Tabel de conținut:
Apariția frisoanelor poate indica hipotermia. În loc să subestimați semnalul dat de corpul dumneavoastră, găsiți un loc sigur și cald pentru a vă încălzi sau puneți un strat suplimentar de haine. Aflați cum să recunoașteți diferitele stări de hipotermie și cum ar trebui să arate primul ajutor.
Hipotermia, denumită interschimbabil hipotermie, este o afecțiune în care temperatura corpului este mai mică de 35 de grade Celsius. În cazul hipotermiei, corpul se răcește mai repede decât poate genera căldura necesară pentru a funcționa corect. Hipotermia minoră se termină, de obicei, cu o răceală. În cazurile de hipotermie severă – punctul în care temperatura corpului este mai mică de 28 de grade Celsius – apare moartea.
Hipotermia corporală poate apărea ca urmare a expunerii prelungite la temperaturi foarte scăzute ale aerului (combinate cu o umiditate ridicată) sau ale apei (aceasta răcește corpul mai repede decât aerul). Problema apare cel mai adesea iarna, când, de exemplu, nu ne adaptăm hainele la condițiile meteorologice, ne udă, mergem în expediții în munți înalți sau în moluște (scăldatul în apă rece). Hipotermia poate fi cauzată și de inhibarea proceselor metabolice, de anumite boli cronice, de malnutriție sau de antidepresive sau sedative. Copiii prematuri născuți înainte de 26-28 de săptămâni de gestație (lipsa țesutului adipos brun) sunt, de asemenea, expuși riscului de hipotermie.
Hipotermia determină încetinirea tuturor proceselor vitale, ceea ce înseamnă eficiență scăzută, lipsă de concentrare și de conștientizare a împrejurimilor, ceea ce poate duce în cele din urmă la accidente grave care amenință nu numai sănătatea, ci și viața. Cea mai gravă consecință a hipotermiei poate fi moartea. Există 4 grade de hipotermie, de la ușoară, în care persoana este conștientă și își poate purta singură de grijă, până la critică, în care are loc un stop cardiac. Tipul de simptome depinde în mare măsură de gradul de imunitate al individului.
Hipotermia ușoară este o afecțiune în care temperatura corpului se situează între 35-32 grade Celsius. Persoana este conștientă, oarecum slăbită și speriată, dar capabilă să aibă grijă de ea însăși. Alte simptome:
frisoane severe;
dezorientare;
picioare și mâini reci, care sunt în plus palide sau albastre;
amețeli.
Simptomele hipotermiei moderate:
temperatura corpului 32-28 grade Celsius;
persoana este conștientă, dar somnoroasă, incapabilă să aibă grijă de ea însăși;
există dezorientare, apatie, probleme de coordonare și de vorbire;
absența frisoanelor;
un puls neregulat;
pielea de pe piept este rece la atingere.
Hipotermia acută se manifestă prin:
o temperatură corporală între 28-24 grade Celsius;
condiție fizică și psihică moderată sau slabă;
lipsa de mișcare;
apatie și lipsă de reacție la stimuli;
lipsa de răspuns la întrebări;
pierderea cunoștinței;
piele înghețată la atingere;
posibilitatea unui stop cardiac.
Hipotermia critică apare atunci când temperatura corpului scade sub 24 de grade Celsius. Simptome:
inconștiență;
lipsa de respirație;
nu există semne de circulație a sângelui;
piele rece, de culoare verde-sino;
stop cardiac.
Principiul de bază al primului ajutor în caz de hipotermie este de a adapta acțiunea la stadiul de hipotermie din organism. Este necesară încălzirea treptată și lentă a corpului (de exemplu, aplicarea unui prosop ușor încălzit pe cap, spate, gât și coapse pentru a preveni pierderea suplimentară de căldură) și hidratarea adecvată a corpului. Trebuie administrate băuturi călduțe (nu fierbinți) cu adaos de zahăr. Dacă hainele sunt ude, acestea trebuie îndepărtate/întinse, iar persoana trebuie acoperită cu o pătură, un sac de dormit sau haine călduroase. Supravegheați persoana în permanență și nu vă lăsați păcăliți de afirmații precum „Sunt bine”, „Voi fi bine” etc., deoarece persoana poate avea dificultăți în evaluarea situației din cauza hipotermiei.
Dacă starea persoanei nu se ameliorează sau dacă simptomele se agravează, trebuie chemat un medic. În cazul în care persoana nu respiră sau are pulsul nedetectabil, începeți resuscitarea cardio-respiratorie și continuați-o până la sosirea serviciilor medicale sau până când persoana își recapătă cunoștința. Merită să ne amintim că, în hipotermia acută, inima și plămânii lucrează foarte încet, astfel încât este necesar să se verifice funcțiile vitale timp de până la 1 minut.
Una dintre cele mai grave greșeli care pot fi făcute atunci când se încearcă să ajutăm o persoană cu hipotermie este să încercăm să o încălzim brusc, de exemplu, introducând-o într-o încăpere cu temperaturi foarte ridicate sau scufundând-o (tot corpul sau părți din corp) în apă fierbinte. Efectele vor fi opuse celor scontate – se va produce un șoc termic, va avea loc o vasodilatație a vaselor de sânge și o scurgere a sângelui rece în alte părți ale corpului, scăzând căldura generală. De asemenea, nu masați părțile înghețate ale corpului pentru a evita deteriorarea pielii sau mișcarea lor în direcții diferite. În timpul hipotermiei, sângele cald circulă în principal către inimă și creier pentru a menține temperatura potrivită pentru ca acestea să funcționeze corect. Ca urmare a mișcării, sângele rece va începe să curgă mai repede și, odată ce ajunge la inimă, poate face ca aceasta să nu mai funcționeze (cunoscut sub numele de afterdrop).
Există mai multe modalități de a reduce riscul de hipotermie:
purtați îmbrăcăminte care să permită libertatea de mișcare (nu trebuie să împiedice circulația) și care să se potrivească cu temperatura ambiantă. Cel mai bine este să vă îmbrăcați în straturi (ceapă), astfel încât să vă puteți regla confortul termic în funcție de nevoile dumneavoastră. Acest lucru va evita, de asemenea, supraîncălzirea. În cazul transpirației excesive și al expunerii la temperaturi scăzute, ploaie rece și vânt, este mai ușor să te răcești. Optați pentru țesături care se usucă rapid și care asigură o bună respirabilitate pentru piele (poliester, lână etc.). Evitați bumbacul, care are nevoie de mult timp pentru a se usca după ce absoarbe umezeala, deoarece nu lasă apa să iasă;
alegeți încălțăminte călduroasă, care să permită degetele de la picioare să se miște;
purtați accesorii care să vă protejeze capul, urechile și gâtul de frig și de pierderea de căldură (căciulă, mănuși, eșarfă sau eșarfă multifuncțională Buff);
evitați să stați pe loc;
nu consumați băuturi alcoolice (acestea pot provoca hipotermie);
atunci când vă planificați o excursie la munte, fiți la curent cu buletinele meteo, încercați să vă organizați traseul astfel încât să ajungeți la un adăpost sigur înainte de apusul soarelui și să aveți cu dumneavoastră haine de încălzire.
dacă sunteți un scafandru de morsă, nu uitați să vă pregătiți corespunzător pentru acest tip de activitate (mai multe în articolul nostru:
Cum să vă pregătiți în mod corespunzător pentru morse );nu întreprindeți activități fizice non-standard fără pregătire, de exemplu, escaladarea munților cu îmbrăcăminte incompletă.