Încălțămintea de schi de tură- cum aleg încălțămintea potrivită pentru schiurile mele? Sfaturi practice pentru începători

Sylwia Stwora-Petela 19.04.2024

Skitouringul este o modalitate excelentă de a explora terenuri virgine și de a te bucura de vremea de iarnă departe de pârtiile aglomerate. Cu toate acestea, această formă unică de schi necesită un echipament adecvat, iar unul dintre elementele cheie este reprezentat de încălțămintea de schi. Alegerea încălțămintei potrivite pentru schiori este crucială, deoarece influențează atât confortul la urcare, cât și controlul la coborâre. Află care este diferența dintre încălțămintea de tură și cea de coborâre, cum să alegi categoria potrivită de încălțăminte, ce trebuie să iei în considerare atunci când cumperi și cum să potrivești mărimea potrivită a încălțămintei de schi de tură.

Care este diferența dintre încălțămintea de schi de tură și cea de schi? Caracteristicile încălțămintei de schi de tură

Principala diferență constă în faptul că încălțămintea de coborâre este concepută exclusiv pentru pârtiile de schi. Asigură stabilitate și control ridicat la coborâre. În schimb, încălțămintea de tură permite urcarea în pantă, mersul pe jos și coborârile controlate pe zăpadă proaspată. Acestea se disting prin modul Walk ( adică mers/plimbare, care asigură mobilitatea articulației gleznei) și modul Ski (de coborâre, care imobilizează glezna), precum și printr-o talpă de cauciuc cu bandă de rulare (de obicei Vibram® sau POMOCA) și un nas de încălțăminte ridicat. De asemenea, acestea oferă o mai mare libertate de mișcare în timpul cățărării și ajută la evitarea oboselii excesive al: gambelor.

Încălțămintea de coborâre tinde să fie mai grea și mai rigidă pentru un control mai bun pe coborâre. Aceasta are fețe și tălpi extrem de rigide pentru a transfera cât mai multă energie către schiuri. De asemenea, este compatibilă cu legăturile de schi tradiționale folosite pe pârtii. Încălțămintea de schi de tură este concepută pentru a se potrivi cu o varietate de sisteme de fixare a schiurilor de tură și oferă un suport adecvat pentru picior, dar este de obicei mai puțin rigidă decât încălțămintea de schi tradițională. Acest lucru permite o mai mare libertate de mișcare la urcare și un mers mai ușor. Adesea, acest tip de încălțăminte de schi permite ajustarea unghiului părții superioare, ceea ce afectează poziția gambei la schiat. Încălțămintea de schi de tură este de obicei mult mai ușoară decât încălțămintea de coborâre, ceea ce facilitează ascensiunea și reduce oboseala în timpul drumețiilor lungi.

În timp ce încălțămintea de coborâre are, de obicei, o izolație termică completă și este mai rezistentă la frig, din cauza faptului că schiorii petrec mai mult timp pe teleschiuri, modelele de tură au o protecție mai bună împotriva umezelii și o bună respirabilitate, ceea ce este important din cauza condițiilor meteorologice mai solicitante și a activității de cățărare mai intense. În plus, permite atașarea crampoanelor automate pentru abordările foarte abrupte.

Încălțăminte pentru schiuri de tură – ce trebuie să cauți la alegerea uneia?

Compatibilitatea cu legăturile de schi de tură, precum și gama de mobilitate a carcasei, sistemul de fixare și modul de comutare între modurile ski/walk sunt câțiva dintre parametrii cheie atunci când achiziționezi încălțămintea de schi de tură.

Intervalul de mișcare al carcasei încălțămintei

Încălțămintea de schi de tură este adesea clasificată în funcție de amplitudinea de mișcare a părții superioare a încălțămintei în modul de mers ( numită rotație). Deși nu există o modalitate uniformă de măsurare a acestui parametru, se presupune că valoarea:

  • 40 de grade și distinge mai puțin încălțămintea freeride;
  • între 40 și 60 de grade este potrivit pentru încălțămintea de schi de tură clasică;
  • 60 de grade și caracterizează mai mult încălțămintea de competiție.

Sistemul de prindere

Încălțămintea de schi de tură poate fi echipată cu catarame sau cu sistemul BOA – format dintr-un buton și cabluri din oțel, care permite o reglare precisă (în trepte de 1 mm). Încălțămintea clasică de schi de tură are de obicei 2-3 catarame sau un sistem de fixare hibrid (cataramă + BOA). Pe de altă parte, încălțămintea de freeride și încălțămintea pentru rideri agresivi are de obicei, 4 catarame, care sunt responsabile pentru menținerea piciorului ferm în poziție în timpul coborârii.

Comutarea între modurile ski/walk

Comutarea între modurile ski/walk în încălțămintea de schi de tură poate varia ușor în funcție de modelul specific de încălțăminte și de legătură. Cea mai frecventă modalitate este de a comuta modurile cu ajutorul unei pârghii aflate în partea din spate sau din față a părții superioare (în funcție de model). Pentru a comuta în modul walk, este suficient să ridici sau să deplasezi maneta după necesitate. Pentru a reveni la modul ski, maneta trebuie coborâtă sau mutată în sens invers. La unele modele de încălțăminte, trecerea de la modul de urcare la cel de coborâre se face prin fixarea cataramei corespunzătoare sau prin utilizarea sistemului BOA – este suficient să rotești rotița pentru a ajusta tensiunea ghetei la modul dorit.

Este întotdeauna o idee bună să te asiguri că știi cum să schimbi modul de funcționare al bocancilor și că aceștia sunt adaptați corect la nevoile tale înainte de a începe o tură schi. Instrucțiunile privind modul de comutare a modurilor pot fi găsite în documentația care însoțește încălțămintea ta.

Forma activității

Alegerea încălțămintei de schi pentru schiuri de tură depinde de tipul de activitate pe care intenționezi să o faci. De asemenea, sunt importante abilitățile, nivelul de expertiză și preferințele tale. Dacă ești:

  • începător în schi de tură sau un turist de agrement? O încălțăminte clasică de schi de tură cu o rotație a părții superioare de 30-50 de grade și o flexiune medie ți se va potrivi, asigurând un sprijin adecvat pentru picior și confort în turele mai lungi;
  • un fan al excursiilor pe distanțe lungi în afara traseelor? Ia în considerare o încălțăminte de schi ușoară și flexibilă, cu o gamă mai mare de mișcare a manșetei. Asemenea parametri vor facilita deplasarea rapidă pe traseu în drumeții de mai multe zile sau pe distanțe mai lungi, unde eficiența pașilor și greutatea redusă contează cel mai mult,
  • un fan al schiului de tură sau un schior care se bazează pe performanțe înalte atunci când urcă, dar care dorește și un control bun atunci când coboară? Optează pentru o încălțăminte ușoară, cu o bună susținere a piciorului pentru o tranziție fără probleme între modurile de urcare și coborâre și compatibilă cu un sistem de fixare special;
  • un pasionat de freeride, axat pe coborâri, viteze mari și sărituri spectaculoase? Încearcă o încălțăminte mai masivă, cu o parte superioară înaltă, flex mai rigid, 4 catarame și o amplitudine de mișcare de 30-40 de grade pentru cea mai bună performanță posibilă la coborâre;
  • un schior care vrea să participe la competiții? Apelează la încălțămintea de curse ultraușoară, concepută pentru a se deplasa eficient și rapid prin zăpadă. De obicei, acesta oferă sisteme de prindere inteligente în locul cataramei clasice și un mod de mers cu o gamă foarte largă de mișcare a părții superioare (60 de grade sau mai mult).

Cum să ajustezi mărimea încălțămintei de schi de tură?

Pentru ca încălțămintea de schi de tură să îți ofere confort și control, indiferent dacă urci un munte abrupt sau cobori rapid o pantă, este esențial să alegi mărimea potrivită. Începi prin a-ți măsura lungimea picioarelor cu ajutorul unui metru de croitorie. Pune o foaie de hârtie la perete și stai pe ea cu picioarele goale. Marchează călcâiul și vârful celui mai lung deget. Repetă această schemă pentru celălalt picior. Compară rezultatele cu tabelul de mărimi al producătorului ales. Nu uita că încălțămintea și mărcile diferite pot avea scări de mărime ușor diferite. Pe lângă lungime, este de asemenea important să se potrivească lățimea încălțămintei cu cea a piciorului pentru a evita compresia sau jocul excesiv. Încălțămintea de schi de tură utilizează adesea un standard internațional de mărime, așa-numitul mondopoint, care indică lățimea și lungimea piciorului în mm.

Atunci când probezi încălțămintea de schi de tură, asigură-te că ai pe tine șosetele cu care vei schia, deoarece grosimea sau construcția lor poate afecta potrivirea. Odată ce ai încălțat încălțămintea, verifică dacă degetele de la picioare ating ușor partea din față a acesteia. În timp ce îndoi genunchii și te apleci înainte, degetele de la picioare ar trebui să se poată deplasa înapoi, astfel încât să nu atingă partea din față a încălțămintei. Calcâiul, pe de altă parte, ar trebui să fie bine așezat. Evită jocul excesiv în această parte a piciorului. Efectuează câteva mișcări de bază cu încălțămintea, pentru a verifica dacă există zone care provoacă disconfort sau puncte de presiune

Pe scurt, alegerea încălțămintei de schi este o decizie individuală care depinde de abilitățile, preferințele și tipul de excursii pe care le planifici. Merită să investești în încălțăminte de calitate de la producătorii de top, deoarece materialele și tehnologiile de ultimă generație utilizate au un impact major asupra confortului, performanței și siguranței în timpul schiului în afara traseului. Pe Sportano.ro este disponibilă încălțămintea de schi de destinată pentru cursele tour, freeride și speed do la diferite nivele de avansare, de la mărci cunoscute precum: SCARPA, Atomic, Fischer, Dalbello sau DYNAFIT.

Mai multe informații despre schitouring și completarea echipamentului, consultă ghidurile noastre: Schi de tură – ce este și Schiuri de schi de tură .

Polecane produkty