Îmbrăcămintea compresivă – ce este, ce face, când să o folosești, pe care să o alegi? 

Sylwia Stwora-Petela 21.02.2024 ( 22.02.2024 )

Îmbrăcămintea compresivă este utilizată pe scară largă atât în scopuri medicale, cât și sportive. Șosetele, benzile sau manșoanele de compresie sunt populare printre jucătorii de baschet și volei, precum și printre alergători, cicliști și pasionații de antrenament de forță, dar și printre persoanele care călătoresc mult cu mașina sau cu avionul. Astfel de articole de îmbrăcăminte sunt folosite pentru a îmbunătăți circulația, pentru a accelera recuperarea musculară sau pentru a susține performanța. Te întrebi dacă hainele compresive sunt potrivite pentru tine? Iată câteva sfaturi despre ce sunt hainele compresive, cum funcționează, ce fac și dacă ar trebui să le folosești sau nu? 

Ce sunt hainele compresive și cum funcționează? 

Îmbrăcămintea compresivă, sau îmbrăcămintea de compresie, este un tip de îmbrăcăminte concepută pentru a exercita o presiune controlată pe anumite zone ale corpului. Funcționează în mod non-invaziv prin aplicarea unei presiuni uniforme și treptate asupra țesuturilor, ceea ce poate contribui la îmbunătățirea circulației sanguine și limfatice și la reducerea umflăturilor care apar în timpul exercițiilor fizice prelungite sau intense. De asemenea, este concepută pentru a ajuta la recuperare și pentru a stabiliza mușchii și articulațiile, reducând riscul de rănire sau accidentări. Îmbrăcămintea compresivă este confecționată din materiale elastice, durabile, cu proprietăți respirabile (de exemplu, poliester, poliamidă, nailon, elastan, spandex) și se caracterizează printr-o croială strânsă și bine ajustată. Merită să adăugăm despre proprietățile de termoreglare – în zilele călduroase, îmbrăcămintea compresivă asigură o ventilație adecvată a pielii, prevenind supraîncălzirea, în timp ce în zilele reci, de iarnă, permite menținerea unui confort termic ridicat. 

Compresia utilizată în îmbrăcămintea sportivă este concepută pentru a funcționa în două domenii: 

  • în timpul exercițiilor fizice – este concepută pentru a îmbunătăți și accelera fluxul sanguin, oferind astfel mușchilor care lucrează mai mult oxigen și substanțe nutritive, sporind astfel performanța, reducând probabilitatea de apariție a limfedemului și a umflăturilor asociate la nivelul membrelor, reducând în același timp riscul de accidentare. Acest ultim aspect este legat de faptul că, ajutând mușchii să se încălzească cu ajutorul hainelor compresive, se poate reduce probabilitatea de întindere sau rupere a mușchilor. În plus, se presupune că compresia asigură stabilizarea mușchilor și articulațiilor și reduce impactul negativ al șocurilor și vibrațiilor asociate, de exemplu, cu lovirea picioarelor de sol sau cu reducerea riscului de rănire asociat, de exemplu, cu mișcarea necontrolată; 
  • după activitatea fizică – este concepută pentru a ajuta la recuperare, printre altele prin: reducerea la minimum a durerii musculare cu debut întârziat (așa-numita DOMS din eng. Delayed Onset Muscle Soreness), adică durerea musculară specifică pe care o simiți a doua zi după o sesiune de antrenament intens, după o performanță sau ca o consecință a unei pauze lungi de la exerciții. 

Merită menționat faptul că, în general, studiile științifice oferă rezultate mixte în ceea ce privește beneficiile articolelor de îmbrăcăminte de compresie, subliniind că, în cele din urmă, totul „depinde”, de exemplu, de condițiile individuale, de scopul utilizării articolelor sportive compresive etc. 

Îmbrăcăminte compresivă – tipuri 

Îmbrăcămintea compresivă se prezintă în principal sub formă de șosete, benzi, tricouri cu mânecă scurtă și lungă, pantaloni scurți, pantaloni, colanți, jambiere și mâneci, ceea ce permite adaptarea la aplicații specifice pentru anumite părți ale corpului. Se poartă sub îmbrăcămintea sportivă individual. 

Șosete compresive 

Șosetele compresive sunt una dintre cele mai populare soluții atunci când vine vorba de compresie. Acestea sunt asociate în primul rând cu șosete până la genunchi, dar pe piață sunt disponibile și modele scurte până la gleznă. Prin compresia venelor, acestea îmbunătățesc fluxul sanguin, astfel încât oxigenul și substanțele nutritive sunt transportate mai bine și mai rapid către mușchii picioarelor. De asemenea, ele servesc la stabilizarea mușchilor și articulațiilor și reduc riscul de crampe, umflături, microleziuni sau dureri asociate cu exercițiile fizice intense și prelungite. De asemenea, ele ajută la reducerea senzației de picioare grele rezultate în urma unor perioade lungi de stat în picioare într-o singură poziție. Atunci când sunt purtate după antrenament, acestea susțin și accelerează procesul de recuperare.  

Benzi compresive 

Benzile compresive sunt concepute pentru gambe, coapse, genunchi, încheieturi sau coate pentru a susține activitatea unor mușchi specifici (de exemplu, benzile compresive pentru coapse susțin mușchii cvadricepsului și bicepsului, iar modelele pentru gambe – mușchii tricepsului ai gambei). Funcția benzilor de compresie este de a asigura o bună alimentare cu sânge a țesuturilor și de a susține articulațiile. În funcție de nivelul de compresie, acestea pot avea și proprietăți de protecție, reducând riscul de rănire sau rănire. Acestea sunt utilizate în sporturi dinamice, cum ar fi atletismul, sporturile de echipă, dansul, acrobația și fitnessul.    

Tricoul compresiv 

Tricoul compresiv este disponibil cu mâneci scurte sau lungi. Datorită croielii strânse, acesta se comportă ca o „a doua piele”, asigurând în același timp un flux sanguin mai eficient și o oxigenare adecvată a țesuturilor, ceea ce poate favoriza îmbunătățirea performanțelor. Datorită compresiei controlate a mușchilor pieptului, umerilor și abdomenului, aceasta stabilizează în mod corespunzător aceste structuri, astfel încât poți simți mai puțină oboseală și poți preveni durerile rezultate în urma unui efort intens sau a vibrațiilor și oscilațiilor mari. Buna circulație a aerului, absorbția eficientă, proprietățile antibacteriene (de exemplu, adăugarea de ioni de argint) și cusăturile plate garantează confortul și libertatea fiecărei mișcări. În plus, croiala mulată poate accentua atuurile și poate modela ușor partea superioară a corpului. Tricourile compresive cu mânecă lungă sunt adesea folosite în zilele mai reci pentru un confort termic mai bun, în timp ce modelele cu mânecă scurtă în lunile de vară ajută la prevenirea supraîncălzirii

Pantaloni, pantaloni scurți și colanți compresivi 

Cel mai frecvent folosiți de alergători, în special de cei care aleargă pe distanțe lungi și maratoane, sau de bicicliști pentru a reduce oboseala, inflamația și pentru a accelera recuperarea. Pantalonii, pantalonii scurți sau colanții compresivi, datorită bunei lor croieli, nu se deplasează pe corp, ceea ce garantează confortul mișcării, dar reduce și riscul de apariție a microleziunilor. La fel ca și celelalte articole de îmbrăcăminte compresive, acestea sunt concepute pentru a îmbunătăți circulația, pentru a îmbunătăți furnizarea de oxigen și nutrienți către țesuturi, pentru a preveni oboseala excesivă sau pentru a sprijini procesele de regenerare. Ca și tricoul compresiv, acestea au grijă de confortul termic. În plus, ele pot juca un rol de îmbunătățire a imaginii prin evidențierea mușchilor bine definiți ai picioarelor și feselor.  

Manșoane compresive 

Acestea sunt utilizate de obicei de jucătorii de volei, baschet, fotbal și handbal, precum și de studenții care practică sporturi de rezistență și forță sau sporturi de luptă, pentru a îmbunătăți fluxul limfatic în brațe și picioare și pentru a reduce nivelul de oboseală. Compresia musculară ușoară asigură, de asemenea, un masaj ușor, care ajută la minimizarea riscului de crampe și aduce beneficii în ceea ce privește recuperarea după antrenament. În plus, compresia controlată, neinvazivă, ajută la reducerea nu numai a riscului de umflături sau DOMS-uri, ci și a suprasolicitării sau a durerii asociate cu utilizarea excesivă a membrelor. În plus, acestea susțin și stabilizează mușchii, ceea ce se expune unui confort sporit și te ajută să te concentrezi mai mult asupra executării unei anumite mișcări. Este demn de remarcat, totuși, că manșoanele compresive nu înlocuiesc o tehnică adecvată. De asemenea, merită să menționăm funcția lor de evacuare eficientă a transpirației, ceea ce face posibilă, de exemplu, evitarea alunecării accidentale a unei mingi sau a unei prinderi de halteră.  

Când să folosim îmbrăcăminte compresivă? 

După cum am menționat la început, articolele de îmbrăcăminte compresivă pot avea o varietate de aplicații atât în domeniul sportiv, cât și în cel medical. Medicii recomandă adesea purtarea de articole de compresie persoanelor care suferă de probleme de circulație (inclusiv limfedem), osteoartrită sau tendinită, precum și pentru aplicații postoperatorii pentru, printre altele: a ajuta la reducerea riscului de formare de cheaguri de sânge. Unele femei însărcinate folosesc articole de îmbrăcăminte compresive pentru a reduce umflăturile și durerile de picioare. Este adesea folosită de persoanele care caută confort și o circulație îmbunătățită în timpul călătoriilor lungi cu mașina sau al zborurilor cu avionul, sau de cei care duc un stil de viață sedentar și care suferă, de exemplu, de leziuni reumatice, artrită.  

Atât pentru sportivii de agrement, cât și pentru sportivii profesioniști, hainele de compresie sunt destinate în primul rând îmbunătățirii circulației sângelui în timpul și după efort, precum și pentru a accelera recuperarea musculară după un antrenament intens, o competiție sau în timpul reabilitării. Unii cred că articolele de îmbrăcăminte compresive ajută la îmbunătățirea performanței și a rezistenței, reducând în același timp nivelul de oboseală, dar nu există cercetări solide care să susțină acest lucru. Îmbrăcămintea compresivă, denumită și „a doua piele”, este utilizată de obicei în sporturile de echipă: volei, baschet, fotbal sau handbal, precum și în alergare (în special maratoane sau distanțe lungi), ciclism, triatlon, sporturi fizice și antrenament cu greutăți.  

Contraindicații pentru utilizarea articolelor de îmbrăcăminte compresive 

Deși articolele compresive pot oferi multe beneficii, există unele contraindicații și situații în care purtarea lor poate fi inadecvată sau chiar dăunătoare. Iată câteva dintre potențialele contraindicații la utilizarea articolelor de îmbrăcăminte compresive: 

  • arterioscleroză, atacul de cord sau insuficiență cardiacă; 
  • răni deschise, infecții ale pielii, ulcere sau alergii cutanate – purtarea îmbrăcămintei compresive poate agrava aceste afecțiuni și poate duce la iritații sau infecții; 
  • tromboză sau risc de tromboză; 
  • infecții acute, febră sau inflamații; 

Nu uita că acestea sunt doar orientări generale, iar cazurile individuale pot varia. 

Cum să alegi îmbrăcămintea compresivă?  

În primul rând, înainte de a utiliza articole compresive în scopuri de sănătate, este întotdeauna o idee bună să consulți un medic sau un specialist pentru a te asigura că este potrivit și sigur pentru starea ta. El sau ea va putea să îți spună ce tip de produs și ce nivel de compresie va funcționa cel mai bine pentru tine. Articolele de îmbrăcăminte de compresie sunt disponibile în diferite niveluri de compresie, indicate printr-o clasificare în mmHg (milimetri de coloană de mercur). Cu cât valoarea este mai mare, cu atât compresia este mai mare. Nivelul de compresie trebuie selectat în funcție de recomandările medicului sau ale specialistului tău.  

Este, de asemenea, important să se stabilească corect mărimea hainelor compresive, deoarece o haină care nu se potrivește bine poate duce la disconfort sau chiar la afectarea circulației sângelui. Ia în considerare pe ce părți ale corpului dorești să porți îmbrăcăminte compresivă și în ce scop. Unele modele sunt mai potrivite pentru un anumit grup muscular sau o anumită zonă a corpului. La cumpărare, asigură-te că îmbrăcămintea compresivă este creată din materiale de înaltă calitate, care sunt rezistente și respirabile. Acest lucru ajută în asigurarea confortului și evitarea iritațiilor pielii. Apelează la produsele mărcilor renumite, care sunt recunoscute pentru producția îmbrăcămintei compresive de înală calitate, precum: CEP, HUUB, DYNAFIT, Brubeck, Nike, Mizuno, Incrediwear, Joma sau SELECT, pe care le găsești pe Sportano.ro. Calitatea materialelor și producția influențează durabilitatea și eficiența îmbrăcămintei compresive.

Polecane produkty