Orbitrek sau banda de alergare – care este mai bună? Ghid de cumpărături

Aleksandra Orlicka 03.06.2022

Doriți să aveți grijă de sănătatea dumneavoastră prin activitate la domiciliu? Căutați un echipament care să vă angajeze toți mușchii și să vă ajute să ardeți calorii? O soluție excelentă ar fi un orbitor sau o bandă de alergare. Articolul nostru vă va spune care dintre aceste aparate cardio este cea mai bună alegere pentru antrenamentul dumneavoastră acasă.

 

Orbitrek sau banda de alergare – principalele diferențe

Banda de alergare și orbitatoarele sunt recomandate practic tuturor celor care doresc să înceapă aventura cu activitatea fizică. Nu trebuie să fiți un atlet profesionist pentru a folosi astfel de echipamente cardio atât acasă, cât și la sala de sport. Majoritatea modelelor de benzi de alergare și orbitale au programe de antrenament și posibilitatea de a regla nivelul de rezistență sau de înclinare, datorită cărora puteți seta modul de exerciții în funcție de nevoile dumneavoastră individuale și de nivelul de antrenament.

Construcția orbitorului

Orbiterul se caracterizează prin designul său compact și este mult mai mic decât aparatele eliptice.Piesele mobile sunt închise între ghidaje, adică sunt situate între picioare. Orbitoarele magnetice sunt cel mai adesea alese pentru uz casnic datorită dimensiunilor mai mici și greutății mai reduse decât modelele eliptice. Un orbiter este echipat cu o volantă, care este responsabilă de fluiditatea mișcării și de ghidare, precum și de capacitatea de a seta sarcina (rezistența). Modul în care se desfășoară mișcarea pe un orbitor este foarte natural, iar munca picioarelor seamănă cu schiul de fond. Mâinile sunt cele mai implicate și coordonează fiecare mișcare.

În plus, nava orbitală are un sistem de frânare magnetică. Rezistența este generată de magneți care reduc sarcina atunci când se îndepărtează unul de celălalt și cresc rezistența atunci când se apropie de volant.

De asemenea, puteți găsi pe piață și aparate eliptice orbitale, care se găsesc în sălile de antrenament mari sau în sălile de sport. În primul rând, aceste modele au o spațiere mare a platformelor pe care sunt plasate picioarele în timpul exercițiilor, iar întreaga structură a mecanismelor este situată în partea din față sau din spate a dispozitivului.

Cele mai importante funcții ale orbitorului

Aparatele Orbiter pentru exerciții la domiciliu sunt de obicei echipate cu programe de antrenament – de la câteva până la peste o duzină. Unele dintre ele sunt preprogramate de producător și vă permit să selectați, de exempluantrenamentul pe intervale și să simulați urcarea scărilor sau a unui deal. Este posibil să vă setați propriul program de antrenament prin intermediul unor parametri precum timpul sau nivelul de rezistență.

Rezistența la bicicletele orbitare este controlată manual cu ajutorul unui cadran sau electronic cu ajutorul unui panou de control sau al unui afișaj. Un contor de puls sau senzori tactili încorporați în mânere vă permit să vă măsurați ritmul cardiac în timpul antrenamentului. Aparatul are, de asemenea, echipamente suplimentare – un suport pentru sticle sau pentru telefon, difuzoare încorporate și o intrare pentru căști.

Construcția unei benzi de alergare

O bandă de alergare este formată din două componente principale:cadrul și cureaua de alergare (care sunt conectate între ele), precum și panoul de control unde selectați toate funcțiile și porniți aparatul. Atunci când alegeți o bandă de alergare, acordați atenție capacității de încărcare, deoarece capacitatea maximă de încărcare trebuie să fie mai mare decât greutatea utilizatorului. Cureaua benzii de alergare are diferite lungimi și lățimi, în funcție de modelul pe care îl alegeți. Pentru un confort sporit, alegeți un aparat cu o lățime a curelei de cel puțin 45 cm.

În plus, banda de alergare este echipată cu un sistem de amortizare care face față perfect la alergarea intensă folosind reglarea înclinării. Mașina este echipată cu un motor de la 1,5 la 5 CP, care oferă o viteză maximă de până la 25 km/h. Dacă sunteți în căutarea unei benzi de alergare pentru exerciții solicitante, alegeți un dispozitiv cu o putere mai mare – puterea mare a motorului asigură, de asemenea, o funcționare mai silențioasă.

Caracteristici cheie ale benzii de alergare

Benzile de alergare electrice sunt echipate cu programe de antrenament – de obicei gata făcute de producător, care vă permit să ardeți multe calorii sau să alergați un anumit număr de kilometri. Cu toate acestea, nu trebuie să folosiți programele încorporate, majoritatea modelelor oferă opțiunea de a seta parametrii de antrenament pentru a se potrivi preferințelor individuale. Panoul de control al benzii de alergare vă permite să reglați nivelul de viteză și intervalul de înclinare a benzii pentru a se potrivi nivelului sau obiectivelor dumneavoastră de antrenament. Setările unghiului centurii pot fi ajustate în intervale de până la 15%. Acest lucru vă permite să vă antrenați, de exemplu, pentru alergări montane la diferite niveluri de pregătire fizică.

Banda de alergare are, de obicei, un afișaj sau un panou de control elaborat care monitorizează cei mai importanți parametri: calorii, distanță, timp, viteză și chiar puls (prin intermediul senzorilor încorporați în mânere sau al unui monitor de ritm cardiac). Ecranul de pe aparat are, de asemenea, o funcție multimedia care vă permite să selectați setări suplimentare sau să controlați toate funcțiile benzii de alergare. În plus, echipamente precum intrarea MP3, funcțiile Bluetooth sau difuzoarele încorporate vă permit să vă îmbogățiți antrenamentul cu muzica sau serialele preferate.

Banda de alergare sau orbitrek – care este mai bine pentru pierderea în greutate?

Antrenamentul pe un orbiter este mult mai puțin intens, de aceea este perfect pentru persoanele care abia încep aventura cu sportul sau care se întorc la activitate după o pauză mai lungă. Antrenamentul pe un orbiterîntărește atât partea superioară, cât și cea inferioară a corpului, implicând toți mușchii. Mulți oameni aleg să se antreneze pe acest dispozitiv ca o completare la activitatea de forță a zilei, adică efectuează așa-numitul cardio. Exercițiile de pe acest aparat solicită mai puțin articulațiile și coloana vertebrală, de aceea sunt recomandate persoanelor în vârstă sau persoanelor care se recuperează după accidentări. În 30 de minute puteți arde de la 200 până la 400 de calorii, în funcție de nivelul de intensitate. Numărul de calorii arse depinde, de asemenea, de alegerea programului de antrenament sau a nivelului de rezistență și de parametrii individuali (cum ar fi greutatea, înălțimea, vârsta etc.). Antrenamentul pe un orbitrek are o serie de avantaje, cum ar fi arderea grăsimilor, îmbunătățirea eficienței sau întărirea grupurilor musculare (picioare, fese, abdomen și brațe).

Atunci când vă antrenați pe o bandă de alergare, mușchii picioarelor – cvadricepsul, flexorii șoldului, fesele și mușchii gambei – sunt cei care sunt angajați. Mușchii abdominali și cei ai brațelor lucrează, de asemenea, intensiv. Dacă sunteți la început pe banda de alergare, este o idee bună să alegeți un ritm lent și o înclinație mică, astfel încât să nu vă suprasolicitați corpul. Fiecare antrenament ulterior poate fi prelungit cu minute suplimentare, iar parametrii de exerciții pot fi crescuți. Pentru început, cel mai bine este să începeți cu o plimbare rapidă sau o alergare. În funcție de intensitatea antrenamentului (ritm, nivel de înclinare etc.) și de caracteristicile individuale (greutate, vârstă etc.), puteți arde între 250 și 400 de calorii pe o bandă de alergare.

Atunci când alegeți un echipament pentru exerciții fizice, merită să testați mai întâi atât orbitorul, cât și banda de alergare, pentru a verifica toate setările și funcțiile. Datorită acestui fapt, veți putea alege un aparat care este sigur pentru dumneavoastră în ceea ce privește sănătatea dumneavoastră, nu vă va solicita articulațiile și vă va permite să vă îmbunătățiți starea de sănătate sau să vă ajutați să ardeți țesutul adipos. Activitatea pe dispozitive precum orbitrek sau banda de alergare poate aduce, de asemenea, plăcere și satisfacție, având astfel un impact pozitiv asupra stării de spirit și reducând stresul.


În oferta Sportano veți găsi benzi de alergare și orbitale de mărci profesionale: Life Fitness, Bowflex, SportsArt, HMS, Spokey, Matrix sau Technogym.

Polecane produkty