Cum să te îmbraci pentru schi fond? Echipamentul complet pentru schi fond

Sylwia Stwora-Petela 06.02.2023

În loc să te dai pe pârtii, vrei să încerci iarna aceasta schiul de fond? Asigurați-vă că aveți ținuta potrivită înainte de a începe să vă perfecționați noile abilități. Cum te îmbraci pentru schi fond pentru a garanta confortul termic și libertatea totală de mișcare?

Cum mă îmbrac pentru schi fond? Cele mai importante reguli

La fel ca și în cazul drumețiilor pe munte, schiul de fond respectă principiul stratificării, cunoscut popular sub numele de „principiul cepei”. Acest lucru presupune purtarea mai multor straturi mai subțiri în loc de unul mai gros, ceea ce vă permite să vă ajustați în mod liber intervalul de confort termic în funcție de condițiile meteorologice sau de intensitatea exercițiilor fizice. Este important să simțiți o ușoară răceală atunci când vă îmbrăcați, pentru a evita supraîncălzirea. Dacă vă simțiți deja cald după ce v-ați îmbrăcat hainele de schi, să știți că și un efort de intensitate foarte mică vă va face să vă încălziți prea tare. În cazul schiului de fond, soluția optimă este un strat de bază (pantaloni/ jambiere) și două straturi superioare de lenjerie termică + un strat de încălzire, cum ar fi un fleece sau un hanorac. Al treilea strat, de exemplu o jachetă softshell, este opțional și depinde de condițiile meteorologice și de intensitatea antrenamentului.

Libertatea de mișcare, respirabilitatea, impermeabilitatea, protecția împotriva vântului și a frigului și greutatea redusă sunt unele dintre cele mai importante cerințe pentru un echipament de schi fond. Indiferent dacă practicați clasic sau skate, îmbrăcămintea trebuie să vă ofere posibilitatea de a vă exercita o gamă cât mai largă de mișcări. Fiți atenți la material – ar trebui să conțină elastan, să fie elastic în mai multe direcții sau să fie susținut de o tehnologie de întindere ridicată (de exemplu, SCHOELLER®WB-400 de la Salomon, Helly Tech® Professional de la Helly Hansen). Tăietura jachetei, a pantalonilor sau a tricoului este, de asemenea, importantă – ideal ar fi ca aceasta să fie ergonomică, pentru a se potrivi bine corpului.

Transpirabilitatea hainelor este determinată de indicele RET – cu cât valoarea este mai mare, cu atât mai puțină umiditate este eliminată spre exterior și invers. Valorile sub 6 asigură o respirabilitate ideală și înseamnă că îmbrăcămintea va funcționa bine în timpul efortului foarte intens. Un RET cuprins între 6 și 12 va trece testul cu un efort destul de mare, iar un rating de 12-20 indică o respirabilitate medie, potrivită pentru un efort moderat. Un RET mai mare de 20 indică o respirabilitate slabă.

Atunci când vă compuneți echipamentul de schi fond, acordați atenție impermeabilității stratului exterior. Acest parametru este exprimat în unități de coloană de apă în milimetri și indică măsura în care țesătura lasă apa să treacă din stratul exterior în cel interior. O țesătură hidrofugă care împiedică absorbția umezelii, cum ar fi una cu tratament DWR, va fi, de asemenea, excelentă. Rezistența minimă la apă pentru jachetele de schi fond este de 10000 mm și peste.

Îmbrăcăminte pentru schi fond – cum să o completezi?

Lenjeria de corp termică, fleece/ bluza și softshell sunt elementele elementare ale unei ținute de schi fond. Cum combini aceste straturi și ce trebuie să iei în considerare atunci când alegi diferitele elemente ale unei ținute „ceapă”?

Primul strat

Stratul de bază este lenjeria de corp termică, care, datorită nivelului său ridicat de respirabilitate, elimină eficient umezeala spre exterior, menținând pielea uscată în timpul exercițiilor fizice. Cel mai adesea este produsă din poliester, poliamidă și elastan și are ceea ce se numește „cartografiere”, ceea ce înseamnă că, în funcție de zonele corpului care transpiră cel mai mult, se folosesc greutăți diferite de țesătură pentru o absorbție mai eficientă. Este important ca lenjeria de corp termică să se potrivească în mod corespunzător cu temperatura și intensitatea exercițiilor fizice. Nu uitați că trebuie să adere la corp pentru a-și îndeplini funcția.

Al doilea strat

Al doilea strat al unei ținute de schi fond în zilele mai călduroase poate acționa și ca un strat superior. Acesta este cel mai adesea un hanorac fabricat din fibre sintetice (de exemplu, poliester cu un strop de poliamidă sau lână merinos) sau fleece (o greutate mai subțire de 100, dacă veți mai pune o jachetă peste el, sau una mai groasă, dacă va fi ultimul strat). De obicei, o jachetă de schi fond este construită astfel încât partea din față să asigure protecția împotriva vântului, în timp ce partea din spate asigură respirabilitatea. Este recomandabil să alegeți un model cu mâneci cu gaură pentru degetul mare, zone de cartografiere sau de compresie (acestea sunt situate în zonele care implică cele mai multe grupe de mușchi pentru a îmbunătăți circulația sângelui acestora și, astfel, pentru a îmbunătăți performanța sau o recuperare mai rapidă).

Al treilea strat

Funcția stratului exterior este de a proteja împotriva vântului și a precipitațiilor. În cazul jachetelor pentru schi fond, avem de-a face cu modele flexibile și ușoare, cu o croială ergonomică, care fie nu au glugă (fie au o glugă detașabilă). O soluție versatilă este softshell, care garantează o circulație excelentă a aerului, protecție împotriva vântului și a precipitațiilor ușoare și confort termic datorită proprietăților sale de izolare termică ridicată. Atunci când alegeți o jachetă pentru schi fond, puteți opta pentru un model cu membrană, care vă va proteja de zăpadă sau de ploaie, oferind în același timp respirabilitate, dar la un nivel ușor mai scăzut. Pe de altă parte, o jachetă cu o membrană windstopper încorporată în partea din față vă va proteja cel mai bine împotriva vântului. Atunci când cumpărați o jachetă pentru schi fond, căutați cusături sigilate sau lipite, orificii de aerisire/panouri și o garnitură din țesătură la capătul fermoarului pentru a vă proteja împotriva iritațiilor etc.

Ce fel de pantaloni pentru schi fond?

Cele mai bune vor fi modelele dedicate schiului de fond sau, alternativ, înlocuiți-le cu jambiere de fond sau de ciclism concepute pentru antrenamentele de iarnă. Astfel de modele sunt de obicei căptușite cu un strat suplimentar de încălzire (de exemplu, plasă) în partea din față (mai eficient împotriva vântului). Alternativ, puteți purta jambiere sport clasice cu jambiere termoactive (lungi sau ¾) pe dedesubt.

Schiorii de schi fond în zilele mai reci și mai vântoase pot purta o fustă izolată Primaloft® pentru schi fond, care se poartă peste jambiere sau pantaloni de schi fond pentru a acționa ca un strat suplimentar de căldură.

Accesorii pentru ținuta ta de schi fond

Începeți cu mănuși dedicate pentru schi fond. Ar trebui să fie ușoare, confecționate dintr-un material elastic care să se potrivească bine mâinii și să fie, de asemenea, rezistente la abraziune. Fiți atenți la manșete – acestea trebuie să fie elastice pentru a permite îmbrăcarea și scoaterea confortabilă și să aibă întărituri, cum ar fi în jurul degetului mare și al arătătorului.

O șapcă de schi, o eșarfă multifuncțională (buff) sau o brățară sportivă se pune pe cap pentru a vă proteja urechile și capul de frig. Alegeți un model dintr-o țesătură elastică, cu uscare rapidă și care să absoarbă bine, cu o greutate mică sau medie (în funcție de temperatura de afară). Cusăturile plate sau versiunile fără cusături vor asigura confortul.

Un alt accesoriu pentru echipamentul de schi fond sunt șosetele funcționale, cu vârfuri și călcâie întărite, manșete elastice și țesături care se usucă rapid și garantează o bună absorbție. Modelele de lungime și greutate medie, cu lână merinos de la oi din Noua Zeelandă (care are proprietăți antibacteriene) sunt cea mai bună opțiune.

La schi fond, ochelarii de protecție cu filtre UV sunt, de asemenea, esențiali pentru a proteja ochii de razele soarelui care se reflectă pe suprafața albă, ceea ce poate cauza probleme de vedere. Acest lucru se datorează faptului că zăpada reflectă până la 85% din lumină (cunoscut sub numele de albedo), provocând strălucirea, ceea ce afectează vizibilitatea și obosește vederea. În astfel de condiții, este ușor să ratezi un obstacol sau să te lovești de un alt schior, ceea ce poate duce la un accident periculos. Dacă purtați ochelari de soare cu filtre UV și lentile polarizate care elimină reflexiile, vă veți asigura un câmp vizual bun și un antrenament confortabil. Pentru zilele mai însorite, alegeți modelele cu lentile S2, iar pe vreme înnorată, S1 sau S0 (transparente) sunt mai bune.

Echipamentul potrivit pentru schi fond vă va ajuta să vă simțiți confortabil în timp ce schiați și vă va oferi o protecție adecvată împotriva vântului, a temperaturilor scăzute, a precipitațiilor sau a excesului de umiditate. Nu uitați să purtați îmbrăcăminte în straturi și accesorii dedicate pentru a reduce riscul de frig sau hipotermie (pentru mai multe informații, consultați articolul nostru despre hipotermie).

Evitați îmbrăcămintea pentru snowboarding sau schi alpin, deoarece are o greutate mai mare și vă veți încălzi rapid în ea. La îmbrăcămintea pentru schi fond, va fi utilă și prezența unor panouri elastice, de exemplu pe spate, pe șolduri sau în zona axilelor, care să asigure o circulație adecvată a aerului și să împiedice acumularea excesului de umiditate pe piele. Asigurați-vă că îmbrăcămintea de cross-country are inserții reflectorizante pentru a vă îmbunătăți vizibilitatea pentru ceilalți și pentru a vă spori astfel siguranța pe traseu.

Polecane produkty