Patinaj – ce oferă și cum înveți să patinezi? Ghidul începătorului pentru patinaj

Sylwia Stwora-Petela 17.11.2022

Patinajul vă permite să fiți activi, să vă distrați și să vă îmbunătățiți condiția fizică și coordonarea. Care sunt celelalte beneficii ale vizitelor regulate la patinoar, cum să începeți aventura cu acest popular sport de iarnă și cum să învățați abilitățile de bază și să vă deplasați în siguranță pe gheață. Veți găsi informațiile necesare în ghidul nostru.

Care sunt beneficiile patinajului?

Patinajul de agrement este, alături de schi și snowboarding, unul dintre cele mai populare sporturi de iarnă, care ne permite nu numai să ne distrăm, ci și să avem grijă de sănătatea noastră. Dacă începeți să patinați în mod regulat, veți vedea o dezvoltare completă a corpului dumneavoastră, o mai bună stare de bine, dar și o mai mare încredere și o siluetă mai subțire. Deoarece patinajul pe gheață, ca și patinajul în linie, implică practic întregul corp, puteți arde o mulțime de calorii și, de asemenea, puteți lucra la întărirea mușchilor, la coordonare și la postură. Patinajul este un sport pentru toată lumea – puteți începe la orice vârstă (recomandat de la 3 ani), atâta timp cât nu aveți probleme cu articulațiile genunchiului sau gleznei sau alte contraindicații pentru acest tip de activitate fizică.

Cele mai mari beneficii ale patinajului sunt:

  • îmbunătățirea condiției fizice generale;

  • creșterea rezistenței, a flexibilității și a supleței;

  • îmbunătățirea funcției cardiovasculare, reducând astfel riscul de hipertensiune, atac de cord etc.; și

  • contribuind la scăderea nivelului de colesterol rău HDL;

  • întărirea mușchilor picioarelor, feselor, abdomenului, brațelor și spatelui;

  • slăbirea și sculptarea siluetei;

  • îmbunătățirea posturii;

  • întărirea imunității

  • oxigenarea organismului;

  • producția de endorfine, așa-numiții „hormoni ai fericirii”, care îmbunătățesc starea de spirit și ajută la combaterea tristeții de iarnă;

  • reducerea stresului

  • creșterea încrederii în sine;

  • mișcări grațioase;

  • în cazul copiilor, o mai mare independență și învățarea de a persevera în atingerea unui obiectiv.

Câte calorii arde patinajul?

Patinajul este o modalitate excelentă de a face un antrenament aerobic și de a vă ajuta să pierdeți în greutate. În timpul unei ore de patinaj, puteți arde între 350 și 600 kcal. Arderea finală a caloriilor în urma unui exercițiu de gheață se bazează, printre alți factori, pe vârsta, greutatea, înălțimea sau intensitatea activității. Cu cât faci mai multe piruete, sărituri, ridicări sau alte combinații impresionante pe gheață, cu atât arzi mai multe calorii.

Învățând să patinezi. De unde să începem?

Primii pași pe patinele de gheață ar trebui să înceapă prin a învăța cum să vă păstrați echilibrul pentru a evita situațiile periculoase, inclusiv coliziunile cu alți patinatori. Pentru un observator extern, acest lucru poate părea o sarcină nu foarte dificilă. Cu toate acestea, odată ce ai patinele în picioare la antrenament și trebuie să-ți coordonezi mișcările brațelor și ale picioarelor în timp ce rămâi pe patinele subțiri, se dovedește că nu este atât de ușor. O poziție corectă și o distribuție corectă a greutății vor reduce riscul de cădere pe gheață și vă vor permite să patinați fără a vă ține constant de șine. Poziționați picioarele apropiate unul de celălalt, cu degetele de la picioare ușor îndreptate spre exterior, îndoiți picioarele la genunchi și aplecați-vă ușor în față, astfel încât să vă mențineți greutatea pe mijlocul și partea din față a picioarelor. Întindeți brațele larg în lateral, astfel încât să vă fie mai ușor să vă păstrați echilibrul și, de altfel, să vă amortizeze căderea. Înainte de a păși pe gheață, puteți încerca să patinați pe jos și să vă păstrați echilibrul „uscat” acasă sau pe dale înainte de a intra pe patinoar – nu uitați să purtați protecții antiderapante.

Pentru ca învățarea patinajului să fie mai eficientă, puteți beneficia de lecții individuale sau de grup cu un instructor profesionist. Un specialist vă va arăta cum să vă poziționați corect pe gheață, cum să patinați în siguranță și în mod corespunzător și vă va ajuta să evitați dezvoltarea unor obiceiuri proaste care pot cauza frustrare și lipsa de progres. Lecțiile cu un instructor sunt, de asemenea, o idee bună pentru a vă reîmprospăta abilitățile de patinaj după o pauză de ani de zile de la acest sport de iarnă.

Înainte de a merge la patinoar, urmăriți și videoclipuri instructive online sau mergeți la patinoar pentru a vedea cum se comportă pe gheață alți patinatori de agrement sau profesioniști, ce situații ați putea întâlni etc.

Cel mai bine este să începeți să învățați să patinați pe un patinoar artificial – fie în interior, fie în aer liber. Aveți grijă să vă antrenați pe un iaz, lac sau râu înghețat pentru a evita să ajungeți pe gheața subțire care se poate sparge sau să cădeți într-o gaură de gheață pregătită de pescari sau de pasionații de morse.

Patinajul se aseamănă puțin cu patinajul în linie sau cu rolele, așa că, dacă sunteți un fan al acestor forme de activitate fizică, vă va fi mai ușor să învățați elementele de bază ale patinajului.

Cum să patinezi? Noțiuni de bază

Odată ce ați căpătat încredere și menținerea echilibrului nu mai este o problemă, începeți să învățați următoarele abilități elementare de patinaj, și anume patinajul înainte, patinajul pe roți, frânarea, întoarcerea, căderea și ridicarea în picioare.

Patinaj înainte (cunoscut și sub numele de patinaj în spinare)

Așezați picioarele perpendicular unul pe celălalt (atingeți călcâiul piciorului drept de metatarsianul piciorului stâng) și începeți să vă împingeți, lucrând alternativ cu picioarele, ceea ce se numește patinaj în spic. Mișcarea este similară cu alunecarea pe o parte. Mai întâi îți transferi greutatea corpului pe piciorul din spate, apoi te împingi ușor într-o parte și îți transferi greutatea corpului pe piciorul din față, iar membrul cu care te-ai împins rămâne în aer pentru o vreme, apoi revine în poziția anterioară. După ce ați căpătat suficientă viteză, încercați să înaintați cu picioarele paralele între ele.

Călcarea și întoarcerea roților

Începeți să învățați să patinați pe roată cu picioarele paralele și cu patinele împreună. Amplasați brațele la distanță. Încearcă să te împingi pe piciorul exterior, apoi transferă-ți greutatea corpului pe piciorul poziționat în interior. Țineți pentru scurt timp piciorul exterior în aer, apoi transferați-l pe patina piciorului de întoarcere și împingeți din nou.

Frânare

Pentru a evita să vă loviți necontrolat de denivelări sau de alți utilizatori ai patinoarului, este o idee bună să începeți prin a învăța așa-numita frână de plug. Așezați un picior la un unghi de 45 de grade față de celălalt, care este poziționat drept înainte. O tehnică de frânare mai avansată este așa-numita „T-stop”.

Căderea și ridicarea de pe gheață

Este extrem de important să înveți cum să cazi pe patine, fie și numai din motive de siguranță și pentru a evita consecințele grave, cum ar fi căderea pe spate și lovirea capului de o foaie de gheață dură. În momentul în care simțiți că începeți să vă înclinați pe spate și vă pierdeți echilibrul, deplasați brațele și trunchiul înainte în mod dinamic, îndoind în același timp genunchii mai ferm. Acest lucru vă va permite să vă amortizați căderea cu mâinile. Pentru a vă ridica de pe gheață, îngenuncheați și sprijiniți-vă pe mâini. Apoi, puneți patina dreaptă pe mâna dreaptă, ridicați șoldurile, eliberați piciorul stâng și începeți să vă îndreptați.

Cum să te îmbraci pentru patinaj pe gheață?

Îmbrăcarea adecvată pentru patinaj este o altă parte esențială a învățării patinajului, care afectează confortul și siguranța. Îmbrăcămintea stratificată va fi cea mai bună, pentru a evita supraîncălzirea sau răcirea. Alegeți haine care să elimine eficient umezeala și să vă protejeze de frig și vânt, asigurându-vă un confort termic adecvat fără a vă limita mișcările. Optați pentru lenjerie de corp termică sau pentru un tricou și jambiere termice, precum și pentru un hanorac sau o bluză sport. Aduceți și o jachetă sofhshell. Nu uitați de o cască/bandă termică sau de o eșarfă multifuncțională. De asemenea, veți avea nevoie de accesorii pentru a începe, cum ar fi o cască și protecții pentru genunchi, coate și încheieturi (cele specifice pentru skate funcționează bine) pentru a reduce riscul de rănire sau de accidentare în urma căderilor. O cască și plăcuțele de patinaj vă vor spori, de asemenea, confortul psihic, mai ales dacă nu reușiți să faceți progrese în patinaj de teama unor căzături dureroase.

Patine pentru începători – cumpărați sau închiriați?

Puteți începe să învățați să patinați închiriind echipament – aproape fiecare patinoar oferă patine pentru o taxă fixă. Aceasta este o opțiune bună dacă abia încercați acest sport de iarnă și nu sunteți sigur că va deveni pasiunea dumneavoastră sau dacă vizitați patinoarul doar ocazional. Cu toate acestea, vă recomandăm să vă cumpărați propria pereche de patine, fie și numai pentru că le veți potrivi în mod specific parametrilor și nevoilor dumneavoastră. La Sportano.ro veți găsi patine de înaltă calitate pentru femei, bărbați și copii, patine de agrement și de hochei de la mărci precum BAUER, CCM, FILA, K2, Tempish și Rollerblade.

Polecane produkty