Schiuri pentru copii – cum aleg tipul și lungimea schiurilor pentru copilul meu?

Sylwia Stwora-Petela 27.12.2022

Atunci când alegeți schiurile pentru copii, este important să vă concentrați asupra înălțimii, greutății și abilităților tânărului adept al schiului, astfel încât acesta să se poată distra cât mai mult posibil. În ghidul nostru veți găsi sfaturile necesare pentru a vă ajuta să găsiți echipamentul perfect pentru copilul dvs., ce trebuie să faceți dacă copilul dvs. se situează între mărimile enumerate în tabelul producătorului și de ce să nu cumpărați schiurile cu gândul la câteva sezoane?

Schiuri pentru copii – de ce este atât de important să alegeți echipamentul potrivit?

Învățarea schiului și primele coborâri sunt ținute minte pentru mult timp, iar atunci când acest lucru este însoțit de un echipament necorespunzător, poate duce la experiențe neplăcute și, în cele din urmă, poate descuraja începătorul de la încercări ulterioare. Alegerea corectă a schiurilor în funcție de înălțimea și nivelul de schi al unui copil nu numai că va afecta confortul la schi, capacitatea de îmbunătățire a abilităților sau a tehnicii, dar este, de asemenea, unul dintre cei mai importanți factori de siguranță pe pârtii. De exemplu, un schi prea scurt va îngreuna oprirea cu plugul, nu va asigura o bună stabilitate la viteze mari și va face dificilă menținerea pasului cu persoanele care au schiuri mai lungi. În schimb, un schi prea lung va fi dificil de controlat și manevrat, va cauza mai multă oboseală sau va merge mai repede decât își dorește/este capabil tânărul schior. Echipamentul ideal va fi ușor de manevrat și de controlat în timpul efectuării manevrelor individuale, ceea ce va ajuta la trecerea la nivelul următor sau la specializarea într-o anumită disciplină (Freeride, Freestyle, Racing etc.) și la practicarea cu plăcere a schiului pe pârtii, pe traseele de schi fond sau în snowpark.

Ce lungime de schiuri pentru copii ar trebui să aleg?

Atunci când vine vorba de alegerea lungimii schiurilor pentru copii în funcție de înălțime, greutate, vârstă și nivel de schi, există câteva reguli de bază care trebuie respectate atunci când cumpărați echipament de iarnă:

  • dacă copilul dumneavoastră este suficient de înalt (peste 1,55 m), suficient de greu (cântărește peste 45 kg) și a atins un nivel avansat, poate folosi schiurile pentru adulți;

  • schiurile pentru schiorul începător și prudent, care este destul de ușor pentru înălțimea sa și preferă virajele rapide și scurte în locul schiului de mare viteză, ar trebui să fie de o mărime care să ajungă până în zona pieptului sau a bărbiei;

  • schiurile pentru un schior puternic și rapid sau pentru un copil care este mai greu în raport cu înălțimea sa ar trebui să ajungă până la înălțimea nasului.

Lungimea schiurilor vs. nivelul de îndemânare

Încercați să determinați nivelul de îndemânare al copilului dumneavoastră și probabilitatea ritmului în care va progresa. Este un schior începător sau intermediar, sau are deja câteva sezoane de experiență și poate trece cu succes la nivelul următor? Micuțul tău va prinde repede microbul sau crezi că va avea nevoie de mai mult timp pentru a deprinde tehnica de bază. Nu uitați că un schi mai scurt va fi mai bun pentru un începător, dar un schi mai lung va oferi mai multă stabilitate pe măsură ce copilul dumneavoastră începe să prindă viteză pe pârtii.

Pentru începători, alegeți un schi ușor și moale, cu un miez compozit și o rază de viraj mică. Pentru tinerii rideri – schiurile de slalom au o talie mare și ar trebui să ajungă până la nas, în timp ce schiurile gigant au o talie mică, o rază de viraj mare și ar trebui să fie egale cu înălțimea schiorului sau cu 5 cm mai lungi (dacă schiorul este mai greu sau foarte priceput).

Lungimea schiurilor și înălțimea și greutatea copilului

Înălțimea este cel mai important factor atunci când alegeți schiurile pentru copii, dar și greutatea utilizatorului este importantă. Majoritatea copiilor păstrează un raport înălțime/greutate adecvat, astfel încât echipamentul potrivit se va potrivi între piept și sprâncene. Un copil care învață să schieze pentru prima dată ar trebui să aibă schiurile mai aproape de înălțimea pieptului. În schimb, un copil care are experiență în schi ar trebui să aibă plăcile mai aproape de înălțimea sprâncenelor.

Ce se întâmplă dacă copilul dvs. este între mărimile enumerate în tabelul producătorului?

În acest caz, va trebui să vă referiți la greutatea copilului dumneavoastră și să o comparați cu rezultatele din tabelul producătorului. Dacă copilul dvs. este mai ușor în raport cu recomandările pentru o anumită înălțime, alegeți schiuri mai scurte, corespunzătoare înălțimii mai mici. În cazul în care copilul cântărește mai mult decât media pentru înălțimea sa, optați pentru schiuri mai lungi, potrivite pentru o înălțime mai mare.

Lungimea schiurilor și vârsta copilului

Se presupune că copiii în vârstă de 3 ani pot începe să învețe să schieze (pentru copiii mai mici este recomandabil să cumpărați schiuri din plastic, care sunt în principal pentru joacă). Atunci când se potrivește lungimea schiurilor la vârsta copilului, este necesar să se ia în considerare și factorii anteriori, și anume capacitatea, înălțimea și greutatea. Pentru un schior începător cu vârsta cuprinsă între 3 și 5 ani, se recomandă să cumpere schiuri care ajung până la înălțimea subsuoară), adică în intervalul 60-80 cm. Pentru un copil de 6-7 ani (înălțime 120-130 cm) care face primii pași pe două plăci, alegeți schiuri cu lungimea între umăr și nas. La această vârstă, majoritatea copiilor sunt suficient de puternici pentru a se descurca cu un schi puțin mai lung, iar lungimea suplimentară oferă mai multă stabilitate. Dacă un copil din acest interval de vârstă are abilități puternice de călărie, poate fi ales un model cu lungimea nasului. Pentru copiii mai mari, puteți alege o lungime între umăr și frunte – în funcție de nivelul lor de îndemânare. Schiurile pentru adolescenți ar trebui să fie deja selectate în conformitate cu regulile pentru schiori adulți, adică cu aproximativ 20 cm mai scurte pentru adolescenți și cu aproximativ 15 cm mai scurte pentru adolescenți.

Schiuri pentru copii – ce altceva să căutați atunci când cumpărați?

Un aspect important în alegerea schiurilor pentru copii este tipul de schi. De exemplu, schiurile allround (sau schiurile de pe pârtie) sunt ideale pentru schiatul pe pârtie, pentru a învăța elementele de bază ale schiului și pentru a perfecționa tehnica. Datorită construcției lor înguste, schiurile oferă aderență și control maxim pe zăpadă. Schiul All Mountain, pe de altă parte, este un schi versatil, care este prietenos cu schiorii tineri, deoarece construcția sa iartă destul de multe greșeli ale începătorilor și îi permite să se descurce bine în afara pârtiei, permițând viraje mai ușoare în zăpadă grea.

Un aspect important este reprezentat de legăturile de schi. Cel mai bine este să alegeți schiuri cu legături atașate, deoarece acestea pot fi ajustate cu ușurință și oferă performanțe bune. Schiurile fără legături se găsesc de obicei în categoriile de schiuri specializate, cum ar fi Freeride. Aici, legăturile sunt cumpărate separat, ceea ce reprezintă o opțiune bună, deoarece puteți ajusta echipamentul în funcție de nevoile dumneavoastră.

De asemenea, atunci când cumpărați schiuri pentru copii, este o idee bună să alegeți echipamente de la mărci testate și bine cunoscute, care caută în mod constant soluții noi și funcționale pentru un schi mai plăcut, mai eficient și mai sigur. În magazinul de sport Sportano.ro veți găsi o selecție largă de schiuri pentru copii pentru diferite niveluri de schi de la producători de top: Atomic, HEAD, Nordica, Salomon, Rossignol, Dynastar sau Völkl.

Cele mai frecvente greșeli atunci când alegeți schiurile pentru copii

Copiii cresc repede și, din acest motiv, ca părinte, vă confruntați adesea cu o alegere dificilă – dacă să cumpărați un echipament de schi adaptat pentru tânărul utilizator, care va dura 1-2 sezoane, sau să cumpărați un model „supradimensionat” care îi va servi mai mulți ani. Încercați să evitați această din urmă opțiune, din motivele pe care le-am menționat deja la începutul articolului.

O altă greșeală care se face adesea atunci când se cumpără schiuri pentru copii este să nu se potrivească cu abilitățile micului schior. Alegerea unor schiuri pentru discipline specializate (cum ar fi slalom, freeride sau curse) pentru cineva care nu se poate ține bine pe două plăci poate descuraja rapid această persoană să mai schieze sau, mai rău, îi poate provoca leziuni sau traume.

Dacă aveți acasă mai mulți pasionați de schi de vârste diferite și copiii dvs. schiază în mod regulat, merită să pariați pe un echipament nou pe care să îl transmiteți mai departe atunci când unul dintre cei mici crește. Pe de altă parte, dacă micuțul dumneavoastră schiază ocazional, ar fi o idee bună să profitați de opțiunea de închiriere de schiuri în stațiunea de schi în care mergeți în excursia de familie.

Polecane produkty