Mingi de fotbal: tipuri, dimensiuni, cum să alegi? Ghid de cumpărături 

Sylwia Stwora-Petela 20.02.2024 ( 22.02.2024 )

Ești un fotbalist începător sau un părinte al unui tânăr pasionat de fotbal și te confrunți cu alegerea unei mingi de fotbal, dar varietatea de tipuri și mărimi îți îngreunează luarea unei decizii corecte? Ar trebui să alegi o minge de fotbal de mărimea 5, 4 sau poate o minge de mărimea 3? Contează nivelul de îndemânare și tipul de suprafață? În acest articol, vom analiza cum să alegi cea mai bună minge de fotbal pentru piciorul tău, care va avea un impact corect asupra tehnicii de învățare, a controlului mingii și a plăcerii și satisfacției generale a jocului. 

Mingile de fotbal sunt împărțite în mai multe tipuri, având în vedere următoarele aspecte: 

  • pe ce suprafață joci (iarbă naturală, gazon artificial, sală, suprafață dură, cum ar fi beton sau asfalt sau plajă nisipoasă); 
  • în ce scop le folosești (antrenament, pentru un meci oficial, pentru joc amical/sparring/recreere).  

Atât mingile de fotbal pentru meciuri, cât și cele de antrenament pot fi dedicate jocului pe gazon natural sau artificial. În primul caz, ele sunt cel mai adesea fabricate din piele, în timp ce în al doilea caz, sunt fabricate din piele sintetică, din poliuretan sau sunt modele hibride (producția lor folosește materiale diferite). 

Acestea sunt folosite în meciurile oficiale, în turneele internaționale (de exemplu, FIFA World Cup™, UEFA Euro, CONMEBOL Copa America) și în competițiile de campionat (de exemplu, Premier League din Anglia, La Liga spaniolă sau Bundesliga germană). Acestea se caracterizează printr-o prelucrare atentă și de înaltă calitate a pielii sintetice, care garantează caracteristici excelente de zbor, păstrarea formei și de control. Mingile de fotbal pentru meciuri îndeplinesc standardele internaționale ale FIFA (Federația Internațională de Fotbal) sau ale NCAA (National Collegiate Athletic Association) și NFHS (National Federation of State High School Associations). Ultimele două organizații certifică mingile pentru jocul la colegiu și respectiv, la liceu în Statele Unite ale Americii. 

După cum sugerează și numele, acestea sunt concepute pentru antrenamentele de fotbal. Mingile de fotbal pentru antrenament oferă un nivel foarte ridicat de durabilitate pentru a rezista la cerințele unei utilizări frecvente. Sunt, de asemenea, o alegere excelentă pentru jocul recreațional sau pentru fotbaliștii experimentați care doresc să își îmbunătățească abilitățile cu mingea. Mingile de antrenament sunt de asemenea, certificate cu FIFA Quality. 

Mingile de fotbal de interior pot fi folosite pentru a juca în zone care nu sunt destinate fotbalului, cum ar fi un teren de baschet sau de tenis. Printre mingile de fotbal de interior, mai avem modelele de futsal (o variantă de fotbal de interior) din spumă, care sunt destul de grele și nu vor sări foarte sus.  

Deși mingile clasice de meci sau de antrenament pot fi folosite pe gazonul artificial, pentru această suprafață a fost proiectat un model special – mingea turf. Aceasta se caracterizează printr-o săritură mai ușoară și o deplasare mai rapidă.  

Fotbalul de stradă necesită o minge făcută din materiale durabile și rezistente la alunecări sau zgârieturi asociate cu jocul pe beton sau asfalt. Recomandăm modelele fabricate din PVC și prevăzute cu o cameră de aer butilică, care menține un nivel de aer corect pentru o perioadă lungă de timp. 

Mingile de beach soccer au aceleași dimensiuni ca o minge de fotbal clasică, dar sunt mult mai ușoare, mai moi și mai bine amortizate pentru a asigura un confort deplin pentru loviturile cu picioarele goale.  

Există 5 mărimi de mingi de fotbal, care ar trebui să se potrivească în principal cu vârsta și abilitățile jucătorului. O minge prea mare sau prea grea în raport cu capacitățile fizice și cu nivelul de antrenament al jucătorului poate duce la leziuni și traumatisme, în principal întinderi ale tendoanelor și ale ligamentelor. Cele mai mici mingi de picior sunt ușoare, mai ușor de controlat și mai sigure în ceea ce privește forța de impact, ceea ce favorizează dezvoltarea corectă a tehnicii și crește plăcerea de a juca, motiv pentru care sunt dedicate celor mai tineri și fotbaliștilor începători. Atunci când dimensionați mingile de fotbal pentru antrenamentele de club pentru diferite grupe de vârstă, merită să acorzi atenție recomandărilor și cerințelor ligilor locale sau ale organizațiilor de fotbal, care pot avea propriile orientări în acest sens. 

Dimensiunile mingilor de fotbal: 

  • mărimea 5 – sunt cele mai mari mingi dedicate tinerilor începând cu vârsta de 12 ani și adulților. Aceasta este dimensiunea standard utilizată în competițiile profesionale; 
  • mărimea 4 – destinate tinerilor fotbaliști cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani; 
  • mărimea 3 – potrivite pentru copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 8 ani.; 
  • mărimea 2 și 1 – destinate copiilor de vârstă preșcolară (3-5 ani) sau în primele etape de învățare a jocului de fotbal. 

În ceea ce privește futsalul, se folosesc trei dimensiuni: 

  • mărimea 4 – destinate tinerilor începând cu vârsta de 13 ani și pentru competițiile de seniori; 
  • mărimea 3 – modelul junior pentru jucători cu vârsta cuprinsă între 8-12 ani; 
  • mărimea 2 – mini-mingea pentru copii sub 7 ani 

Alegerea mingii perfecte de fotbal nu se oprește la mărime, tipul de suprafață sau nivelul de joc. Factori precum materialul exterior utilizat, construcția, tipul de căptușeală și de cameră de aer, respectarea standardelor relevante sau producătorul, joacă de asemenea un rol important. 

Învelișul exterior al mingii de fotbal este fabricat în principal din: 

  • piele sintetică – sunt modelele de cea mai înaltă calitate și cele mai scumpe utilizate în jocurile profesionale. Acestea oferă o precizie și un control excelent al jocului. Cu toate acestea, au performanțe slabe pe suprafețe dure (stradă, beton etc.) din cauza riscului ridicat de zgâriere sau deteriorare; 
  • PU (poliuretan) – este un raport bun între calitate și durabilitate, moliciune și capacitate de reacție; 
  • PVC (clorură de polivinil) – cele mai accesibile, durabile și mingi destul de dure bile, cu o rezistență mai mică la utilizare intensivă; 
  • hibride – combină proprietățile câtorva materiale de mai sus.  

Mingile de fotbal sunt de asemenea, formate dintr-o cameră, care reprezintă partea interioară umplută cu aer și responsabilă pentru menținerea presiunii. Cele mai comune tipuri de camere sunt: 

  • din latex – se caracterizează prin elasticitate și moliciune, ceea ce îi permite mingii să ricoșeze în mod corespunzător, precum și prin timpul relativ scurt de reținere a aerului (trebuie umflate destul de des); 
  • din butil – se disting prin buna lor retenție a aerului și rigiditatea ridicată; 
  • din cauciuc – asigură o durabilitate și o rezistență ridicată la vibrații. Excelente pentru utilizarea pe suprafețe dure; 
  • hibrid – combină proprietățile butilului și ale latexului, rezultând o rezistență și o flexibilitate ridicată și pot fi utilizate pe o varietate de suprafețe.  

Mingile de fotbal de interior sunt umplute cu spumă pentru a le amortiza proprietățile de ricoșeu. 

Căptușeala se potrivește între învelișul exterior și camera mingii de fotbal. De obicei, este formată din mai multe straturi, a căror calitate determină durabilitatea unui anumit model. Poate fi confecționată din fibre sintetice (de obicei din poliester) sau din bumbac. Adesea, pentru a face mingea mai moale, se folosește o subcăptușeală din spumă.  

Cea mai populară construcție a mingii de fotbal este modelul cu 32 de peteci, care reprezintă cel mai bine zborul mingii atunci când este lovită foarte tare. Există pe piață și mingi cu 18, 26 sau chiar 6 peteci. În general, cu cât sunt mai puțini peteci, cu atât mingea este mai rapidă, iar cu cât sunt mai mulți, cu atât este mai ușor de controlat. Construcția petecilor poate face de asemenea, o diferență în ceea ce privește zborul mingii, de exemplu unele mingi au o suprafață mai netedă pentru o aerodinamică mai bună. Cele mai bune mingi de fotbal de cea mai bună calitate vin cu peteci cusuți manual. Cu o clasă mai jos se află mingile cusute la mașină, iar pentru antrenamente, joc recreativ sau activități promoționale, se folosesc de obicei mingi cu peteci lipiți.  

Pentru ca o minge să poată fi folosită în meciuri sau competiții, aceasta trebuie să îndeplinească anumite criterii și să fie aprobată de organizația relevantă și anume FIFA, NFHS și NCAA menționate anterior. În cazul FIFA, există trei niveluri de standarde: FIFA Basic, FIFA Quality și FIFA Quality Pro. Mingile pentru fotbal în aer liber, futsal și fotbal pe plajă trebuie să fie supuse unei proceduri de testare riguroase în condiții de laborator, unde sunt supuse la șapte teste în cele mai dificile condiții. Testele sunt efectuate în domenii precum greutatea, circumferința, rotunjimea, ricoșeul, absorbția apei, pierderea de presiune și păstrarea formei și dimensiunii. De asemenea, pe mingi poți găsi logo-ul IMS (International Matchball Standard). Aceasta este o certificare veche care poate fi acordată mingilor care trec teste mai puțin stricte decât cele folosite de FIFA. 

Producător de renume este un alt factor care trebuie luat în considerare atunci când alegi o minge de fotbal. Mărcile bine cunoscute și respectate de profesioniștii din întreaga lume sunt o garanție a atenției acordate calității manoperei și parametrilor tehnici corespunzători. Unii dintre cei mai populari producători de  mingi de fotbal  sunt: adidas, PUMA, SELECT și Nike. Aceste mărci dezvoltă adesea tehnologii inovatoare pentru a crește de exemplu, rezistența la absorbția apei, pentru a menține o presiune adecvată, pentru a asigura o rezistență ridicată sau pentru a păstra forma. De exemplu, marca SELECT utilizează un tub interior robust Zero-Wing pentru a garanta o rotunjime optimă sau supapa Double Lock™ cu etanșare dublăNike, pe de altă parte, a dezvoltat caneluri speciale Aerowsculpt pentru a crește precizia de rotație a mingii, în timp ce PUMA oferă supapa durabilă PUMA Air Lock

Alegerea unei mingi cusute sau lipite depinde de preferințele tale individuale, de tipul de joc și de destinația mingii. De asemenea, merită să iei în considerare nivelul de joc și tipul de suprafață. Mingile cusute, în care petecii sunt cusuți împreună manual sau la mașină cu fir masiv, sunt o alegere populară datorită prețului și aspectului tradițional. Cusăturile vizibile distinctive pot influența longevitatea mingii și unele aspecte ale jocului, cum ar fi: controlul sau rotația. De asemenea, mingile de fotbal cusute pot absorbi mai multă apă, astfel încât vor oferi caracteristici de zbor mai slabe în condiții de umiditate. Pe de altă parte, mingile de fotbal lipite au un înveliș format din peteci lipiți împreună cu un adeziv specializat, ceea ce are ca rezultat o suprafață mai netedă, un control excelent al mingii și caracteristici de zbor, dar și o absorbție mai mică a apei. O soluție alternativă cu o durabilitate ridicată este reprezentată de mingile de fotbal cu peteci îmbinați printr-o metodă termică.

În concluzie, atunci când se alege o minge de fotbal, este esențial să se adapteze modelul la scopul specific (meci, antrenament, joc în sală etc.) și să se aleagă un produs care este certificat de FIFA sau de alte organe de reglementare, ceea ce garantează performanța corespunzătoare a mingii. Înainte de a alege cea mai bună minge de fotbal care să se potrivească nevoilor și stilului tău de joc, merită să testezi diferite tipuri de mingi de fotbal. 

Produse recomandate