Rachetele de zăpadă fac posibilă parcurgerea traseelor montane înzăpezite, așa că acestea ar trebui să facă parte din echipamentul fiecărui drumeț de iarnă. Cumpărarea unei anumite perechi poate părea complicată din cauza dimensiunii, a tipurilor de legături sau a adaptării la teren, dar ghidul nostru te va ajuta să determini ce rachete de zăpadă să alegi în funcție de nevoile tale.
La ce folosesc rachetele de zăpadă?
Rachetele de zăpadă sunt cunoscute de mii de ani – primele modele aveau un cadru din lemn înfășurat în fâșii de piele crudă și erau folosite, de exemplu, pentru vânătoare. Datorită designului lor special, acestea asigurau ca greutatea corpului să fie distribuită uniform pe o suprafață mare și plană, evitând astfel afundarea în zăpada moale și adâncă. Cu timpul, rachetele de zăpadă au fost dotate cu rame ușoare din aluminiu, învelite în plastic sau cauciuc flexibil. Acest design era mai durabil și garanta o flotabilitate mai mare. Cele mai multe rachete de zăpadă moderne sunt încă construite în conformitate cu designul tradițional al punții și cadrului și sunt echipate cu suporturi pentru călcâi (suport de ridicare a călcâiului) și legături. În plus, unele modele sunt prevăzute cu rânduri de colți (crampoane) de diferite grade de ascuțire, care fac parte integrantă din cadrul de oțel și permit drumeția pe suprafețe abrupte, înghețate sau în zăpadă înaltă.
Avantajele rachetelor de zăpadă:
permit o explorare ușoară a potecilor de munte înzăpezite, a suprafețelor înghețate și a zăpezii pufoase și moi, fără efort inutil și fără să se afunde în zăpadă;
sunt echipamente simple și ușor de utilizat, care pot fi folosite chiar și de către începători și copii;
se verifică pentru expediții și plimbări de agrement în toate condițiile de zăpadă.
Tipuri de rachete de zăpadă
Rachetele de zăpadă au diferite modele și funcționalități adaptate pentru a naviga pe anumite tipuri de teren, așa că verifică terenul înainte de a merge într-un anumit loc. Cele mai multe rachete de zăpadă se împart în 3 categorii: teren plat, teren variat și teren muntos. O categorie separată este reprezentată de rachetele de zăpadă pentru schi fond, care sunt special concepute pentru antrenamente aerobice intense.
Rachete de zăpadă pentru terenuri ușoare
Acest tip de rachete de zăpadă este conceput pentru drumeții de agrement pe teren plat, fără solicitări (câmpie, dealuri și podișuri). Rachetele de zăpadă pentru terenuri ușoare se caracterizează printr-un sistem de prindere simplu, o tracțiune moderată (deplasare relativ redusă) și lipsa unui tampon de ridicare a călcâiului, astfel încât nu vor face față pantelor abrupte.
Rachete de zăpadă pentru terenuri variate
Conceput pentru terenuri plane și moderat înclinate, fără polei. Rachetele de zăpadă pentru teren moderat se disting prin colții care garantează o bună aderență, un sistem de legare puternic cu reglare ușoară. Ele pot avea o înălțare a călcâiului pentru a face mai ușoară drumeția în munții joși și medii..
Rachete de zăpadă pentru munte și terenuri dificile
Rachetele de zăpadă pentru terenuri montane permit mersul pe terenuri abrupte și/sau înghețate. Acestea dispun de un sistem agresiv de crampoane sub degetele de la picioare, sub călcâie (dimensiuni mai mici) și uneori de-a lungul cadrului pentru o aderență ridicată, un sistem avansat de prindere și o ridicare a călcâiului. Rachetele de munte sunt destul de ușoare, astfel încât le poți purta cu ușurință pentru perioade lungi de timp și le poți lega la rucsac atunci când nu le folosești. Funcționează bine pe trasee și în backcountry.
Rachete de zăpadă pentru alergare
Rachetele de fond sunt dedicate persoanelor care plănuiesc un antrenament aerobic intensiv sau care doresc să se deplaseze rapid pe zăpadă tare sau pe trasee bătătorite. Aceste tipuri de rachete de zăpadă sunt ușoare și le permit picioarelor să efectueze o gamă completă de mișcări, dar oferă mai puțină deplasare. În plus, rachetele de alergare sunt echipate cu legături care le permit să se potrivească în încălțămintea de alergare și cu legături speciale care ricoșează la fiecare pas pentru o fixare stabilă a platformei în apropierea piciorului.
Cum să alegi mărimea rachetelor de zăpadă?
Alegerea mărimii rachetelor de zăpadă este determinată de încărcătura înțeleasă ca fiind greutatea utilizatorului (în haine de iarnă) împreună cu greutatea echipamentului eventual (rucsac, mâncare, echipament turistic precum cort, sac de dormit, crampoane, piolet etc.). Verifică intervalele de greutate recomandate pentru un anumit model în tabelele de mărimi ale producătorului specific. Cele mai frecvent utilizate intervale sunt până la 80 kg, până la 100 kg, până la 120 kg și până la 140 kg.Unele perechi de rachete de zăpadă sunt disponibile într-o singură mărime. În acest caz, verifică dacă încărcătura maximă este mai mică decât capacitatea maximă de încărcare pentru mărimea respectivă. Nu trebuie uitat că, cu cât încărcătura pe care o vei lua cu tine este mai grea, cu atât mai mare ar trebui să fie suprafața rachetelor de zăpadă pentru o flotabilitate adecvată, adică capacitatea de a rămâne pe suprafața zăpezii. Dacă intervalele de greutate indicate sunt prea mici pentru tine, merită să te gândești la extensii speciale pentru coada rachetei, care sunt folosite pentru a mări suprafața rachetei și capacitatea de încărcare a acesteia.
Condițiile de zăpadă cu care te vei confrunta în teren sunt, de asemenea, un aspect important atunci când alegi mărimea rachetelor de zăpadă. În cazul zăpezii ușoare, trebuie alese rachete de zăpadă mai lungi pentru a te menține la suprafață, în timp ce zăpada compactă, umedă sau potecile înguste și pline de tufișuri necesită rachete de zăpadă mai scurte. De asemenea, dacă intenționezi să urci pe pante abrupte acoperite de gheață, rachetele de zăpadă mai scurte sunt o alegere mai bună.
Majoritatea rachetelor de zăpadă sunt unisex, dar pe piață există și rachete de zăpadă pentru femei cu un design mai îngust. Rachetele de zăpadă pentru copii vin, de asemenea, în intervale de greutate pentru o potrivire optimă pentru tânărul drumeț.
Pentru rachetele de zăpadă este nevoie de încălțăminte specială?
Legăturile pentru rachetele de zăpadă sunt compatibile cu majoritatea tipurilor de încălțăminte de drumeție sau de iarnă. Este esențial ca încălțămintea să fie impermeabilă și confortabilă pentru a face față provocării de a parcurge kilometri lungi cu rachetele de zăpadă în picioare.Un accesoriu practic pentru echipamentul de turism de iarnă – pe jos sau schi pe timp de iarnă este o pereche de parazăpezi, care te vor proteja, de exemplu, de pătrunderea zăpezii în încălțăminte sau de murdărirea pantalonilor și încălțămintei, atunci când trebuie să ieși de pe traseu. Pentru a afla mai multe, citește ghidul nostru:
Rachete de zăpadă – pe care să le alegi? Sfaturi de cumpărături
După ce ți-ai răspuns la întrebarea referitoare la terenul și condițiile în care vei folosi rachetele de zăpadă și la activitățile fizice pe care le vei face și ai estimat greutatea ta totală și greutatea echipamentului, este timpul să te uiți la materialul rachetelor de zăpadă și la elementele de construcție, cum ar fi sistemul de prindere, crampoanele și suporturile pentru călcâi.
Material
Rachetele de zăpadă sunt fabricate din:
material plastic – se disting prin durabilitatea lor ridicată, tracțiune bună și preț relativ scăzut. Dezavantajele lor sunt faptul că sunt destul de zgomotoase atunci când se merge pe teren înghețat sau pe zăpadă tare și lipsa lor de flexiune, ceea ce contribuie la senzația unui pas nefiresc;
metalice – de obicei, acestea au un cadru exterior din aluminiu care susține o punte din țesătură flexibilă (de obicei, țesături sintetice durabile). Acest tip de rachetă este mai ușoară și mai silențioasă decât rachetele din material plastic și mai flexibilă la mers, dar sunt, de asemenea, mai puțin durabile și mai scumpe.
Legături
Majoritatea dispozitivelor de prindere a rachetelor de zăpadă sunt construite pentru a se potrivi încălțărilor de turism și de iarnă, dar unele mărci produc și dispozitive de prindere compatibile cu încălțămintea de snowboard. Alegerea tipului de fixare depinde de preferințele individuale. Merită să optezi pentru un sistem de legare simplu, care poate fi operat cu ușurință cu mănușile puse.
În rachetele de zăpadă pot fi întâlnite legături de tipul:
cu curele și catarame – curelele, de ex. din nailon, este suficient să le strângem corespunzător și să le blocăm cu catarame;
catarame cu colți (cu clichet) – seamănă cu catarama unei ghete de snowboard;
cu sistem BOA – butonul și cablurile speciale garantează o potrivire optimă.
Modul în care rachetele sunt atașate la legături este, de asemenea, important. Tipul de fixare este, de asemenea, important:
permanentă – fixarea pe platformă cu o curea flexibilă și durabilă care se strânge pe măsură ce mergi, astfel încât coada rachetei să se ridice, îmbunătățind eficiența fiecărui pas.
cu balamale – datorită gradului lor ridicat de mobilitate, sunt potrivite pentru activități precum cățăratul și alergarea.
Dacă ești un schior sau un snowboarder care plănuiește să folosească rachete de zăpadă pentru altitudini mai mari, optează pentru legături care se pliază pentru a fi ușor de depozitat în rucsac atunci când nu ai nevoie de ele.
Suporturi pentru călcâi
Dacă plănuiești o drumeție pe timp de iarnă la munte, optează pentru rachete de zăpadă cu suport pentru călcâie, adică bare de ridicare a călcâiului sau pernițe. Acestea îți vor menține picioarele sus atunci când urci pante abrupte, iar acest lucru le permite mușchilor gambei, de exemplu, să se odihnească.
Crampoane
Rachetele de zăpadă pentru teren alpin au crampoane de vârf care sunt fixate sub degetele de la picioare ale legăturilor, astfel încât acestea să poată pătrunde în mod constant pe suprafață în timpul mersului și să asigure o tracțiune adecvată. Crampoanele mai agresive, de exemplu, sunt echipate cu crampoane în formă de V sub călcâie. Pe de altă parte, crampoanele cu cadru plat pot avea, de asemenea, colți de-a lungul părților laterale pentru un plus de siguranță atunci când se iese din traseu și se traversează.
Cum să mergi pe rachetele de zăpadă?
Drumeția cu rachetele de zăpadă nu necesită cursuri sau pregătire specializată. Odată ce le-ai încălțat, pur și simplu începi să pui un picior în fața celuilalt, așa cum ai face cu mersul normal. Privește înainte și ține picioarele ușor depărtate, astfel încât să nu calci cu una peste alta (acest lucru poate duce la căzături). Încearcă să nu ridici picioarele prea sus și menține pe cât posibil o lungime naturală a pasului. Folosește-te de bețele de trekking sau de schi pe urcările abrupte. Nu uita să reglezi legăturile și să poziționezi cataramele pe partea exterioară a picioarelor, astfel încât acestea să nu te încurce în timpul drumeției și să nu provoace situații periculoase.