Set de avalanșă: puncte importante din trusa esențială a fiecărui drumeț montan de iarnă

Sylwia Stwora-Petela 07.03.2024 ( 08.03.2024 )

Setul de avalanșă, format dintr-un detector de avalanșă, o sondă și o lopată de zăpadă, este indispensabil pentru excursiile în afara pârtiilor, fie că este vorba de turism alpin de iarnă, alpinism sau schi de tură. Acest set de bază face posibilă găsirea și salvarea persoanelor care au fost îngropate într-o avalanșă. Află cum funcționează diferitele piese ale echipamentului de avalanșă și ce trebuie să iei în considerare atunci când le cumperi.

Ce este setul de avalanșă?

Setul de avalanșă este format dintr-un detector de avalanșă, o sondă și o lopată de zăpadă și este un set de bază pe care fiecare explorator de iarnă ar trebui să îl aibă în dotare pentru a crește șansele de a ajuta oamenii după declanșarea unei avalanșe și pentru a-și asigura propria siguranță. În plus, poți reduce riscul de a fi complet îngropat sub o avalanșă și îți poți crește șansele de a supraviețui sub masele de zăpadă pentru o perioadă mai lungă de timp, completând setul de mai sus cu un rucsac de avalanșă cu flotabilitate, care, atunci când este folosit în mod corespunzător, acționează ca un airbag.

Detectorul de avalanșă este un dispozitiv electronic care utilizează semnale radio de 457 kHz și funcționează în două moduri – emisie (trebuie activat chiar la începutul expediției) și recepție (se activează după ce avalanșa s-a liniștit și permite localizarea victimei). Sonda de avalanșă arată ca un băț pliabil. Sarcina sa principală este de a determina cu precizie locația unei persoane îngropate sub. Ultimul element al setului de avalanșă este o lopată de zăpadă, cu ajutorul căreia poți săpa și muta zăpada mai rapid și mai eficient. Merită să ne amintim că numai un set complet de avalanșă crește șansele unei operațiuni de salvare reușite.

De ce merită să ai un set de avalanșă?

În ce moment după ce o avalanșă a început să coboare ar trebui inițiată o operațiune de salvare pentru a crește șansele de salvare a unei persoane care a fost purtată de masele de zăpadă și este complet îngropată? Primele 15-18 minute sunt cele mai importante. De obicei, salvatorii au nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la locul accidentului, mai ales dacă nu este disponibil un elicopter. Prin urmare, este extrem de important ca cei care se află cel mai aproape de locul avalanșei să ia măsuri cât mai repede posibil pentru a salva persoana sau persoanele îngropate în avalanșă. Timpul și cunoașterea a ceea ce trebuie făcut într-o astfel de situație este un lucru. Al doilea element esențial este echipamentul potrivit, și anume setul de avalanșă, care permite, printre altele, ca victimele avalanșei să ia măsurile necesare pentru a evita o avalanșă:

  • să localizeze rapid persoana îngropată și să inițieze măsuri de salvare a vieții;
  • să determine locația exactă a victimei și adâncimea acesteia;
  • îmbunătățirea lucrărilor în avalanșă.

Cum funcționează detectorul de avalanșă?

Detectorul de avalanșă este un dispozitiv digital care transmite (Send) și primește (Search) semnalul radio trimis de alte detectoare la fiecare secundă. Cu ajutorul modului de transmisie, detectorul de avalanșă poate urmări zona în care trebuie să caute persoana îngropată. Modul de recepție este activat imediat ce începe căutarea, permițându-ți să vezi pe ecran distanța până la victimă și direcția în care trebuie să mergi.

Detectorul de avalanșă trebuie purtat suspendat în jurul pieptului într-o husă de protecție (de exemplu, neopren) sub îmbrăcăminte. Atunci când cumperi unul, acordă atenție unor caracteristici precum: numărul de antene (se recomandă versiunile cu cel puțin 3 antene, deoarece au un semnal mai bun și mai stabil), rezistența la apă, un ecran mare și ușor de citit cu iluminare de fundal, material rezistent, carcasă rezistentă la șocuri, ușurința de utilizare chiar și cu mănuși și ochelari polarizați, prezența semnalelor sonore sau de vibrații (nu va trebui să te uiți mereu la ecran și nu vei pierde niciun semnal) și posibilitatea de a marca mai multe persoane. Este o idee bună ca acesta să aibă o funcție de marcare, adică să marcheze semnalele care au fost deja găsite. La începutul fiecărui traseu, pornim detectorul și verificăm dacă este vizibil pentru restul echipamentului.

Sonda de avalanșă – ce este și la ce servește?

Sonda de avalanșă este un baston echipat cu barem (care poate avea segmente colorate) care ajută la determinarea locației și a adâncimii exacte a unei persoane îngropate și, astfel, crește șansele de supraviețuire. Cel mai bine este să alegi un model fabricat din aluminiu sau fibră de carbon ușor și rezistent, echipat cu o linie internă din kevlar sau oțel. Acesta ar trebui să ofere o funcție de desfășurare rapidă (de ex. Quick Lock) și să aibă o lungime de cel puțin 240 cm (profesioniștii și salvatorii folosesc modele de 320 cm lungime). Atunci când cumperi, asigură-te că sonda are un vârf întărit, cu un diametru destul de mare pentru a putea străpunge mai ușor acoperirea dură, o curea pentru a o pune pe mână și că poate fi operată eficient cu mănuși pe ea.

Lopată de zăpadă – o parte indispensabilă setului de avalanșă

O lopată de avalanșă bună ar trebui să măsoare 28×25 cm, să fie ușoară și să aibă o lopată durabilă și rezistentă la torsiune (de exemplu, din aluminiu călit, anodizat). Un model cu laturi înalte și o lopată cu marginea superioară plată acoperită suplimentar cu caneluri din material antiderapant, astfel încât încălțămintea să nu alunece atunci când se sapă, reprezintă soluția optimă. Această formă garantează, de asemenea, curățarea și tăierea eficientă a blocurilor de zăpadă. O soluție practică ar fi un model cu mâner telescopic – mânerul rabatabil îți permite să ajustezi lungimea în funcție de nevoile tale și, de asemenea, facilitează depozitarea și transportul sculei. De asemenea, poți găsi pe piață o lopată de zăpadă cu opțiunea de atașare la rucsac pentru a economisi spațiu. Acordă atenție mânerului – ar trebui să fie în formă de T (de preferință cu o funcție de comutare pentru dreptaci și stângaci) sau în formă de D și să aibă un strat antiderapant pentru a menține o prindere fermă.

Cum funcționează și dacă merită să ai un rucsac de avalanșă cu flotabilitate?

Un rucsac de flotabilitate poate reduce cu ușurință riscul de a fi complet îngropat în timpul unei coborâri în avalanșă – acesta îți va face corpul să plutească aproape de stratul superior de zăpadă și te va menține deasupra pietrelor și a altor obiecte ridicate de masele de zăpadă învolburate. Tot ce trebuie să faci este să tragi de mânerul dedicat la momentul potrivit pentru a obține airbag-ul. Marca Ortovox, de exemplu, utilizează sisteme de presiune care umflă perna cu aer eliberat de un cartuș aflat în interiorul rucsacului (JetForce). O altă soluție este un sistem bazat pe butelii de gaz comprimat, care reprezintă o parte separată.

Este important de reținut că deținerea și utilizarea unui rucsac flotabil în caz de avalanșă nu garantează o siguranță totală și o recuperare nevătămată. De asemenea, este important să știi cum să folosești acest echipament pentru a evita rănile cauzate, de exemplu, de oprirea bruscă a maselor de zăpadă sau de neeliberarea schiurilor/snowboard-ului.

Cunoștințele și experiența ca bază pentru siguranța în munți

Merită să ne amintim că până și echipamentul cel mai avansat din punct de vedere tehnic poate fi inutil dacă nu ai o pregătire adecvată în materie de siguranță în caz de avalanșă și dacă nu ai exersat acțiunile care trebuie întreprinse în cazul unei alunecări de avalanșă. Asigură-te că participi la un curs de turism de iarnă sau la un curs de pregătire pentru avalanșe, în cadrul căruia vei învăța, printre altele, cum să folosești setul de avalanșă și cele mai importante aspecte legate de avalanșele din munți (cum se produc, dacă pot fi evitate, cum să te comporți pe un câmp de avalanșă, ce tipuri de zăpadă există etc.). De asemenea, te va ajuta să îți echipezi un set de avalanșă adecvat.

De asemenea, este important să folosești echipamentul în practică și să îți îmbunătățești abilitățile de utilizare a acestuia. Poți aranja situații cu prietenii în care, de exemplu, să îngropați un rucsac și să încercați să îl detectați cu un detector, apoi să sondați cu atenție zona și să începeți să căutați și să săpați cu o lopată.

Seturi de avalanșă de înaltă calitate, dovedite, de la producători respectați, cum ar fi: Ortovox, PIEPS, Salewa și Black Diamond, le completezi cu Sportano.ro.

Polecane produkty