Încălțăminte de alergare pe teren – ce să alegem?

Sylwia Stwora-Petela 17.04.2024

Încălțămintea de alergare pe teren este un articol vestimentar esențial pe care ar trebui să ni-l procurăm înainte de a porni în aventura noastră de alergare pe teren accidentat. Terenul natural poate fi o provocare pentru încălțăminte din cauza terenului denivelat, cu diferite grade de denivelare – deci este important să alegem încălțămintea potrivită pentru a stabiliza piciorul și a asigura o experiență de antrenament cât mai confortabilă.  

Despre ce este vorba în Trail Running?

Dar să începem cu începutul – prin a stabili ce se ascunde în spatele termenului la modă de trail running. Nu este nimic altceva decât alergarea pe fond natural, adică pe terenAlergarea pe teren accidentat este o bună alternativă la alergarea mai accesibilă, dar și mai puțin sigură, pe suprafețe pavate, cum ar fi pavajul sau asfaltul. În acest aspect, elementul de sănătate este foarte important. Ca urmare a alergării pe suprafețe dure pentru perioade lungi de timp, articulațiile noastre sunt supuse unor impacturi mari, cumulative, ceea ce crește probabilitatea unei leziuni de suprasarcină. Din acest motiv, este o idee bună să introduci alergarea pe teren cros în rutina ta de antrenament ca înlocuitor sau pentru a adăuga varietate la antrenamentele pe suprafețe dure 

Avantajul de a alerga pe drumuri forestiere sau pe drumuri neasfaltate este terenul accidentat. Avantajul menționat este că alergarea pe teren accidentat antrenează propriocepția, adică orientarea poziției unor părți ale propriului corp. De asemenea, se dezvoltă simțul echilibrului, iar menținerea acestuia în timp ce se aleargă pe teren accidentat forțează grupuri musculare mult mai mari să lucreze decât pe asfaltul neted. În cazul în care terenul este muntos, merită să adaugi ceea ce s-ar putea numi „intervale naturale”, deoarece intervalele de intensitate nu sunt dictate de un program de antrenament, ci de forma traseului. Pe de altă parte, pe pantele foarte abrupte, pe care merită să alergi cu bețe, partea superioară a corpului – neglijată în mod tradițional de alergătorii de stradă – lucrează la fel de mult ca și picioarele

Încălțămintea de teren – ce o face să iasă în evidență?

Cel mai important lucru care determină caracterul adecvat al încălțămintei de alergare pentru un anumit teren este tipul de talpă a tălpii exterioare. Nu numai modelul său este important, ci și compoziția compusului din care este fabricat cauciucul. Ambele caracteristici trebuie să se potrivească cu suprafața pe care intenționezi să alergi. În cazul în care este vorba pe pietre și roci, talpa poate fi destul de plată, dar trebuie să fie formată din blocuri dens compacte pentru a garanta o suprafață de contact suficient de mare cu solul. Compusul de cauciuc utilizat trebuie să aibă o duritate mai mare, astfel încât talpa să nu se uzeze prea repede. 

Talpa fină și densă a prinde bine și pe drumurile de pământ, dar dacă acestea se înmoaie și terenul devine noroios, este mai bine să alegem o talpă agresivă -– cu blocuri înalte și relativ puțin distanțate, care asigură o tracțiune excelentă pe teren moale sau chiar noroios, permițând-i în același timp tălpii să se autocurățe de noroi. De asemenea, aici se folosește un compus de cauciuc moale pentru a crește aderența în condiții de umezeală. 

Această divizare simplă nu rezolvă pe deplin dilemele pe care le implică alegerea celei mai potrivite încălțăminte de teren, deoarece pe traseu ne poate aștepta o varietate surprinzătoare – secțiuni noroioase intercalate cu cele stâncoase, variate cu rădăcini alunecoase și, bineînțeles, asfalt. Ce este de făcut într-un astfel de caz? Merită să luăm în considerare alegerea unui model versatil. Tălpile unei asemenea încălțăminte vor face față majorității condițiilor exterioare și se vor dovedi mai durabile pentru antrenamentele urbane de zi cu zi, dar trebuie să socotim că vor fi departe de proprietățile intransigente ale încălțămintei specializate. 

Dacă tot suntem la baza încălțămintei, ne îndreptăm atenția spre partea mai puțin vizibilă a acesteia – talpa intermediară. Aceasta asigură amortizarea și conferă încălțămintei profilul său, cunoscut sub numele de heel-to-toe drop. Ea determină caracteristicile încălțămintei – un drop mai mic obligă să alergi de la mijlocul piciorului (aterizare și lovire), ceea ce este mai natural, dar recomandat persoanelor cu o tehnică corectă și un aparat locomotor adaptat. Pe de altă parte, drop-ul mai mare, talpa groasă și elastică încurajează aterizarea pe călcâi și facilitează deplasarea și respingerea de pe degetele de la picioare. S-ar putea spune că această tehnică te scutește de nevoia de a te mișca corect, așa că nu este de mirare că este folosită de majoritatea alergătorilor în practică. Cu toate acestea, să nu o subestimăm, deoarece le permite picioarelor să se odihnească pe o cursă lungă, așa că este folosită și de sportivii avansați. 

Cum ar trebui să amortizeze încălțămintea de alergare pe teren?  

Care ar trebui să fie cel mai potrivit nivel de amortizare în încălțămintea de trail? Deși se susține că alergarea pe teren natural, adică, de obicei, pe un teren relativ moale, nu necesită multă amortizare, întrebarea depinde în mare măsură de gusturile, anatomia, condiția fizică și, mai ales, de tehnica de alergare a fiecăruia. În prezent, pe picioarele atleților de la cei mai importanți alergători de trail running din lume, se poate observa atât încălțăminte minimalistă cu talpă subțire și zero drop, cât și modele cu amortizare abundentă. Depinde foarte mult de teren și de distanță – încălțămintea minimalistă oferă agilitate și o senzație excelentă la sol pe trasee solicitante, în timp ce modelele cu amortizare amplă oferă confort pe trasee mai lungi, dar ușoare din punct de vedere tehnic. 

Talpa intermediară a pantofilor de trail este, de asemenea, concepută pentru a oferi protecție împotriva obiectelor ascuțite de pe traseu care ar putea înțepa picioarele. Din acest motiv, este în general mai rigidă decât cea folosită la modelele pentru alergare pe teren neted, pavat. Pentru a menține flexibilitatea încălțămintei de trail fără a le sacrifica proprietățile de protecție, în talpă, de obicei sub partea mediană a piciorului, sunt adesea plasate plăci speciale.  

Partea superioară a încălțămintei de teren

Ce face ca partea superioară a încălțămintei de trail să iasă în evidență? În primul rând, durabilitatea. Materialul din care este confecționată este expus la contactul cu pietre, rădăcini și alte obstacole de pe traseu. Cu toate acestea, mult mai distructive sunt noroiul și praful, care sunt inevitabile pe teren. Particulele ascuțite pe care le conțin pătrund în structura materialului, accelerând abraziunea acestuia. 

O altă funcție importantă a părții superioare a încălțămintei de alergare în aer liber este aceea de a asigura confortul. Prin urmare, în funcție de nevoile tale, aceasta trebuie să te protejeze împotriva elementelor (apă, umiditate sau temperaturi scăzute) sau să maximizeze termoreglarea prin asigurarea respirabilității. În primul caz, se folosesc materiale dense, impermeabilizate sau echipate cu membrană, în timp ce în condiții de vară, cel mai bine funcționează o plasă densă. Merită să reținem că fețele impermeabile reduc semnificativ ventilația (chiar și cele echipate cu o membrană), astfel încât încălțămintea nu are nicio șansă să se usuce în timpul alergării. Spre deosebire de modelele mai respirabile, care permit evaporarea umezelii imediat ce vremea se îmbunătățește. 

Ce încălțăminte de alergare în aer liber să alegi – largă sau ajustată?  

Încălțămintea de alergare de teren concepută pentru distanțe lungi ar trebui să ofere mai mult spațiu în zona degetelor, deoarece piciorul se poate umfla puțin în timpul orelor lungi de alergare. Pe de altă parte, încălțămintea pentru trasee mai scurte, dar dificile din punct de vedere tehnic, trebuie să fie cât mai strâmtă posibil, ceea ce este asigurat atât de o parte superioară bine adaptată, cât și de un sistem de legare care funcționează în tandem cu structura de susținere a piciorului. 

Alte elemente esențiale ale încălțămintei de teren

Dacă vom alerga pe teren dificil, adesea pe timp de noapte și în condiții meteorologice nefavorabile, este important să acordăm atenție câtorva detalii de proiectare importante pentru siguranță și confort. Boxa înaltă acoperită cu cauciuc va proteja degetele de la picioare de ciocnirea cu obstacolele de pe traseu. Construcția de rigidizare a călcâiului crește stabilitatea gleznei, iar călcâiul lateral mai înalt – din plastic, cauciuc sau material rezistent – protejează partea superioară de contactul cu elementele ascuțite de pe sol și o protejează de umezeală atunci când traversează pajiști acoperite de rouă sau bălți puțin adânci. 

Pe Sportano.ro vei găs încălțămnte de alergare teren de la producători renumiți precum HOKA, La Sportiva, On Cloud, Mizuno sau Salomon, al căror design specializat oferă o experiență de alergare pe teren superioară.  

Polecane produkty