Încălțăminte de alergare iarna – cum să alegi?

Sylwia Stwora-Petela 17.04.2024 ( 18.04.2024 )

Temperaturi negative, suprafețe alunecoase sau înzăpezite, zăpadă sau ploaie, zile scurte – alergarea în timpul iernii poate fi o adevărată provocare. Cu toate acestea, nu trebuie să îți petreci lunile de iarnă antrenându-te pe o bandă de alergare. Încălțămintea de alergare pe timp de iarnă bine aleasă îți va oferi confortul termic potrivit, aderența necesară și îți va permite să te antrenezi în siguranță și eficient. Îți sugerăm ce criterii trebuie să urmezi atunci când alegi încălțămintea de alergare pentru lunile de iarnă și ce modele vor funcționa bine pe asfalt și care vor fi cea mai bună opțiune pentru alergarea pe teren accidentat.

În ce încălțăminte să alergi iarna?

Pentru a profita la maximum de alergarea pe traseele preferate pe timp de iarnă, merită să îți iei încălțăminte de alergare care să reziste la condițiile aspre, pe lângă îmbrăcămintea potrivită. Trotuarele din oraș, străzile din parcuri sau potecile de munte acoperite de noroi, zăpadă și gheață, combinate cu temperaturi scăzute și precipitații frecvente, necesită încălțăminte cu proprietăți impermeabile, niveluri ridicate de confort termic și aderență adecvată pe diverse suprafețe. Cea mai bună încălțăminte de iarnă pentru alergare este fabricată din materiale durabile, susținute de o membrană (de exemplu, Gore-Tex®) sau de un strat hidrofug (de exemplu, DWR) pentru a proteja în mod optim picioarele de umezeală.

Încălțămintea de iarnă pentru alergare oferă o izolare termică mai bună decât modelele dedicate lunilor de vară și mai uscate, ajutându-te să îți păstrezi picioarele calde în timpul activității fizice în condiții meteo mai reci și mai solicitante. Datorită părții superioare înălțate și a protecției suplimentare împotriva vântului, vei evita să te răcești, mai ales atunci când te decizi să alergi în condiții reci și aspre.

Încălțămintea de iarnă pentru alergare ar trebui să aibă, de asemenea, talpă agresivă și adâncă pentru a ajuta la îmbunătățirea aderenței pe zăpada alunecoasă sau moale, oferind stabilitate atunci când te antrenezi pe diferite tipuri de suprafețe. Talpa încălțămintei de alergare de iarnă este adesea optimizată pentru o mai bună aderență pe trotuarele și potecile înghețate (cu o lățime de câțiva milimetri), ceea ce sporește siguranța și ajută la minimizarea riscului de alunecări periculoase sau de căderi dureroase.

Pentru alergarea pe timp de iarnă, vei dori, de asemenea, încălțăminte cu partea superioară conturată și înălțată pentru a oferi o mai bună stabilitate pe suprafețele alunecoase și pentru a proteja articulațiile gleznei de entorse. Asigură-te că încălțămintea de alergare are întărituri suplimentare pe vârf și călcâi – acestea sporesc durabilitatea încălțămintei și îți protejează picioarele de răni în caz de împiedicări sau căzături.

În plus, este o idee bună să te asiguri că sunt prezente elemente reflectorizante pentru a-ți spori vizibilitatea după lăsarea întunericului și în zonele slab iluminate.

Poți alerga în încălțăminte de vară în timpul iernii?

În general, alergarea cu încălțăminte de vară pe timp de iarnă poate fi posibilă, mai ales dacă preferi să te antrenezi pe asfalt sau pe trotuare urbane curățate de zăpadă și destul de uscate. Cu toate acestea, ia în considerare adăugarea unor șosete termoizolante sau a unor parazăpezi de alergare pentru a împiedica noroiul sau zăpada să intre în încălțăminte. De ce nu vor fi o alegere bună pentru condiții mai dificile? Încălțămintea de vară pentru alergare tinde să fie mai ușoară și mai respirabilă, ceea ce înseamnă că s-ar putea să nu fie suficientă pentru a-ți ține de cald în zilele mai reci și la temperaturi scăzute. Lipsa izolației termice și a protecției suplimentare împotriva ploii, zăpezii, noroiului și umezelii poate duce la răcirea picioarelor. De asemenea, aceasta nu este concepută cu gândul la protecția împotriva vântului, ceea ce poate crește senzația de frig atunci când alergi în condiții dure. Încălțămintea de alergare pe asfalt în lunile uscate nu are, de asemenea, o talpă dedicată pentru a oferi o aderență adecvată pe suprafețe umede și alunecoase. Acest lucru poate afecta siguranța alergării pe timp de iarnă și poate crește riscul de rănire.

Încălțăminte pentru alergare pe asfalt pe timp de iarnă. Modele recomandate

Pentru antrenamentele de iarnă pe suprafețe dure, ia în considerare încălțămintea de alergare din gama Sportano.ro, cum ar fi:

Încălțăminte de iarnă pentru alergare pe teren. Pe care să o alegi?

Dacă vremea de iarnă nu te împiedică să te antrenezi regulat pe trasee montane și ești în căutarea unei noi perechi de încălțăminte de trail, care să reziste la rigorile unui teren dificil, verifică aceste modele de pe Sportano.ro:

  • încălțăminte de alergat pentru bărbați ASICS Gel-Trabuco 11 GTX – membrana Gore-Tex® menține picioarele uscate și confortabile în condiții de iarnă aspră. Avem o talpă de cauciuc cu tehnologie ASICSGRIP™ pentru o tracțiune superioară pe o varietate de suprafețe, amortizare GEL™ iconică, tehnologie FF Blast™ pentru o amortizare dinamică și o placă de protecție împotriva rocilor;
  • încălțămintea de alergat pentru bărbați La Sportiva Bushido II Gtx – membrana Gore-Tex®, construcție STB Control pentru stabilitate ridicată, amortizare din spumă EVA, talpă FriXion® Red pentru o aderență excelentă, cusături minime pe partea superioară cu tehnologie riptstop, vârfuri întărite, acestea fiind caracteristicile cheie ale acestei încălțăminte de trail care te va menține în formă în condiții montane solicitante;
  • încălțăminte de alergare pentru bărbați Salomon Thundercross GTX – oferă o membrană Gore-Tex®, o talpă exterioară antiderapantă All Terrain Contagrip® cu o talpă agresivă cu glezne multidirecționale de 5 mm și amortizare cu spumă Energy Foam. O parte superioară fără cusături, sistemul SensiFit și sistemul de legare Qiucklace™ sunt responsabile pentru o potrivire perfectă la picior;
  • încălțăminte de alergare pentru femei HOKA Challenger ATR 7 GTX – acest model versatil de trail cu membrană Gore-Tex® dispune de amortizare EVA excelentă, talpă agresivă din cauciuc cu crampoane de 4 mm, călcâi înalt pentru o stabilitate optimă a piciorului și întărituri la vârfuri.

Ce încălțăminte de alergare pe gheață?

Pentru alergarea pe timp de iarnă pe trasee montane sau forestiere acoperite cu multă zăpadă și gheață, sunt esențiale elementele precum crampoane de alergare. Garniturile speciale din cauciuc cu elemente metalice asigură o aderență suplimentară și protecție împotriva alunecării. Crampoanele bune pentru alergare sunt ușor de pus și de scos, permițându-ți să îți adaptezi rapid încălțămintea la schimbările de teren. Sunt adesea disponibile în mai multe mărimi, ceea ce le permite să fie utilizate cu diferite tipuri de încălțăminte de alergare.

Reține că alegerea încălțămintei de alergare de iarnă și a accesoriilor suplimentare depinde de preferințele individuale, de forma de antrenament (traseu, asfalt etc.) și de condițiile meteo predominante. Pe Sportano.ro vei găsi o gamă largă pentru alergători de la mărci renumite precum: Asics, Saucony, DYNAFIT, HOKA, Mizuno, Nike, On Running, Brubeck sau X-Bionic, pe care o poți adapta cu ușurință la condițiile specifice de iarnă și la nevoile tale.

Polecane produkty