Dimensiunile anvelopelor de bicicletă – cum se aleg și cum se citesc marcajele de pe anvelopele de bicicletă?

Sylwia Stwora-Petela 08.04.2024 ( 09.04.2024 )

Găsirea dimensiunii ideale a anvelopei pentru bicicleta ta este esențială pentru a obține performanțe optime, confort și siguranță în timpul mersului. Cu toate acestea, varietatea de sisteme de marcare – ETRTO, engleză și franceză, poate face ca alegerea anvelopelor potrivite să pară complicată. În ghidul nostru, poți afla cum să citești dimensiunea anvelopei de bicicletă și cum să alegi anvelopa potrivită pentru bicicleta și stilul tău de mers.

Cum să verifici dimensiunea anvelopei unei biciclete?

Pentru a afla ce dimensiune au anvelopele de pe bicicletă, verifică pur și simplu marcajul de pe peretele lateral al anvelopei. Acesta poate fi un indicator precum 35-622 sau 700x35c. Aceste numere indică lățimea și diametrul anvelopei. Dimensiunile anvelopelor de bicicletă pot fi în conformitate cu standardul ETRTO, sistemul metric (francez) sau în inci (englez).

Ce se întâmplă dacă informațiile necesare s-au uzat sau dacă anvelopa este atât de murdară încât nu poți citi marcajele? Va trebui să măsori singur lățimea și diametrul anvelopei, precum și diametrul jantei, de exemplu, cu ajutorul unui metru de croitorie. O altă opțiune este să consulți manualul de utilizare sau documentația bicicletei tale, unde poți găsi informații despre dimensiunea recomandată a anvelopei.

Sistemul ETRTO, în engleză sau franceză, adică modalitatea etichetării dimensiunilor anvelopelor de bicicletă

În cazul cumpărării anvelopelor de bicicletă, poți întâlni trei sisteme principale de marcare: ETRTO specificat în milimetri, englezesc măsurat în inci și francez (metric) specificat în milimetri.

Standardul ETRTO

Standardul ETRTO (European Tire and Rim Technical Organisation) este un sistem de standardizare care facilitează determinarea fără echivoc a dimensiunilor anvelopelor și a compatibilității acestora cu jantele de bicicletă. În acest sistem, denumirea dimensiunii anvelopei este formată din două numere separate de o cratimă, de exemplu „35-622″. Citirea denumirii ETRTO este relativ simplă: primul număr indică lățimea anvelopei, iar al doilea număr reprezintă diametrul jantei în milimetri.

Iată câteva exemple de citire și interpretare a marcajelor ETRTO:

  • 35-622, adică lățimea anvelopei: 35 mm, diametrul jantei: 622 mm (700c);
  • 25-559, adică lățimea anvelopei: 25 mm, diametrul jantei: 559 mm (26 inci);
  • 40-622, adică lățimea anvelopei: 40 mm, diametrul jantei: 622 mm (700c);
  • 47-559, adică lățimea anvelopei: 47 mm, diametrul jantei: 559 mm (26 inci).

Sistemul englez

Sistemul englezesc este o modalitate populară de etichetare a dimensiunilor anvelopelor în țările vorbitoare de limbă engleză, dar se găsește adesea în întreaga lume pe diferite tipuri de biciclete, inclusiv biciclete de munte, de șosea, de oraș și de trekking. În sistemul englezesc, dimensiunile sunt date în inci, iar anvelopele de bicicletă sunt desemnate prin doi parametri principali:

  • diametrul exterior al anvelopei – acesta este primul număr indicat în denumirea dimensiunii anvelopei. De exemplu, o anvelopă marcată „26×2.0″ are un diametru exterior de 26 inci;
  • lățimea anvelopei – acesta este al doilea număr din denumirea anvelopei. Lățimea unei anvelope îi afectează aderența, confortul și capacitatea de a traversa diferite tipuri de teren. În exemplul „26×2.0″, lățimea anvelopei este de 2,0 inci.

În sistemul englezesc, anvelopele pot fi marcate în diferite moduri, cum ar fi 26×1.95, 29×2.25 sau 700x35c. Prezența literei „c” indică faptul că anvelopa este compatibilă cu sistemul ETRTO.

Sistemul francez

În sistemul francez, dimensiunile anvelopelor sunt exprimate în milimetri. Lățimea anvelopei este de obicei indicată la început, urmată de media exterioară a anvelopei. De exemplu, o anvelopă etichetată „700-35C” are un diametru exterior de 700 mm și o lățime de 35 mm.

Sistemul francez nu este la fel de răspândit ca sistemele ETRTO și englezesc, din cauza formei sale mai complicate. Acestea includ: o literă suplimentară, de exemplu A, B sau C, care indică dimensiunea diametrului interior al anvelopei. Cu alte cuvinte, anvelopele etichetate 700-40C, 700-40B și 700-40A nu vor fi compatibile cu aceeași jantă.

Cum să alegi lățimea corectă a anvelopei în funcție de lățimea jantei?

Pe lângă faptul că trebuie să știi să citești marcajele dimensiunilor anvelopei, este esențial să potrivești lățimea corectă a anvelopei cu lățimea jantei atunci când cumperi această parte a bicicletei. Acest lucru este important pentru siguranță, performanță și confort de rulare. De exemplu, o anvelopă prea îngustă pe o jantă prea lată poate duce la instabilitate pe bicicletă, în special în viraje sau atunci când mergi pe teren accidentat.

Așadar, cum se potrivește lățimea anvelopei cu cea a jantei?

Începe prin a verifica recomandările producătorului bicicletei sau jantei în ceea ce privește lățimea maximă a anvelopei pe care o poți monta. Aceste informații pot fi găsite în manualul bicicletei sau pe site-ul web al producătorului. În plus, pe jantă există de obicei o gamă de lățimi de anvelope care pot fi montate pe aceasta. De exemplu, o jantă cu lățimea de 17 mm poate fi compatibilă cu anvelope cu lățimi cuprinse între 23 și 28 mm.

De asemenea, este important să adaptezi lățimea anvelopei la stilul de condus pe care îl preferi. Dacă circuli în principal pe drumuri urbane netede, o anvelopă mai îngustă va fi potrivită. Dacă circuli pe asfalt, unde predomină terenul plat, cicliștii preferă adesea anvelope mai înguste (de exemplu, 23-28 mm). Acestea sunt mai aerodinamice și oferă o rezistență mai mică la rulare, ceea ce se expune asupra unei viteze mai mari.

Pe terenuri muntoase, unde există poteci denivelate, pietre, rădăcini și noroi, anvelopele mai late (de ex. 2,1-2,5 inci sau chiar mai mult) vor funcționa mai bine, oferind o aderență, o amortizare și o stabilitate mai bune pe terenuri denivelate, ceea ce duce la o călătorie mai confortabilă.

În cursele urbane și de drumeție, unde cicliștii pot întâlni o varietate de tipuri de suprafețe, sunt populare anvelopele cu lățime medie (de exemplu, 28-35 mm). Acestea oferă un compromis între confort și performanță pe diferite tipuri de drumuri.

Raportul lățime/înălțime al anvelopei, exprimat în procente, este de asemenea, important. Cu cât raportul este mai mare, cu atât profilul anvelopei este mai mare, ceea ce poate afecta performanța și caracteristicile de rulare ale acesteia. Anvelopele cu un profil mai mare (raport lățime pe înălțime mai mare) tind să asigure o mai bună amortizare a terenului accidentat și o mai bună absorbție a șocurilor, ceea ce duce la o călătorie mai confortabilă. Cu toate acestea, ele pot fi mai puțin manevrabile și au o rezistență mai mare la rulare. Anvelopele cu un profil mai mic (raport lățime pe înălțime mai mic) tind să aibă o aderență mai bună, o manevrabilitate și o viteză mai mare, în special pe suprafețe plane. Cu toate acestea, ele pot oferi mai puțină amortizare și confort pe teren accidentat.

Dacă ai încă îndoieli cu privire la dimensiunea potrivită a anvelopei pentru bicicleta ta, profită de sprijinul specialiștilor Sportano.ro, care sunt disponibili online. Experții noștri te vor ajuta să faci alegerea potrivită, ținând cont de tipul de bicicletă, de stilul tău de mers și de alți factori cheie.

Polecane produkty