Hatha yoga: ce este acest stil de exerciții fizice? Cum arată asanele de bază? Ghid și sfaturi

Sylwia Stwora-Petela 12.08.2022

Pranayama, asanas și kriya reprezintă esența hatha yoga, unde forța fizică este mai importantă decât senzațiile metafizice. Ce este hatha yoga și cine o poate practica? Care sunt beneficiile practicării sistematice a hatha yoga?

Ce este hatha yoga?

Hatha yoga își are rădăcinile în tradiția indiană de yoga și poate fi urmărită până în secolul al XV-lea. La baza acestei varietăți de yoga se află o lucrare a yoghinului Swatmaram numită „Hathapradipika”, care constă în patru prelegeri ce descriu în detaliu asanele, exercițiile de respirație, mudrele și tehnicile de meditație din hatha yoga.

Ce înseamnă hatha yoga? „Ha” este soarele și „Tha” este luna, iar hatha însuși înseamnă putere. Forța fizică și practicile ezoterice de a scoate la iveală energia vitală latentă din noi sunt esențiale pentru hatha yoga. Precizia secvenței de mișcări și dezvoltarea unei puteri de neegalat se presupune că ajută la combaterea bolilor, a bătrâneții, a oboselii și asigură purificarea corpului, vitalitatea, condiția fizică și mentală.

Această variantă de yoga, cea mai populară, se bazează pe 3 elemente fundamentale:

  • poziții ale corpului – asanas. Scopul lor este de a întări organismul, de a îmbunătăți și stabiliza procesele sale și de a asigura armonia interioară.

  • controlul respirației – pranayama, o tehnică de stăpânire a respirației corecte, prin care vă puteți curăța corpul de tensiuni, vă puteți calma, vă puteți controla emoțiile și puteți dobândi capacitatea de a vă asculta vocea interioară.

  • 6 procese de purificare – kriya.

Beneficiile practicării hatha yoga

Practicarea hatha yoga afectează în mod pozitiv multe aspecte nu numai ale sănătății fizice, ci și mentale. Unele dintre beneficiile cheie ale acestei varietăți de yoga includ:

  • îmbunătățirea condiției fizice generale;
  • îmbunătățirea sistemului cardiovascular;
  • scăderea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol;
  • creșterea gradului de conștientizare a propriului corp;
  • dezvoltarea obiceiului de a respira corect;
  • creșterea capacității pulmonare;
  • îmbunătățirea coordonării motorii și a echilibrului;
  • îmbunătățirea funcționării sistemului imunitar;
  • reducerea tensiunii musculare;
  • o mai mare flexibilitate a corpului;
  • întărirea mușchilor posturali (așa-numitul nucleu), îmbunătățirea posturii și corectarea dezechilibrelor;
  • reglarea proceselor digestive, accelerarea metabolismului și, astfel, sprijinirea pierderii în greutate;
  • îmbunătățirea stării de bine prin creșterea producției de așa-numiți „hormoni ai fericirii”;
  • relaxare și reducerea stresului;
  • ajutând la tratarea depresiei;
  • o mai bună concentrare;
  • reducerea durerilor de cap și a durerilor articulare;
  • reducerea riscului de artrită și osteoporoză;
  • reglarea ciclului menstrual;
  • îmbunătățirea calității somnului;
  • susținerea proceselor de regenerare;
  • adăugarea de varietate la antrenament (tot mai mulți sportivi profesioniști încorporează yoga în planul lor de antrenament).

Hatha yoga: asane de bază

Pentru a practica hatha yoga în siguranță și pentru a vă bucura la maximum de beneficiile sale, este recomandabil să o practicați sub îndrumarea unui instructor într-un studio de yoga sau într-un club de fitness. Instructorul vă va spune cum să vă întindeți mușchii și să respirați corect, cum să vă poziționați corpul într-o anumită asana și în ce unghi pentru a evita rănile, va corecta greșelile și vă va ajuta să vă calmați în mod corespunzător.

La începutul aventurii tale de hatha yoga, vei învăța asane de bază precum copacul (Vrksasana) , războinicul (Virabhadrasana), muntele (Tadasana), triunghiul întins (Utthita Trikonasana), semiluna (Ardha Chandrasana), scaunul (Utkatasana), podul (Setu bandha sarvangasana) sau câinele cu capul în jos (Adho mukha śvānāsana).

Deoarece fiecare postură afectează anumite părți ale corpului, este menită să producă rezultate corecte și nu ar trebui efectuată în cazul anumitor probleme de sănătate, ar trebui să vă consultați cu instructorul înainte de curs care asane vor fi potrivite în cazul dumneavoastră.

Este important să progresați în etape, de la posturile de bază la cele mai dificile, chiar dacă sunteți o persoană foarte în formă și foarte gimnastă. Acest lucru vă va permite să vă familiarizați exact cu esența hatha yoga și să beneficiați pe deplin de efectele sale benefice asupra organismului.

Cine ar trebui să practice hatha yoga?

Datorită naturii sale pașnice, a accentului pus pe mișcări precise și pe o respirație corectă, hatha yoga poate fi practicată practic de oricine. Acest tip de yoga este perfect pentru cei care au nevoie să se calmeze, să ia o pauză de la viața de zi cu zi, să detensioneze și să elibereze tensiunea din corp. Practicată cu regularitate, hatha yoga are un efect pozitiv asupra sistemului nervos și a stării de spirit și învață concentrarea, precizia mișcărilor și respirația corectă.

Hatha yoga este potrivită pentru persoanele care nu pot desfășura o activitate fizică intensă din cauza diferitelor afecțiuni medicale. Poate fi practicat de seniori, de persoanele care se întorc la sport după o accidentare sau de sportivii activi care caută varietate, doresc să-și sporească conștiința corporală sau caută un antrenament mental și fizic eficient.

Hatha yoga este, de asemenea, recomandată femeilor însărcinate pentru a le îmbunătăți starea de bine și pentru a atenua disconfortul coloanei vertebrale.

Ce ținută și accesorii să alegeți pentru hatha yoga?

Atunci când se execută atât asane de bază, cât și asane mai complexe, îmbrăcămintea nu trebuie să provoace distragere a atenției sau disconfort (de exemplu, prin alunecare în timpul pozițiilor inversate sau prin restricționarea mișcărilor). Pentru a evita acest lucru, optați pentru o ținută de yoga cu o croială ajustată, strânsă, dar care să nu fie restrictivă. Alegeți articole de îmbrăcăminte funcționale din țesături elastice și respirabile, care garantează libertatea în pozițiile de bază și avansate și elimină eficient umezeala. Hatha yoga se practică în picioarele goale pentru un mai bun control al corpului, dar dacă aveți o problemă cu așa-numitele picioare reci sau dacă nu doriți să vă arătați picioarele din motive estetice/bolnăvicioase, optați pentru șosete dedicate yoga cu un finisaj antiderapant pe talpă sau fără vârfuri.

Covorașul este un echipament elementar pentru fiecare yoghin și yoghin. Selectată în mod corespunzător din punct de vedere al materialului și al dimensiunii (grosime, lățime și lungime), aceasta va asigura o amortizare, o stabilizare și un confort adecvat în timpul exercițiilor fizice. De asemenea, vă va împiedica mâinile și picioarele să alunece, în special în timpul primelor încercări de a realiza posturi mai avansate. Vă întrebați ce covor de hatha yoga să alegeți? Puteți citi despre regulile de alegere a covorașului în funcție de tipul de yoga și de nivelul de avansare aici.

La Sportano veți găsi o gamă extinsă de covorașe de yoga de înaltă calitate de la cei mai importanți producători de accesorii pentru yoghini și yoghini, cum ar fi: Gaiam, JadeYoga, Moonhoil sau Yoga Design Lab.

Polecane produkty