Tabel de conținut:
Puful sintetic de genul PrimaLoft® sau puful natural? Aceasta este una dintre cele mai mari dileme cu care se confruntă pasionații de activități în aer liber atunci când cumpără îmbrăcăminte exterioară pentru iarnă. Află ce este PrimaLoft®, ce proprietăți are și în ce situații este superior pufului de gâscă și de rață?
Primaloft® este un material izolator sintetic fabricat din microfibre dezvoltat în anii 1980 pentru armata americană. Lucrările pentru inventarea unei țesături care să ofere o izolație la fel de bună ca și puful natural din pene de gâscă, dar care să îl depășească în domeniul performanței atunci când este umed au început în 1983. Sarcina a fost îndeplinită de Albany International Corporation, o companie specializată în materiale avansate și în prelucrarea textilelor, care trei ani mai târziu a obținut un brevet pentru ” puful sintetic”. Soldații americani au folosit saci de dormit și îmbrăcăminte confecționate din noul material, garantând niveluri adecvate de căldură și uscăciune în condiții meteorologice variate.
PrimaLoft® este rezultatul împletirii fibrelor de poliester, al stratificării acestora și al combinării lor cu un agent sintetic. Odată ce materialul este topit în cuptorul de producție, fibrele ultrafine sunt unite într-o masă cu numeroase puncte de contact, creând milioane de mici buzunare de aer. Puful sintetic îți păstrează căldura chiar și în condiții meteorologice dificile, datorită proprietăților hidrofobe ale fibrelor, care nu absorb apă sau umiditate și se usucă foarte repede. Sunt de asemenea utilizate și alte tehnologii de izolare sintetică – PrimaLoft® P.U.R.E. (producția folosind o amprentă de carbon redusă cu până la 48%) și PrimaLoft® BIO (rezultând un material complet reciclat și biodegradabil).
O importanță considerabilă pentru performanța pufului sintetic PrimaLoft® și pentru compresia acestuia o are tipul de fibră utilizat. În general, se face o deosebire între:
PrimaLoft® produce trei tipuri de izolație sintetică: Gold, Silver și Black. Cea mai eficientă este PrimaLoft® Gold (utilizată, de exemplu, în sacii de dormit de iarnă), iar cea mai puțin izolantă este PrimaLoft® Black (din ea se confecționează de exemplu, gecile ușoare de toamnă). Caracteristica comună a tuturor tipurilor de materiale izolatoare este că sunt ușoare, foarte ușor de împachetat, impermeabile, respirabile și permeabile la vapori. Acest lucru înseamnă că, chiar și în cazul unui efort de intensitate mare și al transpirației excesive sau al umidității ridicate, PrimaLoft® va proteja împotriva răcoririi.
Este considerat unul dintre cei mai buni izolatori sintetici de pe piață. PrimaLoft® Gold se remarcă prin durabilitate și proprietăți izolatoare deosebite, ceea ce o face o alegere excelentă pentru cele mai solicitante condiții. PrimaLoft® Gold are o valoare de 0,92, ceea ce îți va oferi aceeași cantitate de căldură ca și puful de 500 sau 550. Există mai multe variante ale acestui tip de izolație sintetică – PrimaLoft® Gold Insulation Eco, care constă în 55% material reciclat (folosit de mărci precum Patagonia) sau PrimaLoft® Gold Insulation Down Blend, care este un hibrid realizat din 30% fibre PrimaLoft și 70% puf de gâscă.
Are proprietăți de izolare puțin mai reduse decât Primaloft® Gold și se va descurca bine în climatele mai calde sau în zilele cu un nivel ridicat de activitate. Primaloft® Silver se descurcă bine în condiții de umezeală și de asemenea, este ușor de împachetat, este confortabil și asigură o bună circulație a aerului. În această categorie există, de exemplu, PrimaLoft® Silver Insulation Eco, fabricat din 70% material reciclat.
Cea mai de bază varietate Primaloft® este potrivită pentru utilizarea zilnică, de exemplu în condiții urbane, dar poate fi folosită și ca strat exterior. Primaloft® Black asigură o bună respirabilitate și rezistență la apă. Gama include, de exemplu, PrimaLoft® Black Insulation Eco (compus din 60% material reciclat), PrimaLoft® Black Down Blend (compus din 50% fibre sintetice și 50% puf) sau PrimaLoft® Black Insulation Hi-Loft.
Atât PrimaLoft®, cât și puful de rață sau de gâscă sunt izolatori excelenți nu numai împotriva temperaturilor scăzute, ci și împotriva vântului. Cu toate acestea, ele diferă în ceea ce privește, de exemplu rezistența la apă, respirabilitatea sau nivelurile de compresie.
Spre deosebire de puf, PrimaLoft® este capabil să își păstreze 96% din capacitatea de izolare atunci când este umedă. Datorită construcției sale speciale din poliester, materialul izolator absoarbe mai puțină umiditate (apa se scurge pe fibrele de poliester și este transportată în stratul exterior), iar atunci când acest lucru se întâmplă, previne în mod natural absorbția apei și nu își pierde capacitatea izolatoare. În plus, se usucă mai repede decât omologul său natural, ceea ce este important în contextul hipotermiei.
În ceea ce privește izolarea termică, puful are un raport căldură/greutate extrem de favorabil și totodată, se remarcă prin rezistența sa ridicată, ceea ce îi conferă un avantaj față de omologul său sintetic. Cu toate acestea, acest lucru este valabil doar în condiții uscate. Atunci când vremea se strică, izolația naturală își pierde proprietățile și absoarbe multă apă, ceea ce poate favoriza hipotermia la temperaturi scăzute. În acest caz, PrimaLoft® oferă o izolație mai bună. În ceea ce privește respirabilitatea, puful câștigă de asemenea, în fața fibrelor de poliester, deși o importanță mare au aici de asemenea materialele celorlalte straturi de îmbrăcăminte.
Ambele tipuri de puf sunt ușor de comprimat și de împachetat, atunci când nu sunt necesare, dar puful are un ușor avantaj în acest caz. Deoarece necesită mai puțină umplutură decât PrimaLoft® pentru a obține același nivel de căldură, este mai ușor de manevrat și mai ușor. În plus, la o compresie prelungită, materialul sintetic se poate aplatiza, ceea ce poate afecta funcționalitatea și capacitatea de izolare. Puful își recapătă rapid pufozitatea atunci când este comprimat, iar cu o îngrijire adecvată, o geacă de puf poate servi ani de zile.
După cum se poate observa, în cele mai multe cazuri, izolația din puf va fi cea mai bună opțiune, deoarece oferă mai multă căldură, este mai ușoară, mai durabilă și se comprimă mai bine. Cu toate acestea, dacă pleci în expediții mai lungi sau în locuri cu condiții meteorologice variabile, PrimaLoft® este o alegere mai bună, deoarece face față bine precipitațiilor sau umidității. Pe de altă parte, atunci când puful se udă, se aglomerează și își pierde toate capacitățile izolatoare. Pentru a le redobândi, trebuie să îl descompunem manual pe măsură ce se usucă sau să folosim bile dedicate sau mingi de tenis în timpul spălării/uscării.
Încă de când PrimaLoft® a intrat pe piața de consum în 1989, a fost de un interes permanent pentru pasionații de activități în aer liber. Până în 1992, materialul izolator a fost utilizat în produse precum mănuși, saci de dormit și îmbrăcăminte exterioară. De atunci, PrimaLoft®, în diferitele sale varietăți, poate fi găsită de asemenea, de exemplu în încălțăminte (de trekking, alpină sau de schi), pantaloni, fuste, veste sau accesorii dedicate activităților fizice în condiții de frig și umezeală, precum și pentru uzura de zi cu zi în timpul toamnei și iernii. Produsele izolate sintetic se vor verifica bine oriunde există condiții meteorologice incerte (de exemplu trekking, drumeții, alpinism etc.) și pentru activități de intensitate variabilă (schi, snowboarding, ciclism etc.). Datorită compresiei ridicate și greutății reduse, acestea sunt ușor de depozitat și transportat (încap într-un rucsac de drumeție sau în bagajul de mână). Pe lângă aceasta, se adaugă procesul de îngrijire necomplicat.
Înainte de a începe să îți speli produsele cu izolație Primaloft®, verifică recomandările producătorului în ceea ce privește, printre altele: metoda de îngrijire (spălare manuală sau la mașină), nivelul de temperatură (de obicei, ar trebui să fie spălate la 30 de grade pe un program pentru puf sau țesături delicate), capacitatea de centrifugare etc. Se recomandă să folosești numai produse dedicate pentru curățarea hainelor din puf sau membrană (de exemplu de la marca Nikwax). Nu uita să verifici și să golești buzunarele, să închizi toate fermoarele, nasturii, să desfaci căptușeala interioară, să scoți cureaua etc. Acest lucru va reduce riscul de a deteriora sau strica țesătura. Întoarce haina pe dos. Articolele de îmbrăcăminte cu Primaloft trebuie să fie uscate pe orizontală (de exemplu, așează-le pe un prosop pe uscător) într-un loc aerisit și cald – nu le atârna pe sau lângă un calorifer sau în lumina directă a soarelui. Mângâie ușor țesătura din când în când, pentru a preveni formarea de cocoloașe. Asigură-te că geaca, pantalonii sau vesta se usucă complet – acest lucru le va ajuta să își păstreze calitățile de înaltă performanță. Atunci când nu le folosești, depozitează hainele de exterior umplute cu izolație sintetică într-un loc uscat și spațios, de exemplu pe un umeraș.