Ghidonul de bicicletă – tipuri. Cum să alegi un ghidon pentru o bicicletă MTB, de șosea sau de oraș?

Sylwia Stwora-Petela 10.04.2024

Ghidonul este una dintre componentele cheie ale unei biciclete, de care depinde confortul și eficiența mersului pe bicicletă. La bicicletele de șosea, ghidonul are forma unui berbec și permite o poziție aerodinamică, în timp ce la bicicletele de munte este drept. Ghidonul – ce tipuri anume distingem și ce anume trebuie luat în considerare la cumpărarea acestei părți de bicicletă?

De ce este importantă alegerea ghidonului potrivit pentru bicicletă?

Ghidonul joacă un rol important în controlarea direcției și a manevrabilității bicicletei, fie că este vorba de teren plat, de urcări, de coborâri sau de viraje. Forma și poziționarea acestuia influențează de asemenea, poziția de condus și distribuția greutății. Un ghidon nepotrivit, fie în ceea ce privește lățimea, înălțimea sau tipul în raport cu stilul de mers și cu terenul, nu numai că îngreunează mișcarea sau reduce eficiența conducerii, dar poate provoca și situații periculoase. De asemenea, este adesea cauza unor dureri de gât și de spate sau a unor dureri de încheieturi. Dacă îți amorțesc încheieturile sau mâinile în timp ce conduci, verifică-ți poziția pe bicicletă.

Cu cât te apleci mai mult asupra ghidonului, cu atât mai multă greutate și presiune pui pe mâini. De exemplu, pe bicicletele de șosea, îți păstrezi o poziție aplecată asupra ghidonului aproape pe toată durata călătoriei, dar permițând diferite poziții ale mâinilor, se ajută la reducerea presiunii. Bicicletele MTB, pe de altă parte, sunt echipate cu ceea ce se numește un ghidon plat sau vertical, care determină practic o singură poziție a mâinilor. Deoarece stai într-o poziție mai verticală, nu există o presiune constantă atât de mare asupra mâinilor, astfel că plimbările lungi nu reprezintă o problemă. De asemenea, poți cumpăra oricând terminați de ghidon pentru a adăuga varietate poziției mâinilor și a reduce durerile încheieturilor, de exemplu.

Tipuri de ghidon de bicicletă

Ghidonul de bicicletă, datorită formei sale, este împărțit în două tipuri principale:

  • drept are o construcție ușoară și robustă, fără colțuri (îndoire de maximum 5 grade). Îți permite să pedalezi într-o poziție aerodinamică. Se utilizează în scopuri sportive;
  • îndoit se distinge prin construcția sa mai largă și greutatea mai mare decât cea a omologului său drept, precum și prin flexibilitatea sa (grad în funcție de stilul de mers). Se utilizează pe biciclete de munte, biciclete de șosea, biciclete de turism, biciclete de oraș sau biciclete BMX.

În afară de diviziunea de bază, deosebim ghidonul de bicicletă, în funcție de tipul de bicicletă: de șosea, de munte, gravel, de oraș sau de turism. De exemplu, la bicicletele de downhill și de cross-country, vedem din ce în ce mai des ghidonul riser (cu formă trunchiată), care permite deplasarea centrului de greutate mai în spate, ceea ce este util pe coborârile abrupte.

Ghidonul pentru bicicleta MTB

Când vine vorba de bicicletele de munte, tipul și lățimea ghidonului ar trebui să se potrivească cu preferințele individuale. Dacă îți pasă de un control ridicat și de stabilitatea în timpul mersului, alege un model mai lat (cu 10-15 cm mai mult decât lățimea umerilor tăi), iar dacă prioritatea ta este o siluetă aerodinamică ce permite viteze mari și o poziție confortabilă în picioare, orientează-te către o versiune mai îngustă. Pentru pasionații de MTB mai puțin avansați, ghidonul îndoit, care oferă o deplasare mai confortabilă, reprezintă soluția optimă. Riderii ar trebui să opteze pentru un design simplu.

Ghidonul pentru bicicleta de șose

Caracteristica sa este forma care amintește de coarnele unui berbec – de unde și denumirea de „berbec”. Ghidonul de șosea permite să îți schimbi poziția corpului în trei moduri – prinderea de jos (poziția cea mai aerodinamică), pe ghidon sau prinderea de sus. La o bicicletă de ciclocros, poți opta, de asemenea, pentru un așa-numit lemond – o suprapunere, care îți permite să adopți o poziție practic culcată pe ghidon. Pentru cicliștii de șosea începători, un ghidon puțin mai lat decât lățimea umerilor poate fi o alegere bună la început, iar pe măsură ce avansezi, ar trebui să te orientezi către versiuni mai înguste.

Ghidonul pentru bicicleta de oraș

Nevoia de a manevra printre mașini, pietoni și alte obstacole din spațiul urban și de a avea un câmp vizual larg, printre altele printr-o poziție verticală optimă, definește designul ghidonului unei biciclete urbane. Acesta trebuie să fie relativ lat, înalt și drept sau curbat (de exemplu, de tip „coadă de rândunică”) pentru a garanta o deplasare stabilă și confortabilă.

Ghidonul gravel

Și în acest caz, un ghidon de tip „berbec” va fi cea mai bună soluție, oferind o gamă largă de manevre în ceea ce privește plasarea mâinilor și poziționarea pe o bicicletă gravel, care va funcționa bine pe terenuri variate și la viteze de rulare diferite.

Ghidonul aero

Bicicletele aerodinamice, în care poziționarea ghidonului este esențială pentru reducerea rezistenței la înaintare, sunt din ce în ce mai populare. De asemenea, aceasta servește, de exemplu, pentru a face urcările lungi mai confortabile. În plus, ghidonul aerodinamic permite trecerea internă a cablurilor. La modelele mai avansate, ghidonul și tija sunt integrate, iar suporturile pentru echipamente suplimentare, cum ar fi un computer de bicicletă, integrate.

Cum să adaptezi ghidonul pentru bicicletă?

Parametrii ghidonului de pe bicicletele noi se bazează, printre altele, pe lățimea medie a umerilor unei persoane normale care conduce o bicicletă de o anumită dimensiune. Prin urmare, atunci când cumperi, în loc să te uiți în primul rând la aspectul sau la prețul echipamentului, concentrează-te pe designul ghidonului, pe lățimea și diametrul acestuia, precum și pe posibilitatea de a-l ajusta la parametrii tăi și la stilul de mers preferat (evită de ex. un set de tijă și ghidon integrat). De asemenea, contează și sexul. Bicicletele pentru femei sunt de obicei echipate cu ghidon mai îngust, datorită faptului că femeile tind să aibă umerii mai înguști decât bărbații. Merită să ții cont de acest lucru atunci când te decizi pentru un model unisex.

Lățimea ghidonului

Lățimea corectă a ghidonului îți va oferi un control excelent în timpul mersului, îți va permite să te bucuri de fiecare kilometru parcurs și va reduce riscul de accidentare. Pentru a alege lățimea corectă a ghidonului, măsoară distanța dintre proeminențele osoase de o parte și de alta a claviculelor tale. Nu uita că, pe lângă măsurători, contează și preferințele personale și stilul de condus. De exemplu, dacă ești preocupat de aerodinamică, alege un ghidon mai îngust (cu o mărime mai mică), în timp ce dacă prețuiești stabilitatea, optează pentru o versiune mai lată. Cu o lățime a ghidonului ajustată corespunzător, încheieturile mâinilor sunt drepte și relaxate, iar coatele și umerii sunt, de asemenea, poziționate lejer. Acest lucru îți oferă amortizare atunci când treci peste denivelări. O lățime a ghidonului neadaptată corespunzător va provoca disconfort și dureri la nivelul umerilor, spatelui și gâtului. Dacă ghidonul este prea îngust, orice vibrații în timpul mersului vor trece prin umeri spre gât, în timp ce dacă este prea lat, va bloca coatele și umerii, ceea ce va face și acest lucru mai dificil mersul pe bicicletă.

Lungimea și circumferința

Există în principal două dimensiuni de diametre ale ghidonului de bicicletă (punctul de fixare a tijei) disponibile pe piață – 25,4 mm și 31,8 mm. În ceea ce privește lungimea ghidonului, parametrii sunt de ordinul a 40-44 cm pentru bicicletele de ciclocros, pentru bicicletele de munte sau de ture sunt de 56-66 cm, iar pentru bicicletele de downhill – 70 cm sau mai mult.

Materialul

Majoritatea ghidoanelor sunt fabricate din aluminiu, fibră de carbon și oțel. În cazul fibrei de carbon, se poate obține o combinație optimă de greutate redusă, rezistență, absorbție excelentă a vibrațiilor și potrivire. Datorită utilizării ghidonului din carbon, greutatea bicicletei poate fi cu până la 20-40 de procente mai mică decât în cazul altor materiale, lucru pe care bicicliștii de șosea îl apreciază în special. Dezavantajele includ un preț relativ ridicat și fragilitatea (deteriorarea structurii materialului poate să nu fie vizibilă cu ochiul liber). Aluminiul este apreciat pentru rezistență, greutate redusă și preț, în timp ce oțelul, în special oțelul inoxidabil, este rezistent la deteriorări mecanice (este cel mai des utilizat la bicicletele de downhill).

Indiferent dacă ești un biciclist de agrement sau unul profesionist, alegerea lățimii și formei corecte a ghidonului este esențială pentru a te asigura că ai o aderență solidă, stabilitate și o călătorie confortabilă. Dacă ai îndoieli, dacă modelul dat de ghidon de bicicletăie va fi potrivit pentru tine, te rugăm să contactezi echipa noastră de servicii clienți.

Polecane produkty