Kimono de karate – cum să alegem mărimea corectă, ce să căutăm atunci când cumpărăm un costum de karate? 

Sylwia Stwora-Petela 08.03.2024 ( 11.03.2024 )

Alegerea kimono-ului potrivit pentru karate este crucială pentru o performanță și un confort maxim în timpul antrenamentelor și competițiilor. Nu este doar o chestiune de stil, ci mai ales de funcționalitate. O ținută bine aleasă îți va permite să te concentrezi pe perfecționarea abilităților tale fără un disconfort nejustificat. În acest ghid, vei afla cum să alegi kimono-ul de karate perfect care să te însoțească pe tatami și să îți permită să execuți corect tehnicile și mișcările caracteristice acestei arte marțiale japoneze. 

Kimono sau gi, sau cum se numește corect un costum de karate? 

Ținuta purtată în timpul antrenamentelor de karate în România este denumită colocvial kimono, ceea ce nu este chiar corect, deoarece kimono este asociat în mod obișnuit cu ținuta tradițională japoneză, purtată zilnic sau la ocazii speciale. La nivel internațional, îmbrăcămintea pentru această artă marțială este denumită „karate-gi” (echivalentul românesc „karatega”) sau „gi”, care în japoneză înseamnă ținută de antrenament. Denumirea mai completă este „karate dogi” („dō” – cale, drum; „gi” – ținută). Acest lucru subliniază faptul că ținuta însoțește antrenamentul pe calea dezvoltării și perfecționării în karate. 

Din ce este compus un kimono de karate? 

Karate gi sunt, în general, uniforme albe din bumbac, formate din

  • haină („atenție”, adică uniforma superioară); 
  • pantaloni („zubon”),  
  • centura, sau „obi”, în culoarea corespunzătoare gradului utilizatorului dat. 

Haina

Haina sau un sacou care, atunci când este înnodată, formează o formă de V la nivelul pieptului trebuie să fie suficient de lungă pentru a oferi suficient material sub centură pentru a reduce riscul ca aceasta să se încovoaie în sus și suficient de largă pentru a garanta libertatea neîngrădită de a da lovituri, întoarceri sau răsuciri. Manșetele mânecilor trebuie să se termine înainte sau la nivelul încheieturii mâinii. Acestea nu trebuie să acopere mâna. Prin tradiție, partea stângă a hanei trebuie să fie în partea de sus, astfel încât partea din față să se întindă de la colțul din stânga sus până la colțul din dreapta jos.  

Pantaloni

Din cauza numărului mare de lovituri și a diversității pozițiilor, croiala pantalonilor de karate trebuie să permită o muncă maximă a picioarelor. Aceștia au de obicei o construcție mai largă și un cordon la nivelul inghinalului. Pantalonii de karate ar trebui să se termine chiar deasupra picioarelor. Evită modelele care au manșetele care ating pământul pentru a preveni împiedicarea, de exemplu. Majoritatea ” zubon-urilor ” clasice sunt dotate cu un cordon la nivelul taliei pentru o potrivire precisă.  

Centura

Sau „obi” trebuie să fie suficient de lungă pentru a putea fi înfășurată de două ori în jurul taliei și, atunci când este legată, capetele trebuie să atârne în față, la nivelul părții inferioare a sacoului. O centură prea lungă și înnodată necorespunzător va interfera cu executarea corectă a tehnicilor și poate duce la răniri, cum ar fi la ochi. În karate avem centuri: albă (pentru începători), portocalie, albastră, albastră, galbenă, verde, maro (pentru avansați) și neagră (pentru maeștri).  

Kimono-ul de karate: ce să cauți când cumperi unul? 

Înainte de a alege un anumit gi, este o idee bună să vezi mai întâi ce poartă ceilalți elevi de la clubul de karate la care vrei să participi și să vorbești cu instructorul pentru a afla dacă există cerințe specifice pentru kimono. În ceea ce privește cei mai importanți parametri de care trebuie să ții cont atunci când alegi un gi de karate, aceștia sunt:

  • materialul – kimonourile sunt de obicei confecționate din bumbac ușor și plăcut la atingere sau din combinație cu poliester elastic și rezistent. O soluție bună este reprezentată de întărituri suplimentare în zonele cele mai susceptibile la deteriorări mecanice, inclusiv la rupturi sau abraziuni, cum ar fi tivurile duble de la manșetele mânecilor și picioarelor sau întăriturile de la între picioare; 
  • grosimea materialului și greutate – grosimea țesăturii se expune asupra greutății kimono-ului, care este de obicei cuprinsă între 6 și 14 uncii (170-400 g). Gramajul influențează durabilitatea și rezistența hainei, dar și greutatea acesteia. Pentru copii, se recomandă modele cu greutatea de 6-8 uncii, iar pentru începători (tineri și adulți), de exemplu, 10-12 uncii; 
  • variația de karate – în funcție de stilul de karate, de exemplu, un gi de karate kyokushin cu mâneci lungi de ¾ și pantaloni cu burtieră și picioare care se termină în spatele gleznei sau un kimono de kumite, care este ușor și are o croială lejeră, care lasă o libertate mare a mișcărilor.  

Atunci când alegi costumul de karate potrivit, trebuie să iei în considerare și producătorul. Optează pentru mărci respectate, cum ar fiadidas, Ground Game sau MANTO, în care au încredere alți praticanți de karate

Cum să alegi mărimea pentru un kimono de karate? 

Alegerea mărimii corespunzătoare a kimono-ului de karate este importantă pentru a asigura confortul și libertatea de mișcare în timpul antrenamentelor și competițiilor. Un factor important este înălțimea ta. Kimono-ul trebuie să fie suficient de lung pentru a-ți acoperi întregul corp, dar nu trebuie să interfereze cu mișcările tale. Măsoară-ți pieptul în punctul cel mai lat. Asigură-te că kimono-ul va fi suficient de lat pentru ca țesătura să nu limiteze mișcarea. În continuare, măsoară-ți circumferința taliei pentru a determina ce mărime de pantalon ți se va potrivi cel mai bine. Aceștia nu trebuie să fie nici prea largi, nici prea strâmți în jurul taliei, astfel încât să nu cadă sau să se răsucească accidental sau să provoace disconfort din cauza presiunii abdominale excesive. Se compară măsurătorile corpului tău cu tabelul de mărimi al produsului pe care l-ai ales. De reținut că mărimea poate varia în funcție de marca și modelul de kimono. Merită menționat faptul că bumbacul se poate micșora la spălări frecvente, așa că este indicat să alegi un kimono cu o mărime mai mare (5-10 cm) decât indică măsurile tale. În plus, kimono-urile pot avea tăieturi diferite, de exemplu: tradiționale sau slim fit. Alege tăietura care se potrivește cel mai bine stilului și preferințelor tale. 

Atunci când îți potrivești un kimono de karate, asigură-te că ținuta este suficient de confortabilă pentru a te putea mișca liber în diferite poziții. De exemplu, atunci când lovești cu piciorul, un pantalon bine ajustat nu trebuie să provoace restricții în zona coapselor sau în zona inghinală. În schimb, o haină bine ajustată nu se va rula sau restricționa mișcarea

Dacă ești începător sau ai îndoieli cu privire la alegerea mărimii, cere sfatul instructorului tău de karate. De asemenea, poți consulta experții de pe Sportano.ro.  

Cum să ai grijă de karate-gi? 

Pentru ca kimono-ul de karate să îți fie de folos cât mai mult timp, este important să îl speli, să îl usuci și să îl depozitezi corespunzător. Este important să îți speli karate-gi-ul cât mai repede posibil după o sesiune de antrenament intens. Evită să lași costumul rulat și umed în geantă pentru a preveni deformarea sau apariția unor mirosuri neplăcute. Spală-ți kimono-ul conform instrucțiunilor producătorului. De obicei, se recomandă să întorci gi-ul pe dos și să îl speli în apă rece sau călduță (la 30-40 de grade Celsius). Acest lucru va ajuta la prevenirea micșorării. Dacă este posibil, folosește un detergent de spălare organic sau ușor de spălat. Evită înălbitorul, oțetul sau bicarbonatul de sodiu pentru a preveni pierderea culorii. Se usucă într-un loc aerisit. Nu îl usuca la mașina de uscat, deoarece astfel țesătura se poate contracta și deforma și își poate pierde rezistența. Depozitează gi-ul agățat într-un loc uscat pentru a reduce riscul apariției unor cute greu de călcat. Atunci când îți pregătești kimono-ul pentru antrenament, încearcă să-l pliezi de-a lungul cusăturilor sau să-l rulezi delicat.

Polecane produkty