Lână Merino – ce este, ce proprietăți are și cum să o îngrijești?

Sylwia Stwora-Petela 07.10.2022

Lâna Merino în îmbrăcămintea de exterior garantează un confort termic ridicat chiar și în condiții extreme. Ce este mai exact lâna merinos, ce avantaje are, cum să o îngrijești pentru a-i menține proprietățile și de ce este atât de valoroasă – veți găsi răspunsurile mai jos.

Merino, sau de unde provine lâna merino

Merinos este una dintre cele mai vechi rase de oi, care trăiește în principal în Alpii neozeelandezi, unde condițiile meteorologice sunt variate și aspre. Animalele s-au adaptat la ele datorită lânii lor fine și rezistente, care își schimbă proprietățile în funcție de temperatură. Când este cald, fibrele sale se extind pentru a îmbunătăți respirabilitatea, compensând astfel riscul de supraîncălzire. În schimb, când este frig, acestea reacționează prin contracție, încălzind efectiv corpul oii și protejând-o de temperaturile scăzute, vânt, zăpadă sau ploaie. Fibrele sunt, de asemenea, protejate de cele mai nefavorabile condiții prin conținutul lor ridicat de grăsimi naturale. Lâna merinos, cunoscută sub numele de lână merinos sau „lână magică”, există în mai multe varietăți, iar animalele sunt crescute în principal în: Australia, Noua Zeelandă, America de Sud (de exemplu, Argentina) sau Africa de Sud.

Avantajele lânii merinos

Proprietățile sale de termoreglare, respirabilitatea ridicată, proprietățile antibacteriene, precum și moliciunea și lejeritatea au făcut ca hainele din lână merinos să fie populare în rândul sportivilor profesioniști, precum și al utilizatorilor de agrement care practică diverse sporturi în aer liber și alte activități.

Termoreglarea

După cum am menționat mai devreme, construcția strâns răsucită a fibrelor de lână merinos înseamnă că acestea colectează aer, permițându-le să își ajusteze nivelul de protecție în funcție de mediu. În lunile mai calde, hainele din lână merinos (greutate redusă) garantează o bună circulație a aerului și protecție împotriva razelor UV, în timp ce iarna ele izolează împotriva frigului (greutate ridicată de la 200 g/m2) și, prin urmare, ar trebui purtate ca prim strat al unei haine de ceapă.

Higroscopicitate

Funcționalitatea unică a țesăturii merino este capacitatea sa de a absorbi umiditatea până la 35% din greutatea sa, menținând în același timp proprietăți termoregulatoare ridicate. De aici și utilizarea pe scară largă a „lânii magice” în lenjeria de corp termică.

Respirabilitate

Structura fibrelor de lână merinos, acoperite cu solzi care formează pori ce garantează o circulație eficientă a aerului, permite o absorbție eficientă, astfel încât hainele se usucă rapid, iar pielea rămâne uscată și poate respira liber. În plus, în zilele călduroase, hainele din merino oferă o senzație de răcoare.

Ușor și moale

Fibrele de lână merinos pieptănată sunt extrem de subțiri și moi în comparație cu alte tipuri de lână, astfel încât nu zgârie sau irită pielea și, prin urmare, sunt confortabile de purtat. În plus, materia primă este antialergenică, deci poate fi folosită cu succes pentru copii sau pentru cei cu alergii.

Rezistență la mirosuri neplăcute

O proprietate unică a lânii merinos este antibacteriană, ceea ce înseamnă că nu permite dezvoltarea bacteriilor și ciupercilor. Prin urmare, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la apariția unor mirosuri neplăcute chiar și în timpul exercițiilor fizice foarte intense.

Elasticitate

Datorită caracterului foarte răsucit al fibrelor merinos, acestea garantează o întindere mare și o bună adaptare la corp. În plus, hainele confecționate cu acesta nu se încrețesc și nu se deformează, ceea ce veți aprecia în cazul călătoriilor care durează mai multe zile.

Protecție împotriva radiațiilor UV

Lâna Merino este dotată cu un filtru UPF, care asigură protecție UV.

Material ecologic și rezistent la foc

Lâna Merino este biodegradabilă și, prin urmare, ecologică. În plus, nu este inflamabil și nici nu se topește atunci când este expus la temperaturi ridicate.

Lână Merino în îmbrăcăminte pentru drumeții

Lenjerie de corp termică, tricouri, hanorace, bluze, șosete, mănuși, coșuri, șepci, eșarfe multifuncționale Buff sau brățări termoactiviste – lâna merino se regăsește cel mai des în aceste produse outdoor. Îmbrăcămintea sau accesoriile pot fi confecționate 100% din lână merinos sau pot fi folosite în combinație cu fibre sintetice.

Lâna Merino este adăugată la hainele și accesoriile de la mărci precum:

  • Smartwool – de exemplu, tricouri termice cu mâneci lungi și scurte, pantaloni termici;

  • Buff – de exemplu, șepci, bentițe, eșarfe și coșuri multifuncționale;

  • DYNAFIT – de exemplu, șosete de skit;

  • Icebreaker – de exemplu, tricouri și pantaloni termici;

  • X-Socks – de exemplu, șosete de schi;

  • X-Bionic – de exemplu, tricouri și pantaloni termo-active;

  • Viking – de exemplu, lenjerie de corp termică, mănuși de trekking,

  • Marmot – de exemplu, șepci de trekking;

  • Salewa – de exemplu, tricouri și pantaloni termici.

Cum îngrijesc lâna merinos?

Pentru a vă asigura că articolele de îmbrăcăminte funcționale cu lână merinos vă vor servi timp de mai multe sezoane și își vor păstra proprietățile și moliciunea, merită să nu uitați să aveți grijă de ele în mod corespunzător. În acest caz, regula de bază este: cu cât mai rar, cu atât mai bine, mai ales când vine vorba de spălarea lânii merinos. Datorită unor solzi speciali, care formează un strat protector natural, materialul se curăță singur de cea mai mare parte a murdăriei. În plus, este bacteriostatic, antistatic (nu atrage praful etc.) și nu absoarbe mirosurile, astfel încât, de obicei, necesită doar o aerisire regulată pentru a fi reîmprospătat.

Înainte de a curăța lâna merinos, verificați recomandările producătorului cu privire la modul de spălare (manual sau în mașina de spălat), la modul de uscare (în uscător sau natural) și la nivelul de temperatură. Când se spală în mașina de spălat:

  • întoarceți haina pe dos;

  • adăugați, de exemplu, prosoape în tambur, astfel încât mașina de spălat să fie plină (acest lucru va reduce frecarea, care poate, de exemplu, să facă țesătura să devină mată);

  • selectați un program pentru spălarea lânii sau a mâinilor și setați temperatura la maximum 30 de grade;

  • selectați o rotire redusă sau nicio rotire;

  • adăugați un detergent special pentru spălarea lânii (de exemplu, cu adaos de lanolină);

  • Dacă hainele sunt foarte îmbibate cu apă, scurgeți-le cu prosoape sau uscați-le în mașina de uscat (dacă eticheta producătorului indică acest lucru).

Dacă alegeți să vă spălați hainele din lână merinos manual:

  • întoarceți-le pe dos;

  • Se toarnă apă într-un vas larg la maximum 30 de grade și se adaugă un detergent ușor;

  • se lasă rufele la înmuiat timp de aproximativ 10 minute, după care se clătesc în apă călduță sau se frământă ușor țesătura și se tamponează ușor petele;

  • stoarceți ușor excesul de apă (nu stoarceți);

  • Așezați-l imediat la orizontală, de exemplu, pe un prosop.

Articolele de îmbrăcăminte din lână provenită de la oi din Noua Zeelandă nu au nevoie, de obicei, de călcat. Pentru a scăpa de pliuri, pur și simplu atârnați articolul în baie pe durata băii – se va netezi sub influența umidității. În afara sezonului, depozitați hainele din merinos împrospătate și complet uscate, așezate pe plat, fără a le strânge și într-un loc cu o bună circulație a aerului. Evitați să înfășurați șosete sau să atârnați bluze/cămăși etc. pe un umeraș (își pot pierde proprietățile și se pot deforma). Merită, de asemenea, să folosiți preparate anti-mătase (de exemplu, cu lavandă).

Polecane produkty