nu fac aerul să circule în mod corespunzător, de exemplu, bumbacul colectează umezeala, dar nu o elimină, ceea ce îngreunează reglarea corectă a temperaturii corpului. Optați pentru poliester, poliamidă, polipropilenă sau lână merinos, astfel încât pielea dumneavoastră să poată respira liber.

Îmbrăcămintea adecvată pe bicicletă, adaptată la condițiile meteorologice, garantează confortul unei plimbări, buna dispoziție, aerodinamica adecvată și atingerea obiectivelor stabilite. De aceea, nu trebuie să subestimați chestiunea îmbrăcămintei pentru bicicletă, chiar dacă abia ați început aventura pe două roți sau mergeți doar pentru recreere.

Baza echipamentului de ciclism este:

  • pantaloni scurți de ciclism cu căptușeală (de preferință detașabilă) cu picior scurt sau lung (în funcție de vreme și de teren) și cu sau fără bretele (primele nu comprimă burta și nu alunecă în jos, cele din urmă sunt mai ușor de manevrat, de exemplu, atunci când trebuie să mergeți la toaletă). Dacă sunteți un călăreț de agrement, puteți opta pentru lenjerie de corp cu căptușeală sau pantaloni scurți pe sub pantalonii casual. Alegeți dintre mărci precum Alé, Santini, POC, Silvini, Leat sau Northwave, toate fiind foarte apreciate de riderii profesioniști.

  • Tricoul de ciclism cu croială strânsă (modelele mai lejere se poartă pentru enduro și downhill), de exemplu din lycra, care elimină bine umezeala. Rețineți prezența buzunarelor din spate pentru a împacheta o gustare, accesorii pentru schimbarea unei camere de aer, cameră de aer, telefon, piese de schimb (de exemplu, mâneci, picioare, jachetă rezistentă la vânt sau protecții pentru pantofi).

  • Șosete de ciclism confecționate din materiale cu uscare rapidă, respirabile (de exemplu, cu tehnologie Coolmax), iar iar iarna, în plus, care asigură o izolare termică adecvată, de exemplu, cu lână merino.

În funcție de faptul că pedalați iarna, vara sau în perioada de tranziție, această trusă ar trebui completată cu o jachetă de ciclism, un hanorac și o vestă de ciclism, protecții pentru ghete (anti-ploaie sau de încălzire), o eșarfă multifuncțională de protecție, lenjerie de corp termică, căciulă și mănuși.

Cum să te îmbraci pentru ciclism în timpul iernii?

Ținuta de iarnă pentru ciclism trebuie să corespundă așa-numitului „îmbrăcat ca o ceapă degerată”, adică să se îmbrace în câteva straturi subțiri, bine ajustate, care să asigure o protecție eficientă împotriva temperaturilor scăzute și a condițiilor nefavorabile (zăpadă, vânt etc.). Acest lucru vă permite să vă reglați temperatura corpului în funcție de nevoile dumneavoastră, evitând astfel răcirea sau supraîncălzirea.În mod optim, purtați trei straturi:

  • Un strat de bază – cel mai apropiat de corpul dumneavoastră – care respiră, elimină eficient umezeala și garantează confortul termic. Optați pentru un tricou „strat de bază” fără cusur, cu croială ajustată și structură de plasă sau lenjerie termică cu mânecă lungă. Alegeți nailon, poliester, poliamidă sau polipropilenă cu adaos de elastan pentru o potrivire optimă și libertate de mișcare.

  • izolatoare – pe lângă buna circulație a aerului, împiedică pierderea de căldură. Purtați un hanorac de ciclism cu spatele prelungit și guler, un fleece sau un set de lenjerie de corp termoactivă și o vestă, de exemplu, de tip windstopper. Tricourile și vestele funcționale pentru ciclism sunt disponibile la mărci de îmbrăcăminte pentru ciclism bine cunoscute, cum ar fi Alé, ASOS, Dainese și POC.

  • Strat de protecție – strat exterior, care, pe lângă respirabilitate, protejează corpul de zăpadă, vânt și ploaie. La temperaturi mai ridicate (până la 10° C), este suficientă o jachetă subțire rezistentă la vânt, iar la temperaturi negative, o jachetă softshell sau hardshell cu membrană Gore-Tex® va fi utilă.

În plus, ar trebui să purtați haine de iarnă atunci când mergeți cu bicicleta:

  • Pantaloni lungi – la temperaturi sub 0° C merită să vă puneți lenjerie de corp termoactivă pe sub ei, iar dacă decideți să pedalați la -10° și mai jos, alegeți pantaloni de ciclism de iarnă, pantaloni scurți și încălzitoare suplimentare, de exemplu, lycra sau fleece pentru picioare.

  • mănuși, de exemplu, cu un windstopper,

  • o șapcă de cască și un coș de bicicletă sau o eșarfă multifuncțională de bivol cu fleece,

  • Ghetre de neopren pentru ghete – ajută la menținerea temperaturii potrivite și protejează picioarele și gambele de umiditate și murdărie.

Ținuta de ciclism pentru vremea de tranziție în primăvară și toamnă

Deoarece condițiile meteorologice primăvara și toamna pot fi foarte schimbătoare, este adesea dificil pentru cicliști și pentru cei care merg pe timp liber să găsească ținuta optimă. Și în acest caz, principiul de a purta trei straturi se va dovedi util, ceea ce vă va permite să manipulați în mod liber îmbrăcămintea în funcție de condițiile meteorologice și de stilul dumneavoastră de pilotaj. Îmbrăcămintea de ciclism pentru vremea de tranziție primăvara și toamna ar trebui să cuprindă:

  • tricouri de trening,

  • un tricou sau o lenjerie de corp termică cu gulerul ridicat sau un tricou termic cu mâneci scurte și mâneci de ciclism pe care le puteți da jos atunci când crește temperatura,

  • un tricou de ciclism sau o vestă de ciclism,

  • O jachetă rezistentă la vânt și la apă, cu membrane și fibre specializate pentru a proteja împotriva umezelii și a vântului. Ar trebui să fie ușor și subțire, astfel încât să fie mai ușor de pliat și de depozitat în buzunarul din spate al unui pulover sau al unui rucsac.

  • pantaloni de ciclism cu picioare lungi sau pantaloni softshell sau, în zilele mai calde, ¾ pantaloni scurți de ciclism cu picioare de ciclism cu inserții de silicon pentru a preveni alunecarea,

  • accesorii, cum ar fi un tampon sau un coș de ciclism, mănuși cu degete lungi (de exemplu, cu căptușeală din spumă EVA), o șapcă sub cască care să acopere urechile, o pelerină de ciclism (poncho) (pentru protecție suplimentară în caz de ploaie), huse de protecție pentru pantofi (de exemplu, pentru a evita murdăria).

Cum să te îmbraci pentru ciclism în timpul verii?

Lunile de vară vă permit să evitați pregătirile îndelungate pentru a ieși pe bicicletă, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să vă concentrați asupra alegerii setului optim de îmbrăcăminte. Alegerea corectă a ținutei pentru ciclism pe timp de vară va menține temperatura corectă a corpului și va minimiza riscul de supraîncălzire. Dacă aveți pielea deschisă la culoare, pielea predispusă la iritații sau mergeți la munte, optați pentru îmbrăcăminte cu protecție UPF (Ultraviolet Protection Factor), care este un parametru care determină măsura în care materialul transmite radiațiile UV (UPF ar trebui să fie de cel puțin 15-20, preferabil 50 sau mai mult).

Cum să te îmbraci pentru ciclism în timpul verii?

  • într-o bandă de transpirație cu adaos de ioni de argint, care au proprietăți antibacteriene,

  • Tricoul de ciclism ar trebui să fie un tricou cu mâneci scurte (sau fără mâneci pe vreme caldă), confecționat din materiale respirabile și subțiri (materiale sintetice precum nailon, poliamidă etc.), cu panouri suplimentare din plasă în zona axilelor pentru o mai bună circulație a aerului. O soluție funcțională este un tricou de ciclism cu fermoar pe toată lungimea, care vă permite să reglați fluxul de aer, dar și să vă ușurați schimbarea hainelor. Alegeți un model fără cusături (pentru a evita iritațiile dureroase), cu spatele prelungit (protecție împotriva vântului, utilă mai ales pentru ciclismul de șosea) și buzunare pe spate (pentru accesorii mici și gustări).

  • în pantaloni scurți – largi sau ajustați, cu o talpă antibacteriană, anatomică și din materiale respirabile,

  • o jachetă de ploaie sau o pelerină de ciclism în caz de furtună sau ploaie torențială,

  • Mănușile ar trebui să fie echipate cu accesorii, cum ar fi: ochelari de soare pentru ciclism pentru a proteja ochii de radiațiile UV, o eșarfă multifuncțională de bivol (poate fi folosită ca o husă pentru cap) sau o șapcă sport cu vizieră și mănuși de ciclism fără degete cu inserții de gel (pentru o prindere mai fermă și mai confortabilă pe ghidon) și o inserție de plasă (absoarbe eficient umezeala). Alege mănușile de ciclism Oakley cu tehnologie 4Way Stretch (material foarte elastic, rezistent la vânt și umiditate) sau Ziener cu inserții de spumă și absorbție a transpirației.

Polecane produkty