Mănuși de iarnă pentru ciclism – pe care să le alegi?

Sylwia Stwora-Petela 01.02.2024

Mănușile de iarnă pentru ciclism nu numai că îți vor proteja mâinile de condițiile meteorologice extreme, dar îți vor oferi, confort și o aderență sigură, permițându-ți să te bucuri de plimbări sau sesiuni de antrenament pe timp de iarnă. În ghidul nostru, vom discuta despre diferiți parametri ai acestei piese esențiale de echipament de ciclism, care îți va permite să învingi vremea de iarnă și să îți continui pasiunea pentru ciclism pe tot parcursul anului.

Caracteristicile mănușilor bune de ciclism de iarnă

Mănușile de iarnă pentru ciclism mențin un confort termic adecvat prin prevenirea pierderilor de căldură și izolarea împotriva temperaturilor scăzute. Acest lucru împiedică înghețarea mâinilor atunci când pedalezi la temperaturi scăzute sau în zilele cu vânt, reducând astfel riscul de răceală sau de degerături.

Atunci când se merge pe bicicletă în zilele de iarnă, bicicliștii sunt expuși la ploaie, zăpadă și vânt, care pot reduce semnificativ temperatura resimțită. Mănușile de iarnă cu membrane impermeabile (de exemplu, GORE-TEX®) sau cu impregnare DWR (Durable Water Repellence) și paneluri rezistente la vânt (de exemplu, Windstopper) protejează în mod eficient mâinile de răceală, permițându-ți să profiți la maximum de timpul petrecut în aer liber.

Mănușile bune de ciclism au o suprafață antiderapantă pentru o aderență sigură (de exemplu, inserții de silicon) și întărituri pe partea interioară a mâinii (de obicei între degetul mare și arătător) pentru a preveni iritațiile și rănile cauzate de ținerea ghidonului și a frânelor.În plus, inserțiile din gel sau gel-spumă absorb șocurile atunci când se merge pe drumuri denivelate, reducând solicitarea asupra articulațiilor și mâinilor. În plus, acestea oferă o prindere confortabilă și mai sigură pe ghidon protejând mâna și degetele de efectele unor eventuale căzături.

Unele mănuși de iarnă pentru ciclism au sisteme de control a temperaturii pentru a le ajusta căldura la condițiile schimbătoare. De exemplu, fermoarele dedicate pot fi deschise sau închise în funcție de schimbările de temperatură sau de intensitatea ciclismului, protejând astfel împotriva supraîncălzirii sau hipotermiei.

Elementele reflectorizante sau culorile strălucitoare de pe mănușile de iarnă sporesc vizibilitatea biciclistului pe șosea, ceea ce contribuie la siguranță, în special atunci când se circulă după lăsarea întunericului sau în condiții de vizibilitate redusă.

În plus, mănușile bune pentru ciclism au zone speciale pe degete care îți permit să operezi ecranele tactile, să folosești navigația sau smartphone-ul fără a fi nevoie să îți scoți mănușile.

Mănușile de iarnă pentru ciclism trebuie, de asemenea, să se potrivească corect mâinii, astfel încât să nu limiteze mișcarea sau să creeze o încovoiere inutilă. Manșetele confortabile și extinse și materialele elastice sunt esențiale pentru confort și libertatea de mișcare a degetelor și a mâinilor. Mănușile de iarnă pentru ciclism trebuie să fie ușor de pus și de scos, chiar și atunci când sunt ușor umede sau reci. Acest lucru este important pentru a evita frustrarea și pentru a economisi timp înainte, în timpul și după o pedalare.

Mănuși de ciclism de iarnă – ce material să alegi?

Alegerea materialelor potrivite pentru mănușile de ciclism de iarnă este esențială pentru a menține o izolație termică adecvată, respirabilitate, impermeabilitate și confort general. Pe lângă poliester, poliamidă, piele sintetică sau neopren, care sunt cele mai frecvent utilizate materiale pentru mănușile de ciclism de iarnă, soluțiile populare pentru a le completa sunt materiale precum:

  • polar –  este o țesătură moale și călduroasă, adesea aleasă de cicliști pentru confortul și izolarea termică eficientă. Cu toate acestea, fleece-ul poate fi mai puțin impermeabil decât alte țesături, așa că merită să cauți modele cu protecție suplimentară împotriva umezelii sub formă de membrane impermeabile;
  • izolație sintetică – mănușile de iarnă pentru ciclism folosesc de obicei fibre sintetice, cum ar fi Thinsulate™ sau PrimaLoft®, care oferă o izolație termică excelentă la o greutate redusă. Aceste materiale sunt eficiente pentru a-ți menține căldura chiar și în condiții de umezeală;
  • neopren – este o alegere populară datorită proprietăților sale izolatoare și a flexibilității. Neoprenul oferă o protecție excelentă împotriva frigului și a vântului și poate fi, de asemenea, impermeabil într-o anumită măsură;
  • GORE-TEX® – este o alegere excelentă dacă ești în căutarea impermeabilizării. Membrana GORE-TEX® oferă, de asemenea, o mare respirabilitate, ceea ce înseamnă că permite umezelii să iasă în exterior, protejându-te în același timp de ploaie și zăpadă;
  • softshell – mănușile de ciclism Softshell combină protecția împotriva vântului, respirabilitatea și un grad scăzut de rezistență la apă. Softshell este un material elastic care oferă o mare libertate de mișcare;
  • spandex/elastan – este un material elastic, ușor, care garantează o potrivire exactă a mănușii la mână și oferă astfel – confort și libertate de mișcare în timpul mersului pe bicicletă;
  • amestec de materiale – mulți producători de mănuși de iarnă pentru ciclism combină diferite materiale pentru a obține cel mai bun echilibru între izolare termică, respirabilitate și impermeabilitate. Această abordare permite ca mănușile să fie adaptate la condiții meteorologice specifice, de exemplu, mersul pe bicicletă atât la temperaturi peste și sub 0 grade, cât și în timpul precipitațiilor sau în zilele cu vânt.

Ce mănuși de iarnă pentru o bicicletă de șosea și care pentru o bicicletă MTB?

Ciclismul de șosea se concentrează pe obținerea celei mai bune aerodinamici posibile, așa că este important ca mănușile să se potrivească corect mâinii și să aibă un strat subțire de material în interior, care să nu limiteze senzația și să permită un control precis al ghidonului. Atunci când se pedalează pe șosea, viteza este de obicei mai mare, ceea ce generează mai multă căldură. De aceea, mănușile cu izolație termică subțire, cum ar fi materialele din polar sau Thinsulate™, pot fi suficiente pentru a menține căldura în zona mâinilor în majoritatea condițiilor de iarnă. În plus, mănușile ar trebui să fie respirabile și să asigure o evacuare eficientă a umezelii de la mână spre exterior. Acest lucru ajută la evitarea supraîncălzirii și la menținerea pielii uscate. Unele mănuși de șosea au manșete mai lungi, care ajung deasupra încheieturii mâinii) pentru a preveni pătrunderea aerului rece, ceea ce este deosebit de util atunci când se pedalează pe vreme mai rece.

În schimb, mănușile de iarnă pentru terenuri montane, adesea deschise, unde vântul sau noroiul sunt mai intense, ar trebui să aibă o bună protecție împotriva vântului și să fie rezistente la vânt sau să fie impermeabilizate pentru a proteja împotriva ploii, zăpezii sau noroiului. Mersul pe trasee montane, în special la coborâre, favorizează o expunere mai mare la vânturi reci și la temperaturi mai scăzute. Ca atare, mănușile de iarnă pentru MTB au adesea o izolație termică mai groasă. Deoarece traseele de MTB tind să fie foarte tehnice, ceea ce crește riscul de căzături și de contact cu crengi, pietre sau alte obstacole, mănușile de iarnă pot avea, prin urmare, căptușeli care să amortizeze bine vibrațiile, întărituri pe partea interioară a mâinii, inserții de cauciuc pentru o aderență mai sigură și protecție suplimentară pentru degete împotriva abraziunii și a rănilor cauzate de contactul cu obstacolele de pe traseu.

Numărul de perechi de mănuși de ciclism pentru iarnă comparativ cu intervalul de temperatură

Numărul de perechi de mănuși pe care le porți pentru ciclismul de iarnă va depinde de intervalul de temperatură în care intenționezi să pedalezi și de senzația ta individuală de căldură.

Pentru temperaturi foarte scăzute (-10°C și mai puțin), ia în considerare purtarea unor mănuși interioare mai subțiri ca strat de bază și a unor mănuși exterioare mai groase pentru o izolație maximă. În condiții extrem de reci, puteți lua în considerare mănușile termice de ciclism care sunt compatibile cu încălzitoarele de mâini pentru a vă face plimbarea și mai confortabilă și pentru a evita răcirea.

În intervalul de temperatură de la -1°C la -10°C, mănușile cu o izolație termică solidă și protecție împotriva vântului sunt esențiale. Dacă este vânt puternic, o pereche suplimentară de mănuși interioare mai subțiri poate ajuta la menținerea confortului termic.

În zilele reci (0°C și puțin mai mult), o pereche de mănuși de ciclism cu straturi izolatoare mai groase ar trebui să fie suficientă.

În cele din urmă, alegerea mănușilor de iarnă pentru ciclism depinde de preferințele tale personale, de stilul tău de mers pe bicicletă și de condițiile în care intenționezi să pedalezi. Este important să găsești modelul care răspunde cel mai bine nevoilor tale și care îți oferă un nivel ridicat de confort atunci când pedalezi iarna. Mănușile de ciclism pentru iarnă fiabile din materiale de înaltă calitate de la producători de top de îmbrăcăminte și accesorii pentru bicicliști: Fox Racing, Northwave, SILVINI, 100%, Alé, Dakine, POC sau ZIENER le găsești în oferta magazinului sportiv Sportano.ro.

Polecane produkty